Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Φτυάρι Πίτσας: Αναλυτικός Οδηγός

enter image description here Ίσως να έχετε αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν τόσες διαφοροποιήσεις στα φτυάρια πίτσας. Φαινομενικά, μοιάζει με ένα ακόμη εργαλείο της κουζίνας με απλό σκοπό και ακόμα πιο απλή χρήση. Είναι όμως έτσι; Σε ποια περίπτωση πρέπει να αγοράσετε φτυάρι για ξυλόφουρνο και σε ποια μια απλή σπάτουλα για πίτσα; Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξετε, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή από άποψη χρημάτων αλλά και υγιεινής.

Τα 4 Χαρακτηριστικά που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε

1. Υλικό

Τα φτυάρια φούρνου κατασκευάζονται είτε από Ξύλο, είτε από Αλουμίνιο είτε από Ανοξείδωτο Ατσάλι. Κάθε υλικό έχει ορισμένα πλεονεκτήματά αλλά και μειονεκτήματα. enter image description here

Ξύλινο Φτυάρι Πίτσας

Τα ξύλινα φτυάρια πίτσας πλην του αισθητικού κομματιού, προσφέρουν και πρακτικά οφέλη. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα λοιπόν είναι πως είναι στιβαρά κι έτσι αντέχουν το βάρος ακόμη κι αν έχουν μακριά λαβή. Αποτρέπουν τη ζύμη να κολλήσει στο φτυάρι και τέλος είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες κι έτσι είναι πιό εύκολο να τα χειριστείτε ακόμη και κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Στον αντίποδα, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, καθώς το ξύλο φθείρεται και λόγω των θεσπισμένων κανόνων υγιεινής θα πρέπει να αντικαθίσταται. Τέλος, λόγω του υλικού τους είναι πιο απαιτητικά στο καθαρισμό και τη συντήρησή τους.

Φτυάρι Πίτσας Αλουμινίου

Τα φτυάρια πίτσας αλουμινίου λόγω του υλικό τους, προσφέρουν αρκετά οφέλη. Αρχικά, είναι ελαφριά, γεγονός που τα καθιστά αρκετά εύκολα στο χειρισμό τους. Λόγω του αλουμινίου μειώνεται η τριβή ανάμεσα στη ζύμη και το φτυάρι κι έτσι δεν κινδυνεύει να χαλάσει η πίτσα καθώς την τοποθετείτε στο φούρνο. Τέλος, πλένονται εύκολα αρκεί να μην χρησιμοποιήσετε όξινα απορρυπαντικά. Προσοχή όμως, φροντίστε το φτυάρι που θα αγοράσετε να είναι από ανοδιωμένο αλουμίνιο ώστε να είστε πλήρως καλυμμένοι με τους κανόνες υγιεινής.

Ανοξείδωτο Φτυάρι Πίτσας

Τα ανοξείδωτα φτυάρια πίτσας είναι πιο εύκολα στον καθαρισμό τους, αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί γι’ αυτά από το υγειονομικό κι έτσι η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη. Είναι άκρως ανθεκτικά και στιβαρά λόγω του υλικού τους. Αναπόφευκτα, από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει πηγάζει και το μειονέκτημα των inox φτυαριών πίτσας, καθώς λόγω του υλικού κατασκευής τους, είναι πιο βαριά συγκριτικά από τα ξύλινα φτυάρια κι από τα αλουμινίου.

2. Μέγεθος

Το μέγεθος του φτυαριού αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα που θα καθορίσει την αγορά σας. Όταν μιλάμε για μέγεθος φτυαριού, αναφερόμαστε στο μέγεθος της λαβής και σε αυτό της κεφαλής.

enter image description here

Λαβή Φτυαριού Πίτσας

Οι λαβές στα φτυάρια πίτσας χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, αναλόγως τον φούρνο στον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Τύπος Λαβής Μήκος (cm) Τύπος Φούρνου
Κοντή (Σπάτουλα) έως 39 Κυλιόμενος Φούρνος και Μικρός Φούρνος Σνακ Μπαρ
Μεσαία 40-119 Επαγγελματικός Ηλεκτρικός Φούρνος Πίτσας
Μακριά 120 έως 200 Παραδοσιακός Φούρνος Αερίου, Ξυλόφουρνος


Επειδή όμως οι διαστάσεις από φούρνο σε φούρνο αλλάζουν, πάντα να έχετε κατά νου τον βασικό κανόνα, όταν η άκρη της κεφαλής του φτυαριού ακουμπάει στο βάθος του φούρνου, η λαβή θα πρέπει να είναι μερικά εκατοστά έξω από αυτόν.

