Οδηγός Αγοράς για Λεκάνες Gastronorm

Το Gastronorm (γαστρονόμος) είναι ένα Ευρωπαϊκό πρότυπο που αφορά ορισμένα μαγειρικά σκεύη στο χώρο της εστίασης και του catering. Η ιδέα για ένα διεθνές πρότυπο ξεκίνησε το ‘64 στην Ελβετία, ενώ το 1993 έγινε επίσημο Ευρωπαϊκό πρότυπο. Οι γαστρονόμοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της επαγγελματικής κουζίνας και σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε γύρω από τα δοχεία gastronorm.

Μεγέθη Gastronorm

Τα είδη των gastronorm βάσει διαστάσεων (μήκος και πλάτος) είναι συνολικά εννέα, με συνηθέστερα τα gastronorm 1/1 αλλά και τα gastronorm 1/2, ενώ υπάρχουν και ορισμένες διαβαθμίσεις αναλόγως του βάθους της κάθε λεκάνης. Το μέγεθος του gastronorm που θα αγοράσετε εξαρτάται από τις διαστάσεις της συσκευής στην οποία θα το χρησιμοποιήσετε. Αν δηλαδή στα χαρακτηριστικά του φούρνου σας αναγράφεται πως δέχεται 4 gastronorm 1/3, τότε αυτό είναι το μέγεθος που θα πρέπει να αγοράσετε. Συνεπώς, είτε το χρειάζεστε για τον φούρνο σας, για το ψυγείο, το blast chiller ή ακόμη για το μπεν μαρί ή για μία βιτρίνα παρουσίασης, θα πρέπει να γνωρίζετε τις εσωτερικές τους διαστάσεις ώστε να βρείτε το gastronorm που ταιριάζει καλύτερα. enter image description here

Υλικό

Το υλικό του gastronorm είναι ένα παράγοντας που δεν θα πρέπει να αψηφήσετε. Κάθε υλικό έχει τα δικά του οφέλη, τα οποία το καθιστούν κατάλληλο για ορισμένες χρήσεις.

Inox Gastronorm

enter image description here

Τα gastronorm κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι (inox) είναι κατάλληλα για την προετοιμασία, το μαγείρεμα αλλά και τη συντήρηση τροφίμων αφού αντέχουν σε θερμοκρασίες από -40 έως 300 βαθμούς Κελσίου. Λόγω του υλικού τους, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν αφήνουν οσμές στο φαγητό κι έτσι διατηρούν αναλλοίωτη τη γεύση του. Εκτός του μαγειρέματος, τα inox gastronorm είναι κατάλληλα και για τη διατήρηση θερμοκρασίας τροφίμων σε μπουφέ αλλά και σε ψυχόμενες ή μη βιτρίνες παρουσίασης. Επίσης αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για αποθήκευση τροφίμων σε εστιατόρια και catering, αφού λόγω της ανθεκτικότητάς τους στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, μπορούν να τοποθετηθούν από τον φούρνο κατευθείαν σε ένα blast chiller. Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι πως δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Πολυκαρμπονικά (PC) Gastronorm

enter image description here

Τα πολυκαρμπονικά gastronorm είναι ιδανικά για την αποθήκευση τροφίμων καθώς κλείνουν αεροστεγώς με το καπάκι τους και γίνονται αδιαπέραστα από νερό. Επίσης έχουν αντικολλητική και μη πορώδη επιφάνεια η οποία αποτρέπει την μεταφορά γεύσεων από το ένα τρόφιμο στο άλλο. Συνήθως τα συναντάμε σε διάφανη κατασκευή, ώστε να μπορείτε να βλέπετε απευθείας το περιεχόμενο του δοχείου χωρίς να χρειαστεί να το ανοίξετε. Αντέχουν σε θερμοκρασίες από -40°C έως +100°C, κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ψυχόμενες βιτρίνες παρουσίασης, αλλά και σε φούρνο μικροκυμάτων. Είναι ακατάλληλα όμως για χρήση σε φούρνο.

Gastronorm Πολυπροπυλενίου (PP)

enter image description here

Τα gastronorm πολυπροπυλενίου είναι κατάλληλα για αποθήκευση τροφίμων σε κατάψυξη, αλλά και για χρήση σε βιτρίνες προβολής, σε μαγειρεία και καντίνες, αφού το διαφανές καπάκι τους σας επιτρέπει να βλέπετε τι έχει μέσα το δοχείο χωρίς να έχετε το περιεχόμενό του εκτεθειμένο. Είναι άθραυστα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναθέρμανση σε φούρνο μικροκυμάτων αφού αντέχουν σε θερμοκρασίες από -40°C έως +70°C.

Gastronorm Μελαμίνης

enter image description here

Τα gastronorm μελαμίνης χρησιμοποιούνται κυρίως για σερβίρισμα και παρουσίαση τροφίμων αφού διατίθενται σε διάφορα χρώματα και μπορούν να ομορφύνουν τον μπουφέ σας. Επίσης, καθώς πλένονται εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικά σε λεκέδες και γδαρσίματα, αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για χώρους όπου βρίσκονται άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. νοσοκομεία). Αντέχουν σε θερμοκρασίες από -20°C έως 120°C, συνεπώς δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα.

enter image description here

Γιατί να πάρω διάτρητο Gastronorm

enter image description here

Εκτός από τους κλασικούς γαστρονόμους, θα συναντήσετε και γαστρονόμους με διάτρητη βάση. Οι τρύπες στη βάση του δοχείου το καθιστούν ιδανικό για μπουφέδες αφού βοηθάει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του φαγητού, χωρίς αυτό να απορροφά επιπλέον υγρασία. Επίσης είναι πολύ χρήσιμα στην παρασκευή σαλατών αλλά και κρεατικών, αφού κατά την προετοιμασία, παράλληλα στραγγίζονται τα περιττά υγρά. Εκτός όμως από την παρασκευή και την διατήρηση τροφίμων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μαγείρεμα σε ατμό, κυρίως για λαχανικά ή και ψάρι στον ατμό.

Με λίγα λόγια

Ενώ όλοι οι γαστρονόμοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προβολή, αποθήκευση και σερβίρισμα των τροφίμων, λόγω υλικού ο καθένας έχει ένα σημείο στο οποίο υπερτερεί έναντι των άλλων. Έτσι, ενώ όλοι είναι κατάλληλοι για αποθήκευση, οι πολυκαρμπονικοί γαστρονόμοι είναι η καλύτερη επιλογή. Αν θέλετε όμως να μεταφέρετε το φαγητό από τον φούρνο απευθείας στο blast chiller, εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μόνο οι inox γαστρονόμοι είναι κατάλληλοι. Αν πάλι ψάχνετε gastronorm για το μαγειρείο, την καντίνα σας και γενικά για να σερβίρετε φαγητό, οι γαστρονόμοι PP αποτελούν την καταλληλότερη λύση αφού είναι ορατό το περιεχόμενό τους ακόμα και όταν είναι κλειστά με καπάκι και το κόστος τους είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα gastronorm μελαμίνης.

Αντίστοιχα, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε gastronorm για το μπουφέ, αξίζει να ξοδέψετε ελάχιστα χρήματα παραπάνω και να προτιμήσετε γαστρονόμους μελαμίνης αφού έρχονται σε διάφορα χρώματα και θα ομορφύνουν τον χώρο σας.

Προσοχή όμως, προτού αγοράσετε κάποιο δοχείο gastronorm, ελέγξτε αν πωλείται μαζί με καπάκι. Ειδάλλως αν θέλετε να αγοράσετε το καπάκι ξεχωριστά για να τα χρησιμοποιείτε σε περισσότερα από ένα δοχεία, μπορείτε να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε στην αντίστοιχη κατηγορία μας με τα καπάκια gastronorm.