Η αξιόλογη, αλλά πιο ακριβή πρόταση από την Insta360, δείχνει ότι η εταιρεία έχει βελτιωθεί σημαντικά στον χώρο των action cameras και ότι προσπαθεί να προσφέρει τα καλύτερα και από τους δύο «κόσμους» (GoPro Vs DJI), μάλιστα, φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά και να είναι πλέον μια αξιόλογη επιλογή, αλλά και (σχεδόν) μονόδρομος για βραδινά βίντεο. Μάλιστα, πρωτοπορεί ως η πρώτη action camera με διπλό επεξεργαστή (έναν κανονικό και έναν AI).
Ας τη δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
Ποιότητα κατασκευής/Διαστάσεις/Βάρος/Αδιαβροχοποίηση:
Στιβαρή κατασκευή, πολύ πιο στιβαρή από τις προκατόχους της, τις modular Insta360 One R/RS και θεωρώ ότι, παρά την αλλόκοτη ιδέα να τοποθετήσουν πτυσσόμενη οθόνη, είναι τόσο στιβαρή όσο και οι ανταγωνίστριες GoPro και DJI.
Επίσης, οι διαστάσεις της είναι κάτι το αξιοσημείωτο, αφού η κάμερα έχει ελαφρώς μεγαλύτερο πάχος (μπρος πίσω, από την οθόνη ως τον φακό) και ύψος (από τη βάση ως το κουμπί στην κορυφή) και το ίδιο φάρδος συγκριτικά με τη GoPro Hero 12, αλλά είναι αρκετά πιο ογκώδης από τις DJI Osmo Action 3/4.
Είναι επίσης λίγο πιο βαριά από GoPro Hero 12 και αρκετά πιο βαριά από DJI Osmo Action 3/4.
Η Insta360 ισχυρίζεται ότι διαθέτει αδιαβροχοποίηση μέχρι τα 10 μέτρα, προσωπικά τη δοκίμασα μέχρι το 1,5 μέτρο με φόβο επειδή λένε ότι κάποια κομμάτια έχουν πρόβλημα με το καπάκι της κάρτας μνήμης, αλλά δεν εντόπισα κάποιο πρόβλημα.
Ποιότητα οθόνης/Διάρκεια μπαταρίας/Φόρτιση Μπαταρίας/Αντοχή σε υπερθερμάνσεις:
Διαθέτει 2 οθόνες: Μια απλή μικρή οθόνη τύπου LCD μπροστά που υπάρχει απλώς για να δίνει κάποιες πληροφορίες και την πτυσσόμενη οθόνη αφής που έχει ελαφρώς μέτρια ποιότητα εικόνας ως προς τα pixel, καλή φωτεινότητα και εξαιρετική ανταπόκριση στις εντολές ακόμα και με βρεγμένα δάχτυλα.
Σε PureVideo (η ρύθμιση σε 4Κ@25 για καθαρά βραδινά βίντεο) η μπαταρία αντέχει γύρω στη 1 ώρα και 20 λεπτά προτού πέσει στο 5% και σταματήσει αυτόματα η καταγραφή βίντεο, ενώ η κάμερα ζεσταίνεται αρκετά, αλλά δεν κλείνει.
Σε κανονικό βίντεο, επίσης σε 4Κ@25, μπορεί να τραβήξει συνεχόμενα βίντεο για 1 ώρα και 40 λεπτά, με την κάμερα να παραμένει χλιαρή προς ζεστή.
Σε FreeFrame (για να το προσαρμόσετε αργότερα σε 16:9 ή 9:16) καταγράφει βίντεο για 1 ώρα και 29 λεπτά προτού πέσει στο 5% και σταματήσει αυτόματα η καταγραφή βίντεο και η κάμερα είναι απλώς ζεστή.
Διαθέτει γρήγορη φόρτιση και, χωρίς να το έχω χρονομετρήσει με ακρίβεια, η μπαταρία της φαίνεται να φτάνει από το 5% στο 100% σε περίπου 30 λεπτά.
Αναφορικά με τις υπερθερμάνσεις, σε συγκριτική δοκιμή μεταξύ DJI Osmo Action 4, GoPro Hero 12 και Insta360 Ace Pro με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:
4Κ@50fps, Horizon Leveling 45 μοιρών, την οθόνη μονίμως ενεργή στο 100% της φωτεινότητας, την εξωτερική θερμοκρασία μεταξύ 28 και 32 βαθμών κελσίου και με τις κάμερες εκτεθειμένες στον ήλιο, η Ace Pro ξεπέρασε τα 22 λεπτά συνεχόμενης καταγραφής, αφήνοντας με σημαντική διαφορά πίσω της τη GoPro Hero 12 και τη DJI Osmo Action 4, που με το ζόρι κατάφεραν να τραβήξουν βίντεο 13 λεπτών και 9 λεπτών αντίστοιχα.
Ποιότητα βίντεο/Βραδινά βίντεο/Διάρκεια βίντεο/Ζουμ/Εύρος ορίζοντα και παραμόρφωση εικόνας:
Η Insta360 ισχυρίζεται ότι η κάμερα μπορεί να καταγράψει βίντεο μέχρι και στα 8Κ@24fps. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά όσοι το δοκίμασαν και μελέτησαν τα πίξελ, είπαν ότι δεν έχει και τόσο τρομερή διαφορά συγκριτικά με το 4Κ, άρα είναι περισσότερο θεωρητικό παρά πραγματικό 8Κ.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αν κάνετε λήψη βίντεο σε 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το ιδιαίτερα αξιόλογο HDR της ενεργοποιείται αυτόματα και τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά.
Στα βραδινά βίντεο και στα βίντεο σε χαμηλό φωτισμό, η Insta360 δίνει «ρέστα» αφού χάρη στον πρόσθετο AI επεξεργαστή προσφέρει καλύτερη σταθεροποίηση, λιγότερο θόρυβο, πιο καθαρή εικόνα με πιο ζωηρά χρώματα και σχεδόν καθόλου flicker σε σύγκριση με τη DJI Osmo Action 4 (η GoPro, παρά τις βελτιώσεις, συνεχίζει να έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη στα βίντεο χαμηλού φωτισμού), με τίμημα τη μειωμένη αυτονομία, μιας και για να το πετύχει λειτουργούν και οι 2 επεξεργαστές της κάμερας.
Η μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες Insta 360 (One R/RS) έγκειται στο γεγονός ότι η AcePro είναι σε θέση να καταγράφει συνεχόμενο βίντεο. Οι χρήστες One R/RS γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές οι κάμερες διέκοπταν την καταγραφή για κάποια δευτερόλεπτα έπειτα από 29 λεπτά καταγραφής και μετά συνέχιζαν ξανά, με αποτέλεσμα να χάνονται πλάνα όταν ο χρήστης ήθελε να καταγράψει συνεχόμενο βίντεο για πολλές ώρες (όπως π.χ. εγώ στα βίντεο οδήγησης που ανεβάζω στο κανάλι https://www.youtube.com/@TravellerChris).
Ενώ στις One R/RS το (3Χ αν θυμάμαι καλά) ζουμ είναι ψηφιακό, γίνεται χειροκίνητα, πιο ομαλά (με λίγη προπόνηση) και η εικόνα πιξελιάζει αρκετά, στην Ace Pro το ζουμ είναι 2Χ, γίνεται αυτόματα, απότομα και λόγω της τεχνολογίας ΑΙ, η απώλεια λεπτομέρειας είναι αμελητέα.
Αναφορικά με το εύρος ορίζοντα, στη ρύθμιση Horizon Leveling κυμαίνεται στα επίπεδα της GoPro, αλλά καθώς ανεβαίνουμε σε Dewarp, Action και Ultra, φαίνεται πως η GoPro προσφέρει μεγαλύτερο εύρος ορίζοντα (η DJI Osmo Action 4 προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος ορίζοντα χωρίς την προσθήκη κάποιου πρόσθετου εξαρτήματος), αλλά η παραμόρφωση της εικόνας είναι σημαντικά μικρότερη στην Insta360 AcePro.
Φωτογραφίες/Άλλες λειτουργίες:
Οι φωτογραφίες 48MP που βγάζει είναι ιδιαίτερα αξιόλογες, καθαρές και με όμορφα χρώματα, ενώ διαθέτει λειτουργίες φωτογραφίας HDR, Interval, Burst, και λειτουργίες βίντεο Slow Motion, Loop Recording, Timelapse και TimeShift. Στο Starlapse, βγάζει ταυτόχρονα φωτογραφίες HDR και βίντεο, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη δημιουργική ελευθερία, ενώ έχει πολύ λιγότερο θόρυβο και πιο φωτεινή εικόνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη λειτουργία της GoPro Hero 12.
Εφαρμογή για κινητά/πρόγραμμα για PC και Mac:
Η εφαρμογή για κινητά είναι γρήγορη, αξιόπιστη, διαθέτει πολλές επιλογές επεξεργασίας βίντεο, καθώς και σύντομα tutorials, ενώ και ξεκλειδώνει και τη δυνατότητα επεξεργασίας βίντεο μέσω AI, αλλά μέχρι 1080p. Επίσης, είναι απαραίτητη για να ενεργοποιήσετε την κάμερα την πρώτη φορά. Η σύνδεση είναι πολύ καλή, σταθερή και επιτρέπει live view του περιεχομένου ανά πάσα στιγμή.
Η εφαρμογή για PC και Mac είναι πιο βασική, αλλά επιτρέπει επεξεργασία χρωμάτων, ψηφιακό de-noise, τροποποιήσεις στο βίντεο (επιτάχυνση/επιβράδυνση και προσθήκη motion blur).
Περιεχόμενα πακέτου:
Στο πακέτο περιλαμβάνεται η κάμερα (προφανώς), ένα πλαστικό quick-release ανταπτοράκι με ένα δυνατό μαγνήτη και 4 γαντζάκια, μια αυτοκόλλητη βάση μιας χρήσης (τουτέστιν, μπορεί να κολλήσει μία φορά σε μια λεία επιφάνεια, αλλά θα μείνει «μόνιμα» σε εκείνο το σημείο), ένα καλώδιο USB-C σε USB-C, δύο καρτελάκια με αυτοκόλλητα και τα έντυπα εγχειρίδια.
Αρνητικά:
1) Το γεγονός ότι το προστατευτικό του φακού είναι ενσωματωμένο (κολλημένο) πάνω στο σασί της κάμερας, οπότε η αφαίρεσή του σημαίνει και αυτόματη απώλεια της εγγύησης.
2) Η MicroSD βρίσκεται κάτω από το πορτάκι της θύρας USB-C και όχι δίπλα στη μπαταρία, όπως συνηθίζεται από τη DJI, που σημαίνει ότι σε περίπτωση λειτουργίας της κάμερας μέσω τροφοδοσίας με καλώδιο, η MicroSD και, κατ' επέκταση, ολόκληρη η κάμερα είναι εκτεθειμένες στην υγρασία και στις καιρικές συνθήκες. Βέβαια, μπορεί αυτός να είναι ένας από τους λόγους που η κάμερα αργεί να υπερθερμανθεί, επειδή η μπαταρία και κάρτα MicroSD παράγουν την περισσότερη θερμοκρασία εντός της κάμερας.
3) Η μανία των Κινέζων με τους μαγνήτες... Ναι, τα πλαστικά ανταπτοράκια quick-release είναι αρκετά δυνατά, αλλά δεν νιώθω απολύτως ασφαλής όταν έχω την κάμερα τοποθετημένη εκτός αυτοκινήτου και οδηγώ με 80χλμ/ω ή 90χλμ/ω, ενώ η κάμερα δεν έχει κάποια προεξοχή για tethering με σχοινί. Μόνη ουσιαστική λύση είναι το πανάκριβο μεταλλικό πολυανταπτοράκι της Insta360 με τον μηχανισμό κλειδώματος, που είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα και πανάκριβο στο σάιτ της Insta360.
4) Η τιμή της, που είναι αρκετά τσιμπημένη συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Με βάση τις τρέχουσες τιμές, είναι περίπου 70€ ακριβότερη από τις Standard εκδόσεις των DJI και GoPro.
Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες (και βίντεο) για την Insta360 AcePro μπορείτε να τα βρείτε στο κανάλι μου:
https://www.youtube.com/@TravellerChris
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!