«Τι ηλεκτρική σκούπα να πάρω;» Μάθε τα πάντα πριν αγοράσεις! (2024)

«Τι ηλεκτρική σκούπα να πάρω;» Μάθε τα πάντα πριν αγοράσεις! (2024)

Το σκούπισμα του σπιτιού είναι για πολλούς μία από τις πιο βαρετές και κουραστικές δουλειές. Είναι όμως αναμφισβήτητα και μία από τις πιο σημαντικές και μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη με τη βοήθεια μιας καλής ηλεκτρικής σκούπας.

Με τόσες σκούπες που κυκλοφορούν στην αγορά, πώς μπορούμε να επιλέξουμε την καταλληλότερη για το δικό μας σπίτι;

Ας δούμε τα είδη σκούπας που κυκλοφορούν και τα σημεία στα οποία χρειάζεται να εστιαστούμε, ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για τις δικές μας ανάγκες.

Εαν γνωρίζεις τα διάφορα είδη και ψάχνεις τις καλύτερες προτάσεις για κάθε budget και χρήση, μπορείς να δεις τον οδηγό με τις καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες, τις καλύτερες σκούπες χειρός και stick ή ρομπότ!

Τύπος σκούπας

«Τι ηλεκτρική σκούπα να πάρω;» Μάθε τα πάντα πριν αγοράσεις! (2024)

Οι σκούπες επιστρέφουν στο περιβάλλον ένα ποσοστό της σκόνης που απορροφούν. Όλες οι σκούπες περιέχουν φίλτρα για να παγιδεύουν την λεπτή σκόνη αλλα και τους ρύπους, ώστε να μην ξαναβγούν στην ατμόσφαιρα.

Με σακούλα ή χωρίς;

Οι σκούπες χωρίς σακούλα μας εξοικονομούν χρήματα και εξασφαλίζουν ότι δε θα ξεμείνουμε ποτέ από σακούλες. Όμως, απαιτούν συνήθως περισσότερη φροντίδα καθαρισμού και/ή αντικατάστασης φίλτρων. Επιπλέον, η διαδικασία αδειάσματος του κάδου μπορεί να μην ταιριάζει στον καθένα, ειδικά σε ανθρώπους με ευαισθησία ή αλλεργία στη σκόνη ή τα μικροσωματίδια.

Αριθμός και τύπος φίλτρων

Τα φίλτρα συγκρατούν τη σκόνη που εισέρχεται μέσα στη σκούπα. Κάποιες σκούπες χρησιμοποιούν φίλτρα HEPA που έχουν υψηλή απόδοση. Εκτός από τα φίλτρα που αντικαθίστανται, υπάρχουν και τα πλενόμενα. Πλέον όλες οι σκούπες που διαθέτουν κάδο έχουν ειδικά φίλτρα ώστε να μη γίνεται επανεκπομπή της σκόνης στο περιβάλλον και να προστατεύουν από τα αλλεργιογόνα.

Μέγεθος/Βάρος

Παρόλο που οι περισσότερες σκούπες είναι εξοπλισμένες με ροδάκια ώστε να μεταφέρονται εύκολα, το βάρος και ο όγκος παίζουν σημαντικό ρόλο στα διώροφα σπίτια, όπου χρειάζεται να την ανεβοκατεβάζουμε. Καλό είναι επίσης, να λάβουμε υπόψιν μας το χώρο αποθήκευσης. Ορισμένες σκούπες καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο από άλλες.

Εξαρτήματα

Οι σκούπες συνοδεύονται από ορισμένα βασικά εξαρτήματα που αυξάνουν τη λειτουργικότητα της συσκευής, όπως το εξάρτημα καθαρισμού ταπετσαρίας επίπλων ή η προέκταση ρύγχους για πτυχές και γωνίες. Πριν προχωρήσουμε στην αγορά της σκούπας, ελέγχουμε ότι τα εξαρτήματα που τη συνοδεύουν καλύπτουν τις ανάγκες μας. Πολλά μοντέλα διαθέτουν ακόμα περισσότερα εξαρτήματα τα οποία μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά.

Κατοικίδια

Οι τρίχες από τα κατοικίδια αποτελούν πάντα πρόκληση για τους ιδιοκτήτες τους. Η ηλεκτρική σκούπα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας του σπιτιού μας. Πολλές μάρκες διαθέτουν ειδική σειρά για κατοικίδια με ειδικά πέλματα και βούρτσες που αποκολλούν τις τρίχες, αλλά και αντιαλλεργικά φίλτρα που παγιδεύουν τις οσμές.

Αλλεργίες

Αν πάσχουμε από αλλεργίες, τότε θα χρειαστεί να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην τεχνολογία φιλτραρίσματος, στον τύπο φίλτρων και την επανεκπομπή της σκόνης.

Τα πιο γνωστά και πιστοποιημένα φίλτρα είναι τα HEPA (High Efficiency Particulate Air), που ανήκουν στα φίλτρα υψηλής απόδοσης. Εκτός από τα HEPA, πολλές κορυφαίες εταιρίες, όπως Miele, Rohnson κλπ, έχουν αναπτύξει φίλτρα δικής τους τεχνολογίας με εξίσου εξαιρετικές αποδόσεις ή και πιο εξελιγμένα ώστε να συγκρατούν και τα ακάρεα σκόνης

Επιπλέον, είναι σημαντικό η σκούπα να "σφραγίζει" τον αέρα που εισέρχεται μέσα της, ώστε να μην διαρρέει και να επιστρέφει στο περιβάλλον.

Κυκλωνική τεχνολογία

Και μιλώντας για τεχνολογία φιλτραρίσματος, η κυκλωνική και η πολυκυκλωνική τεχνολογία στις σκούπες χωρίς σακούλα είναι τα καινοτόμα συστήματα που εξασφαλίζουν καλύτερο καθαρισμό από τα μικροσκοπικά στοιχεία σκόνης.

Ο αέρας που εισέρχεται στη σκούπα στροβιλίζεται γρήγορα και η φυγόκεντρος δύναμη ξεχωρίζει τη σκόνη από τον αέρα και την οδηγεί στον πάτο του δοχείου.

Στην περίπτωση της κυκλωνικής τεχνολογίας υπάρχει ένας μόνο κυκλώνας για να κάνει τον στροβιλισμό, ενώ η πολυκυκλωνική, που είναι η πλέον εξελιγμένη, διαθέτει δύο ή και περισσότερους.


Χαρακτηριστικά που αξίζει να λάβουμε υπ’ όψη μας

«Τι ηλεκτρική σκούπα να πάρω;» Μάθε τα πάντα πριν αγοράσεις! (2024)
  • Μήκος καλωδίου: Ένα μακρύ καλώδιο κάνει τη δουλειά μας ευκολότερη γιατί δε χρειάζεται να διακόπτουμε συνεχώς το σκούπισμα για να αλλάζουμε πρίζα.
  • Ενδείξεις αλλαγής σακούλας και φίλτρου: μας ειδοποιούν όταν φτάνει η ώρα της αλλαγής και μας γλιτώνουν από την έννοια και τα περιττά έξοδα.
  • Ευέλικτα ροδάκια: Είναι σημαντικό να περιστρέφονται εύκολα και να είναι ελαστικά (για ελαχιστοποίηση θορύβου και προστασία δαπέδου).
  • Προστατευτικά πλαϊνά πάνω στη σκούπα για να αποφεύγονται χτυπήματα σε έπιπλα και τοίχους.
  • Χειριστήρια στη λαβή ώστε να αποφεύγουμε το σκύψιμο κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος.
  • Εγγύηση: Ενημερωνόμαστε για τη διάρκεια της εγγύησης της συσκευής και τη διαδικασία σε περίπτωση βλάβης.
  • Εμφάνιση: Ίσως το λιγότερο σημαντικό από τα χαρακτηριστικά, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά! Το χρώμα, το σχήμα, η προσεγμένη κατασκευή βοηθάνε κι αυτά με τον τρόπο τους να γίνει μία βαρετή δουλειά λίγο πιο ευχάριστη!

Κρατώντας τις παραπάνω συμβουλές κατά νου, κάνουμε την έρευνα αγοράς μας στο Skroutz, βρίσκουμε ποιο κατάστημα προσφέρει την καλύτερη τιμή στο συγκεκριμένο μοντέλο και… με γεια μας!


Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτεροι αποχυμωτές για να απολαμβάνεις φρέσκους χυμούς στο σπίτι!
Το μαλλί της γριάς!
Beko. Live like a pro
Γιαουρτομηχανή: Πως να φτιάξεις νόστιμο και πηχτό γιαούρτι
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες