Αγόρασα τη Maddox 4.1 πριν από 8 μήνες (Φεβρουάριος 2023), οπότε έχω αρκετούς μήνες εμπειρία με τη χρήση της. Για τα χρήματα που την αγόρασα (330 ευρώ σε προσφορά) δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή.
Συναρμολόγηση
Θα πάρει τουλάχιστον 2 ώρες, κάποια κομμάτια είναι αρκετά βαριά και ίσως χρειαστείτε βοήθεια, αλλά οι οδηγίες συναρμολόγησης είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ σε λεπτομέρεια και με όλα τα βήματα στη σωστή σειρά. Θα κουραστείτε αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείξει.
Υγραέριο
Σημαντικό ότι υπάρχει ειδική θήκη στο πάτωμα για να τοποθετηθεί φιάλη. Η Coral Gas Prime χωράει εύκολα και είναι ιδανική επιλογή για λόγους ασφαλείας και ευκολίας (κουμπωτός ρυθμιστής οπότε δεν χρειάζονται εργαλεία). Προτείνω μάλιστα να μην πάρετε τον κλασσικό ρυθμιστή πίεσης με την ενσωματωμένη ένδειξη μιας και η ένδειξη αφορά την πίεση της φιάλης κι όχι την χωρητικότητα (που μπορείτε να την μετρήσετε απλά ζυγίζοντας την φιάλη, 6kg άδεια, 16kg γεμάτη). Καλύτερος είναι ο ρυθμιστής μεταβλητής πίεσης (εδώ: https://www.skroutz.gr/s/46408915/Coral-Gas-Rythmistis-Ygraeriou-CHamilis-Piesis-10000273.html) με πίεση ρυθμιζόμενη από 20-70mbar.
Υπάρχει και ιμάντας που δένει περιμετρικά τη φιάλη μέσα στο ντουλάπι της ψησταριάς. Η ψησταριά έρχεται με δικό της ρυθμιστή (που δεν το χρησιμοποίησα αφού έβαλα τον κουμπωτό για την Coral) και με λάστιχο (που χρησιμοποίησα).
Πρώτη χρήση
Συστήνω ένα ελαφρύ λάδωμα στις εσωτερικές επιφάνειας και μετά να την ανάψετε για 10-15 λεπτά για να καούν τυχόν καθαριστικά, κατάλοιπα κλπ. Λάδωμα οπωσδήποτε και στη μαντεμένια σχάρα, ώστε να μην σκουριάσει.
Απόδοση
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ απόδοση και πολή καλή ποιότητα κατασκευής. Θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν άνετα τους 350 οC, και παραπάνω με τον μεταβλητό ρυθμιστή πίεσης που ανέφερα πιο πάνω. Βοηθάει και το διπλό τοίχωμα στο καπάκι.
Ο πλαϊνός καυστήρας είναι εκπληκτικός. Τον χρησιμοποιώ συνεχώς όχι απλά για θωράκιση αλλά για ψήσιμο κρεάτων. Συγκεκριμένα, τοποθετώ μαντεμένια πλάκα και αφού τον ανάψω τέρμα για 3-4 λεπτά (με τη θερμοκρασία στο μαντέμι να φτάνει πάνω από 300 βαθμούς) στη συνέχεια το βάζω τέρμα χαμηλά και ψήνω τα κρέατα πάνω στο μαντέμι.
Γενικώς έχω ψήσει τα πάντα, από λαχανικά, ολόκληρο κοτόπουλο (απίστευτα ζουμερό με χρήση βάσης για κοτόπουλο και μπύρα), κόκκινο κρέας, ψωμί και πίτσα. Φωτογραφίες με το σημερινό αποτέλεσμα πίτσας, κάτι το οποίο ήρθε μετά από άπειρες αποτυχημένες προσπάθειες (όπου συνήθως είτε καιγόταν το κάτω μέρος είτε δεν ψήνονταν σωστά η κρούστα περιμετρικά). Η πίτσα στο ΒΒQ θέλει συγκεκριμένη τεχνική και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα το πέτυχα με τετράγωνη μαντεμένια πλάκα στην μία πλευρά του BBQ, με τους 2 καυστήρες τέρμα χαμηλά αφού η πλάκα πρώτα φτάσει τους 350 οC περίπου και τους άλλους καυστήρες ανοιχτούς στο μέγιστους, ενώ πάνω από τους καυστήρες και την μαντεμένια πλάκα έβαλα ανοξείδωτη λαμαρίνα ψησίματος 60x40 cm στηριγμένη σε 2 πυρότουβλα για να εγκλωβίζει τη θερμοκρασία στο πάνω μέρος
Η λαμαρίνα εδώ: https://www.skroutz.gr/s/29181968/Lamarina-PSisimatos-Inox-60x40cm-DZ7-INOX-10112.html. Το αποτέλεσμα είναι κυριολεκτικά σα να βγήκε από ξυλόφουρνο πίτσας. Με αυτό το setup και λίγο παιχνίδι με τους καυστήρες θα έχετε απίστευτο αποτέλεσμα.
Γενικώς χρειάζεται λίγο να πειραματιστείτε με τη δύναμη των καυστήρων, μιας και είναι πολύ πιο δυνατοί από ότι συνήθως θα χρειαστείτε. Συστήνω να πάρετε μαντεμένια σκεύη (μακρόστενο ή/και τετράγωνη πλάκα), πρόκειται για σκεύη που θα αντέξουν μια ζωή και θα ψήνετε τα πάντα εκεί.