Τα 6 καλύτερα αθλητικά παπούτσια για περπάτημα + Οδηγός αγοράς

Το περπάτημα βοηθά στο καθάρισμα του νου και τη δημιουργική σκέψη, ενώ θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μείνεις υγιής. enter image description here Το σημαντικό είναι να διανύεις απόσταση, οπουδήποτε και με ό,τι ρυθμό προτιμάς. Η χρήση activity tracker ή smartwatch που καταγράφουν βήματα, βοηθά να παρακολουθείς την πρόοδο σου και να αυξήσεις σταδιακά την ώρα που περπατάς.

Παπούτσια για περπάτημα: στην πόλη ή το βουνό

Θα αναρωτιέσαι... χρειάζομαι παπούτσια για περπάτημα; Τι διαφορετικό έχουν από τα απλά καθημερινά παπούτσια που έχω για κάθε χρήση; Η αλήθεια είναι ότι για μια σύντομη βόλτα στη γειτονιά, οποιαδήποτε άνετα παπούτσια είναι αρκετά.

Αν όμως περπατάς συχνά ή για μεγάλα χρονικά διάστηματα στην άσφαλτο, καλό θα ήταν να επενδύσεις σε αθλητικά παπούτσια που είναι πιο ελαφριά, εξασφαλίζουν την προστασία των ποδιών σου από πιθανούς τραυματισμούς και προσφέρουν ξεκούραστη αίσθηση κατά τη διάρκεια της βόλτας σου.

Για περπάτημα στο βουνό ή σε ανώμαλο δρόμο, προτίμησε ορειβατικά παπούτσια ή αθλητικά παπούτσια βουνού με καλή πρόσφυση και περισσότερη σταθερότητα.

Οι προτάσεις μας

Παρακάτω προτείνουμε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή παπούτσια για περπάτημα, που ξεχωρίσαμε μέσα από αξιολογήσεις χρηστών και δοκιμές ειδικών.

Συνέχισε την ανάγνωση για πιο εξειδικευμένες προτάσεις και τους παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν διαλέξεις: άνεση, σταθερότητα, εφαρμογή και έγκαιρη αντικατάσταση. enter image description here

Άνεση: Προστασία από Κραδασμούς

Η τεχνολογία αντικραδασμικής προστασίας (cushioning) βρίσκεται στην μεσαία σόλα του παπουτσιού και συνδέεται άμεσα με την αίσθηση της άνεσης που προσφέρει στο περπάτημα. enter image description here Επίλεξε παπούτσια για περπάτημα με ενισχυμένη μεσαία σόλα από: γέλη (gel), αφρό (foam) ή αέρα (air), υλικά που μειώνουν την πρόσκρουση και βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών καθώς περπατάς.

Σταθερότητα: Αίσθηση του παπουτσιού κατά την βάδιση

Tα ανδρικά και γυναικεία παπούτσια για περπάτημα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με την αίσθηση που προσφέρουν στο πόδι:

  1. Κανονική (Neutral): επιτρέπουν ένα φυσικό περπάτημα και δεν έχουν εξαρτήματα για να διορθώσουν το βήμα σου. Προτείνονται για πόδια με κανονική καμάρα και με περισσότερη ενίσχυση (high cushion) για υψηλή καμάρα.

  2. Σταθερότητα (Support): Για πόδια με χαμηλή καμάρα/υπερπρηνισμό, στηρίζουν την καμάρα του ποδιού προσφέροντας μεγαλύτερη αίσθηση σταθερότητας κατά την βάδιση.

  3. Μεγάλη σταθερότητα (Motion Control): Συνήθως πιο βαριά και λιγότερο εύκαμπτα παπούτσια ώστε να κρατάνε το πόδι στην σωστή θέση, για πόδια με πολύ χαμηλή καμάρα.

Στις μέρες μας, τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια για περπατημα είναι ουδέτερα. Αυτή η κατηγρορία παπουτσιών λειτουργεί πολύ καλά για τους περισσότερους ανθρώπους που τα επιλέγουν.

Αν έχεις υψηλό βαθμό υπό/υπερπρηνισμού και αντιμετωπίζεις συχνά πόνο ή τραυματισμούς, ένας ποδίατρος μπορεί να σε κατευθύνει καλύτερα να επιλέξεις τα κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα ή ανατομικούς πάτους.

Εφαρμογή: το σωστό νούμερο και όχι μόνο

Η αγορά ενός παπουτσιού που εφαρμόζει καλά στο πόδι σου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταλήξεις σε ένα παπούτσι που θα κρατήσει εσένα και τα πόδια σου χαρούμενους για πολλά χιλιόμετρα.

Τα παπούτσια εφαρμόζουν καλά όταν είναι άνετα παντού και σφιχτά πουθενά, επιτρέποντας στα δάχτυλα των ποδιών σου να κινούνται με άνεση. Ο καλύτερος τρόπος να διαλέξεις είναι να τα δοκιμάσεις.

Προτίμησε να το κάνεις απογευματινές ώρες φορώντας τις κάλτσες σου, όταν τα πόδια σου είναι λίγο πρησμένα. Όταν τα φοράς και περπατάς, στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού, είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός κενός χώρος μπροστά από τα δάχτυλα, περίπου ίσος με το πάχος του αντίχειρα σου.

Αγοράζοντας online, συμβουλέψου τον πίνακα μεγεθών του κατασκευαστή της επιλογής σου, και επίλεξε μετρώντας το μήκος του ποδιού σου σε εκατοστά για να βρεις το κατάλληλο νούμερο. enter image description here Αν ξέρεις το νούμερο σου σε ένα κατασκευαστή, με τον πίνακα μεγεθών του Skroutz, μπορείς εύκολα να βρεις το νούμερο σου σε άλλα brands. enter image description here

Οι αξιολογήσεις άλλων χρηστών μπορούν επίσης να σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως ένα μοντέλο εφαρμόζει και σε άλλους. Αν παραγγείλεις λάθος νούμερο, μην ανησυχείς. Κάνοντας την αγορά σου μέσω Skroutz μπορείς πάντα να το επιστρέψεις εύκολα και δωρεάν.

Αντικατάσταση: πότε να αλλάξω παπούτσια

Μην ξεχάσεις να αντικαταστήσεις τα παπούτσια σου μετά από 500-800 χμ. ή μετά από 6-8 μήνες. Όπως τα λάστιχα του αυτοκινήτου, έτσι και τα παπούτσια για περπάτημα, μετά από τόσα χιλιόμετρα χρήσης, φθείρονται και χρειάζονται αντικατάσταση.

Πολλοί τραυματισμοί (πχ. πόνος και στα 2 γόνατα) προκύπτουν από τη χρήση παλιών φθαρμένων παπουτσιών. Με τον καιρό φθείρεται η μεσαία σόλα, με αποτέλεσμα οι κραδασμοί να γίνονται αισθητοί από το σώμα αντί να απορροφούνται από το παπούτσι. Aπόφυγε τους ανεπιθύμητους τραυματισμούς και συνέχισε τις βόλτες σου ξεκούραστα, φορώντας παπούτσια για περπάτημα που δεν έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης τους.

Για το τέλος

Ανεξάρτητα από την κατηγορία του παπουτσιού, ο τελικός σκοπός είναι να νιώθεις άνετα όταν περπατάς.

Είτε έχεις ουδέτερο βάδισμα ή τάση προς υπερ/υποπρηνισμό, το πιο σημαντικό είναι το παπούτσι να ταιριάζει στο δικό σου πόδι. Δοκίμασε διαφορετικά μοντέλα και σύγκρινε την εφαρμογή και συνολική αίσθηση που σου δίνουν, επιλέγοντας έτσι το πιο αναπαυτικό ζευγάρι για εσένα.