Rohnson R-2858 Review: Μια value for money φριτέζα αέρος

Αξιολόγηση σε ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα air fryer της Rohnson

Πώς οδηγήθηκα στην αγορά της R-2858 Smart Chef XL 2;

Τα τελευταία χρόνια οι φριτέζες αέρος (aka air fryers) έχουν γίνει trend και ένας must-have εξοπλισμός κουζίνας, καθώς πέρα από την ευκολία στο μαγείρεμα ενός μεγάλου αριθμού συνταγών, προσφέρουν και εξοικονόμηση ενέργειας.

Όλο αυτό το διάστημα, η απήχηση που έχουν στο κοινό και τα θετικά σχόλια που αποσπούν με έκαναν να σκεφτώ την πιθανότητα αγοράς ενός air fryer, με σκοπό να διευκολύνω την καθημερινότητά μου, χωρίς όμως να "ρίχνω" την ποιότητα του φαγητού μου, όπως τόσο συχνά άκουγα από εμπειρίες φίλων. Πολλοί από αυτούς μου πρότειναν να αγοράσω μια οικονομική συσκευή για αρχή (γύρω στα 60-70€), ώστε να δω αν μου αρέσει γευστικά το τελικό αποτέλεσμα και αν με βολεύει σαν τρόπος μαγειρέματος / ψησίματος, ωστόσο εγώ προτίμησα μια φριτέζα αέρος, που θα ικανοποιεί κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και θα έχει διάρκεια στο χρόνο.

Με τη βοήθεια λοιπόν μέλους από το οικογενειακό μου περιβάλλον (καθώς δεν είχα μεγάλη εμπειρία στη χρήση air fryer), ο οποίος είναι επαγγελματίας σεφ και ύστερα από μια έρευνα αγοράς, κατέληξα σε δύο επιλογές, τη φριτέζα αέρος Rohnson R-2858 Smart Chef XL 2 και τη Rohnson R-2834 Smart Chef XL, οι οποίες πληρούσαν τα εξής σημαντικά για εμένα κριτήρια:

• Υλικό κατασκευής κάδου: Ο κάδος ήθελα να είναι κατασκευασμένος από υλικά BPA* και PFAS** Free, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για την υγεία. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι δυστυχώς πολλοί κατασκευαστές δεν αναφέρουν το υλικό κατασκευής του κάδου, γεγονός που λειτούργησε αποτρεπτικά σε μένα, απορρίπτοντας κάποια μοντέλα που είχα ξεχωρίσει.
  • Μεγάλη χωρητικότητα κάδου: Η Rohnson R-2858 διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους κάδους, που υπάρχουν διαθέσιμοι στην αγορά σήμερα.
  • Σύνδεση Wi-Fi: Για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση και για περισσότερες δυνατότητες/λειτουργίες. Παρακάτω θα αναφέρω και 2-3 tips για πιο εύκολη πρώτη σύνδεση της συσκευής με το Wi-Fi.

*  Δεν περιέχει BPA (βισφαινολόλη Α), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε αρκετά πλαστικά προϊόντα και σε επικαλύψεις εσωτερικών επιφανειών και έχει συνδεθεί με δυνητικούς κινδύνους για την υγεία.

** Δεν περιέχει PFAS (Per and Polyfluoroalkyl substances), δηλαδή δεν περιέχει ουσίες επίστρωσης με φθορούχα άλατα. Οι PFAS έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά αντικολλητικά και πυρίμαχα υλικά, αλλά έχουν αναδειχθεί ως πιθανών επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον.

Rohnson R-2834 Smart Chef XL ή Rohnson R-2858 Smart Chef XL 2;

Διαφορές που εντόπισα μεταξύ αυτών των δύο air fryers

Για να πω την αλήθεια στην αρχή δεν μου ήταν πολύ ευδιάκριτες οι διαφορές ανάμεσα στα δύο μοντέλα, καθώς τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι σχεδόν ίδια. Όμως ψάχνοντας λίγο περισσότερο τις λειτουργίες τους παρατήρησα ότι η Rohnson R-2858 διαθέτει τεχνολογία Soft-Cooking, χάρη στην οποία ψεκάζεται το φαγητό με νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δημιουργώντας ένα ζουμερό τελικό αποτέλεσμα. Εξωτερικά, συγκρίνοντας τα δύο μοντέλα παρατήρησα ότι η μια συσκευή διαθέτει δοχείο νερού χωρητικότητας περίπου 200ml, ενώ η άλλη όχι.

