Ποιο δραπανοκατσάβιδο ή ηλεκτρικό κατσαβίδι είναι καλύτερο για τις δικές σου ανάγκες; (2023)

Ποιο δραπανοκατσάβιδο ή ηλεκτρικό κατσαβίδι είναι καλύτερο για τις δικές σου ανάγκες; (2023)

Λατρεύεις να κάνεις DIY κατασκευές, θες απλά ένα για τα μικρομερεμέτια του σπιτιού ή είσαι επαγγελματίας;


Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια απ’ αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που θες να κάνεις.

Είδος

ΔραπανοκατσάβιδοΚατάλληλο για για βίδωμα-ξεβίδωμα και άνοιγμα τρύπας σε ξύλο, μέταλλο και διάφορα δομικά υλικά. 

ΚατσαβίδιΚατάλληλο για βίδωμα - ξεβίδωμα σε απλές εργασίες όπως συναρμολόγηση επίπλων.

Παλμικό ΚατσαβίδιΚατάλληλο για γρήγορο βίδωμα - ξεβίδωμα ακόμα και στα πιο σκληρά δομικά υλικά. 

Κατσαβίδι ΓυψοσανίδαςΙδανικό για εργασία σε γυψοσανίδα. Η βίδα σταματάει στο κατάλληλο σημείο, ώστε να μην διαπεράσει την επιφάνεια επεξεργασίας.

Τάση

Ένα απ΄ τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρικού κατσαβιδιού είναι η δύναμή του. Η τάση μετριέται σε Volt (V). Για ελαφριές εργασίες στο σπίτι, προτίμησε ένα τρυπάνι από 10,8V έως 18V. Αν είσαι επαγγελματίας που το χρειάζεσαι για πιο βαριές εργασίες, προτίμησε μοντέλο 20V με 24V.

Ροπή στρέψης

Είναι η μέγιστη δύναμη που μπορεί να αποδώσει το κατσαβίδι, με την οποία μπορεί να επιστρέψει μια βίδα και μετριέται σε Nm (Newton meters). 

Έως 20Νm είναι αρκετά, για να βιδώσεις/ξεβιδώσεις μικρές βίδες που δεν θέλουν μεγάλη δύναμη για να περιστραφούν, ενώ από 20 έως 60Nm πέρα απ’ το βίδωμα μπορείς να πραγματοποιήσεις και εργασίες διάτρησης, ενώ περισσότερα από 60Nm θα βρεις κυρίως σε παλμικά κατσαβίδια, που μπορούν να βιδώσουν/ξεβιδώσουν βίδες που απαιτούν πολύ μεγάλη δύναμη για να περιστραφούν, όπως τα μπουλόνια.

Μέγιστη Ταχύτητα Μοτέρ

Είναι η μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα σε στροφές ανά λεπτό. Για εργασίες διάτρησης ένας αριθμός στροφών έως 1500rpm είναι απόλυτα ικανοποιητικός, καθώς από εκεί και πάνω υπάρχει κίνδυνος να σπάσει το τρυπάνι λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ενώ για εργασίες βιδώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με περισσότερες στροφές, ιδίως αν το υλικό είναι μαλακό όπως ξύλο ή γυψοσανίδα.

Για τι χρήση το προορίζεις; 

Δες τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις περισσότερο, με βάση τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις.

Πολύ βασικές εργασίες στο σπίτι

Αν ψάχνεις ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι, για αρκετά απλές εργασίες στο σπίτι, όπως τη συναρμολόγηση επίπλων, προτίμησε  ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι, με τάση από 10,8V έως 18V και ροπή στρέψης μέχρι 20Νm, αν θες απλά να συναρμολογείς έπιπλα ή μέχρι 60Nm, αν θες να κάνεις και τρύπες στον τοίχο ή σε άλλα δομικά υλικά. Προτίμησε μπαταρίας, για να μπορείς να τα μετακινείς εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο! 

DIY κατασκευές

Αν λατρεύεις τις κατασκευές με ξύλο και μέταλλο, και χρειάζεσαι ένα εργαλείο που θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα μπει στον νου σου, τότε προτίμησε ένα δραπανοκατσάβιδο, με ροπή στρέψης περίπου 60Nm και τουλάχιστον τάση στα 18V

Προτίμησε δραπανοκατσάβιδο, με εναλλάξιμη κεφαλή, ρύθμιση ταχύτητας και ιδανικά κρουστικό! 

Επαγγελματική χρήση

Αν είσαι επαγγελματίας, πρέπει το εργαλείο που θα επιλέξεις να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε κάθε είδους δομικό υλικό και συνθήκη, οπότε ένα παλμικό κατσαβίδι ίσως είναι μια καλή επιλογή. Φρόντισε να έχει ισχύ τουλάχιστον 20-24V, ροπή στρέψης τουλάχιστον 60Νm. 

Μην ξεχνάς, ότι πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Σχετικά Άρθρα

5 απαραίτητα εργαλεία για νέους DIYers
Οι καλύτεροι γωνιακοί τροχοί της αγοράς
Πώς να δώσεις στιλ στο τραπεζάκι του σαλονιού!
5 ιδέες διακόσμησης που θα μεταμορφώσουν άμεσα το σπίτι σου!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες