Οδηγός Αγοράς Motherboard: Πώς να επιλέξεις την κατάλληλη μητρική κάρτα

enter image description here

Τι είναι η μητρική κάρτα;

Η μητρική κάρτα (motherboard) ή μητρική πλακέτα είναι ουσιαστικά η βάση όλου του συστήματός σου. Όχι μόνο διανέμει το ηλεκτρικό ρεύμα που δέχεται από το τροφοδοτικό στα διάφορα hardware, όπως ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, αλλά είναι υπεύθυνη και για την επικοινωνία και συνεργασία τους.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις μητρική κάρτα;

Λόγω των πολλών feature που έχουν οι μητρικές κάρτες, είναι πολύ εύκολο κάποιος να μπερδευτεί. Μην ανησυχείς όμως, παρακάτω θα βρεις όλα τα βασικά που χρειάζεται να προσέξεις, ώστε να επιλέξεις σωστά αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σου.

1. Μέγεθος

Για αρχή, η μητρική σου χρειάζεται να χωράει στο case σου και παράλληλα να αφήνει χώρο για το υπόλοιπο hardware. Τα πιο διαδεδομένα μεγέθη είναι το ATX, το MicroATX και το Mini ITX.

Ο παρακάτω πίνακας συγκρίνει τα 3 είδη ως προς το μέγιστο μέγεθος που μπορείς να τα βρεις στην αγορά.

Τύπος Μέγιστο Μέγεθος (ύψος x πλάτος)
ATX 30.5 x 24.4 cm
micro ATX 24.4 x 24.4 cm
Mini ITX 17 x 17 cm

enter image description here

2. Συμβατότητα Επεξεργαστή

Ο επεξεργαστής (central processing unit - CPU) χρειάζεται να είναι συμβατός με την υποδοχή (socket), αλλά και με το chipset της μητρικής, προκειμένου να μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργεί σωστά.

Skroutz Tip: Για να μην μπερδεύεσαι, δώσε σημασία στη συμβατότητα του chipset της μητρικής. Αν είναι εντάξει, τότε είναι συμβατή και η socket. Προσοχή, το αντίστροφο δεν ισχύει!

Αν σκέφτεσαι να κάνεις overclock, δεν μπορείς να διαλέξεις οποιαδήποτε μητρική και επεξεργαστή, αφού ο δεύτερος θα χρειαστεί να είναι ξεκλείδωτος. Για επεξεργαστή Intel, πρόσεξε ο τίτλος του να έχει στο τέλος το γράμμα Κ, ενώ η μητρική να διαθέτει chipset με το αρχικό Ζ. Με την AMD τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού όλες οι πρόσφατες γενιές επεξεργαστών της έχουν τη σχετική δυνατότητα, ενώ από πλευράς μητρικών, κοινά chipsets όπως το Β550 θα ταιριάξουν ιδανικά.

3. Συμβατότητα Κάρτας Γραφικών

Η κάρτα γραφικών (graphics processing unit - GPU) σου συνδέεται στη PCie x16 θύρα της μητρικής σου. Γενικά, δεν είναι δεσμευτική η σύνδεση άλλων εκδόσεων PCie. Για παράδειγμα, μια μητρική που έχει PCie 3.0 με μια κάρτα γραφικών που έχει PCie 4.0 μπορούν να λειτουργήσουν εξαιρετικά, έχοντας ελάχιστες απώλειες.

Skroutz Tip: Αν επιθυμείς να κάνεις SLI/Crossfire (σύνδεση πολλαπλών καρτών γραφικών για κάλυψη αναγκών όπως editing γραφικών) να σιγουρευτείς ότι η μητρική σου έχει πάνω από 2 PCie θύρες για τις κάρτες.

4. Υποστήριξη μνήμης RAM

Συνεχίζοντας με τις μνήμες, ξεκινάμε με την προσωρινή (RAM). Οι πιο διαδεδομένες είναι οι DDR4 αλλά καλό είναι να ελέγχεις πάντα τη συμβατότητα που αναφέρει η motherboard. Κάθε μητρική αναφέρει τη μέγιστη χωρητικότητα RAM που μπορεί να υποστηρίξει, πόσες θύρες έχει αλλά και την έκδοση τους (DDR3 ή DDR4). Το τελευταίο είναι αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο, καθώς για να πετύχεις μέγιστη απόδοση, είναι προτιμότερο να συνδυάζεις τις μνήμες σου σε ζευγάρια (dual channel). Δηλαδή, αν ο στόχος σου είναι τα 16GB, είναι καλύτερο να συνδυάσεις δύο των 8GB παρά μία των 16GB.

Skroutz Tip: Προτίμησε μια μητρική με περιθώριο RAM λίγο μεγαλύτερο από αυτό που σκοπεύεις να βάλεις την παρούσα περίοδο, ώστε να έχεις τη δυνατότητα για upgrade στο μέλλον. Γενικά, για μια απλή καθημερινή χρήση, το ελάχιστο που χρειάζεσαι είναι 8GB, ενώ για gaming το αντίστοιχο είναι 16GB.

enter image description here

5. Hard Drives

Οι σκληροί δίσκοι (hard drives) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τους μαγνητικούς δίσκους με μηχανικά μέρη (HDD - hard disk drive) και τους ψηφιακούς (SSD - solid state drives). Η διαφορά τους είναι πως οι SSD είναι πολύ ταχύτεροι και λιγότερο επιρρεπείς σε φθορά. Το αρνητικό είναι πως ένας SSD θα είναι πάντα ακριβότερος από έναν μαγνητικό, ιδιαίτερα όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα.

Αυτό που σε ενδιαφέρει στη μητρική είναι να διαθέτει αρκετές υποδοχές SATA για τους HDD και 2.5” SSD που θες να τοποθετήσεις, αλλά και υποδοχές για M.2 SSD.

6. Εξωτερικές & Εσωτερικές Συνδέσεις

Αναλόγως με τα περιφερειακά που θες να συνδέσεις στο PC σου, χρειάζεται να βεβαιωθείς πως υπάρχουν και οι κατάλληλες θύρες στη μητρική σου. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να αγοράσεις επεξεργαστή που έχει ενσωματωμένα γραφικά (integrated graphics) έλεγξε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνδέσεις HDMI, Display Port ή και τα δύο για την οθόνη που θες να τοποθετήσεις.

Παράλληλα, προτίμησε να έχει αρκετές θύρες USB για όσα θέλεις να συνδέσεις, ενώ αν έχεις συσκευές που είναι συμβατές με την τελευταία γενιά USB, μπορείς να προτιμήσεις να διαθέτει USB 3.2, ώστε να εκμεταλλευτείς τη βελτιωμένη ταχύτητα.

Skroutz Tip: Φρόντισε πέρα από τις εξωτερικές συνδέσεις USB, να διαθέτει και τις εσωτερικές συνδέσεις USB που να ταιριάζουν με το front panel του case σου.

Επίσης, μπορείς να επιλέξεις μητρική που να διαθέτει WiFi/bluetooth δυνατότητα για να έχεις ασύρματη σύνδεση με περιφερειακά ή με το internet.

7. Έξυπνος Φωτισμός

Επειδή πολλοί builders ενδιαφέρονται και για την εμφάνιση πέρα από την απόδοση του PC τους, υπάρχουν μητρικές που διαθέτουν φωτισμό RGB. Αν από την άλλη θες να συνδέσεις εξαρτήματα όπως fans, τα οποία έχουν φωτισμό RGB 12v ή aRGB 5v, φρόντισε η μητρική σου να έχει τις αντίστοιχες υποδοχές RGB Headers για να μπορείς να τα ελέγχεις. enter image description here

Δημοφιλείς αναζητήσεις

motherboard

mobo

z790

am4

b650

am5

b450