Οδηγός Αγοράς για Ανιχνευτές Πλαστών Χαρτονομισμάτων

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν 308.000 πλαστά χαρτονομίσματα. Το 96,4% εξ αυτών εντοπίστηκαν στις χώρες της ευρωζώνης. Πρακτικά λοιπόν επιβάλλεται στα καταστήματα που λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με μετρητά να διαθέτουν τρόπους να ελέγχουν την γνησιότητα των χαρτονομισμάτων που λαμβάνουν.

Σε αυτό τον οδηγό, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε σύντομα και περιεκτικά τα κυριότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε, προτού αγοράσετε έναν ανιχνευτή πλαστών χαρτονομισμάτων.

Εξοπλισμός Ανίχνευσης

Στυλό Ανίχνευσης

enter image description here Τα στυλό ανίχνευσης αποτελούν τον απλούστερο και οικονομικότερο τρόπο εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων. Τα χαρτονομίσματα στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένα από ένα μίγμα υλικών και όχι από απλό χαρτί. Το μελάνι των στυλό αυτών περιέχει διάλυμα ιωδίου, το οποίο αντιδρά με το άμυλο που χρησιμοποιείται στο κοινό χαρτί, αλλά όχι στα χαρτονομίσματα. Έτσι, κάνοντας μια γραμμή πάνω σε ένα χαρτονόμισμα, αν αυτή είναι άχρωμη ή ελαφρώς κίτρινη τότε το χαρτονόμισμα είναι γνήσιο. Αν το χρώμα της γραμμής είναι μαύρο ή καφέ τότε είναι πλαστό. Λόγω του μεγέθους τους είναι ιδανικά για οδηγούς ταξί και delivery, για πρατήρια καυσίμων, εισπράκτορες.

Δυστυχώς η μέθοδος αυτή δεν σας καλύπτει πλήρως, αφού ελέγχει μόνο την ποιότητα του χαρτιού και όχι άλλες μεθόδους παραχάραξης. Αν δεν θέλετε να διαθέσετε περισσότερα χρήματα για συσκευή ανίχνευσης, τα στυλό ανίχνευσης UV σας επιτρέπουν να δείτε τα υδατογραφήματα του χαρτονομίσματος και σίγουρα αποτελούν μία καλύτερη λύση. Αν διαχειρίζεστε μεγαλύτερο όγκο χρημάτων και πρέπει να ελέγξετε πολλά χαρτονομίσματα ταυτόχρονα, ή δεν θέλετε να περιμένει ο επόμενος πελάτης στην ουρά, τότε θα πρέπει να ανατρέξετε σε κάποιο μηχάνημα εντοπισμού πλαστών χαρτονομισμάτων.

Ανιχνευτές Πλαστών Χαρτονομισμάτων

enter image description here Πρόκειται για μηχανήματα τα οποία -σε αντίθεση με τα στυλό- συνδυάζουν διαφορετικές μεθόδους ανίχνευσης (δείτε στο τέλος του οδηγού όλες τις μεθόδους), είναι γρηγορότερα και συνεπώς πιό αποτελεσματικά. Παρακάτω θα μιλήσουμε συνοπτικά για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε, εφόσον πρόκειται να αγοράσετε έναν ανιχνευτή γνησιότητας χαρτονομισμάτων.

Πώς επιλέγω τον κατάλληλο ανιχνευτή πλαστών χαρτονομισμάτων;

Δυνατότητα Αναβάθμισης

enter image description here Ίσως πρόκειται για το βασικότερο κριτήριο, αφού σε περίπτωση που εκδοθούν νέα χαρτονομίσματα (π.χ. Χαρτονόμισμα με αξία 300€ ή ένα νέο 50€) δεν θα πρέπει να αγοράσετε καινούργιο ανιχνευτή. Φροντίστε ο ανιχνευτής που θα επιλέξετε, να έχει λοιπόν την δυνατότητα αναβάθμισης ώστε να αναγνωρίζει τα νέα χαρτονομίσματα.

Automatic vs Manual

enter image description here Ο αυτόματος ανιχνευτής (automatic) είναι αυτός που - αφού τοποθετήσουμε το χαρτονόμισμα στην υποδοχή - χωρίς να κάνουμε κάποια άλλη ενέργεια, το σκανάρει και μας ειδοποιεί για την γνησιότητα του. Ενώ ο manual ανιχνευτής με τη χρήση UV λάμπας μας βοηθάει να ελέγξουμε οι ίδιοι οπτικά αν το χαρτονόμισμα είναι πλαστό, αναδεικνύοντας τα σημεία γνησιότητας του χαρτονομίσματος. Για να μάθετε τα σημεία που πρέπει να παρατηρείτε όταν ελέγχετε ένα χαρτονόμισμα, πατήστε εδώ. Ενώ λοιπόν ο Automatic είναι σαφώς πιό γρήγορος, ο Manual πλεονεκτεί στο εύρος της χρήσης του. Δηλαδή, οι περισσότεροι έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν πλαστά διαβατήρια, έγγραφα, τραπεζικές επιταγές αλλά και πιστωτικές κάρτες. Εφόσον τείνετε προς τον manual, έχετε κατά νου τη διάρκεια ζωής της UV λάμπας. Όσο πιό σύγχρονο είναι το μοντέλο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια ζωής της λάμπας (στα νέα μοντέλα είναι περίπου 10.000 ώρες). Συνεπώς, αν ψάχνετε για ταχύτητα (mini market, περίπτερο, καταστήματα λιανικής κ.ο.κ.) προτιμήστε έναν αυτόματο ανιχνευτή χαρτονομισμάτων. Αν η δουλειά σας απαιτεί τον έλεγχο τραπεζικών επιταγών, πιστωτικών καρτών ή και διαβατηρίων, τότε ένα manual ανιχνευτής σίγουρα θα σας χρησιμεύσει περισσότερο.

Ταχύτητα

Η ταχύτητα δεν αφορά μόνο πόσο γρήγορα σκανάρει το μηχάνημά σας ένα ή περισσότερα χαρτονομίσματα, αλλά και την ευαισθησία του στο να ανιχνεύει αμέσως χωρίς λάθη. Πολλές φορές τυχαίνει η πρώτη ανάγνωση να εντοπίζει ένα χαρτονόμισμα ως πλαστό, και να χρειαστούν περισσότερες αναγνώσεις. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα, είναι η δυνατότητα του ανιχνευτή να “διαβάζει” τα χαρτονομίσματα από όλες τις πλευρές. Φανταστείτε πόσο χρονοβόρο θα ήταν αν θέλατε να ελέγξετε αρκετά χαρτονομίσματα ταυτόχρονα και να έπρεπε να τα τακτοποιήσετε όλα στην την σωστή πλευρά τους. Τέλος, για επιχειρήσεις που εκτός από ανιχνευτή, χρειάζονται και καταμετρητή χρημάτων, μπορείτε να αγοράσετε ένα μηχάνημα που να κάνει και τις δύο δουλειές ταυτόχρονα, με ένα μόνο πέρασμα.

Τόπος Χρήσης

enter image description here Εφόσον χρησιμοποιείτε τον ανιχνευτή εκτός γραφείου ή και σε άλλα γραφεία πλην του δικού σας, τότε θα πρέπει να προτιμήσετε έναν φορητό ανιχνευτή μπαταρίας ο οποίος σας παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Φυσικά, πλην της μπαταρίας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τον όγκο του προϊόντος, αφού αυτό το μηχάνημα θα το κουβαλάτε.

Ξένα Νομίσματα

enter image description here Για τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με νομίσματα εκτός Ευρωζώνης, είναι σημαντικό να προτιμήσετε κάποιο μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει ξένα χαρτονομίσματα, και να έχει εύρος επιλογών ανάλογα με τις ανάγκες σας. enter image description here

Ελεγμένοι Ανιχνευτές Πλαστών Χαρτονομισμάτων

Πατήστε εδώ για να δείτε τον κατάλογο των ελεγμένων συσκευών από την ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Προσοχή, ο κατάλογος ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ο συγκεκριμένος δημοσιεύτηκε στις 10/7/2020), εάν μία συσκευή δεν βρίσκεται στη λίστα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως δεν πέρασε τον έλεγχο της ΕΚΤ.

Γνωρίζοντας...

...τα παραπάνω λοιπόν, είστε πλέον έτοιμοι να θωρακίσετε την ασφάλεια του ταμείου σας και να περιορίσετε - αν όχι να μηδενίσετε - την εισροή πλαστών χαρτονομισμάτων σε αυτό.