Ψάχνεις τηλεόραση; Αυτός ο οδηγός αγοράς TV είναι για σένα!

Ψάχνεις τηλεόραση; Αυτός ο οδηγός αγοράς TV είναι για σένα!

Η τηλεόραση αποτελεί από τα σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού του σπιτιού μας, αφού με αυτήν περνάμε ώρες χαλάρωσης. Ειδικά με τις Smart TV, έχουμε ακόμα περισσότερες επιλογές από τα παραδοσιακά κανάλια, όπως Facebook, YouTube, σειρές στο Netflix κ.ά.

Η τηλεόραση αποτελεί από τα σημαντικότερα κομμάτια του εξοπλισμού του σπιτιού μας, αφού με αυτήν περνάμε ώρες χαλάρωσης. Ειδικά με τις Smart TV, έχουμε ακόμα περισσότερες επιλογές από τα παραδοσιακά κανάλια, όπως Facebook, YouTube, σειρές στο Netflix κ.ά.

Επομένως, είναι λογικό να θες ένα μοντέλο που να ταιριάζει στις ανάγκες σου, αλλά και τα οικονομικά σου. Καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς, και τα διαθέσιμα μοντέλα είναι αναρίθμητα, συγκεντρώσαμε για σενα ό,τι πληροφορία χρειάζεται να γνωρίζεις για να καταλήξεις στην καλύτερη δυνατή επιλογή!

Εάν γνωρίζεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ψάχνεις τις καλύτερες προτάσεις για κάθε budget, μπορείς να δεις τον οδηγό με τις καλύτερες τηλεοράσεις του 2023!

Πάμε να δούμε αναλυτικά ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις:

Διάσταση

Με τον όρο διάσταση εννοούμε τη διαγώνιο της οθόνης της τηλεόρασης, μετρημένη σε ίντσες (1"=2,54 εκ.). Θα πρέπει να τονιστεί ότι στον υπολογισμό της διαγώνιου δε συγκαταλέγεται το πλαίσιο της τηλεόρασης, παρά μόνο η οθόνη στην οποία προβάλλεται η εικόνα. Παρότι η επιλογή της διάστασης βασίζεται κυρίως σε υποκειμενικά κριτήρια, παρακάτω ακολουθεί ένας ενδεικτικός βοηθητικός πίνακας, που συσχετίζει τη διάσταση της οθόνης με την απόσταση θέασης.

Διαγώνιος (inches) Ελάχιστη απόσταση θέασης (m)  Μέγιστη απόσταση θέασης (m)
32 1.2 2
37 1.4 2.3
40 1.5 2.5
42 1.6 2.7
46 1.75 2.9
50 1.9 3.1
55 2.1 3.5
60 2.3 3.8
65 2.5 4.1
70 2.7 4.5
75 2.9 4.8

Ο χώρος τοποθέτησης της τηλεόρασης μπορεί να σε καθοδηγήσει ως προς τις ίντσες και την ανάλυση που χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, συνήθως τα μικρότερα δωμάτια δε χρειάζονται συσκευές άνω των 40” και ανάλυση Full HD. Αντίστοιχα, οι τηλεοράσεις μεταξύ 40” και 55” τοποθετούνται κυρίως σε σαλόνια ή μεγαλύτερα δωμάτια, ενώ προτείνεται να ενσωματώνουν ανάλυση 4K Ultra HD, προκειμένου να προσφέρουν τη μέγιστη απόδοση, δεδομένης της απόστασης θέασης. Τέλος, οι τηλεοράσεις που ξεπερνούν τις 55”, είναι ανάλυσης 4K Ultra HD και προτείνονται για μεγάλα σαλόνια ή χώρους προβολών.

Ανάλυση τηλεόρασης (4K Ultra HD, 8Κ UHD ή Full HD)

Η ανάλυση της οθόνης, που μετριέται σε εικονοστοιχεία (pixels), κι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό τεχνικό χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου. Όσο ψηλότερη είναι η ανάλυση τόσο καλύτερη είναι η εικόνα που προβάλλει μια τηλεόραση.

  • Η Full HD(Full High Definition) ανάλυση αντιστοιχεί σε 1920x1080 pixels.
  • Η 4K Ultra HD(4K Ultra High Definition) σε 3840x2160 pixels. Αναφέρεται και ως 4K UHD.
  • Και η 8K Ultra HD(8K Ultra High Definition) σε 7680x4320 pixels. Αναφέρεται και ως 8K UHD.

Φυσικά, οι αναλύσεις 4K & 8K έχουν νόημα σε συνδυασμό με περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με αντίστοιχες προδιαγραφές.

Ψάχνεις τηλεόραση; Αυτός ο οδηγός αγοράς TV είναι για σένα!

Τεχνολογία προβολής εικόνας (OLED, QLED, Neo Led, LED)

Παρότι και οι 4 τεχνολογίες χρησιμοποιούν ως βάση τους την προβολή μέσω λυχνιών LED, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν την προβολή εικόνας είναι διαφορετικός και παράγει διαφορετικά αποτελέσματα.

  • OLED προσφέρουν υψηλή αντίθεση και τέλεια απόδοση μαύρου (άρα αποδίδουν καλύτερα όταν τοποθετούνται σε σκοτεινότερα δωμάτια), και αποδίδουν καλά σε διαφορετικές γωνίες θέασης. Είναι ιδανική επιλογή αν βλέπεις πολλές ταινίες και παίζεις σκοτεινά video games.
  • Οι QLED προσφέρουν μεγαλύτερη φωτεινότητα σε όλο το πάνελ (αποδίδουν σε πιο φωτεινά δωμάτια), και προσφέρουν πιο ζωηρά χρώματα. Ιδανικές για casual χρήση και φωτεινούς χώρους.
  • Οι Neo QLED αναπτύχθηκαν από την Samsung, κι αποτελούν την εξέλιξη των QLED. Προσφέρουν βελτιωμένη φωτεινότητα, και καλύτερα σκοτεινά πλάνα με μεγαλύτερη αντίθεση, πλησιάζοντας έτσι τις OLED στην απόδοση των μαύρων. Αποτυπώνουν πιο ζωηρά χρώματα και έχουν καλή απόδοση σε διαφορετικές γωνίες θέασης.
  • Τέλος, οι LED έχουν μεγαλύτερη μέγιστη φωτεινότητα σε σχέση με τις OLED, περιορισμένη ικανότητα απόδοσης των μαύρων, και περιορισμένη απόδοση από διαφορετικές γωνίες θέασης. Αποτελούν τις οικονομικότερες εκ των 4.

* Με τον όρο Απόδοση Μαύρων, αναφερόμαστε στην ποσότητα του φωτός που εκπέμπει μια οθόνη για τις σκοτεινότερες περιοχές μιας εικόνας. Το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιηθεί το φως στις σκοτεινές περιοχές, ώστε να μη φαίνονται ξεθωριασμένες.

* Αντίθεση είναι η διαφορά ανάμεσα στο πιο σκοτεινό και στο πιο φωτεινό μέρος μιας εικόνας. Η εικόνα που προβάλλει μια οθόνη με χαμηλό λόγο αντίθεσης φαίνεται ξεθωριασμένη και επίπεδη. Αντίθετα, με έναν υψηλό λόγο αντίθεσης φαίνεται πιο ρεαλιστική και με μεγαλύτερο «βάθος».

Τεχνολογίες Panel

High Dynamic Range (HDR)

Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο αναπαραγωγής εικόνας που διατηρεί τη διαφορά μεταξύ των πιο φωτεινών και πιο σκοτεινών σημείων (Contrast Ratio) σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Π.χ. αν μια τηλεόραση έχει μέγιστη φωτεινότητα 400 nits και πιο σκοτεινό μαύρο στα 0,4 nits, το Contrast Ratio είναι 1000:1. Η διαφορά μιας 4K με μία 4Κ HDR είναι πραγματικά αισθητή.

Το HDR έχει επίσης μετατραπεί σε σχεδόν βασικό στοιχείο των νεότερων gaming κονσολών, οπότε αν σκοπεύεις να αποκτήσεις μια τηλεόραση για αυτήν τη χρήση, καλό είναι να προτιμήσεις ένα μοντέλο με υποστήριξη HDR10 και άνω.

