Επαγγελματικοί Φούρνοι: Πώς να επιλέξεις τον ιδανικό

Ένα από τα πιο σημαντικά μηχανήματα στην επαγγελματική εστίαση, ο φούρνος αποτελεί ένα είδος επένδυσης. Στην αγορά κυκλοφορεί μία πολύ μεγάλη γκάμα επαγγελματικών φούρνων και πολλές φορές η τεχνική ορολογία που χρησιμοποιείται δεν βοηθάει να επιλέξουμε το φούρνο που καλύπτει τις δικές μας ανάγκες.

Τι κάνει όμως εξατομικευμένα για την δική μου επιχείρηση, πόσα πρέπει να επενδύσω και τι χαρακτηριστικά με αφορούν είναι τα βασικά ερωτήματα που θέτει ο μέσος επαγγελματίας κατά την αναζήτηση επαγγελματικού φούρνου στην βιομηχανία του εξοπλισμού.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις βασικές σκέψεις που κάνουμε κατά την αναζήτηση του ιδανικού φούρνου στον παρακάτω οδηγό με στόχο να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες της επιχείρησής μας.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που θα χρησιμοποιούμε το φούρνο;

Προφανώς για να ψήνουμε. Δεν χωράει αμφισβήτηση. Αλλά ποιος είναι ο στόχος μας γι’ αυτήν την αγορά; Τι επιδιώκουμε; Άμεση και γρήγορη παραγωγή; Ένα μηχάνημα για όλα; Μεικτές μεθόδους μαγειρέματος; Απόλυτη συνέπεια στην θερμοκρασία και ομοιόμορφο ψήσιμο; Μεγάλο αριθμό παραγωγής; Απλούστευση στις διαδικασίες; Ξεκινάμε με το να καταγράψουμε τους 3 βασικότερους λόγους που χρειαζόμαστε αυτόν τον φούρνο.

Πώς είναι στημένη η κουζίνα;

kouzina Το concept της επιχείρησης έχει ορίσει σε ποιο σημείο έχει τοποθετηθεί η κουζίνα και τι ρόλο επιτελεί.

Θα είναι ανοιχτή κουζίνα, όπου ο φούρνος αποτελεί και θεατρικό στοιχείο εκτός από λειτουργικό; Πρέπει να δώσετε έμφαση και στο design.

Έχετε επιλέξει ένα σχεδιασμό τύπου island με τις εργασίες να επιτελούνται σε έναν μεγάλο κεντρικό χώρο (συνήθως ξενοδοχειακό στήσιμο) όπου οι φούρνοι τοποθετούνται κυρίως κάτω πάγκου μαζί με τις εστίες; Τότε, φυσικά αναζητάτε αερόθερμους φούρνους compact μαζί με τις εστίες.

Η κουζίνα είναι κλειστή σε χωροταξία zone-style (το πιο δημοφιλές στήσιμο σε εστιατόρια και ταβέρνες), χωρισμένη περιμετρικά ανάλογα την ροή εργασίας που επιτελεί και ο φούρνος τοποθετείται πλάτη στον τοίχο; Ένας επαγγελματικός κυκλοθερμικός ή κυκλοθερμικός combi θα σας λύσει τα χέρια.

Έχετε πολύ μεγάλη παραγωγή σε ένα κλειστό περιορισμένο μενού, έχοντας επιλέξει στήσιμο assembly όπου όλη η ροή εργασίας γίνεται σε μια σειρά (self service, μεγάλες καντίνες, franchise, πιτσαρίες) και ο φούρνος απαιτεί μία μεγάλη εγκατάσταση μαζί με τον εξαερισμό; Ενδεχομένως η λύση του κυκλοθερμικού περιστρεφόμενου να αποτελεί μοναδική πρόταση.

