"Τι κλιματιστικό να πάρω;" Δες πώς να επιλέξεις το κατάλληλο!

"Τι κλιματιστικό να πάρω;" Δες πώς να επιλέξεις το κατάλληλο!

Μάθε τι να επιλέξεις, ανάλογα με τα τετραγωνικά και τις ανάγκες του χώρου σου.

Ανακάλυψε επίσης εδώ τον οδηγό με τα καλύτερα κλιματιστικά inverter της αγοράς!

Επιλογή ισχύος (BTU)

Η ισχύς των κλιματιστικών υπολογίζεται σε BTU/h (British Thermal Unit) και αναγράφεται πάντα στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο ισχυρό είναι, τόσο μεγαλύτερο χώρο μπορεί να καλύψει. 

Καθώς το κάθε σπίτι και το κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικές ανάγκες, κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου είναι:

 • Ο όγκος του χώρου και το ύψος του ταβανιού
 • Το είδος κατασκευής και ο βαθμός μόνωσης του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης / παράθυρα / αλουμινένια κουφώματα)
 • Ο όροφος στον οποίο βρίσκεται ο χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
 • Ο προσανατολισμός των δωματίων (π.χ. αν τα “βλέπει” ο ήλιος πολλές ώρες)
 • Η ύπαρξη άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο χώρο (π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση κ.λπ.)
 • Το πλήθος των ανθρώπων που συνήθως βρίσκονται στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού

Για να υπολογίσεις πόσα BTU χρειάζεσαι με βάση τον χώρο σου, υπολόγισε περίπου 750 BTU ανά τετραγωνικό μέτρο σε κάθε δωμάτιο. 

Με τη βοήθεια του παρακάτω πίνακα θα αποφύγεις την αγορά ενός υπερβολικά μικρού ή μεγάλου μηχανήματος (από πλευράς BTU).

Ενδεικτικός πίνακας συσχέτισης BTU ανά τετραγωνικά δωματίου

Μέγεθος δωματίου σε τετραγωνικά Προτεινόμενα BTU
9 - 13 7.000
13 - 18 9.000
18 - 25 12.000
25 - 30 14.000
30 - 35 16.000
35 - 40 18.000
40 - 45 20.000
45 - 55 22.000
55 - 65 24.000

Συνιστούμε η ισχύς να αυξηθεί στις εξής περιπτώσεις:

 • Εάν το δωμάτιο είναι ηλιόλουστο κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ή είναι ρετιρέ, υπολογίζουμε αύξηση περίπου 10% στα απαιτούμενα BTU
 • Εάν στον χώρο υπάρχει ηλεκτρική κουζίνα ή άλλη συσκευή που παράγει θερμότητα, υπολογίζουμε αύξηση κατά 4.000 BTU
 • Εάν κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού στον χώρο υπάρχουν συνεχώς περισσότερα από δύο άτομα, υπολογίζουμε αύξηση κατά 600 BTU ανά άτομο

Επίπεδα θορύβου (dB)

θόρυβος που δημιουργείται κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού, αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, ειδικά εάν το κλιματιστικό προορίζεται για εγκατάσταση στην κρεβατοκάμαρα. Το επίπεδο θορύβου μετριέται σε dΒ (Desibel), τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική μονάδα. Γενικά ένα κλιματιστικό θεωρείται αθόρυβο όταν οι τιμές θορύβου της εσωτερικής μονάδας του κυμαίνονται έως τα 55dB, κι αντίστοιχα της εξωτερικής, από 50dB έως και 70dB. Συνεπώς, μπορείς να συγκρίνεις τις αντίστοιχες τιμές των μοντέλων που σε ενδιαφέρουν για να επιλέξεις το κατάλληλο.

Τέλος, εάν σε ενδιαφέρει να χρησιμποποιείς το κλιματιστικό κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι χρήσιμο να αναζητήσεις ένα μοντέλο χαμηλού θορύβου, συνήθως με τη σχετική λειτουργία “Sleep”, “Ultra Silence” ή “Quiet” mode.

Λειτουργίες & χαρακτηριστικά

Ιονιστής

Η τεχνολογία καθαρισμού του κλιματιζόμενου αέρα βελτιώνεται συνεχώς και στην πλειονότητά τους τα μοντέρνα κλιματιστικά είναι εξοπλισμένα με προηγμένα φίλτρα καθαρισμού αέρα, όπως φίλτρα ενεργού άνθρακα και HEPA, έτσι ώστε να συγκρατούνται σκόνες, σωματίδια και μικροοργανισμοί.

Η εξέλιξη των φίλτρων οδήγησε αρκετούς κατασκευαστές στο να εξοπλίσουν τα μοντέλα τους με ιονιστή, δηλαδή ένα φίλτρο προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας (φίλτρο cold plasma). Ο ιονιστής στα κλιματιστικά χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία, απελευθερώνοντας θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα στον χώρο μας.

Η λειτουργία του ιονιστή συνίσταται εάν το κλιματιστικό μηχάνημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε χώρους καπνιζόντων και σε περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από αλλεργίες.

Λειτουργία αφύγρανσης (Dry)

Δεν έχεις αφυγραντήρα; Δεν πειράζει!

Οι μονάδες που διαθέτουν τη συγκεκριμένη λειτουργία αφύγρανσης με την ένδειξη “dry”, μπορούν να αφαιρέσουν την υγρασία από τον εσωτερικό αέρα και να τον κάνουν πιο φρέσκο, εφόσον η ρυθμισμένη θερμοκρασία στο κλιματιστικό μηχάνημα είναι χαμηλότερη από την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου.

WiFi

Πόσο ωραίο είναι να γυρνάς σπίτι και να έχεις ήδη ανοίξει το κλιματιστικό 10 λεπτά πριν, ώστε να μπαίνεις στη δροσιά σου; Πώς γίνεται αυτό; Μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή που έχουν τα κλιματιστικά που υποστηρίζουν σύνδεση με WiFi

Αν σε ενδιαφέρει το WiFi, προσοχή στον διαχωρισμό WiFi Direct και WiFi Ready: Στην πρώτη περίπτωση η μονάδα διαθέτει ενσωματωμένο πομπό και δέκτη WiFi, ενώ στη δεύτερη, απαιτείται η αγορά κάποιου αντάπτορα (dongle).

Τοποθέτηση - Εγκατάσταση & Απεγκατάσταση

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού μας είναι η τοποθέτηση και εγκατάστασή του από έμπειρους τεχνικούς, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα, όπως η κακή απόδοση, η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και η απώλεια της εγγύησης.

Έτσι, λοιπόν, κατά την έρευνα αγοράς πρέπει να εξετάσεις αν η εγκατάσταση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή αγοράς.

Για τη σωστή τοποθέτηση του κλιματιστικού, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν τους παρακάτω παράγοντες:

 • Σημείο τοποθέτησης εσωτερικής μονάδας: Ιδανικά σε αρκετό ύψος, ώστε ο αέρας στο χώρο μας να διαχέεται ομοιόμορφα (π.χ. 1,8 ή 2 μέτρα από το πάτωμα), η κατεύθυνση του αέρα να μην σε “χτυπάει”, και η συσκευή να βρίσκεται κατά το δυνατόν στην πλευρά των παραθύρων σε σκιερό μέρος, κι όχι πάνω από άλλη πηγή-συσκευή που εκλύει θερμότητα, ώστε να μειώνει την απώλεια θερμοκρασίας.
 • Σημείο τοποθέτησης εξωτερικής μονάδας: Σε σημείο με εύκολη πρόσβαση για τη συντήρηση του μηχανήματος, σε μικρή απόσταση από την εσωτερική μονάδα (από 1.5 έως το πολύ 8 μέτρα), και με τις ελάχιστες απαιτούμενες ελεύθερες αποστάσεις γύρω από το μηχάνημα, έτσι ώστε να αερίζεται σωστά και η κατεύθυνση του αποβαλλόμενου αέρα να μην είναι προς κοντινά παράθυρα, μπαλκονόπορτες κ.λ.π.
 • Η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να στερεωθεί σε στιβαρή επιφάνεια πάνω σε αντικραδασμικά λάστιχα, για την αποφυγή συντονισμού και κραδασμών.
 • Σωληνώσεις: Ο τεχνικός που θα κάνει την εγκατάσταση θα πρέπει να μεριμνήσει για τη σωστή πορεία, την προστασία και τη μόνωση των σωληνώσεων.
 • Αποχέτευση: Οι σωληνώσεις αποχετεύσεων θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από σωστό υλικό, και να καταλήγουν σε αποχέτευση, σε σιφόνι μπαλκονιού ή δαπέδου ή σε κηπόχωμα.

Εδώ θα βρεις και τις υπηρεσίες εγκατάστασης συσκευών που υποστηρίζει το Skroutz για κάθε κατηγορία!

"Τι κλιματιστικό να πάρω;" Δες πώς να επιλέξεις το κατάλληλο!

Συντήρηση και καθαρισμός

Συνιστούμε συντήρηση του κλιματιστικού σου από εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυκτικούς, συνήθως μία φορά το χρόνο, που θα αντιμετωπίσουν ήδη υπάρχουσες βλάβες ή θα προλάβουν την εμφάνισή τους. Η συντήρηση του κλιματιστικού θα πρέπει να γίνεται, επίσης, τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική μονάδα.

Ορισμένα συνηθισμένα σημάδια που καταδεικνύουν την ανάγκη μη-προγραμματισμένης συντήρησης, είναι η πτώση της απόδοσης του κλιματιστικού σε σχέση με παλαιότερα, αν κατά την ενεργοποίηση αισθάνεσαι κάποια δυσοσμία στον αέρα και τέλος, αν υπάρχουν ενδείξεις διαρροής νερού στην εσωτερική μονάδα. Πέραν της τακτικής συντήρησης από εξειδικευμένο προσωπικό, προτείνεται και ο συχνός καθαρισμός των φίλτρων και των πτερυγίων της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη, που σταδιακά επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του κλιματιστικού.

Εφόσον ο καθαρισμός και η συντήρηση εφαρμόζονται τακτικά και σχολαστικά, τότε επιτυγχάνουμε τη βελτίωση της απόδοσης του κλιματιστικού μας και την επέκταση του χρόνου ζωής της συσκευής, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε αισθητές μειώσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενεργειακή κλάση (Δείκτες SEER και SCOP) 

Οι περισσότερες οικιακές συσκευές που θα βρούμε στην αγορά (π.χ. ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.λ.π.) κατηγοριοποιούνται σε ενεργειακές κλάσεις, κάτι που ισχύει και για τα κλιματιστικά μηχανήματα. Η κατηγοριοποίηση γίνεται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνουν στον χώρο σε σχέση με αυτό που καταναλώνουν. Η ενεργειακή κλάση μετριέται σε μια χρωματική κλίμακα επτά βαθμίδων, από Α+++ έως D, με την κλάση Α+++ να είναι η αποδοτικότερη, ενώ αντίθετα η κλάση D, η ελάχιστα αποδοτική.

Η ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού διαφέρει μεταξύ ψύξης και θέρμανσης, και συμβολίζεται με τον εποχιακό βαθμό απόδοσης θέρμανσης (SCOP) και τον εποχιακό βαθμό ενεργειακής απόδοσης ψύξης (SEER) αντίστοιχα. Όσο πιο ψηλός είναι ο εκάστοτε δείκτης, τόσο πιο αποδοτικό είναι το μηχάνημα στην συγκεκριμένη λειτουργία. Οπότε αν σε ενδιαφέρει να χρησιμοποιείς τη συσκευή περισσότερο το καλοκαίρι, τότε δώσε σημασία στον δείκτη SEER, κι αντίστοιχα αν σε ενδιαφέρει να το λειτουργείς κυρίως τον χειμώνα, δώσε σημασία στον δείκτη SCOP.

Προσοχή: Το γεγονός ότι ένα κλιματιστικό έχει ενεργειακή κλάση "Α+" στη λειτουργία της ψύξης, δε συνεπάγεται κατ' ανάγκη ότι έχει την ίδια ενεργειακή κλάση κατά τη λειτουργία της θέρμανσης. Για αυτό, είναι σημαντικό να μελετήσεις και την ενεργειακή ετικέτα της μονάδας που σε ενδιαφέρει, όπου αναγράφονται ξεχωριστά οι αποδόσεις για ψύξη - θέρμανση.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τη διάκριση των κλιματιστικών σε ενεργειακές κλάσεις, με βάση τις εποχικές ενεργειακές αποδόσεις ψύξης και θέρμανσης.

Κλάση ενεργειακής απόδοσης SEER SCOP
Α+++ SEER ≥ 8,50 SCOP ≥ 5,10
Α++ 6,10 ≤ SEER ≤ 8,50 4,60 ≤ SCOP ≤ 5,10
Α+ 5,60 ≤ SEER ≤ 6,10 4,00 ≤ SCOP ≤ 4,60
Α 5,10 ≤ SEER ≤ 5,60 3,40 ≤ SCOP ≤ 4,00
B 4,60 ≤ SEER ≤ 5,10 3,10 ≤ SCOP ≤ 3,40
C 4,10 ≤ SEER ≤ 4,60 2,80 ≤ SCOP ≤ 3,10
D 3,60 ≤ SEER ≤ 4,10 2,50 ≤ SCOP ≤ 2,80

Ενεργειακή ετικέτα

Για την πληρέστερη ενημέρωσή μας κατά την αγορά ενός κλιματιστικού μηχανήματος, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., οι κατασκευαστές οφείλουν να εκδίδουν την ανανεωμένη ενεργειακή ετικέτα της κάθε μονάδας, παρέχοντας πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μηχανήματος. Η παρακάτω εικόνα περιγράφει τα βασικότερα χαρακτηριστικά που θα δούμε πάνω στην ετικέτα και αξίζει να έχουμε υπόψη μας πριν την αγορά οποιουδήποτε κλιματιστικού:

"Τι κλιματιστικό να πάρω;" Δες πώς να επιλέξεις το κατάλληλο!
 1. Επωνυμία ή εμπορικό σήμα κατασκευαστή
 2. SEER: Εποχικός βαθμός ενεργειακής απόδοσης ψύξης 
 3. Τάξη ενεργειακής απόδοσης (κατά την ψύξη)
 4. Ψυκτική απόδοση (κατά τη λειτουργία ψύξης)
 5. Η ενέργεια που καταναλώνει το κλιματιστικό ετησίως για ψύξη
 6. Η μέγιστη στάθμη της ηχητικής ισχύος της εσωτερικής μονάδας
 7. Η μέγιστη στάθμη της ηχητικής ισχύος της εξωτερικής μονάδας
 8. Αριθμός μοντέλου από τον κατασκευαστή 
 9. SCOP: Εποχικός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης
 10. Ενεργειακή απόδοση θέρμανσης
 11. Απόδοση του κλιματιστικού (κατά τη λειτουργία θέρμανσης)
 12. Ετήσια κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση
 13. Ζώνες κλίματος Ε.Ε. (Πράσινο: Μέσο κλίμα, Πορτοκαλί: Θερμό κλίμα, Μπλε: Ψυχρό κλίμα)
  Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες θερμού κλίματος (Πορτοκαλί).

*Ο αριθμός 626/2011 αναφέρεται στον κανονισμό (ΕΕ 626/2011), σχετικά με την επισήμανση της κατανάλωσης ενέργειας των κλιματιστικών.

Σημείωση: Επομένως, αν επιλέξεις κλιματιστικό από Α+ και πάνω, θα έχεις σίγουρα μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή!

Σχετικά Άρθρα

Ζεστό σπίτι και κλιματισμός
 Τα καλύτερα κλιματιστικά inverter της αγοράς (2024)
Τι είναι ο ιονιστής;
Οι καλύτεροι ιονιστές-υγραντήρες και καθαριστές αέρα για το 2024
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες