Αγορα στα 165 ευρω. Πιθανοτατα δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη που γραφω το review πιο ισορροπημενη επιλογη μητρικης απο αυτην για τους R5 5600X/5800x/5900x. Εγω πηγα με τον 5900X ο οποιος δουλευει α-ψ-ο-γ-α με out of the box PBO - (power boost overdrive) και χτυπαει 4.65ghz που απο οσα benchmarks ειδα ακομα και χρηστες με την ROG STRIX X570-E GAMING δυσκολευονται να πιασουν τα ιδια clocks (και η ROG STRIX κοστιζει 300 ευρω-σχεδον τα διπλα) που αυτο με κανει να πιστευω οτι και ο 5950X με ή χωρίς overclock θα τρέχει εξίσου ανετα και ομορφα (καλο κουραγιο σε οσους θελησουν να ψυξουν τον 5950Χ με 16-core overclock...)
Eχει οτι χρειαζεται ο μεσος/προχωρημενος χρηστης/gamer. Φοβερες επιδοσεις/VRM/ευχρηστο bios. Αν θελεις crash free gaming με τις καλυτερες επιδοσεις για το hardware σου δε γινεται να επενδυσεις τιποτα λιγοτερο και δε χρειαζεται να επενδυσεις τιποτα περισσότερο απο τα 165 ευρω που ζηταει η msi για τη συγκεκριμενη μητρικη η οποια κατα τη γνωμη μου αξιζει τα χρηματα αυτα και με το παραπανω. Δεν της βρισκω κανενα ψεγαδι, και οσοι λενε για το bios οτι θα μπορουσε να ειναι καλυτερο ισως να εχουν συνηθισει σε bios αλλης κατασκευαστριας εταιρειας γιατι εγω μια χαρα ευχρηστο το βρηκα (και δυο τρεις ρυθμισεις να θες να κανεις παραπανω βλεπεις ενα tutorial στο youtube, αν στη χειροτερη δεν τα καταφερεις στελνεις ενα mail στην msi και μπορει να σε καθοδηγησει, ενταξει δεν ειναι επιστημη αλλα ουτε εχει σχεδιαστει το bios για τη γιαγια μας...)
H ποιοτητα κατασκευης κατα τη γνωμη μου παραπεμπει σε πολυ ακριβοτερα μοντελα που συνηθως κοστιζουν πανω απο 300 ευρω. Αν κατι παει στραβα ή το συστημα σας με αυτη τη μητρικη δεν ειναι σταθερο οι υποψιες σας να κινηθουν πρωτα στη ποιοτητα του τροφοδοτικου και οχι της μητρικης η οποια επαναλαμβανω ειναι εξαιρετικη οσον αφορα την εμπειρια μου. Προσωπικα ειχα budget και για πιο ακριβη μητρικη αλλα για μενα θα ηταν πεταμενα χρηματα γιατι δεν υπαρχει καποιο feature που θα ηθελα και δεν το εχει η tomahawk. Μεταξυ ολων των αλλων τη καρτα ηχου της mag b550 tomahawk τη θεωρω τελεια (ALC1200 ειναι εξαλλου για ποιο λογο να μην ειναι....).
Αν θελετε να πειραματιστειτε και να κανετε extreme overclock σε CPU και RAM θα μπορουσατε ισως να πατε σε ακριβοτερες μητρικες αλλα δεν αξιζει κατα τη γνωμη μου να ξοδεψετε παραπανω χρηματα και να ασχοληθειτε με manual overclock στους ryzen - ισως καποιοι απο εσας να γνωριζετε καλυτερα απο μενα βεβαια - γιατι δεν εχουν ικανοποιητικη αυξηση σε performance οπως εχουν οι αντιστοιχοι intel σειρας "K". Εγω κατεληξα σε xmp profile για τις μνημες και stock ρυθμισεις cpu που οπως ειπα χτυπαει 4.65ghz, οσο δηλαδη τραβηξε η ψυξη μου (Noctua NH-D15)
Οσοι ειστε αναμεσα σε αυτην και την MPG B550 Gaming Plus θα σας προτεινα χωρις 2η σκεψη την MAG B550 tomahawk γιατι μπορει μεν να ειναι 30 ευρω ακριβοτερη εχει ομως απο την αλλη πολυ καλυτερη καρτα ηχου και η ποιοτητα κατασκευης ειναι σαφως ανωτερη, διαθετει 6layer PCB, και συμπεριφερεται πολυ καλυτερα θερμικα οχι μονο απο την gaming plus αλλα και απο ολες τις μητρικες απο την ιδια τιμη και κατω.
Η θερμικη συμπεριφορα εχει μεγαλη σημασια στο gaming και ειδικα για εμας που ζουμε στην ελλαδα, οι υψηλες θερμοκρασιες κατεβαζουν τα clocks, μειωνουν το χρονο ζωης του hardware και οι BSOD ερχονται πολυ πιο συντομα και με μεγαλυτερη συχνοτητα αν αψηφησουμε το παραγοντα της θερμοτητας.
Ο μονος ουσιαστικος ανταγωνιστης σε αυτη τη κατηγορια τιμης ειναι η gigabyte B550 Aorus Pro η οποια εχει παρομοια χαρακτηριστικα (λιγο καλυτερη καρτα ηχου-ωστοσο εχω διαβασει παραπονα για θορυβο emi στην εξοδο-και εχοντας ακουσει τον ηχο απο την b550 tomahawk δυσκολευομαι να φανταστω εναν πιο καθαρο ηχο απο την aorus, περισσοτερα usb ports-που προσωπικα δε τα χρειαζομουν και ισως καλυτερο overclock για μνημες ανω των 4000mhz). ΑΛΛΑ.. εχει λιγο χειροτερες κριτικες οσον αφορα DOA και επειδη το τελευταιο πραγμα που θα ηθελα να μου τυχει σε ενα build (καθαρα απο θεμα ταλαιπωριας) ειναι η ελλατωματικη motherboard, γι αυτο αποφασισα να παιξω safe με την tomahawk. Αξιζει να την τσεκαρετε ομως και αυτην αλλα δεν την εχω δοκιμασει οποτε δε μπορω να εχω γνωμη. Επισης και για να κλεισω το review αν θυμαστε συγκρισεις μεταξυ b450 και x570 οι διαφορες ηταν σημαντικες αλλα πλεον οι διαφορες μεταξυ b550 και x570 ειναι αμελητεες για τον μεσο χρηστη/gamer. (γι αυτο εξαλλου και οι τιμες των b550 ειναι σχεδον +50% απο τις αντιστοιχες b450)
Εαν θελετε να τρεξετε μνημες 4000+mhz να γνωριζετε οτι στη μητρικη αυτη υποστηριζονται οι ταχυτητες μονο με την 1η απο τις 4παρακατω επιλογες:
1DPC 1R max speed 5100 MHZ
1DPC 2R max speed 3866 MHZ
2DPC 1R max speed 4000 MHZ
2DPC 2R max speed 3600 MHZ
1DPC = 1 DIMM PER CHANNEL (δηλαδη 2modules-2channel configuration)
2DPC = 2 DIMM PER CHANNEL (δηλαδη 4modules-2channel configuration)
1R = 1RANK ή single ranked modules ( Η μνημη δηλαδη να εχει τοποθετημενα τα chips μονο απο τη μια μερια)
2R = 2RANK ή dual ranked modules ( Η μνημη δηλαδη να εχει τοποθετημενα τα chips και απο τις δυο μεριες)
Εγω σε καθε περιπτωση επιλεγω 1DPC 1R dual channel για να εχω maximum overclocking capability.