Κεφαλή Φτυαριού Πίτσας

Η κεφαλή του φτυαριού συναντάται σε διάφορα μεγέθη και ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να δώσετε εσείς στη pizza που θα φτιάξετε, πρέπει να κινηθείτε αντίστοιχα. Ενδεικτικά στην Ελλάδα, μία μικρή πίτσα θεωρείται πως έχει διάμετρο 25 εκατοστά, η μεσαία 30 εκατοστά, η μεγάλη 35 εκατοστά και οι Jumbo πίτσες από 40 εκατοστά και πάνω. Με αυτό σαν δεδομένο, πρέπει να έχετε κατά νου πως το φτυάρι της πίτσας θα πρέπει να είναι σε παρόμοιο μέγεθος με την πίτσα που θα φτιάξετε κι αυτό γιατί αν η κεφαλή είναι μεγαλύτερη δυσκολεύει ο χειρισμός του φτυαριού μέσα στο φούρνο.

3. Κυκλικό ή Τετράγωνο Φτυάρι Πίτσας

enter image description here Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν θα αλλάξει κάτι στην ποιότητα της πίτσας αλλά στη δική σας διευκόλυνση. Πλην του εμφανούς (για τετράγωνη πίτσας προτιμήστε τετράγωνο φτυάρι και αντίστοιχα για κυκλική πίτσα ένα κυκλικό φτυάρι) οι διαφορές τους είναι οι εξής. Το φτυάρι με τετράγωνη κεφαλή εξασφαλίζει την ασφαλέστερη τοποθέτηση της πίτσας στο φούρνο, ενώ η κυκλική κεφαλή καθώς μπορεί να μαζέψει την πίτσα από όλες τις πλευρές της σας επιτρέπει να περιστρέψετε την πίτσα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με μεγαλύτερη ευκολία.

4. Διάτρητη ή Συμπαγής Κεφαλή Φτυαριού Πίτσας

Εδώ τα πράγματα είναι πιo απλά. Τα φτυάρια πίτσας με συμπαγή κεφαλή λόγω κατασκευής είναι πιο σταθερά και συνεπώς καλύτερα στον έλεγχο από τον χειριστή. Από την άλλη, τα διάτρητα φτυάρια πίτσας είναι πιό ελαφριά από τα συμπαγή, διευκολύνοντας τον χειριστή του φτυαριού αφού δεν θα χειρίζεται όλη μέρα ένα πιο βαρύ αντικείμενο. Το κύριο πλεονέκτημα όμως των διάτρητων φτυαριών φούρνου είναι πως επιτρέπουν στο χειριστή τους να αφαιρέσει το περισσευούμενο αλεύρι από την βάση της πίτσας. Αυτή η εξέλιξη λοιπόν του φτυαριού ελαχιστοποιεί το παραπανίσιο αλεύρι κι έτσι εξασφαλίζετε καλύτερη γεύση στη πίτσα αλλά εξοικονομείτε χρόνο στο καθαρισμό του φούρνου αφού υπάρχουν λιγότερα καμμένα υπολείμματα.

enter image description here

Με δυο λόγια

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

  • Το υλικό του φτυαριού. Το φτυάρι της πίτσας εκτός από το να βάζει και να βγάζει την πίτσα από τον φούρνο, αποτελεί ένα εργαλείο που θέλει συντήρηση αλλά και πρέπει να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
  • Το μέγεθος του φτυαριού αλλά και το σχήμα της κεφαλής, τα οποία θα πρέπει να καθρεφτίζουν και να ταυτίζονται με τις επιλογές που παρουσιάζετε στο μενού σας.
  • Το μήκος της λαβής. Επιλέξτε με γνώμονα το μέγεθος του φούρνου αλλά και του χώρου της κουζίνας. Για παραδοσιακό φούρνο χρησιμοποιήστε ένα φτυάρι πίτσας για ξυλόφουρνο, ενώ για ένα μικρό φουρνάκι προτιμήστε μια σπάτουλα πίτσας.
  • Διάτρητη ή συμπαγής κεφαλή. Αν πραγματικά θέλετε το κάτι παραπάνω, επιλέξτε ένα διάτρητο φτυάρι πίτσας. Αν πάλι νιώθετε ασφαλείς με το χειρισμό του αλευριού στη πίτσα, προτιμήστε ένα συμπαγές φτυάρι.
  • Το βάρος του φτυαριού. Θα το κρατάει ένας υπάλληλος όλη μέρα, μπορεί να το κρατάει με ασφάλεια και συνέπεια σε βάθος χρόνου ή χρειάζεται ένα πιο ελαφρύ φτυάρι ώστε να κάνει τη δουλειά του πιο γρήγορα;

Ό,τι και να αποφασίσετε, θα το βρείτε στην αντίστοιχη κατηγορία μας με τα Φτυάρια Φούρνου Πίτσας σε μεγάλη ποικιλία. Καλές αγορές!