Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο Barcode Scanner

Για την επιλογή του κατάλληλου barcode scanner πρέπει να λάβετε υπόψη τους τύπους barcode που θα σαρώνετε, το περιβάλλον χρήσης, τις λειτουργίες τους, τον τρόπο σύνδεσης, τον προϋπολογισμό που διαθέτετε και τις αξιολογήσεις των επιλογών. Το πιο βασικό κριτήριο είναι, εκτός από τα παραπάνω, η λειτουργικότητα και αξιοπιστία, αφού πρόκειται για ένα εργαλείο που θα συντονίσει και θα οργανώσει καλύτερα την επιχείρησή σας, είτε το χρησιμοποιείτε στο ταμείο, είτε για την διαχείριση του εμπορεύματος. Ακολουθούν οι σημαντικότερες λεπτομερείς πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το βέλτιστο για τις ανάγκες σας barcode σαρωτή.

Τα barcode scanners αποτελούν αναπόσπαστο εργαλείο μιας επιχείρησης είτε χρησιμοποιούνται στα σημεία πώλησης, είτε για την καταγραφή προϊόντων κατά τη διαχείριση εμπορευμάτων. Παρακάτω θα αναφέρουμε όλα όσα πρέπει να έχετε κατά νου, προτού αγοράσετε αβίαστα ένα τόσο σημαντικό εργαλείο.

Πως λειτουργεί ένα Barcode Scanner

Τα barcode readers έχουν 3 τρόπους ανάγνωσης barcodes.

  • Laser: To scanner με τη χρήση laser αποκωδικοποιεί την ανάκλαση των γραμμών του barcode σε ένα κωδικό. Τα laser scanners είναι τα πιο γρήγορα στην ανάγνωση barcode και έχουν μεγάλη εμβέλεια, αλλά μπορούν να διαβάσουν μόνο 1D barcodes (δείτε παρακάτω τα διαφορετικά είδη των barcodes). Είναι κατάλληλα για χρήση σε ταμείο.
  • Linear Imager: Τα linear scanners φωτογραφίζουν το barcode και αναλύουν τη φωτογραφία. Έτσι, έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν αξιόπιστα σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως, αλλά και να διαβάζουν φθαρμένα barcodes. Συνεπώς είναι κατάλληλα για τη καταγραφή προϊόντων κατά τη μεταφορά τους. Όπως τα Laser έτσι και τα Linear Imager Scanners διαβάζουν μόνο 1D barcodes.
  • 2D Area Imager: Λειτουργούν όπως τα linear imager scanners, με τρεις βασικές διαφορές. Διαβάζουν και 1D και 2D barcodes, μπορούν να σκανάρουν ένα barcode από οποιαδήποτε πλευρά του και τέλος, έχουν την δυνατότητα να σκανάρουν ένα barcode από οποιαδήποτε επιφάνεια (οθόνη υπολογιστή, κινητού). Είναι κατάλληλα για σούπερ μάρκετ αλλά και για περιπτώσεις όπου απαιτείται η ανάγνωση 2D barcodes (π.χ. Σε συναυλιακούς χώρους).

Οι 2 παράγοντες που πρέπει να υπολογίσετε

1. Πού θα δουλέψω το Barcode Scanner (Ασύρματο vs Ενσύρματο);

enter image description here Αναλόγως το είδος της επιχείρησης, θα πρέπει να αποφασίσετε αν χρειάζεστε ένα ασύρματο (wireless/cordless) ή ενσύρματο (wired/corded) scanner. Τα ασύρματα barcode scanners λειτουργούν με WiFi, Bluetooth ή Ραδιοκύματα. Θα τα χρειαστείτε για καταγραφή εμπορευμάτων, ή για παραλαβή προϊόντων όπου απαιτείται το σκανάρισμα του barcode. Αν όμως χρειάζεστε ένα barcode scanner στο ταμείο του καταστήματός σας, τότε προτιμήστε ένα ενσύρματο. Τα ενσύρματα barcode scanners συνδέονται κυρίως με USB, αλλά και με Serial ή Keyboard Wedge καλώδια (βλ. Κάτω φωτό 1,2,3) και είναι πιο αξιόπιστα και εύχρηστα στα σημεία πώλησης καθώς δεν χρειάζονται φόρτιση και δεν εξαρτώνται από το WiFi δίκτυο. enter image description here Έτσι εξασφαλίζετε πως το ταμείο σας θα έχει συνεχή ροή και δεν θα σχηματιστεί ουρά σε αυτό λόγω αστάθειας του ασύρματου δικτύου ή επειδή θα έχει αδειάσει η μπαταρία του barcode reader.

