Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Το Stand UPaddling (όρθια κωπηλασία), ή όπως το ξέρουμε οι περισσότεροι, SUP, είναι ένα άθλημα-χόμπι για όλους, που ο καθένας μπορεί να κάνει ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματότυπου. Συνδυάζει στοιχεία surfing (περιλαμβάνει σανίδα), καγιάκ (κάνεις κουπί) και windsurfing (όρθια στάση), και τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή water sport στην Ελλάδα.

Η ιστορία του ξεκινά πριν από χιλιάδες χρόνια, ενώ φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε και να εξελίχθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως την Αφρική και την πολυνησιακή Χαβάη. Το SUP είναι ένα άθλημα που έχει πολλά διαφορετικά στιλ, όμως δύο πράγματα παραμένουν σταθερά: Ο αναβάτης στέκεται όρθιος/α πάνω σε μία σανίδα στο νερό και με ένα μακρύ κουπί την ωθεί προς τα εμπρός.

Οι κύριοι λόγοι που το SUP έχει αγαπηθεί είναι γιατί συνδυάζει τη διασκέδαση στο νέρο με την άσκηση, καθώς γυμνάζει πολλές μυϊκές ομάδες έτσι ώστε να ισορροπήσει το σώμα, ενώ ταυτόχρονα έχει πολλαπλές χρήσεις (κωπηλασία, surf, yoga ακόμα και ψάρεμα) και είναι εύκολο κάποιος να το ξεκινήσει, ακόμα και τα παιδιά. Ο βασικός εξοπλισμός είναι απλός και αποτελείται από μία σανίδα (SUP board) και ένα κουπί.

Για να βρεις τη σωστή σανίδα SUP, σκέψου πώς θα τη χρησιμοποιήσεις, πώς θα ταιριάζει στο σώμα σου και πώς θέλεις να συμπεριφέρεται στο νερό. Τα βασικά σημεία που πρέπει να σκεφτείς είναι: το σχήμα της σανίδας και οι κατάλληλες διαστάσεις για τις ανάγκες σου. Το αν θα επιλέξεις συμπαγή ή φουσκωτή σανίδα θα εξαρτηθεί κυρίως από τον τρόπο μεταφοράς και τον αποθηκευτικό χώρο που έχεις. Τέλος, μπορείς να λάβεις υπόψη σου τα πτερύγια της σανίδας και τον συμπληρωματικό εξοπλισμό.

Φουσκωτή ή Συμπαγής Σανίδα

Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Τα SUP boards είναι διαθέσιμα σε δύο διαφορετικές μορφές κατασκευής: φουσκωτά και συμπαγή.

  • Οι φουσκωτές σανίδες SUP είναι οι πιο δημοφιλείς, καθώς είναι άνετες στη μεταφορά και αποθήκευση. Αποτελούν εξαιρετική επιλογή για ταξίδια, καθώς ξεφουσκώνουν μετά τη χρήση και μαζεύουν σε μια τσάντα πλάτης. Μεταφέρονται εύκολα με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο και συνοδεύονται με τρόμπα αέρος & αποθηκευτική τσάντα. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά απόδοσης, καθώς φουσκώνουν μέχρι 15psi και γίνονται συμπαγείς και σταθερές κατά την πλεύση στο νερό. Κατασκευάζονται με πλαστικά μέρη (PVC) που ράβονται με μεταξύ τους με τεχνολογία Drop Stitch, δημιουργώντας μια αεροστεγή μονάδα αέρος στο εσωτερικό.
  • Οι συμπαγείς σανίδες είναι κατασκευασμένες με αφρό EPS, ίνες άνθρακα ή πλαστικό, και μερικές φορές από ελαφρύ ξύλο. Προτείνονται για αγώνες, αφού προσφέρουν μέγιστη απόδοση στο νερό, καθώς κινούνται πιο γρήγορα και με λιγότερη προσπάθεια. Ωστόσο, καταλαμβάνουν αρκετό χώρο και απαιτούν όχημα με σχάρα για τη μεταφορά τους.

Ποιο SUP board να αγοράσω;

Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Παρακάτω, προτείνουμε 4 από τα πιο δημοφιλή SUP boards που ξεχωρίσαμε μέσα από αξιολογήσεις χρηστών και δοκιμές ειδικών, για διαφορετικές χρήσεις και εμπειρία αναβάτη:

  • Για αρχάριους: Η σανίδα SUP Aqua Marina Breeze 9’10’’ (300x76x12 cm) είναι ιδανική για αρχάριους αναβάτες, αλλά και αναβάτες με μικρό σωματότυπο. Συνδυάζει ταυτόχρονα ελαφρύ βάρος με ακαμψία, προσφέροντας μεγάλη σταθερότητα και άνεση στην κωπηλασία.
  • Για αποστάσεις και κύματα: H Aztron Urono 11'6" (350x81x15 cm) αποτελεί μία σανίδα για αναβάτες με μεγαλύτερο σωματότυπο. Προτείνεται για SUP μεγαλύτερων αποστάσεων, καθώς είναι πιο γρήγορη, ενώ χάρη στην ανασηκωμένη μυτερή πλώρη της ανταποκρίνεται πολύ καλά στον κυματισμό.
  • Για γρήγορες προπονήσεις, μεγάλες αποστάσεις και αγώνες: Για έμπειρους αναβάτες και λάτρεις της ταχύτητας, η Aztron Metero 14’’ (426x71x15 cm) ξεχωρίζει στην αγωνιστική κατηγορία. Η τεχνολογία (διπλού θαλάμου & διπλής επίστρωσης) και ο σχεδιασμός της (μακριά και λεπτή) την κάνουν ελαφριά και γρήγορη, ενώ παραμένει άκαμπτη και σταθερή.
  • Για SUP Yoga: Προτείνουμε την Aqua Marina Dhyana 11’0’’ (336x91x12 cm). Ειδικά σχεδιασμένη για Aqua Yoga και fitness, είναι κατάλληλη για κάθε επίπεδο χρήστη και χάρη στο πλάτος της προσφέρει εξαιρετική σταθερότητα και αρκετό χώρο για ασκήσεις και στάσεις yoga.

Για περισσότερες επιλογές, κριτικές άλλων χρηστών και για να πραγματοποιήσεις την αγορά σου εύκολα και αξιόπιστα μέσω Skroutz, μπορείς να δεις στην κατηγορία μας ολόκληρη τη συλλογή σανίδων SUP.

Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερα για το σχήμα και τις διαστάσεις των σανίδων SUP (όγκος, μήκος, πλάτος και πάχος), ώστε να επιλέξεις την κατάλληλη για σένα, συνέχισε την ανάγνωση!

Σχήμα SUP - Πλαναρίσματος ή Εκτοπίσματος

Οι σανίδες SUP χωρίζονται σε 2 είδη ανάλογα με το σχήμα τους:

  • Σανίδες Πλαναρίσματος: Επίπεδες και πλατιές σανίδες. Χάρη στο σχήμα τους, κινούνται στην επιφάνεια του νερού και ανταποκρίνονται καλά σε ελιγμούς. Έχουν μεγαλύτερη ικανότητα επίπλευσης σε περίπτωση κυματισμού και αποτελούν καλή επιλογή για απλή κωπηλασία, surf και SUP yoga.
Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!
  • Σανίδες Εκτοπίσματος: Σανίδες με μυτερή πλώρη (μπροστινό μέρος), έχουν λιγότερη τριβή καθώς κόβουν με την μύτη τους το νερό ενώ κινούνται, στέλνοντας το στα πλαϊνά της σανίδας. Ως αποτέλεσμα πηγαίνουν πιο γρήγορα και προτιμούνται για μεγάλες αποστάσεις, γρήγορη κωπηλασία και αγώνες SUP.
Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Διαστάσεις Σανίδας SUP