Ποια είναι η παραγωγική μας δυναμική σήμερα και ποια προβλέπεται σε μελλοντική κλίμακα;

Κατά την επιλογή μας προβλέπουμε την παραγωγή σε βάθος 3ετίας. Τόσο δηλαδή όσο χρειάζεται ο επαγγελματίας για να αυξήσει την παραγωγή του με βάσει την δυναμική της συνολικής επιχείρησης. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίσουμε πόσα είδη θέλουμε να ψήνει ο φούρνος και σε τι παραγωγή ανά ώρα.

Είναι διαφορετικό να ψήνουμε σήμερα μόνο φαγητά ταψιού και να θέλουμε στο μέλλον να ετοιμάζουμε το σύνολο του μενού από έναν φούρνο. Όπως το ίδιο διαφορετικό είναι να ψήνουμε πολλά είδη που πρόκειται να διαφοροποιηθούν σε αριθμούς λόγω αύξησης των πωλήσεων.

Επομένως, για να υπολογίσουμε το μέγεθος του φούρνου που χρειαζόμαστε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας παράγοντες όπως το μέγεθος του προϊόντος, τον όγκο παραγωγής ανά παρτίδα και τον αριθμό των παρτίδων που απαιτούνται σε μία ημέρα για την κάλυψη των απαιτήσεων παραγωγής στη μέγιστη δυναμική.

Τι επένδυση χρειάζεται για την αγορά του επαγγελματικού φούρνου;

Η επένδυση σε έναν φούρνο με χαρακτηριστικά που κάνουν ταχύτερες ή ευκολότερες τις διαδικασίες μας και προσφέρουν ένα συνεπές προϊόν, μπορεί να εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα στην επιχείρηση πολύ περισσότερα χρήματα, από αυτά που χρειάστηκαν για την αγορά του. Όπως επίσης και η απόφαση αν θα στηρίξουμε την μονάδα μας, αποκλειστικά και μόνο σε ένα μηχάνημα. Το budget εξαρτάται από το μέγεθος της παραγωγής, το είδος της επιχείρησης και το διαθέσιμο κεφάλαιο της.

Σε μέση παραγωγή, το προτεινόμενο budget ανά κατηγορία επιχείρησης κυμαίνεται από:

 • Εστιατόριο/Ξενοδοχείο/Catering/Σνακ-Καφέ-Μπαρ: Για πολύ μικρές μονάδες με χαμηλό budget, αλλά και ιδιαίτερα μικρές απαιτήσεις στην παραγωγή, ένας φούρνος 6GN-8GN μπορεί να κοστίσει από 500€-4.500€ αναλόγως πάντα την τεχνολογία. Αν επενδύσουμε στις ευκολίες που παρέχει και σε μεγαλύτερη παραγωγή από 10GN-12GN, τότε το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 2.500€-12.000€.
 • Πιτσαρία: Η επένδυση για μία πιτσαρία εξαρτάται τόσο από το μέγεθος της επιχείρησης, όσο και από την επιλογή ανάμεσα σε ξυλόφουρνο ή ηλεκτρικό/αερίου που κάνει το κόστος να αλλάζει σημαντικά. Μία μικρή πιτσαρία που ψήνει έως 50 τεμάχια στην λειτουργία της μπορεί να χρειάζεται έναν ξυλόφουρνο για 6 πίτσες (από 3.000€) ή έναν ηλεκτρικό φούρνος πίτσας με 2 θάλαμους γιά 9+9 πίτσες με Ø 34 cm (από 4.500€). Καθώς, τα μεγέθη αυξάνονται η επένδυση για έναν ξυλόφουρνο μπορεί να φτάσει ως και 20.000€ για 5 πίτσες 30cm με παραγωγή 180 πίτσες ανά ώρα ή έναν φούρνο πίτσας τούνελ για 210 πίτσες δυόροφο (35.000€).
 • Ζαχαροπλαστείο: Ένα ζαχαροπλαστείο μπορεί να έχει μικρή και περιορισμένη παραγωγή μόνο σε γλυκά, οπότε ένας κυκλοθερμικός φούρνος 10 θέσεων να είναι αρκετός για να εξυπηρετήσει την παραγωγή του. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος είναι μεταξύ 2.500€-10.000€. Αν μιλάμε για μονάδες μεγαλύτερης δυναμικής, όπου η επιχείρηση ψήνει επιπλέον γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα, τότε ένας κυκλοθερμικός φούρνος 13 και άνω θέσεων είναι απαραίτητος (10.000€-40.000€), επιπλέον τριπλού φούρνου pizza (περίπου 1.000€) και σίγουρα υπολογίζουμε το κόστος στόφας, οπότε μία μικρή στόφα για 10 λαμαρίνες θα κοστίσει από 600€ ενώ μία μεγάλη στόφα για 20 λαμαρίνες θα φτάσει έως και 10.000€.

Ποιος αποφασίζει για την αγορά του;

Η αγορά ενός φούρνου βαραίνει συνήθως τον ιδιοκτήτη ή διευθυντή της μονάδας. Στην απόφαση αυτή συμβάλλει τόσο η εταιρεία εξοπλισμού, όσο και οι ειδικοί μελετητές. Ωστόσο, συνυπογράφει και ο Chef ως ο διαχειριστής του μηχανήματος και δημιουργός του μενού. Πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία ότι ο φούρνος είναι ένα μηχάνημα που στηρίζει ολόκληρη την λειτουργία μίας μονάδας παραγωγής, οπότε δεν μπορεί να αποτελεί απλά απόφαση αρεσκείας ή επιθυμίας του Chef, αλλά ικανοποίησης των βασικών αναγκών της επιχείρησης.

chef

Ποιοι και πώς θα χρησιμοποιούν τον φούρνο;

Το προσωπικό που θα κάνει χρήση του φούρνου είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στις λειτουργίες και τις απαιτήσεις του. Μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση, ένας φούρνος με εξελιγμένες δυνατότητες επιτρέπει στους μάγειρες να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια σε περιττές διαδικασίες και να γίνονται πιο αποτελεσματικοί. Το περιβάλλον εργασίας μοιάζει πιο οργανωμένο και το προσωπικό αισθάνεται πιο ξεκούραστο.

Η ευκολία στην χρήση του (easiness) με οργάνωση των συνταγών σε φακέλους με προεπισκόπηση και διακριτό όνομα, η έξυπνη αναγνώριση των συνταγών σε υποφακέλους, η συνδεσιμότητα του μέσω θύρας usb για εύκολο πέρασμα των συνταγών, το ημερολόγιο που διαθέτει για να οργανώνει τον χρόνο ψησίματος, τα διαφορετικά προγράμματα ψησίματος, η δυνατότητα μαγειρικής κενού (vacuum cooking), ρύθμιση χρόνου μαγειρέματος, το σύστημα αυτόματου μαγειρέματος με δυνατότητα φωτογραφιών, ακόμα και το σύστημα πλύσης, είναι ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες.

Τι τεχνικοί περιορισμοί μπορεί να υπάρχουν;

 • Παροχή ενέργειας: Μελετήστε τις παροχές που απαιτούνται σε σχέση με την μονάδα σας και τις παροχές που χρησιμοποιεί σε τριφασικό ή μονοφασικό ρεύμα και την εγκατάστασή τους από ειδικό μελετητή. Αποφασίστε αν μπορεί βάσει πυροσβεστικής και υγειονομικού να τοποθετηθεί φούρνος αερίου, ηλεκτρικός, πετρελαίου, κάρβουνο ή ξυλόφουρνος και ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

 • Παροχή νερού: Μελετήστε την παροχή νερού που απαιτείται πριν την εγκατάστασή του, ακόμα και το ύψος της παροχής ούτως ώστε το νερό να παροχετεύεται σωστά προς και από τον φούρνο. Επίσης, ελέγξτε την σκληρότητα του νερού ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεστε αποφεύγοντας μεγάλες και κοστοβόρες φθορές στον καινούριο σας φούρνο.

 • Εξαερισμός: Μελετήστε τον απαιτούμενο εξαερισμό που χρειάζεται ο φούρνος πριν την αγορά και εγκατάστασή του.

Τύποι Ψησίματος και Λειτουργίας Φούρνων

fournos kreatos

Κυκλοθερμικοί Αέρος (Convection),Βεβιασμένης Κυκλοφορίας

Λειτουργία: Οι Κυκλοθερμικοί Αέρος (Convection) Λειτουργούν με ανεμιστήρα που κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στον θάλαμο και σε θερμοκρασίες από 30°C μέχρι 300°C. Αυτό μειώνει τους χρόνους μαγειρέματος και τη συρρίκνωση του κρέατος, που σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις προϊόντος.

Ορισμένες από τις πιο αποδοτικές συσκευές λειτουργούν με ένα μόνο βύσμα 13Α, που σημαίνει ότι αυτοί οι ηλεκτρικοί φούρνοι είναι εξαιρετικοί για την τροφοδοσία τους.

Ιδανικός για: Μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις με απλές απαιτήσεις και μικρή παραγωγή ή περιορισμένους χώρους όπως π.χ. μικρά εστιατόρια, ταχυφαγεία, σνακ μπαρ και ταβέρνες. Τα μοντέλα ξεκινάνε από επιτραπέζιους φούρνους μέχρι αρκετά μεγαλύτερους σε διαστάσεις και θέσεις GN.

Πλεονεκτήματα: Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η χαμηλή επένδυση που απαιτείται. Επιπλέον, διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία μοντέλων και εύρος τιμών. Λόγω της δημοφιλίας τους, το service τους είναι ταχύτερο και πιο οργανωμένο. Επίσης, δίνουν την δυνατότητα για ψήσιμο σε ποικιλία προϊόντων.

Μειονέκτημα: Επειδή είναι οικονομικοί προτιμάται από πολλούς επαγγελματίες, αλλά ως επαγγελματική λύση δεν δίνουν τα επιπλέον προτερήματα που μπορεί να χρειάζεται μία επιχείρηση.

Κυκλοθερμικοί με υγρασία (Combi) ή αέρα ατμού (Boiler)

Λειτουργία: Οι Κυκλοθερμικοί με υγρασία (Combi) Λειτουργούν με ανεμιστήρα που κυκλοφορεί τον αέρα μέσα στον θάλαμο και σε θερμοκρασίες από 30°C μέχρι 300°C, αλλά και με ατμό για την δημιουργία υγρασίας από 30°C μέχρι 130°C. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται υδραυλική σύνδεση με δίκτυο παροχής νερού. Συνιστάται, πριν την αγορά του, η μελέτη εγκατάστασης από μηχανικό για να διασφαλίσετε την πλήρη απόδοσή του και να εξεταστεί από πριν, αν υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία πριν την αγορά του. Η υγρασία παρέχεται με direct τροπο και ανάλογα τον φούρνο μπορούμε να ορίσουμε χειροκίνητα ή αυτόματα πότε θα την διοχετεύσει στο φαγητό. Λέγονται «έξυπνοι φούρνοι» λόγω των πολλαπλών χαρακτηριστικών και προγραμμάτων που διαθέτουν και της μεικτής δυνατότητας μαγειρέματος. Επιπλέον, αρκετά μοντέλα μπορούν να κάνουν «αναγέννηση» στα φαγητά.

Ιδανικός για: Επιχειρήσεις με μεικτά μενού, μεγάλη δυναμική, μεγάλο αριθμό πελατών, πολλαπλές και έντονες απαιτήσεις, παραγωγή σε παρασκευές (ατμού) που απαιτούν μεγάλα ποσοστά υγρασίας και ενδεχόμενη ανάγκη για αρτοποίηση και ζαχαροπλαστική, π.χ. catering, ιδρύματα.

Ιδανικοί για a la carte εστιατόρια και εν γένει μεγάλους χώρους εστίασης. Το a la carte απαιτεί το φαγητό να ετοιμάζεται on demand. Ο φούρνος που απαιτείται είναι γρήγορης και αξιόπιστης παραγωγής με δυνατότητα για πολλαπλές προετοιμασίες. Είναι επίσης κατάλληλος για τα εστιατόρια με λειτουργία self service, όπου το φαγητό ετοιμάζεται στα gastronorm και ψήνεται απευθείας στους φούρνους, ενώ μπορεί να έχουν την απαίτηση της αναγέννησης.

Ανάλογα με την χωρητικότητα του μπορεί να αποτελέσει μηχάνημα επιλογής και στον ξενοδοχειακό χώρο.

Πλεονεκτήματα: Σταθεροί φούρνοι με πολλές δυνατότητες. Είναι πολύ ευέλικτοι σε διαφορετικά είδη μαγειρέματος: ατμού, τηγανητά, ψητά, μαγειρευτά, μπραιζέ και άλλα. Αν και το αποτέλεσμα είναι ίδιο με τους απλούς κυκλοθερμικούς, οι αυτοματισμοί τους τους καθιστούν ως τους καλύτερους. Μπορούν να δώσουν ένα συνεπές και ακριβές προϊόν, ακριβώς όπως το επιθυμούμε.

Διατίθενται σε διαφορετικά μοντέλα ανάλογα την παραγωγή και τις διαδικασίες που ακολουθούμε. Είναι εξαιρετικοί για μεγάλες παραγωγές, μιας και δέχονται ολόκληρα καρότσια με gastronorm από 6 GN έως και 20 GN για ψήσιμο, κάνουν αναγέννηση σε φαγητά που απαιτούν μία απλή αναθέρμανση. Ωστόσο, μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα και σε μικρότερες επιχειρήσεις που μπορούν να στηρίξουν ολόκληρη την παραγωγική τους εργασία σε ένα και μόνο μηχάνημα, ψήνοντας μεικτά. Στο μεικτό μαγείρεμα, π.χ. κρέατα, ψάρια, ψωμιά, οι μυρωδιές δεν περνάνε από το ένα φαγητό στο άλλο. Πολλά μοντέλα διαθέτουν περιστροφική λειτουργία για ομοιόμορφο, άψογο ψήσιμο.Η επιλογή τους θα σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα σε εργατοώρες, αύξηση της παραγωγής, άψογο-ομοιόμορφο-ακριβές αποτέλεσμα, μείωση του κόπου παραγωγής, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Μειονέκτημα: Το κόστος είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο από έναν απλό φούρνο. Όμως, η απόκτησή τους είναι επένδυση και τα χρήματα θα επιστραφούν με πολλούς τρόπους πίσω στην επιχείρηση. Είναι τόσο απαραίτητοι στην επιχείρηση που πρέπει να προβλεφθεί η περίπτωση φθορά τους, είτε με αντικατάσταση μηχανήματος άμεσα ή με γρήγορο service και διαθεσιμότητα σε ανταλλακτικά.

artopoios

Τι άλλο επηρεάζει την αγορά του φούρνου;

Ο υπεύθυνος για την αγορά του φούρνου συχνά επηρεάζεται από μία πληθώρα συμπληρωματικών παραγόντων (πέρα των βασικών λειτουργιών και διαστάσεων), όπως:

 1. Ο πωλητής: Πόσο ασχολήθηκε ο πωλητής με τον αγοραστή. Ενδεχομένως, το πιο σημαντικό κομμάτι κατά την πώληση είναι το ενδιαφέρον που επέδειξε ο πωλητής στο να σεβαστεί, να ακούσει τους προβληματισμούς, να ταιριάξει τις ανάγκες με το προϊόν και να δώσει λύσεις στον αγοραστή.
 2. Η τελική τιμή: Ξεκινώντας την αναζήτησή του ο αγοραστής έχει ένα διαθέσιμο ποσό που σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει η ευελιξία να επενδύσει και παραπάνω. Ωστόσο, πολλές φορές παραβλέπονται σημαντικά στοιχεία τα οποία είναι εκτός τιμής, όπως η εγκατάσταση του μηχανήματος, η πρόσθετη εκπαίδευση ή και τα μεταφορικά που μπορεί να χρεώνονται επιπλέον.
 3. Το κόστος των εξτρά αξεσουάρ: Ένας φούρνος φέρει πολλά εξτρά για τα οποία οφείλουμε να ρωτήσουμε και να ενημερωθούμε. Από το ερμάριο, το ισοθερμικό κάλυμμα, την χοάνη, τις ρόδες έως εργαλεία μέτρησης, τις λαμαρίνες και τις σχάρες.
 4. Το κόστος των καθαριστικών: Είναι κάτι που σχεδόν κανείς δεν το σκέφτεται, αλλά τα περισσότερα μηχανήματα έχουν τα δικά τους καθαριστικά, ειδικά όταν έχουν αυτόματη πλύση. Για την καθημερινή χρήση τους, πρέπει να υπολογίσουμε το επιπλέον κόστος καθώς και τον τρόπο προμήθειας τους.
 5. To service: Η εταιρεία όχι μόνο πρέπει να δεσμεύεται ότι έχει οργανωμένο τμήμα σέρβις που ανταποκρίνεται ταχύτατα, αλλά και ότι δύναται να παρέχει ανταλλακτικά έγκαιρα για όλα τα μηχανήματα που θα προμηθευτούμε, εντός και εκτός εγγύησης. Κατά την αγορά του μηχανήματος, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ποια είναι η πολιτική της εταιρείας απέναντί μας σε περίπτωση φθοράς, αντικατάστασης ή και συντήρησης.
 6. Η εγγύηση: Δεν πρέπει να εντυπωσιαζόμαστε από μηχανήματα που είτε βρίσκονται σε δελεαστική τιμή ή προσφέρουν πολλά εξτρά, αν όλα αυτά δεν καλύπτονται. Οφείλουμε να μάθουμε αν η εγγύηση του φούρνου καλύπτεται εξολοκλήρου ή κατά μέρος. Τα ανταλλακτικά είναι μέσα στην εγγύηση; Ο χρόνος που μας καλύπτει η εγγύηση είναι μέσα στα λογικά πλαίσια της αγοράς;
 7. Η ασφάλεια: Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως ο θερμοστάτης ασφαλείας, η αυτόματη διακοπή λειτουργίας του αέρα με το άνοιγμα της πόρτας, το διπλό/τριπλό τζάμι ασφαλείας ή τα πυρίμαχα υλικά και το διάκενο ανάμεσα τους για λιγότερη ακτινοβολία προς τον χειριστή και μεγαλύτερη απόδοση στο ψήσιμο θεωρούνται αυτονόητα σε ένα τόσο έντονο περιβάλλον εργασίας όπως είναι η επαγγελματική κουζίνα.
 8. Η γεωγραφική τοποθεσία της επιχείρησης: Πριν την αναζήτηση φούρνου θα ήταν καλό να κάνουμε μία έρευνα αγοράς για τις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος ή του γκαζιού, όπως και για το αν υπάρχει σύνδεση με φυσικό αέριο στην περιοχή μας. Σίγουρα, οι φούρνοι γκαζιού αποτελούν μία οικονομική λύση αν υπάρχουν οι υποδομές και οι απαιτήσεις, ωστόσο μερικά νησιά αγοράζουν πολύ ακριβά το γκάζι, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις συμφέρει η αγορά ενός ηλεκτρικού φούρνου.
 9. Η διαθεσιμότητα: Πόσο έγκαιρα χρειαζόμαστε τον φούρνο; Πρέπει να συζητήσουμε με την εταιρεία αν ο φούρνος είναι ετοιμοπαράδοτος ή εισαγωγής με συγκεκριμένο χρόνο παράδοσης και να θέσουμε ρήτρες στην παράδοσή του. Η παράδοσή του μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την έναρξη της λειτουργία της επιχείρησης.
 10. Αξιολογήσεις: Οι άνθρωποι επηρεάζονται από τις κριτικές, ενδεχομένως και περισσότερο από ό,τι μπορεί να του προσφέρει το ίδιο το προϊόν. Κριτικές που παραμένουν αντικειμενικές και τον συμβουλεύουν για την ίδια την αγορά αποτελούν βασικό παράγοντα αγοράς, όπως και οι άμεσες συμβουλές από άλλους ανθρώπους της αγοράς.
 11. Η εξατομίκευση βασικών λειτουργιών (customization): Ειδικά στα ακριβότερα μοντέλα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένα μηχάνημα να μπορεί να προσφέρει λύσεις που εναρμονίζονται με το μενού και τις διαδικασίες της επιχείρησης. Η εξατομίκευση αυτή συναντάται κυρίως στους «έξυπνους φούρνους».
 12. Η εξοικονόμηση ενέργειας: Το πόσο οικολογικό είναι ένα μηχάνημα στην κατανάλωση και εξοικονόμηση ενέργειας μας επηρεάζει άμεσα οικονομικά, γεγονός που πρέπει να υπολογιστεί στην απόσβεσή του.
 13. Ο κατασκευαστής / H Χώρα κατασκευής: Η χώρα προέλευσης μπορεί να αποτελέσει λύση προτίμησης ή απόρριψης από τον αγοραστή. Ανάλογα τις απαιτήσεις μας, η προσδοκίες που έχουμε σε σχέση με τα συνολικά οφέλη και την τιμή, επηρεάζονται από την χώρα προέλευσης του μηχανήματος (Ελληνικός, Ιταλικός, Γερμανικός, Κινέζικος, Τούρκικος, κα)


Ψάχνεις κουζίνα για το σπίτι; Ανακάλυψε εδώ τον οδηγό μας με τις καλύτερες κουζίνες και φούρνους της αγοράς!

Λίλα Καραποστόλη

Η Λίλα Καραποστόλη είναι η ιδιοκτήτρια στα «Μαθήματα Μαγειρικής», μιας καινοτόμου δια βίου μάθησης σχολής με εξειδίκευση στην ταχύρυθμη εκπαίδευση μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Με αρχικό προσανατολισμό τις κοινωνιολογικές σπουδές, τελική κατεύθυνση στο Marketing και ειδίκευση σε σπουδές επιχειρηματικότητας από το ΜΙΤ από τα πρώτα εργασιακά βήματα συνεργάστηκε με εταιρείες τροφίμων και εστιατόρια. Τα επιπλέον σεμινάρια F&B, η δημοσιογραφική εμπειρία και επαφή με διάσημους chefs, καθώς και τα πολυάριθμα γαστρονομικά ταξίδια & workshops, της εξασφάλισαν εξαίρετη γνώση του χώρου επαγγελματικά. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά περιοδικά γαστρονομίας και lifestyle. Το βιβλίο της, «Παραδοσιακές Γεύσεις του Αιγαίου», βραβεύτηκε ως «καλύτερο βιβλίο γαστρονομίας Έλληνα συγγραφέα» από τα Gourmet Awards. Σήμερα συνεχίζει να αρθρογραφεί και να συμβουλεύει εστιατόρια και μικρές μονάδες εστίασης, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει επαγγελματίες του χώρου στην επιχειρηματικότητα.

Website

Linkedin