2. Με τι Barcodes δουλεύω; (Δυνατότητα Ανάγνωσης)

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να υπολογίσετε είναι το είδος των barcodes με τα οποία δουλεύετε. Τα barcode scanners είτε έχουν τη δυνατότητα να “διαβάζουν” 1D barcodes είτε 2D barcodes. Εάν θέλετε ένα barcode reader που να διαβάζει EAN-13, 128 ή 39 (βλ. Εικόνες 1,2,3) και UPC (βλ.Εικόνα 4) τότε ένα Laser 1D barcode scanner ή ένα Linear Imager 1D barcode scanner θα είναι αρκετό. enter image description here Αν όμως τα barcodes τα οποία καλείστε να σκανάρετε είναι PDF (βλ. Εικόνα 5), QR Codes (βλ. Εικόνα 6) ή και DATRMAX (βλ. Εικόνα 7) τότε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα 2D barcode scanner. Η κύρια διαφορά των δύο δυνατοτήτων ανάγνωσης, είναι πως τα 2D barcode scanners μπορούν να “διαβάσουν” και 1D barcodes, ενώ τα 1D barcode scanners δεν μπορούν να “διαβάσουν” 2D barcodes. Παρ’ όλα αυτά, το κόστος των 1D scanners είναι σημαντικά χαμηλότερο, οπότε αν δεν δουλεύετε με 2D barcodes, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας με ένα απλό 1D scanner. enter image description here

Τύποι Barcode Scanners

Αφού λοιπόν είδαμε τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, στις γραμμές που ακολουθούν θα μιλήσουμε για τα διάφορους τύπους των barcode scanners και τι πρέπει να προτιμήσετε ανάλογα με την επιχείρησή σας.

1. Scanner Χειρός (Handheld)

enter image description here Τα φορητά σκάνερ χειρός είναι τα μοναδικά barcode scanners που δεν έχουν κάποια εξειδίκευση, παρ’ όλα αυτά λόγω του μεγέθους τους αλλά και του κόστους του (ξεκινάνε από 10€) αποτελούν το συνηθέστερο εργαλείο για σκανάρισμα barcodes. Τα συναντάμε σε σημεία πώλησης, όπως σε ταμεία καταστημάτων ρούχων, μίνι μάρκετ ή ακόμη και σε σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιούνται και για απογραφές αποθηκών και καταγραφή εμπορευμάτων. Προσοχή όμως στη δυνατότητα ανάγνωσής τους! Εάν προορίζονται για χρήση σε super market και καταστήματα λιανικού εμπορίου τότε θα είστε καλυμμένοι με ένα 1D barcode scanner. Αν όμως τα χρειάζεστε για πιο απαιτητικές δουλειές, όπως την ανάγνωση QR Codes τότε θα πρέπει να ανεβάσετε λίγο το κόστος (περίπου 40€) και να αγοράσετε ένα 2D barcode scanner. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως πλέον, σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, θα έχουν την μορφή QR Code οι αποδείξεις των ταμειακών μηχανών, αλλά και το barcode σε δημόσια έγγραφα (π.χ. εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις).

2. Scanner Παρουσίασης (Presentation)

enter image description here Τα scanners παρουσίασης έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν ένα barcode από οποιαδήποτε πλευρά του (omnidirectional), χωρίς να χρειάζεται να πατήσετε κάποιο κουμπί. Είναι κατάλληλα για ταμεία που θέλετε γρήγορη εξυπηρέτηση, όπως ταμεία supermarket.

3. Scanner Ενσωματωμένο (In-Counter)

enter image description here Τα ενσωματωμένα scanners έχουν την δυνατότητα να διαβάζουν γρήγορα κι από όλες τις πλευρές ένα barcode. Επίσης, πολλές φορές διαθέτουν ενσωματωμένη ζυγαριά ώστε να ζυγίζουν τα προϊόντα στο ταμείο. Είναι κατάλληλα για super market, μανάβικα και γενικά για καταστήματα όπου η τιμή του προϊόντος καθορίζεται από το βάρος του.

4. Fixed Scanner

<img style="float:right;margin:0 0 20px 30px" title="" alt="enter image description here" src="https://a.scdn.gr/ds/guides/images/775/20200903162413_5203cd0b.png"> Τα Fixed Scanners είναι ίσως τα πιο εξειδικευμένα scanners. Αποτελούν κομμάτι ενός μεγαλύτερου αυτοματοποιημένου συστήματος και χρησιμεύουν κυρίως στην καταγραφή δεμάτων προς αποστολή, αλλά και προϊόντων που μόλις έχουν συσκευαστεί και πρόκειται να βγουν στην αγορά. Κοινώς πρόκειται για barcode scanners που δεν θα συναντήσετε σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, αλλά κυρίως σε εργοστασιακές μονάδες.

5. Φορητά Τερματικά (PDA)

enter image description here Τα Φορητά Τερματικά (PDA) αποτελούν την ιδανική λύση για την καταγραφή και διαχείριση εμπορευμάτων. Πρόκειται για μικρούς φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν ένα barcode, να το αποκωδικοποιήσουν και να αποθηκεύσουν στο ERP σας -αλλά και στην ίδια την συσκευή- όλες τις πληροφορίες γύρω από το προϊόν που σκανάρατε. Τα PDA, αναλόγως με τη χρήση που θα κάνετε, χωρίζονται σε δύο υπο-ομάδες. Τα μεγάλα φορητά τερματικά PDA (βλ. εικόνα 1) τα οποία προορίζονται για χρήση σε μεγάλες αποθήκες ή σε ανοιχτούς χώρους αφού λόγω κατασκευής είναι ανθεκτικά στις πτώσεις και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα Smartphone PDA (βλ. εικόνα 2) είναι ευρέως διαδεδομένα από τη χρήση τους στις καφετέριες και γενικά σε καταστήματα εστίασης, αφού έχουν την δυνατότητα υποστήριξης αντίστοιχου λογισμικού με αυτό που χρησιμοποιείται στα PoS συστήματα. Όμως εκτός από μέσον PDA παραγγελιοληψίας, είναι ιδανικά για καταγραφές παραδόσεων (π.χ. courier) αφού διαθέτουν gps και οθόνη αφής για ψηφιακή υπογραφή, αλλά και ενσωματωμένη κάμερα ώστε να αποδεικνύεται η κατάσταση του προϊόντος προς παράδοση. Είναι επίσης κατάλληλα για την διαχείριση εμπορευμάτων σε μικρότερες επιχειρήσεις (π.χ. σε ένα μίνι μάρκετ), αφού οι απαιτήσεις είναι χαμηλότερες και λόγω του μικρού τους μεγέθους είναι πιό ευέλικτα από τα μεγάλα φορητά τερματικά PDA.

6. Socket Scanner

enter image description here Τα socket scanners αν και είναι αργά στην ανάγνωση barcodes, είναι πολύ ελαφριά γεγονός που τα καθιστά ως ένα αρκετά εύχρηστο εργαλείο στην καταγραφή και διαχείριση εμπορευμάτων σε αποθήκες και μικρά καταστήματα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να τα συγχρονίσετε με έναν υπολογιστή, ώστε κάθε φορά που σκανάρετε ένα προϊόν, τα δεδομένα να αποθηκεύονται απευθείας σε αυτόν.

7. Price Checker

enter image description here Τέλος, τα price checkers προορίζονται κυρίως για χρήση μέσα στο κατάστημα από τους πελάτες σας, ώστε να μπορούν να επιβεβαιώσουν την τιμή ενός προϊόντος. Συναντώνται κυρίως σε super market και μεγάλα εμπορικά καταστήματα

Συνοψίζοντας

Το barcode scanner που θα αγοράσετε θα πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες σας. Όσο πιο εξειδικευμένη και πολύπλοκη η ανάγκη σας, τόσο αυξάνεται και το αναμενόμενο κόστος. Παρ' όλα αυτά, το barcode scanner είναι μία επένδυση που σίγουρα θα βγάλει τα λεφτά της. Αν υποθέσουμε ότι επιλέγετε κάποιο πολύ οικονομικό που όμως δεν είναι αυτό που τελικά χρειαζόσασταν, αυτό μπορεί να φέρει πολύ μεγαλύτερα λειτουργικά κόστη στη συνέχεια και να χαθεί όλο το πλεονέκτημα της αρχικής οικονομίας. Σαν βασικό κριτήριο σας προτείνουμε να λάβετε υπ' όψιν σας τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία, αφού πρόκειται για ένα εργαλείο που θα συντονίσει και θα οργανώσει καλύτερα την επιχείρησή σας, είτε το χρησιμοποιείτε στο ταμείο, είτε για την διαχείριση του εμπορεύματός σας.