Οδηγός Αγοράς για Τζάκια: Διάλεξε το καλύτερο για τις ανάγκες σου

Το τζάκι είναι συνδεδεμένο στη σκέψη μας με εικόνες από ζεστασιά, θαλπωρή και βραδιές με φίλους και οικογένεια. Δε διαθέτουν όμως όλα τα σπίτια τζάκι και ακόμη κι αν το δικό μας διαθέτει, υπάρχουν πλέον τρόποι να το αναβαθμίσουμε. Αυτός ο οδηγός θα σου δείξει όλες τις επιλογές που σου προσφέρει η τεχνολογία ανάλογα τις ανάγκες σου για να ομορφύνεις το χώρο σου και να τον θερμάνεις οικονομικά και οικολογικά.

Τι επιλογές έχω;

Μπορείς να διαλέξεις ενεργειακό τζάκι, ηλεκτρικό τζάκι ή τζάκι βιοαιθανόλης.

1. Ενεργειακό τζάκι

enter image description here

Πώς λειτουργεί;

Στα συνήθη τζάκια ανοιχτού τύπου, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, η καύση του ξύλου είναι ατελής, έχοντας βαθμό απόδοσης που συνήθως προσεγγίζει το 20%. Αντίθετα, στα πιο σύγχρονα και ποιοτικά ενεργειακά τζάκια, ο βαθμός απόδοσης του καυσίμου υπερβαίνει το 75%, που σημαίνει ότι μπορεί να ζεστάνει πολύ αποτελεσματικότερα τον χώρο μας με πολύ λιγότερα καυσόξυλα, αντικαθιστώντας ακόμη και ακριβότερες λύσεις θέρμανσης όπως το πετρέλαιο ή τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Αν μάλιστα έχεις ήδη τζάκι στο χώρο σου, η καλύτερη λύση είναι ο τύπος τζάκι κασέτα. Πρόκειται για μια έτοιμη ενεργειακή εστία, που τοποθετείται μέσα στο χώρο που αφήνει το ανοιχτό τζάκι, μετατρέποντας το σε ενεργειακό. Επίσης, αντί του ξύλου, υπάρχουν και τζάκια με εναλλακτικές μορφές καυσίμου όπως το pellet και το φυσικό αέριο. Αυτά έχουν το επιπλέον προνόμιο ότι δε χρειάζονται υποδομή κλασσικής καμινάδας, αλλά εγκατάσταση ενός αγωγού μικρότερης διατομής. Στα τζάκια pellet η φωτιά είναι φυσική ενώ στα τζάκια αερίου από ένα ειδικά σχεδιασμένο καυστήρα που παρέχει φωτιά, όπως σε ένα τζάκι ξύλου. Τα ξύλα και η θράκα που «καίγονται» είναι διακοσμητικού τύπου από πυρίμαχο-κεραμικό υλικό.

Πώς ζεσταίνει το χώρο;

Υπάρχουν δύο είδη ενεργειακών τζακιών ανάλογα με τον τρόπο απόδοσης της θερμότητας. Τα λεγόμενα αερόθερμα ενεργειακά τζάκια, θερμαίνουν και αποδίδουν ζεστό αέρα στο χώρο μας. Τα τζάκια καλοριφέρ από την άλλη πλευρά, μπορούν να ζεστάνουν μια ολόκληρη κατοικία θερμαίνοντας τα σώματα καλοριφέρ του σπιτιού.

Skroutz tip: Σημαντικό είναι να προσέξεις επίσης την ισχύ του τζακιού ανάλογα με την έκταση του δωματίου που θέλεις να θερμάνεις. Ως γενικό κανόνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι για κάθε kW ισχύος μπορείς να ζεστάνεις 5-6 τετραγωνικά μέτρα.

2. Ηλεκτρικό τζάκι

enter image description here

Πώς λειτουργεί;

Προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρικό τζάκι χρειάζεται απλώς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από μια σταθερή συμβατική πρίζα. Δεν απαιτεί καμινάδα, αφού δε δημιουργείται καπνός, άρα δε χρειάζεται ούτε καθάρισμα και συντήρηση και είναι μια πλήρως οικολογική λύση. Θα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε επιδαπέδιο ή επιτοίχιο τζάκι ανάλογα με το στυλ που θες να δώσεις και μπορεί να τοποθετηθεί πολύ άνετα σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σου αλλά και να το μεταφέρεις εύκολα, ειδικά αν είναι επιδαπέδιο. Με τη βοήθεια ενός κοντρόλ μπορείς να το ενεργοποιήσεις εύκολα ρυθμίζοντας μάλιστα την ένταση της φλόγας ή/και της θερμότητας. Συνήθως η συσκευή περιλαμβάνει την όψη διακοσμητικών ξύλων για τζάκι, εναλλαγές φωτισμού καθώς και ηχητικά εφέ από την καύση τους.

Πώς ζεσταίνει το χώρο;

Το πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό τζάκι θυμίζει ένα αερόθερμο ή μια θερμάστρα. Είναι αρκετά ικανό να θερμάνει χώρους 20- 40 τ.μ., οπότε θερμαίνει σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι ένα ενεργειακό τζάκι, αλλά αποτελεί βέβαια και μια επένδυση χαμηλότερου κόστους.

3. Τζάκι βιοαιθανόλης

enter image description here

Πώς λειτουργεί;

Όπως και τα ηλεκτρικά τζάκια, τα τζάκια βιοαιθανόλης ή αλλιώς βιο-τζάκια δεν απαιτούν εγκατάσταση καμινάδας. Για να λειτουργήσει, βάζεις το καύσιμο σε ένα δοχείο-δοσομετρητή ώστε να υπολογίσεις τη σωστή ποσότητα ανεφοδιασμού και αφού το τοποθετήσεις στον καυστήρα του τζακιού, το ανάβεις με έναν αναπτήρα-φλόγιστρο και το τζάκι ξεκινάει την καύση του. Πέραν των κλασικών μορφών - επιτοίχιο και επιδαπέδιο - στις οποίες βγαίνει και το ηλεκτρικό τζάκι, υπάρχουν και τα μικρότερα επιτραπέζια που δίνουν μια νότα πολύ μοντέρνου design στο χώρο.

Επίσης, τα τζάκια βιοαιθανόλης δεν απαιτούν εγκατάσταση οποιουδήποτε είδους συστήματος παροχής καυσίμου. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι ότι το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται ώστε να μπαίνει οξυγόνο για την καύση και να καθαρίζεται τακτικά το δοχείο καύσης. Η βιοαιθανόλη είναι ένα άοσμο βιολογικό αλκοόλ που παράγεται από ανακύκλωση οργανικών υλών και δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Πώς ζεσταίνει το χώρο;

Ένα τζάκι βιοαιθανολης μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο έως 60τμ ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και το είδος δοχείων καύσης που διαθέτει. Η πιο κοινή ισχύς που συνήθως υπάρχει είναι 2KW και με αυτή μπορούμε να θερμάνουμε ένα δωμάτιο περίπου 20 τετραγωνικών μέτρων.

Τι τζάκι να διαλέξω;

Αν σου αρέσει η παραδοσιακή φωτιά και είσαι διατεθειμένος να κάνεις μια επένδυση για να θερμάνεις καλά το χώρο σου με οικονομία μακροπροθεσμα, τότε προτίμησε ένα ενεργειακό τζάκι. Αν δε δίνεις τόση έμφαση στη θερμότητα και θέλεις κάτι πιο οικονομικό και ευέλικτο σε εγκατάσταση και συντήρηση τότε διάλεξε ένα ηλεκτρικό τζάκι. Τέλος, αν ψάχνεις κάτι εξίσου εύκολο, οικονομικό και οικολογικό όπως το ηλεκτρικό τζάκι αλλά θέλεις πλήρη αυτονομία από παροχή ρεύματος ώστε να το τοποθετήσεις ακόμη και σε εξωτερικό χώρο, το τζάκι βιοαιθανόλης είναι για σένα!

Σε κάθε περίπτωση εδώ στο skroutz θα βρεις ποικιλία επιλογών από αξιόπιστους προμηθευτές στο χώρο για όλα τα γούστα.