Rohnson R-2858 Review: Μια value for money φριτέζα αέρος

Μια ακόμη διαφορά έγκειται στο ότι στη R-2858, η διάτρητη σχάρα του κάδου δεν μπορεί να στερεωθεί στη μέση, αλλά μόνο στο κάτω μέρος του κάδου, σε αντίθεση με τη R-2834, όπου όπως μου έχει αναφέρει φίλη που διαθέτει αυτό το μοντέλο, μπορεί να στερεωθεί εκεί, δημιουργώντας ουσιαστικά δύο "θαλάμους" ψησίματος. Αυτό υποθέτω ότι συμβαίνει, καθώς όπως αναφέρθηκε νωρίτερα η Rohnson R-2858, διαθέτει τη τεχνολογία Soft-Cooking και δεν  είναι δυνατόν να ψεκάζεται με νερό το φαγητό που θα βρίσκεται στον κάτω "θάλαμο".

Rohnson R-2858 Review: Μια value for money φριτέζα αέρος

Η τελευταία διαφορά που εντόπισα είναι στον αριθμό των προεπιλεγμένων προγραμμάτων μαγειρέματος. Πιο συγκεκριμένα η R-2858 διαθέτει 8 προεπιλεγμένα προγράμματα (προκαθορισμένο, κοτόπουλο, μπριζόλα, ψάρι, κέικ, πίτσα, λουκάνικο, πατάτες και αποξήρανση φρούτων), ενώ η R-2834 διαθέτει 6 προεπιλεγμένα προγράμματα (κέικ, πατάτες, πίτσα, κοτόπουλο, μπριζόλα και ψάρι).

Oι κύριες διαφορές μεταξύ της Rohnson R-2858 και της R-2834 συνόπτικα:

R-2858 Smart Chef XL 2 R-2834 Smart Chef XL
Τεχνολογία Soft-Cooking που ψεκάζει το φαγητό με νερό για πιο ζουμερό τελικό αποτέλεσμα
Δεν διαθέτει αυτή τη τεχνολογία
Δεν διαθέτει στήριξη της σχάρας στο μέσο του κάδου, αλλά μόνο στο κάτω μέρος του  Διαθέτει στήριξη της σχάρας στο μέσο του κάδου, δημιουργώντας έτσι δύο "θαλάμους" ψησίματος
8 προεπιλεγμένα προγράμματα μαγειρέματος 6 προεπιλεγμένα προγράμματα μαγειρέματος

Προσωπικά, επειδή με ενδιέφερε περισσότερο το φαγητό να είναι ζουμερό και καθώς η διαφορά τιμής ανάμεσα σε αυτά τα δύο μοντέλα είναι πολύ μικρή, προτίμησα να αγοράσω τη R-2858 Smart Chef XL 2 με τη Soft-Cooking τεχνολογία.

Σε αυτό το σημείο και προτού αναφέρω κάποια από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτού του air fryer, θα ήθελα να σημειώσω πως δεν είναι απαραίτητη κάθε φορά η χρήση αυτής της λειτουργίας. Για παράδειγμα, αν ψήσω πατάτες και θέλω ένα πιο crispy αποτέλεσμα, απλά δεν την ενεργοποιώ.

Γενικά χαρακτηριστικά της Rohnson R-2858

Rohnson Air Fryer με Wi-Fi 8lt Μαύρο R-2858
  • Διαστάσεις: M30 x Π25 x Y34εκ.
  • Χωρητικότητα κάδου: 8lt
  • Διαθέτει διπλό τζάμι με δυνατότητα φωτισμού του εσωτερικού του κάδου
  • 8 έξυπνα προγράμματα μαγειρέματος
  • Ρυθμιζόμενη θερμοκρασία 80°C - 200°C
  • Κατάλληλη για 2-3 άτομα

Η Rohnson R-2858 έχει διαστάσεις M30 x Π25 x Y34εκ., καλώδιο 1 μέτρου και προσωπικά πιστεύω πως είναι κατάλληλη για 2-3 άτομα, ενώ ο κατασκευαστής αναφέρει πως είναι ιδανική για όλη την οικογένεια. Διαθέτει διπλό μεγάλο τζάμι, αλλά και έντονο φωτισμό, με τον οποίο μπορώ να παρακολουθώ την πρόοδο του ψησίματος, χωρίς να ανοίξω τον κάδο και να έχω απώλεια θερμότητας. Έτσι τα φαγητά μου είναι έτοιμα πιο γρήγορα, εξοικονομώντας ρεύμα

Η θερμοκρασία μπορεί να ρυθμιστεί από 80°C μέχρι 200°C και ο μέγιστος χρόνος διάρκειας χρήσης είναι τα 60 λεπτά, με εξαίρεση τη λειτουργία αποξήρανσης φρούτων (την οποία δεν έχω ακόμη δοκιμάσει), η οποία σύμφωνα με τον κατασκευαστή έχει εύρος θερμοκρασίας 30°C έως 80°C και διάρκεια χρήσης από 2 έως 24 ώρες.

Διαθέτει αποσπώμενο κάδο 8 λίτρων που μπορεί να χωρέσει ακόμα και ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Η σχάρα στο κάτω μέρος του αφαιρείται για εύκολο καθαρισμό. Φυσικά, τόσο ο κάδος όσο και η σχάρα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων, όπως αναφέρει και ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης.

Η συσκευή είναι εξοπλισμένη με μεγάλη ψηφιακή οθόνη αφής Led και 8 αυτόματα προγράμματα μαγειρέματος και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού, σε προκαθορισμένο χρόνο και θερμοκρασία έχω έτοιμο το γεύμα μου. Σημαντικό είναι ότι ακριβώς στη μέση του ψησίματος κάθε προγράμματος, υπάρχει ηχητικό σήμα "Shake" και αντίστοιχη ειδοποίηση στο κινητό για να "γυρίσω" το φαγητό, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές του. Στο τέλος κάθε προγράμματος η συσκευή σβήνει αυτόματα.

Πλεονεκτήματα - Mειονεκτήματα αυτής της φριτέζας αέρος

Αγόρασα το air fryer Rohnson R-2858 πριν από περίπου 4 μήνες και το χρησιμοποιώ κατά μέσο όρο 2-3 φορές την εβδομάδα. Από το unboxing ακόμα και τη πρώτη συνταγή (ναι ναι φυσικά καλά κατάλαβες...πατάτες, όπως θα δεις και στο video μου) κατάλαβα ότι πρόκειται για μια πολύ καλή αγορά.

Από τη μέχρι τώρα χρήση του έχω εντοπίσει κάποια σημεία που θεωρώ ότι ξεχωρίζουν τη συσκευή από άλλες και κάποια άλλα που αν τα διέθετε θα έδινα συνολική βαθμολογία στο προϊόν 5/5.

Πλεονεκτήματα

Αυτή η φριτέζα αέρος έχει πολλά πλεονεκτήματα στα χαρακτηριστικά της, πολλά από τα οποία ανέφερα παραπάνω. Ξεχώρισα όμως και τα ακόλουθα σημεία, τα οποία με εντυπωσίασαν:

• Το app της Rohnson διαθέτει ένα μεγάλο πλήθος συνταγών, όπου αναφέρει λεπτομερώς τα υλικά που χρειάζομαι, τις ποσότητες και τα βήματα που χρειάζονται για να τις εκτελέσω. Το εντυπωσιακό σε αυτό είναι ότι όποια συνταγή και να επιλέξω, η φριτέζα ρυθμίζει αυτόματα τον χρόνο μαγειρέματος και την κατάλληλη θερμοκρασία, αρκεί φυσικά να έχω βάλει τα απαραίτητα υλικά στον κάδο.
  • Μετά από αρκετή χρήση, η αντικολλητική επίστρωση τόσο στη σχάρα, όσο και στον κάδο έχει μείνει ανέπαφη, όπως παρατήρησες και σε παραπάνω φωτογραφία. Προσοχή όμως κατά το πλύσιμο δεν χρησιμοποιώ ποτέ σύρμα. Σε περίπτωση επίμονου λεκέ γεμίζω τον κάδο με ζεστό νερό, ρίχνω λίγο υγρό πιάτων και το αφήνω για λίγη ώρα πριν τον πλύνω.

Μειονεκτήματα

• Αν και ο κάδος είναι 8 λίτρα και εξυπηρετεί τις ανάγκες περίπου 3 ατόμων, σε περίπτωση που δεν διαθέτεις πλυντήριο πιάτων (όπως π.χ. εγώ) ή ο νεροχύτης είναι μικρός, ίσως υπάρχει μια δυσκολία στο πλύσιμό του. Ο κάδος διαθέτει διαστάσεις M28 x Π28 x Y16εκ.
  • Βλέποντας την ποικιλία των διαθέσιμων συνταγών στο app της Rohnson (π.χ. γεμιστά), περίμενα ότι η συσκευασία ίσως περιελάμβανε και κάποιο ταψάκι για τον κάδο. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς προμηθεύτηκα μια φόρμα σιλικόνης, κατάλληλη για air fryer, που να ταιριάζει στις διαστάσεις του κάδου.
  • Ο καθαρισμός του κάδου ανάμεσα στα δύο τζάμια δεν είναι εύκολος. Κατά το πλύσιμό του μπορεί να μπουν νερά στο σημείο ανάμεσα στα 2 τζάμια και αφήνουν μικρά σημάδια, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και για να καθαριστεί θα πρέπει να ξεβιδωθεί.
Rohnson R-2858 Review: Μια value for money φριτέζα αέρος

Πώς γίνεται εύκολα και γρήγορα η πρώτη σύνδεση του air fryer με το Wi-Fi;

Όπως ανέφερα και στην αρχή, η συσκευή διαθέτει σύνδεση στο Wi-Fi για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση και για περισσότερες δυνατότητες. Το εγχειρίδιο παρέχει οδηγίες σύνδεσης, όμως γράφω τα βήματα συνοπτικά για πιο εύκολη και άμεση σύνδεση:

• Κατέβασα το app της Rohnson στο κινητό και δημιούργησα τον λογαριασμό μου, με βάση τις οδηγίες της εφαρμογής.
  • Πλησίασα το air fryer κοντά στο router μου (απόσταση μικρότερη του 1m). Αυτό ισχύει μόνο για τη πρώτη σύνδεση, καθώς μετά από αυτή τοποθέτησα τη συσκευή στην αρχική της θέση στην κουζίνα, χωρίς να εμποδίζεται η σύνδεση.
  • Βεβαιώθηκα ότι το κινητό μου ήταν συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και μπήκα στο app της Rohnson. Επέλεξα να προσθέσω τη συσκευή από το αντίστοιχο κουμπί.
  • Ενεργοποίησα το air fryer και πάτησα παρατεταμένα το σύμβολο του Wi-Fi (3 κουμπί από τα αριστερά) για περίπου 5 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει γρήγορα η ένδειξη του Wi-Fi (περίπου 2 φορές/δευτερόλεπτο).
Rohnson R-2858 Review: Μια value for money φριτέζα αέρος
  • Στην οθόνη του app εμφανίστηκε η συσκευή μου. Πάτησα το κουμπί της προσθήκης, πρόσθεσα τους κωδικούς του Wi-Fi και η σύνδεση ολοκληρώθηκε.

Καθώς έψαχνα πληροφορίες για το πώς γίνεται η σύνδεση με το Wi-Fi, υπήρχαν αναφορές ότι έπρεπε να γυρίσω το Wi-Fi μου να εκπέμπει σε 2.4GHz από 5GHz, όμως σε εμένα δεν χρειάστηκε

Μικρά tips που ίσως φανούν χρήσιμα κατά τη χρήση του air fryer

• Στην αρχή οι προτεινόμενοι χρόνοι μου φαίνονταν μικροί, όμως με τη χρήση παρατήρησα πως είναι αρκετά σωστοί και το τελικό αποτέλεσμα πολύ γευστικό και ζουμερό. Φυσικά είναι στην επιλογή του καθενός πως θα προσαρμοστούν οι τελικοί χρόνοι, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις στο ψήσιμο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως αυξάνω λίγο τον χρόνο ψησίματος (π.χ. κοτόπουλο) κατά περίπου 4 λεπτά, αφήνοντας την θερμοκρασία που προτείνει το πρόγραμμα.
  • Έχοντας ψήσει αρκετές φορές φρέσκιες πατάτες, είναι αρκετά σημαντικό να είναι κομμένες στο ίδιο μέγεθος, ώστε να ψηθούν όλες ομοιόμορφα. Για τον λόγο αυτό έχω προμηθευτεί έναν πατατοκόφτη, που προσωπικά με έχει βολέψει αρκέτα και έχω ένα crispy αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά κατεψυγμένα προϊόντα, όπως π.χ. μπιφτέκια λαχανικών, δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν πριν, καθώς ψήνονται εξαιρετικά στο αντίστοιχο πρόγραμμα στο air fryer.
  • Σίγουρα μπορείς να βάλεις να ψηθούν μαζί διαφορετικά φαγητά π.χ. κοτόπουλο με πατάτες, όμως εκεί θέλει προσοχή, καθώς καθένα από αυτά έχει διαφορετικούς χρόνους ψησίματος. Εγώ σε αυτή τη περίπτωση βάζω το πρόγραμμα για το κοτόπουλο και αν δεν έχουν γίνει οι πατάτες τις αφήνω να μαγειρευτούν λίγο παραπάνω.
  • Είναι σημαντικό να πλένεται τόσο ο κάδος, όσο και η σχάρα μετά από κάθε χρήση για να μην συσσωρεύονται ανεπιθύμητες μυρωδιές. Σε αυτό ίσως βοηθάει ότι στο τέλος κάθε ψησίματος και αφού στεγνώσει ο κάδος, τον τοποθετώ πίσω στο air fryer, χωρίς όμως να τον κλείσω εντελώς.

Εντυπώσεις μέχρι σήμερα

Από τη μέχρι τώρα χρήση του air fryer μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένη με την επιλογή μου και πιστεύω πως επέλεξα το σωστό μοντέλο για μένα, καθώς με ενδιέφερε περισσότερο να έχω ένα όσο τον δυνατόν πιο ζουμερό αποτέλεσμα σε φαγητά όπως κοτόπουλο, μπριζόλες και μπιφτέκια και ένα πιο crispy αποτέλεσμα σε φαγητά όπως πατάτες, κολοκυθάκια κ.α, πράγμα που θεωρώ ότι αυτό το air fryer το συνδυάζει άψογα με τη τεχνολογία Soft-Cooking.

Ήταν από τα λίγα air fryer που ανέφεραν πως ο κάδος τους είναι BPA και PFAS Free, ενώ η χωρητικότητα τους είναι ιδανική για εμένα και τις ανάγκες στην οικογένεια. Ωστόσο κατά την προσωπική μου άποψη, για 4 άτομα και άνω θα χρειαστεί συμπληρωματική μερίδα φαγητού, αφού ο κάδος δεν χωράει τόσο μεγάλες μερίδες και ιδανικά δεν πρέπει να γεμίζει μέχρι πάνω για να γίνεται σωστό ψήσιμο.

Τέλος, το μέγεθος του κάδου ίσως κουράζει λίγο στο πλύσιμό του, όμως δεν το θεωρώ σημαντικό μειονέκτημα, ειδικά αν κάποιος διαθέτει πλυντήριο πιάτων.

Γενικά, τo R-2858 Smart Chef XL 2 είναι σίγουρα για μένα ένα value for money air fryer και θα το πρότεινα σε φίλους που θέλουν ένα γευστικό τελικό αποτέλεσμα, σε ελάχιστο χρόνο με πολύ λίγο κόπο.

Σχετικά Άρθρα

Οδηγός Αγοράς για Φριτέζες: Βρες την καλύτερη για σένα