IPS Panel

Οι τηλεοράσεις με IPS Panel (In-Plane Switching) έχουν καλύτερη χρωματική απόδοση και γωνία θέασης σε σχέση με όσες έχουν VA ή ΤΝ panels. Στην ίδια κατηγορία με τα IPS ανήκουν και τα PLS Panel (Plane-to-Line Switching), που είναι φωτεινότερα και έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη γωνία θέασης. 

Local Dimming

Στις Full Array LED τηλεοράσεις με δυνατότητα Local Dimming, ο φωτισμός LED χωρίζεται σε ζώνες οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη απόδοση των μαύρων τοπικά και καλύτερη αντίθεση, και πλέον, τα μοντέλα QLED χρησιμοποιούν Local Dimming για ακόμη αποτελεσματικότερη απόδοση φωτισμού και χρώματος.

Σχεδίαση Panel

Curved ή Flat

Οι curved τηλεοράσεις εντυπωσιάζουν με την πρώτη μάτια, όμως καλό είναι πριν την αγορά να εξετάσουμε τα προτερήματα και μειονεκτήματα τους.

Στα θετικά στοιχειά συγκαταλέγεται η αίσθηση βάθους που προσδίδουν στην εικόνα, καθώς και η αίσθηση ότι καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος του οπτικού μας πεδίου. Όσον άφορα στην ποιότητα της εικόνας, έχουν καλύτερη αντίθεση σε σχέση με τις Flat τηλεοράσεις, και παραδόξως προσφέρουν μεγαλύτερη γωνία θέασης, χωρίς αλλοίωση της ποιότητας της εικόνας, καθώς «αγκαλιάζουν» την περιφερειακή μας όραση. Για να αντλήσουμε τα περισσότερα από τα οφέλη που μας παρέχει μια Curved τηλεόραση, πρέπει να καθόμαστε στη βέλτιστη θέση (sweet-spot) και η τηλεόραση να είναι αρκετά μεγάλη.

Από την άλλη, το ελκυστικό τους σχήμα τις κάνει επιρρεπείς στις αντανακλάσεις και αταίριαστες για κρέμασμα σε τοίχο. Τέλος, αν και η ποιότητα της εικόνας παραμένει αναλλοίωτη στις μεγαλύτερες γωνίες θέασης, δεν ισχύει το ίδιο και για τη γεωμετρία της, η οποία καθιστά άβολη τη θέαση σε γωνίες μεγαλύτερες των 35 μοιρών.

Συνδεσιμότητα (HDMI, USB, SD Card Slot κ.α.)

Για χρήση της τηλεόρασης σε σύνδεση με σύστημα home cinema μέσω HDMI, είναι απαραίτητο να υποστηρίζεται η τεχνολογία ARC (Audio Return Channel) σε μία από τις θύρες HDMI, ώστε να πραγματοποιείται επιστροφή πολυκαναλικού ήχου απευθείας από το καλώδιο HDMI δίχως την ανάγκη για επιπλέον εξοπλισμό.

Να τονίσουμε εδώ ότι όλες οι νέες τηλεοράσεις έχουν ενσωματώσει το νεότερο πρότυπο HDMI 2.1, και μπορούν να φθάσουν σε ανάλυση έως και 10K (10240x4320) και ρυθμό ανανέωσης 120Hz. Για να απολαύσει κανείς τα προτερήματα αυτής της τεχνολογίας, θα πρέπει και το περιεχόμενο θέασης να έχει δημιουργηθεί σε αντίστοιχη ανάλυση. Ωστόσο οι νέες κονσόλες Playstation 5 και Xbox Series X & S μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τον ρυθμό ανανέωσης 120Hz που προσφέρει το πρότυπο.

Άλλες χρήσιμες θύρες για μία τηλεόραση είναι οι USB και οι υποδοχές αφαιρούμενων καρτών μνήμης SD (SD Card Slots). Η παρουσία Card Reader είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να προβάλλουμε τις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει με τη φωτογραφική μας μηχανή ή το κινητό μας. Με τη σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου ή USB stick, oι θύρες USB μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προβολή ή εγγραφή πολυμέσων, όπου υποστηρίζεται λειτουργία USB Media Player και USB PVR αντίστοιχα.

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα κ.τ.λ. Για το μόνο που απαιτείται προσοχή, είναι η ύπαρξη κάποιον αναλογικών θυρών (π.χ. VGA) σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε παλαιότερης τεχνολογίας συσκευές με την τηλεόρασή μας.

Πρόσθετα Χαρακτηριστικά

Smart TV

Oι Smart TVs αποτελούν την εξέλιξη στην τεχνολογία της τηλεόρασης, αφού ενσωματώνουν λειτουργίες Internet και τη χρήση διαφόρων εφαρμογών (π.χ. Netflix, YouTube, Spotify κ.λ.π.). 

Ψάχνεις τηλεόραση; Αυτός ο οδηγός αγοράς TV είναι για σένα!

Android TV

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, μια Android TV είναι βασισμένη στο γνωστό λογισμικό Android. Ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημά της, είναι ότι οι εφαρμογές που υπάρχουν στο smartphone ή το tablet μας, μπορούν να λειτουργούν επίσης και στην Android TV. Σε αυτές τις τηλεοράσεις έχουμε πρόσβαση στο Google Play Store, ώστε να κατεβάζουμε εφαρμογές Android, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών media streaming (όπως τα Netflix, Hulu) και παιχνιδιών (gaming).

HbbTV

Η συμβίωση του επίγειου τηλεοπτικού προγράμματος και των διαδικτυακών υπηρεσιών αποτελεί πλέον καθημερινότητα. Οι υβριδικές ή αλλιώς HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) τηλεοράσεις έρχονται να κάνουν πιο αρμονική τη συμβίωση αυτή.

Μέσω του προτύπου HbbTV, μια Smart TV που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει ή να συνδέσει διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως livestream ή Video on Demand (VoD), στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της παραδοσιακής επίγειας τηλεόρασης.

Wi-Fi & Ethernet

 Οι τηλεοράσεις με ενσωματωμένο Wi-Fi δεν απαιτούν την ύπαρξη πρόσθετου εξοπλισμού για την ασύρματη σύνδεσή τους, και μπορούν άμεσα να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυο του χώρου όπου βρίσκονται.

Οι τηλεοράσεις με θύρα LAN (καλωδίου Ethernet) έχουν τη δυνατότητα ενσύρματης σύνδεσης στο δίκτυό μας. Αυτό εξυπηρετεί όταν η ασύρματη σύνδεση είναι ανέφικτη, το σήμα είναι ασθενές ή προτιμάμε τα οφέλη μιας ενσύρματης σύνδεσης (όπως η σταθερότερη και ανώτερη ποιότητα σύνδεσης έναντι της ασύρματης).

Στήριξη σε βάση & πρότυπο VESA

Τα ογκώδη και ιδιαίτερα βαριά μοντέλα τηλεοράσεων αντικαταστάθηκαν από ελαφρύτερα που έχουν τη μορφή "πίνακα". Λόγω αυτής της αλλαγής, έχουμε πλέον τη δυνατότητα εκτός από την τοποθέτησή τους σε έπιπλο τηλεόρασης, να τις στερεώσουμε στον τοίχο με τη βοήθεια της κατάλληλης βάσης τηλεόρασης. Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοράσεων ακολουθεί για τον υπολογισμό της συμβατής βάσης στήριξης το πρότυπο VESA. Το πρότυπο VESA δεν είναι απαραίτητα κοινό σε τηλεοράσεις ίδιων ιντσών, δηλαδή μια τηλεόραση 49” δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρησιμοποιεί το ίδιο πρότυπο VESA με μια άλλη τηλεόραση 49”.

Πάντοτε πρέπει να συμβουλευόμαστε τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν διαλέγουμε τη βάση στην οποία θα εγκατασταθεί η νέα μας τηλεόραση.

Περιφερειακά

Πρώτα από όλα, μπορείς να προστατέψεις τη νέα σου τηλεόραση, συνδέοντάς τη σε ένα πολύπριζο ασφαλείας

Έχοντας καλύψει το κομμάτι της εικόνας, το μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης της εμπειρίας μας βρίσκεται στον τομέα του ήχου. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ηχεία της τηλεόρασης δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ποιοτικά την εικόνα. Η λύση για μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία βρίσκεται στο συνδυασμό της τηλεόρασής μας με ένα soundbar ή ένα σύστημα home cinema.

Το ίδιο ισχύει και για τους gamers ή τους λάτρεις της μουσικής. Οι νεότερες κονσόλες παιχνιδιών διαθέτουν έξοδο ήχου οπτικής ίνας πέραν της εξόδου HDMI, κάνοντας τη δυνατότητα σύνδεσής τους με συστήματα home cinema και ενισχυτές μια εύκολη διαδικασία.

Αν είσαι φαν των ταινιών και θέλεις να ζήσεις την απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία παρακολούθησης στο σαλόνι σου, τότε διάβασε τι χρειάζεσαι για να "στήσεις" τη δική σου κινηματογραφική αίθουσα μέσα στο σπίτι!

Τέλος, ας μην ξεχάσουμε το βασικότερο εξάρτημα που χρειάζεται κανείς για να απολαμβάνει τις καθημερινές εκπομπές, που είναι φυσικά μια εσωτερική ή εξωτερική κεραία.

Gaming

Με τις νεότερες κονσόλες παιχνιδιών να υποστηρίζουν ανάλυση 4K Ultra HD και HDR, η αγορά μιας τηλεόρασης που θα κληθεί να καλύψει τις απαιτήσεις ενός gamer είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αρχικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μέγιστη ανάλυση που υποστηρίζει η κονσόλα μας. Τα PlayStation 4, PlayStation 4 Slim, Xbox One, Xbox One S και Nintendo Switch αποδίδουν σε ανάλυση έως και Full HD σε παιχνίδια και ταινίες (με εξαίρεση το Xbox One S που αποδίδει σε έως και 4K Ultra HD σε ταινίες), ενώ οι ισχυρότερες κονσόλες PlayStation 4 Pro και Xbox One X αποδίδουν σε ανάλυση έως και 4K Ultra HD.

Ψάχνεις τηλεόραση; Αυτός ο οδηγός αγοράς TV είναι για σένα!

Οι νεότερες κονσόλες Playstation 5 και Xbox Series X αποδίδουν σε αναλύση 4K Ultra HD στα 120Hz και μπορούν να αγγίξουν και ανάλυση 8K Ultra HD. Η κονσόλα Xbox Series S αποδίδει σε ανάλυση 1440p (2560x1440) στα 120Hz. Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα επιτυγχάνονται μόνο αν η τηλεόραση διαθέτει θύρα HDMI 2.1 με δυνατότητα VRR (μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης)

VRR: Μία τηλεόραση με VRR(Variable Refresh Rate) μπορεί να προσαρμόσει τον ρυθμό ανανέωσης σε ζωντανό χρόνο ώστε να ταιριάζει με τη συχνότητα της πηγής του σήματος, όπως PC, Xbox One, Xbox S/X και PlayStation 5.

Επιπλέον, οι κονσόλες PlayStation 4 Slim, PlayStation 4 Pro, Playstation 5, Xbox One S, Xbox One X, Xbox Series S και Xbox Series X υποστηρίζουν την τεχνολογία HDR. Αυτό σημαίνει πως για τις περισσότερες κονσόλες μια τηλεόραση ανάλυσης Full HD θα είναι η ιδανική επιλογή, καθώς πιθανότατα θα αποτελέσει και μια οικονομικότερη λύση. Η συντριπτική πλειοψηφία των τηλεοράσεων που κυκλοφορούν πλέον είναι ανάλυσης 4K Ultra HD, επομένως μια 4K Ultra HD με υποστήριξη HDR, είναι ίσως η καλύτερη επένδυση σε βάθος χρόνου, καθώς διατίθενται μοντέλα με τις λειτουργίες αυτές σε προσιτές τιμές.

Όταν διαλέγουμε μια τηλεόραση με HDR προσέχουμε την υποστήριξη προτύπων που παρέχει, καθώς το πρότυπο HDR10 είναι το minimum που απαιτείται από τις άνωθι κονσόλες και το υποστηριζόμενο περιεχόμενό τους.Σχετικά Άρθρα

Αξίζουν όντως οι τηλεοράσεις OLED;
Η πρώτη λειτουργική τηλεόραση!
Οι 10 καλύτερες τηλεοράσεις του 2024!
Αξιοποίησε πλήρως τη νέα σου Smart τηλεόραση!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες