Αγορά Επαγγελματικής Φριτέζας - Tι να προσέξεις

enter image description here Ο εξοπλισμός που θα τοποθετήσετε στην κουζίνα της επιχείρησής σας θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένος αφού πρόκειται για ακριβά και ογκώδη μηχανήματα, που απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις και θα επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία της κουζίνας. Σε αυτό τον οδηγό θα μιλήσουμε για ένα είδος συσκευών που κάθε επαγγελματική κουζίνα θα πρέπει να έχει, τις Επαγγελματικές Φριτέζες.

Ξεκινήστε με την Τροφοδοσία και την Τοποθέτηση

Τροφοδοσία

Πρώτο και βασικό κριτήριο για την επιλογή που θα κάνετε είναι η τροφοδοσία της φριτέζας. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Ηλεκτρική ή Αερίου. Οι ηλεκτρικές επαγγελματικές φριτέζες είναι πιο οικονομικές στην αγορά τους, καταναλώνουν όμως περισσότερη ενέργεια. Δεν απαιτούν ειδική εγκατάσταση για να συνδεθούν, το οποίο τις καθιστά πιο ευέλικτες ως προς την τοποθέτησή τους στη κουζίνα. Επίσης διατηρούν τη θερμοκρασία του ζεστού λαδιού για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής από το ένα τηγάνισμα στο επόμενο. Από την άλλη, οι επαγγελματικές φριτέζες αερίου είναι ναι μεν πιο ακριβές απο τις ηλεκτρικές, αλλά η κατανάλωσή τους είναι πολύ χαμηλότερη. Θερμαίνουν το κρύο λάδι πιο γρήγορα, δίνοντας έτσι ταχύτητα στο τηγάνισμα. Συνεπώς, μια φριτέζα αερίου θα αξίζει τα χρήματα της αν προορίζεται για συνεχή λειτουργία σε κουζίνες με μεγάλη κίνηση. Αν από την άλλη, οι ώρες που λειτουργείτε την φριτέζα ημερησίως είναι περιορισμένες, τότε αξίζει να αγοράσετε μία ηλεκτρική φριτέζα.

Τοποθέτηση

enter image description here Ένα επιπλέον σημαντικό κριτήριο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο χώρος της κουζίνας. Όπως στην τροφοδοσία, έτσι κι εδώ οι επιλογές που έχετε είναι δύο, οι επιτραπέζιες και οι φριτέζες δαπέδου. Αν ο χώρος της κουζίνας σας είναι περιορισμένος και το μενού σας δεν βασίζεται στα τηγανητά φαγητά, θα είστε απόλυτα καλυμμένοι με την αγορά μιας επιτραπέζιας φριτέζας. Αντιθέτως, αν η κουζίνα σας μπορεί να υποστηρίξει μια μεγαλύτερη φριτέζα και η καθημερινότητά σας επιτάσσει να ετοιμάζετε πολλά γεύματα σε αυτή, τότε μια φριτέζα δαπέδου σημαντικά μεγαλύτερης χωρητικότητας θα σας φανεί πολύ πιο χρήσιμη.

Τα 5 χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε

1. Χωρητικότητα Κάδου

Η χωρητικότητα του κάδου υπολογίζεται σε λίτρα λαδιού και προσδιορίζει τον όγκο τροφίμων που μπορεί να τηγανίσει η φριτέζα. Κατά προσέγγιση, 4 λίτρα λαδιού αντιστοιχούν σε 1 κιλό πατάτες. Η χωρητικότητα του κάδου επηρεάζει και την κατανάλωση ενέργειας της φριτέζας, καθώς όσο περισσότερα λίτρα λαδιού χωράει, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται να καταναλώσει. Αν η επιχείρησή σας ετοιμάζει κυρίως μικρές ποσότητες τηγανητών τροφίμων, τότε μία φριτέζα 10-15 λίτρων επαρκεί. Αν όμως απαιτείται να τηγανίζετε μεγάλες ποσότητες, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε μια φριτέζα σαφώς μεγαλύτερης χωρητικότητας.

2. Αριθμός Κάδων

Ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να προσέξετε είναι ο αριθμός των κάδων. Και πάλι, βάσει της κίνησης που έχετε αλλά και του μενού σας, θα πρέπει να επιλέξετε μία φριτέζα με τους αντίστοιχους κάδους. Π.χ. Για μια μικρή επιχείρηση, ενδεχομένως μια διπλή φριτέζα να είναι επαρκής, αφού τηγανίζετε καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια πρέπει και εξασφαλίζετε συνεχή ροή στη κουζίνα, καθώς μπορείτε να συντηρείτε τους κάδους εναλλάξ. Αν την χρειάζεστε για ένα είδος (π.χ. πατάτες) και αν οι παραγγελίες τηγανητών φαγητών που δέχεστε είναι πολύ περιορισμένες, θα μπορούσατε να επιλέξετε και μία μονή φριτέζα, σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πρέπει να φροντίσετε για την σωστή συντήρηση της στο σωστό χρονικό διάστημα, ώστε να είναι λειτουργική καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε περίπτωση όμως που στο μενού σας έχετε διαφορετικά είδη τηγανητών, όπως ψάρια, σνίτσελ, πατάτες κ.ά., και δεν θέλετε το λάδι να περνά τη γεύση του ενός φαγητού στο άλλο, τότε ιδανικά θα πρέπει να προτιμήσετε είτε μία τριπλή φριτέζα είτε τρεις μονές φριτέζες. enter image description here

3. Βρυσάκι Απορροής

Εδώ τα πράγματα μοιάζουν πιο απλά. Έχετε δύο επιλογές, είτε να προτιμήσετε μια φριτέζα με βρυσάκι είτε χωρίς. Με το βρυσάκι εξασφαλίζετε πιο γρήγορο και ασφαλές καθάρισμα του κάδου, αφού δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το λάδι για να το στραγγίξετε. Επίσης, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της φριτέζας, αφού έχετε στραγγίξει το λάδι, μπορείτε να ρίχνετε συνεχόμενα νερό και απλώς να το αφήνετε να στραγγίξει μόνο του. Οι φριτέζες χωρίς βρυσάκι αντιθέτως, προϋποθέτουν πως θα πρέπει πρώτα να κρυώσει το λάδι, προτού το στραγγίξετε για να καθαρίσετε τη φριτέζα. Φυσικά, μια φριτέζα με βρυσάκι έχει αρκετά μεγαλύτερο κόστος που θα πρέπει να συνυπολογίσετε. enter image description here

4. Κρύα Ζώνη

Πρόκειται για ένα έξτρα χαρακτηριστικό που μπορεί να διαθέτει μια φριτέζα. Στην ουσία, οι φριτέζες με κρύα ζώνη (ή ψυχρή ζώνη) έχουν έναν ειδικό θάλαμο όπου καταλήγουν και απομονώνονται τα καψαλισμένα υπολείμματα φαγητού. Η ύπαρξη αυτής της ζώνης σας προσφέρει δύο σημαντικά οφέλη. Πρώτον δεν αλλοιώνεται η γεύση του λαδιού από το καρβουνιασμένο τρόφιμο, έτσι τα πιάτα σας έχουν γευστική συνοχή, και δεύτερον βοηθά στην εξοικονόμηση του λαδιού αφού διατηρείται καθαρό για περισσότερες χρήσεις.

5. Διάφορες Αυτόματες Ρυθμίσεις

Εάν η κουζίνα σας έχει πολλή κίνηση και θέλετε να έχει εύρυθμη λειτουργία, αν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια ή ακόμη αν θέλετε τα πιάτα σας να έχουν μια συνέπεια είτε χρονική είτε γευστική, τότε μπορείτε να ανατρέξετε σε πιο σύγχρονα μοντέλα, τα οποία σας προσφέρουν αρκετά μέσα για να επιτύχετε τα παραπάνω. Προτού αποφασίσετε το ακριβές μοντέλο που θα αγοράσετε, ελέγξτε αν έχει σταθερό έλεγχο της θερμοκρασίας και επιλογή χρονοδιακόπτη ώστε να σας ειδοποιεί όταν ένα φαγητό είναι έτοιμο. Ή ακόμη αν έχει κύκλο ψησίματος, όπου μπορείτε να προρυθμίσετε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ενός είδους τροφίμου (π.χ. ψάρι ή κοτόπουλο) ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να επαναλαμβάνετε τα ίδια βήματα. enter image description here

Κλείνοντας

Ανεξαρτήτως του ύφους της κουζίνας σας, η επαγγελματική φριτέζα είναι ένα μηχάνημα το οποίο δεν πρέπει να λείπει από τη κουζίνα αφού σας δίνει την δυνατότητα να ετοιμάζετε νόστιμα πιάτα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Προτού λοιπόν καταλήξετε στη φριτέζα στην οποία θα δουλεύετε, έχετε κατά νου τα παραπάνω σημεία σε συνδυασμό πάντα με τις ανάγκες που καλείστε να καλύψετε ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή!