Οδηγός Αγοράς CPU: Πώς να επιλέξεις τον καλύτερο Επεξεργαστή για τις ανάγκες σου

enter image description here

Τι είναι η CPU;

Ο επεξεργαστής (central processing unit - CPU) μπορεί να θεωρηθεί ως ο εγκέφαλος του υπολογιστή σου, αφού είναι υπεύθυνος για την “επικοινωνία” μεταξύ του software και του PC. Συγκεκριμένα, αφού λάβει την πληροφορία μέσω της RAM, πραγματοποιεί τους σχετικούς υπολογισμούς (calculations) και παράγει εντολές για το υπόλοιπο σύστημα.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις CPU;

1. Αριθμός των Πυρήνων

Οι πυρήνες (cores) είναι ξεχωριστές μονάδες επεξεργασίας εντός του CPU και είναι υπεύθυνοι για τους υπολογισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το πόσο γρήγορα πραγματοποιεί ο κάθε πυρήνας ξεχωριστά τα αντίστοιχα calculations εξαρτάται από τα GΗz στα οποία λειτουργεί. Ιδανικά θες να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του αριθμού των cores και της ταχύτητας που λειτουργούν.

Ανάλογα τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρίνεις πόσους πυρήνες χρειάζεσαι. Υπάρχει η περίπτωση να αποκτήσεις έναν ιδιαίτερα ακριβό επεξεργαστή, τον οποίο δεν θα αξιοποιήσεις ποτέ στο έπακρό του. Από την άλλη, αν αγοράσεις έναν επεξεργαστή που δεν διαθέτει αρκετούς πυρήνες, θα παρατηρήσεις μια σημαντική καθυστέρηση, ιδιαίτερα με τη χρήση πολλών απαιτητικών προγραμμάτων ταυτόχρονα.

Skroutz Tip: Αν ενδιαφέρεσαι για casual gaming, προτείνουμε κάποιο μοντέλο που διαθέτει τουλάχιστον 4 πυρήνες. Αν από την άλλη, ασχολείσαι με επεξεργασία video ή game streaming και ο χρόνος για σένα έχει σημασία (π.χ διατηρείς κάποιο κανάλι στο YouTube), θα ήταν καλή ιδέα να προτιμήσεις έναν 8-πύρηνο.

2. Threads & Hyperthreading

Στην περιγραφή κάποιου επεξεργαστή, εκτός του αριθμού των cores, αναφέρεται και ο αριθμός των threads. Αυτή η αναλογία είναι είτε ίδια, είτε υπάρχουν τα διπλάσια threads. Αυτό σημαίνει πως ο επεξεργαστής υποστηρίζει hyperthreading.

Τι ειναι Hyperthreading; Είναι η δυνατότητα του επεξεργαστή να χωρίζει τους φυσικούς του πυρήνες σε διπλάσιους εικονικούς (threads), τους οποίους το λογισμικό του υπολογιστή σου αναγνωρίζει ως πραγματικούς. Έτσι, απαιτητικοί υπολογισμοί μπορούν να ολοκληρωθούν ταχύτερα.

3. Συμβατότητα με Μητρική Κάρτα

Προκειμένου να είναι δυνατή η τοποθέτηση και η σωστή λειτουργία του επεξεργαστή πάνω στη μητρική κάρτα (motherboard), θα χρειαστεί να είναι συμβατό το socket και το chipset αυτής με τον επεξεργαστή. Συνεπώς, αφού επιλέξεις τον επεξεργαστή σου, βρες μια αντίστοιχη μητρική που θα τον υποστηρίζει. Αν χρειάζεσαι βοήθεια στην επιλογή, μπορείς να ανατρέξεις στον Οδηγό Αγοράς Motherboard. enter image description here

4. Οικογένειες Επεξεργαστών

Ανάλογα με τους πυρήνες που διαθέτουν, οι επεξεργαστές χωρίζονται σε οικογένειες, ώστε να μπορείς να τους αναγνωρίσεις ευκολότερα.

Ο παρακάτω πίνακας αναλύει τις βασικές οικογένειες, τον αριθμό πυρήνων τους και την προτεινόμενη χρήση.

Οικογένεια Αριθμός Πυρήνων Προτεινόμενη Χρήση
Intel Core i3 - AMD Ryzen 3 4 Καθημερινή minimum χρήση
Intel Core i5 - AMD Ryzen 5 6 Gaming
Intel Core i7 - AMD Ryzen 7 8 Επεξεργασία Video & Απαιτητικό Multitasking
Intel Core i9 - AMD Ryzen 9 8 - 16 Tech Enthusiast & Light Workstation

Πέρα από τις παραπάνω, υπάρχουν και οι οικογένειες Xeon, Threadripper και Epyc, οι οποίες όμως δεν απευθύνονται τόσο στον καθημερινό χρήστη, αφού η χρήση τους είναι για workstation και servers.

Επιπλέον Λειτουργίες που μπορείς να προσέξεις:

1. Ενσωματωμένα Γραφικά

Ορισμένοι επεξεργαστές έχουν τη δυνατότητα υποστήριξης γραφικών, το οποίο σημαίνει ότι το PC μπορεί να λειτουργεί δίχως την ανάγκη κάρτας γραφικών (graphics processing unit - GPU).

Το παραπάνω είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το build σου δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από γραφικά, όπως ένα home theater ή ένας απλός υπολογιστής καθημερινής χρήσης, με αποτέλεσμα να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα.

Παράλληλα, μπορεί να φανεί σωτήριο για troubleshooting. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τον υπολογιστή σου, όπως για παράδειγμα αν σταματήσεις να έχεις εικόνα, μπορείς πάντα να συνδέσεις την οθόνη στη μητρική και όχι στην κάρτα γραφικών, ώστε να κρίνεις αν φταίει η κάρτα, με την εικόνα που σου δίνει ο επεξεργαστής.

Skroutz Tip: Όλοι οι Intel διαθέτουν γραφικά, εκτός από όσους έχουν το γράμμα F στο όνομα. Αντίστοιχα, οι μόνοι AMD που υποστηρίζουν γραφικά είναι όσοι έχουν το γράμμα G στον τίτλο τους.

2. Ξεκλείδωτοι Επεξεργαστές

Ένας ξεκλείδωτος επεξεργαστής σου δίνει τη δυνατότητα να επέμβεις στις ρυθμίσεις του για να επιτυγχάνεις μεγαλύτερες αποδόσεις ή να εξοικονομήσεις την κατανάλωση ρεύματος, κρατώντας τις ίδιες ταχύτητες. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται overclocking. Όλοι οι επεξεργαστές της AMD είναι ξεκλείδωτοι, ενώ της Intel αναγνωρίζονται από το γράμμα Κ στο όνομα του μοντέλου.

Όπως αναφέρθηκε όμως και παραπάνω, για να μπορεί να λειτουργήσει ο επεξεργαστής σου, χρειάζεται να ταιριάζει με τη μητρική. Το ίδιο ισχύει και με τη δυνατότητα overclocking, αφού αν η μητρική σου δεν το υποστηρίζει, θα έχεις αγοράσει δίχως λόγο έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή. Προσοχή όμως, μην προσπαθήσεις να κάνεις overclock εάν δεν έχεις τις κατάλληλες γνώσεις!

Skroutz Tip: Οι unlocked Intel χρειάζονται μητρική με chipset που έχει το αρχικό γράμμα Ζ, ενώ της AMD αντίστοιχα χρειάζονται chipset τύπου Β ή Χ.

3. Ψύκτρες

Όταν χρησιμοποιείς τον επεξεργαστή σου για απαιτητικές εργασίες, τότε αυξάνεται και η θερμοκρασία του. Για να τον απολαμβάνεις για αρκετό καιρό, πάντα πρέπει να έχεις και μια αξιόπιστη ψύκτρα (cooler), ώστε να μην ξεπερνά τις επιτρεπτές θερμοκρασίες. Σε περίπτωση που δεν θες να ξοδέψεις επιπλέον χρήματα, ένας μεγάλος αριθμός επεξεργαστών διαθέτουν μαζί και ψύκτρα. Από την άλλη, αν θες να την αγοράσεις ξεχωριστά, ώστε να βάλεις LED ή ζητάς κάτι πιο απαιτητικό από απόδοση, αυτός ο Οδηγός Αγοράς Ψύκτρας είναι για σένα.

Κλείνοντας

Είτε ο στόχος σου είναι το gaming, το video editing, είτε μια απλή καθημερινή χρήση, στο Skroutz μπορείς να βρεις τον ιδανικό επεξεργαστή για κάθε σου ανάγκη.

Δημοφιλείς αναζητήσεις

cpu

ryzen 7

5800x3d

ryzen 9

5600x

i5

13600k

5600

13900k

5700x