Έχω τον αρτοπαρασκευαστή εδώ και 1 μήνα περίπου και είμαι πολύ ικανοποιημένη από το ψωμί. Χρησιμοποιώ επίσης συχνά τον προγραμματισμό ώστε να έχω έτοιμο ψωμί μόλις ξυπνήσω. Το ψωμί ροδίζει και φουσκώνει όμορφα. Περιέχει οδηγίες στα ελληνικά.
Τα αρνητικά που εντόπισα και για τα οποία αφαιρώ ένα αστέρι είναι τα εξής:
1. Μήκος καλωδίου. Θα έπρεπε να ήταν αρκετά μακρύτερο.
2. Θα ήθελα η οθόνη να ήταν LED για εύκολη ανάγνωση.
3. Το φυλλάδιο των συνταγών έχει πολύ μικρά γράμματα που το καθιστούν δυσανάγνωστο. Όσοι τα καταφέρνετε με τα αγγλικά, θα σας φανεί χρήσιμο το φυλλάδιο της Moulinex στα αγγλικά. Το ανέβασα στο Mediafire για όσους δεν θέλετε να το ψάχνετε στο ίντερνετ και παραθέτω το λινκ πιο κάτω. Επειδή είναι για άλλο μοντέλο, χρησιμοποιήστε το συμβουλευτικά, σε συνδυασμό με το φυλλάδιο συνταγών του νεότερου μοντέλου.
4. Εντόπισα 3 λάθη στη μετάφραση του φυλλαδίου, που τα θεωρώ σοβαρά επειδή επηρεάζουν έως πολύ το αποτέλεσμα των συνταγών.
` α. Αντί για "φρέσκια μαγιά" , σημειώστε "ξηρή μαγιά" (φαίνεται κι από την εικόνα).
β. Αντί για "ξηρή μαγιά", σημειώστε "μπέικιν πάουντερ". Πολύ σοβαρό λάθος αυτό.
γ. Αντί για "αλεύρι ολικής 150", σημειώστε "ηλιόσποροι".
Φυλλάδιο Moulinex στα αγγλικά: https://www.mediafire.com/file/77w3magekv5lsdr/moulinex-breadmaker-recipe-book.pdf/file
Πιο κάτω παραθέτω τη δική μου συνταγή για το ψωμί που φτιάχνω, επειδή είδα ότι οι συνταγές της συσκευής αναφέρουν λιγότερη μαγιά από αυτήν που χρησιμοποιούμε συνήθως ακόμα και για πλάσιμο στο χέρι. Η σωστή ποσότητα είναι σημαντική για το ωραίο φούσκωμα του ψωμιού.
_____________________
ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
_____________________
350ml νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα ΜΑΡΑΤΑ)
250 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης (χρησιμοποίησα Μύλους Αγίου Γεωργίου)
1 ή 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. σουπ. γλυκάνισο (προαιρετικό).
Ρίχνω τα υλικά με την εξής σειρά: νερό, λάδι, ζάχαρη, αλάτι (ανακατεύω λιγο), αλεύρι, μαγιά, γλυκάνισο. Φροντίζω να σκορπίσω ομοιόμορφα τη μαγιά και τον γλυκάνισο.
Για το ψήσιμο, επιλέγω Πρόγραμμα 1, Βάρος 750 γρ., Κρούστα 2 ή 3.
_____________________
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
_____________________
- Όταν το νερό της βρύσης είναι πολύ κρύο, βάζω τον δοσομετρητή με το νερό στον φούρνο μικροκυμάτων, για 20 sec στα 800W. Όταν προγραμματίζω τη συσκευή αποβραδίς για να είναι έτοιμο το πρωί, δεν ζεσταίνω το νερό. Προσέξτε το νερό να μην είναι ποτέ πολύ ζεστό (μέχρι 30 βαθμούς) και η μαγιά να μην έρχεται ποτέ σε επαφή με το αλάτι
- Να χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά που αναφέρει στη συσκευασία ότι δεν χρειάζεται διάλυση. Επίσης να βάζετα ΠΑΝΤΑ τα υγρά πρώτα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή και μετά τα στερεά.
- Όταν ρίχνετε τα υλικά, να έχετε τον κάδο τοποθετημένο στον πάγκο της κουζίνας και όχι μέσα στον αρτοπαρασκευαστή, για να μην πέσουν υλικά στις αντιστάσεις.
- Αν το πάνω μέρος του ψωμιού κάτσει κάπως (σαν να φούσκωσε και να ξεφούσκωσε), μειώστε το νερό στα 330ml. (Η απαραίτητη υγρασία διαφέρει ανάλογα με το αλεύρι, ακόμα και με τις καιρικές συνθήκες). Αν γενικώς δεν φουσκώνει καλά, δοκιμάστε άλλη μαγιά.
Καλή επιτυχία!
Ενημέρωση 12/6/2022: Σήμερα ανακάλυψαι τον αρτοπαρασκευαστή Tefal PF210138. Ανήκει στον ίδιο όμιλο με τη Moulinex και εξωτερικά τουλάχιστον είναι ολόιδιοι αλλά με διαφορά στην τιμή.