Όγκος & Μέγιστο Βάρος Χρήστη: Mια σανίδα SUP πρέπει να ανταποκρίνεται στο βάρος του σώματός σου. Ο όγκος της ορίζει την ικανότητά της να επιπλέει στο νερό με βάρος πάνω της. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος της, τόσο περισσότερο βάρος χρήστη μπορεί να υποστηρίξει. Μπορείς να βρεις τον όγκο (σε λίτρα) και το μέγιστο βάρος χρήστη (σε kg) μιας σανίδας SUP στη λίστα χαρακτηριστικών του Skroutz.

Μήκος: To μήκος της σανίδας SUP προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που συμπεριφέρεται στο νερό. Σε γενικές γραμμές, οι μακριές σανίδες είναι πιο γρήγορες, ενώ οι κοντύτερες καλύτερες για ελιγμούς. Σκέψου για τι είδος χρήσης και δραστηριότητα σε ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσεις τη σανίδα SUP:

  • Κοντή (< 3m): Ανταποκρίνονται εύκολα στις μανούβρες και τα κύματα, για αυτό είναι ιδανικές για surf. To μικρότερο μήκος τους τις καθιστά καλή επιλογή και για παιδιά.
  • Μεσαία (3m- 3.7m): Για αρχάριους και προχωρημένους αναβάτες, ιδανικές για όρθια κωπηλασία και SUP yoga.
  • Μακριά (> 3.8m): Οι μακριές σανίδες είναι συνήθως και εκτοπίσματος. Πιο γρήγορες από τις κοντές και τις μεσαίες. Συνήθως διατηρούν ευθεία πλεύση. Ιδανικές για έμπειρους αναβάτες, γρήγορη κωπηλασία και πολύ μεγάλες αποστάσεις ή αγώνες.
Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Πλάτος: Το πλάτος της σανίδας επίσης επηρεάζει τη συμπεριφορά της στο νερό. Οι περισσότερο πλατιές σανίδες προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα, ωστόσο μπορεί να είναι πιο αργές από μια πιο λεπτή σανίδα. Για να διαλέξεις, σκέψου το είδος SUP που θέλεις να κάνεις, το σωματότυπό σου και την εμπειρία σου:

  1. Είδος SUP: Αν σκοπεύεις να μεταφέρεις και άλλα πράγματα στο SUP ή 2ο άτομο, προτίμησε μια πλατύτερη σανίδα. Το ίδιο και για SUP yoga. Μια σανίδα με πλάτος πάνω από 78 cm θα σου δώσει τη σταθερότητα που χρειάζεσαι για τις yoga στάσεις. Προτίμησε πιο στενές σανίδες για αγώνες και surfing, καθώς είναι πιο γρήγορες και καλύτερες σε ελιγμούς.
  2. Σωματότυπος: Αν έχεις μικρό σωματότυπο, προτίμησε μια πιο στενή σανίδα. Ενώ αν είσαι πιο μεγαλόσωμος/η, μια πιο πλατιά. Ένα μικρόσωμο άτομο μπορεί να ισορροπήσει ευκολότερα σε μια στενή σανίδα, ενώ παράλληλα μπορεί να δυσκολευτεί να κάνει κουπί πάνω σε μια σανίδα που είναι πολύ πλατιά για το μέγεθός του.
  3. Εμπειρία κωπηλασίας: Αν έχεις αρκετή εμπειρία με το SUP, ίσως νιώθεις αρκετή σιγουριά πάνω σε μια λεπτή και πιο γρήγορη σανίδα. Ενώ αν είσαι αρχάριος, μπορεί να προτιμάς λίγο παραπάνω πλάτος για περισσότερη ασφάλεια.

Πάχος: Τέλος, το πάχος της σανίδας επηρεάζει τον όγκο και το μέγιστο βάρος χρήστη. Μια σανίδα με μεγαλύτερο πάχος θα έχει περισσότερο όγκο και θα μπορεί να υποστηρίξει ένα άτομο με μεγαλύτερο σωματότυπο. Αντίστοιχα, μια πιο λεπτή σανίδα μπορεί να είναι περισσότερο αποδοτική για μικρόσωμους αναβάτες.

Πτερύγια SUP

Τα πτερύγια βοηθούν στην ευθύγραμμη πλεύση και την σταθερότητα της σανίδας. Τα μεγαλύτερα πτερύγια με μεγάλη βάση και μακριά μπροστινή πλευρά, προσφέρουν μεγαλύτερη σταθερότητα και ευθύτητα στην πλεύση από μικρότερα πτερύγια. Τα δεύτερα προτιμούνται περισσότερο για ελιγμούς.

Τοποθετούνται στην κάτω μεριά της σανίδας, στην υποδοχή πτερυγίου, και δένονται με παξιμάδι και βίδα. Συνήθως, μπορείς να τα αφαιρέσεις και να τα αποθηκεύσεις μετά το τέλος της βόλτας σου. Σε φουσκωτές σανίδες, αφαιρούνται και δένονται πιο εύκολα όταν το SUP είναι φουσκωμένο. Θα τα συναντήσεις στις παρακάτω μορφές:

Tι σανίδα SUP να πάρω; Όλα τα μυστικά για να διαλέξεις την καλύτερη!

Συμβουλές για SUP εξοπλισμό

Τέλος, οι περισσότερες φουσκωτές σανίδες SUP συνοδεύονται με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να το χρησιμοποιήσεις: κουπί, λουρί αστραγάλου, τσάντα αποθήκευσης και χειροκίνητη τρόμπα αέρος. Εδώ, προτείνουμε ορισμένα συμπληρωματικά είδη που έχουν φανεί χρήσιμα σε πολλούς αναβάτες:

  • Ηλεκτρική Τρόμπα: Αν θέλεις να χρησιμοποιείς την φουσκωτή σανίδα SUP συχνά, ίσως σου φανεί χρήσιμη μια ηλεκτρική τρόμπα SUP, για πιο γρήγορο και εύκολο φούσκωμα.
  • Σωσίβιο: Απόλαυσε το SUP με ασφάλεια, φορώντας σωσίβιο πλεύσης. Συνιστάται για ασφάλεια σε αρχάριους και έμπειρους χρήστες, και μπορεί να φανεί σωτήριο σε περίπτωση απρόβλεπτων καιρικών φαινόμενων.
  • Αντηλιακή Μπλούζα: Για προστασία από τον ήλιο, ειδικά αν περνάς αρκετή ώρα πάνω στο SUP, είναι χρήσιμο να φοράς μία αντηλιακή μπλούζα από ελαφρύ υλικό που στεγνώνει γρήγορα χωρίς να σε ζεσταίνει.
  • Θήκη κινητού: Για φωτογραφίες, αλλά και επικοινωνία σε περίπτωση που το χρειαστείς, με μια αδιάβροχη θήκη κινητού έχεις τη δυνατότητα να πάρεις άφοβα το κινητό μαζί σου, στην τσάντα ή την τσέπη σου.
  • Κάθισμα Σανίδας: Πολλοί αναβάτες χρησιμοποιούν καθίσματα που δένουν εύκολα στο SUP μετατρέποντας το σε kayak για καθιστική κωπηλασία.

Σχετικά Άρθρα

Επιλέγοντας την κατάλληλη σανίδα snowboard για τις εξορμήσεις σου στο χιόνι
Οδηγός Αγοράς για Action Cameras (2024)
Action Cameras: Top Επιλογές ανά περίσταση (2024)
Αναβάθμισε τις καλοκαιρινές σου περιπέτειες: Ο απόλυτος οδηγός αθλητικού εξοπλισμού!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες