Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρότσι Μωρού - Oδηγός Αγοράς (Ιούλιος 2023)

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρότσι Μωρού - Oδηγός Αγοράς (Ιούλιος 2023)

Το παιδικό καρότσι είναι ένα άκρως απαραίτητο κομμάτι στον εξοπλισμό του μωρού, ειδικότερα τα πρώτα χρόνια. Οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές και αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον άγχος στους γονείς, που προσπαθούν να βρουν το καλύτερο παιδικό καρότσι για τις ανάγκες τους και την άνεση του μωρού. Τα παιδικά καροτσάκια διαφοροποιούνται ως προς την ποιότητα, τα υλικά, το βάρος και ως προς τον τρόπο χρήσης και τις λειτουργίες τους.

Είδος καροτσιού

Οι 3 μεγάλες κατηγορίες στις οποίες διακρίνονται είναι: το κλασικό καρότσι, το καρότσι μπαστούνι και το πολυκαρότσι, που είναι ένα εύχρηστο σύστημα μεταφοράς το οποίο καλύπτει περισσότερες ανάγκες από την απλή μετακίνηση.

Κλασικό καρότσι

Το κλασικό καρότσι αποτελεί το βασικό τύπο καροτσιού και είναι στιβαρό και εύκολο στην οδήγησή του. Μπορεί να είναι πτυσσόμενο ή να κλείνει σαν βιβλίο (κλείσιμο book) για να μας διευκολύνει στη μεταφορά, ενώ κάποια είναι ακόμη πιο εύχρηστα καθώς κλείνουν με το ένα χέρι.

Διαθέτει τέντα και αποθηκευτικό χώρο και επίσης, αρκετά συχνά περιλαμβάνει τσάντα-αλλαξιέρα, ποδόσακο και αδιάβροχο κάλυμμα. Τα επιπλέον αξεσουάρ, όπως για παράδειγμα το υπόστρωμα, μπορούμε να τα αναζητήσουμε ξεχωριστά.

Πολυκαρότσι

Τα πολυκαρότσια αποτελούν συνδυασμό προϊόντων, με κύριο στέλεχος το κλασικό καρότσι και δευτερεύοντα το κάθισμα αυτοκινήτου, το port bebe και τα αξεσουάρ. Πάνω στο σκελετό του καροτσιού μπορούμε να εφαρμόσουμε το κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο είναι συνήθως για τον πρώτο χρόνο του μωρού, το port bebe που είναι για τους πρώτους μήνες και το κάθισμα του καροτσιού. Τα πολυκαρότσια διακρίνονται σε 2 κατηγορίες βάσει των προϊόντων που περιλαμβάνουν: τα καρότσια 2-σε-1 και τα καρότσια 3-σε-1.

Καρότσι 2-σε-1

Το καρότσι 2-σε-1 περιλαμβάνει το κλασικό καρότσι και port bebe ή κάθισμα αυτοκινήτου. Στην περίπτωση του port bebe, το καρότσι μπορεί να είναι μετατρεπόμενο ή να διαθέτει ξεχωριστά το port bebe σαν δεύτερο προϊόν. Τα υπόλοιπα αξεσουάρ, όπως ο ποδόσακος ή η τσάντα-αλλαξιέρα, μπορεί να περιλαμβάνονται αναλόγως με την εταιρεία κατασκευής.

Καρότσι 3-σε-1

Το καρότσι 3-σε-1 περιλαμβάνει το κλασικό καρότσι, το port bebe και το κάθισμα του αυτοκινήτου. Αποτελεί ένα πλήρες σύστημα μεταφοράς σίγουρα για τον πρώτο χρόνο του μωρού, όμως, ανάλογα και με την εταιρεία και τις προδιαγραφές τους μπορεί να μας καλύψει και για παραπάνω διάστημα. Το port bebe κουμπώνει πάνω στο σκελετό του καροτσιού για τις πρώτες μεταφορές του μωρού, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το πρώτο του κρεβατάκι στο σπίτι. Το καρότσι 3-σε-1 περιλαμβάνει συχνά και τα βασικά αξεσουάρ του καροτσιού.

Καρότσι Μπαστούνι

Το καρότσι μπαστούνι αποτελεί το πιο ελαφρύ και ευέλικτο καρότσι και το όνομα του το οφείλει στο ότι κλείνει σαν φυσαρμόνικα θυμίζοντας μπαστούνι με τις χειρολαβές του. Λόγω του κλεισίματος και του μικρού του βάρους, μεταφέρεται πολύ εύκολα. Ωστόσο, η κατασκευή του δεν είναι κατάλληλη για νεογέννητα, καθώς δε συγκρατεί όπως πρέπει το κεφάλι και τον κορμό του μωρού. Συνήθως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 6 μηνών και άνω, μέχρι το παιδί να φτάσει σε νηπιακή ηλικία (3-4 χρονών), όμως αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Σε σύγκριση με άλλα είδη, είναι ένα πολύ πιο οικονομικό καρότσι, για το οποίο προσφέρονται ξεχωριστά τα αξεσουάρ του, όπως π.χ. ομπρέλα, ποτηροθήκη, δίχτυ για ψώνια κ.α.

Καρότσι διδύμων / τριδύμων

Στην περίπτωση των διδύμων και των τριδύμων τα καρότσια προσφέρουν παραπάνω θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι αυξάνεται και ο συνολικός όγκος και το βάρος τους. Ώς προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι κλασικά ή μπαστούνι, ανάλογα με το κλείσιμο, τη χειρολαβή και το βάρος.

  • Κλασικό καρότσι Κλασικό καρότσι
  • Πολυκαρότσι Πολυκαρότσι
  • Καρότσι Μπαστούνι Καρότσι Μπαστούνι
  • Καρότσι διδύμων / τριδύμων Καρότσι διδύμων / τριδύμων

Σημαντικά χαρακτηριστικά 

Κατά την έρευνα αγοράς προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο καρότσι για τις ανάγκες του παιδιού, αλλά και των γονιών, είναι σημαντικά κάποια βασικά χαρακτηριστικά του καροτσιού, που θα αποτελέσουν κριτήρια μαζί με την τιμή και την αισθητική που ταιριάζει σε κάθε οικογένεια.

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικά είναι η ηλικία από την οποία θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το καροτσάκι, με πιο συνηθισμένο διαχωρισμό στα περισσότερα καρότσια το αν προορίζεται για νεογέννητο ή από 6 μηνών. 

Επίσης, είναι σκόπιμο να ελέγξουμε τις διαστάσεις του καροτσιού όταν είναι ανοιχτό, για να αντιληφθούμε τον όγκο του σε σχέση με τη μεταφορά του μέσα σε ασανσέρ ή τη χρήση του μέσα στο σπίτι. Σημαντικές, επίσης, είναι οι διαστάσεις του καροτσιού όταν κλείνει, ώστε να ελέγξουμε εάν χωράει άνετα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου μας, καθώς θα αποτελεί βασικό εξοπλισμό για τις βόλτες με το μωρό. 

Πρέπει όμως, να λάβουμε υπόψη το βάρος του καροτσιού, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για μια μητέρα που βάζει μόνη της το καρότσι στο αυτοκίνητο, όπως επίσης, και κατά τη διάρκεια χρήσης, όπου θα χρειαστεί να σπρώξει το καρότσι μαζί με το βάρος του μωρού ή να το ανεβάσει σε σκάλες.Άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε ένα καρότσι είναι η αναπαυτική πλάτη, η οποία πρέπει να έχει την κατάλληλη υποστήριξη για ένα νεογέννητο, όπως και η δυνατότητα οριζοντίωσης της θέσης, ώστε το παιδί να μπορεί να κοιμηθεί άνετα και σωστά σε μια μεγάλη βόλτα.

Επιπλέον, στις πρώτες βόλτες που το μωρό είναι πολύ μικρό, το κάθισμα του καροτσιού προτείνεται να κοιτάει προς το γονιό. Αν αναρωτιέστε πότε γυρνάμε το καρότσι μπροστά, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι ιδανικά μετά τους 6 μήνες ο προσανατολισμός είναι προς το δρόμο, όπου το παιδί μπορεί να παρακολουθεί άνετα τη διαδρομή και να εξερευνά τον κόσμο τριγύρω.

Για αρκετά χρόνια το καρότσι θα αποτελεί το κύριο μέσο μετακίνησης του μωρού μας. Τους πρώτους μήνες το βρέφος βλέπει εμάς, για αυτό συνήθως τα συστήματα μεταφοράς περιλαμβάνουν αποσπώμενα καθίσματα, port bebe και καθίσματα αυτοκινήτου που γυρνάνε, ώστε να “βλέπουν” προς την κατεύθυνση του γονιού.


Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρότσι Μωρού - Oδηγός Αγοράς (Ιούλιος 2023)

Το μωρό μας θα μπορεί να "κάθεται" στο καρότσι περίπου όταν γίνει 6 μηνών. Για όλο το προηγούμενο διάστημα, η πλάτη του καροτσιού θα πρέπει να είναι υπό κλίση για την ασφάλεια του βρέφους. Από εκεί και πέρα, το πότε σταματάμε να χρησιμοποιούμε το καρότσι, έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ενεργητικό είναι το παιδί μας και τι διαδρομές διανύουμε στην καθημερινότητά μας. Οι περισσότεροι γονείς, σταματούν τη χρήση του παιδικού καροτσιού γύρω στα 4 έτη.

Τα υφάσματα του καροτσιού προτείνεται να είναι βαμβακερά και ακόμα καλύτερα αντι-ιδρωτικά για τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε το μωρό να νιώθει άνετα πάνω στο καρότσι. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι τα υφάσματα να είναι αφαιρούμενα και πλενόμενα, ώστε να είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός τους.

Τα σύγχρονα καρότσια διαθέτουν, επίσης, ζώνες ασφαλείας που σταθεροποιούν το παιδί στη θέση του, με προτιμότερες εκείνες των πέντε σημείων (οι ιμάντες περνάνε από τους ώμους και τη μέση). Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια του μωρού, απαραίτητη κρίνεται η υπάρξη φρένων, που ακινητοποιούν το καρότσι στη θέση του. Επίσης, οι αναρτήσεις και το υλικό κατασκευής στις ρόδες του καροτσιού, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εύκολο χειρισμό του σε ανώμαλο έδαφος.

Τα καρότσια με μονές ρόδες είναι συνήθως πιο ευκίνητα και εύκολα στην οδήγηση. Επίσης, αρκετά μοντέλα παρέχουν αναρτήσεις και τροχούς με μεγάλη ανθεκτικότητα, που θα μας φανούν χρήσιμα αν το καρότσι θα κινείται σε περιοχές με δύσκολες επιφάνειες.

Η λαβή επηρεάζει την ευκολία οδήγησης ενός καροτσιού. Εάν είναι ενιαία, τότε μας επιτρέπει να χειριζόμαστε το καρότσι με το ένα χέρι, ενώ αν είναι αυξομειούμενη σε θέση και ύψος, μπορούμε γρήγορα και εύκολα να την προσαρμόσουμε στα μέτρα μας.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρότσι Μωρού - Oδηγός Αγοράς (Ιούλιος 2023)

Σχετικά Άρθρα

Οδηγός Αγοράς Παιδικού Καθίσματος Αυτοκινήτου (Οκτώβριος 2023)
Τα καλύτερα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου για το 2023
Τα 7 Καλύτερα Καρότσια Μωρού 2023
Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς (Σεπτέμβριος 2023)
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες