Ψάχνεις ατμοκαθαριστή και δεν ξέρεις ποιον να επιλέξεις;

Ψάχνεις ατμοκαθαριστή και δεν ξέρεις ποιον να επιλέξεις;

Έλα να δούμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους και σε ποια απ’ αυτά πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη βαρύτητα, με βάση τη χρήση που θες να κάνεις.

Κύρια χαρακτηριστικά 

1. Είδος 

Υπάρχουν 3 βασικά είδη ατμοκαθαριστή βάσει σχεδιασμού: χειρός, με κοντάρι & με ρόδες

Χειρός

Είναι σε πολύ πρακτικός μέγεθος και βάρος, για να μπορείς να τις χειρίζεσαι με το χέρι. Θυμίζουν τον κλασικό βραστήρα νερού και συνήθως έρχονται με διάφορα εξαρτήματα. Είναι ιδανικοί για διάφορες επιφάνειες και σημεία που δύσκολα μπορείς να φτάσεις, όπως γωνίες, αρμούς πλακακιών κ.λπ.

Με κοντάρι

Εμφανισιακά θυμίζουν αρκετά μια σκούπα στικ και μπορεί να τις δεις και ως σφουγγαρίστρες ατμού. Έχουν μικρότερη χωρητικότητα νερού και είναι πιο ελαφριοί, όμως, θερμαίνονται πιο γρήγορα και είναι ιδανικοί για έναν πιο γρήγορο, αλλά αποτελεσματικό καθαρισμό

Με ρόδες

Εμφανισιακά μοιάζουν με μια κλασική ηλεκτρική σκούπα. Διαθέτουν δοχείο νερού, το οποίο είναι, συνήθως, μεγαλύτερης χωρητικότητας και είναι τοποθετημένο στην τροχήλατη συσκευή. Λόγω της μεγαλύτερης κατασκευής τους, είναι ισχυρότεροι και με μεγαλύτερη πίεση ατμού, κάτι που τους καθιστά ιδανικούς για πιο εντατικό καθαρισμό σε μεγαλύτερες επιφάνειες και για πιο επίμονους λεκέδες. Παρόλο που πρόκειται για μια πιο βαριά και ογκώδη συσκευή, όλο το βάρος κατανέμεται στο τροχήλατο μέρος της συσκευής, απαλλάσσοντας τα χέρια και κάνοντας το καθάρισμα πιο άνετο και ξεκούραστο. 

2. Πίεση ατμού (Bar)

Η πίεση ατμού καθορίζει τη δύναμη ενός ατμοκαθαριστή και μετριέται σε bar. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση, τόσο πιο αποδοτικό το καθάρισμα 

Οι ατμοκαθαριστές με πίεση έως 3 bar, έχουν χαμηλή πίεση και είναι πιο κατάλληλοι για απολύμανση, παρά για αφαίρεση λεκέδων. 

Με πίεση από 3.1 έως 3.9 bar έχουν μέτρια πίεση ατμού και εκτός από την ιδιότητα της απολύμανσης, μπορούν να καθαρίσουν λείες επιφάνειες (νιπτήρες, πάτωμα κ.λ.π.).

Ατμοκαθαριστές με 4 bar και πάνω έχουν υψηλή πίεση ατμού και εξαιρετική απόδοση στο καθάρισμα σκληρών επιφανειών και επίμονων λεκέδων (λίπη και υπολείμματα σε ψησταριές, σχάρες φούρνου κ.λ.π.).

3. Χωρητικότητα δεξαμενής νερού

Η χωρητικότητα της δεξαμενής νερού καθορίζει το πόσο συχνά χρειάζεται γέμισμα. Όσο πιο μεγάλο το μέγεθος, πιθανότατα, τόσο μεγαλύτερη κι η διάρκεια. Αν προτιμάς ατμοκαθαριστή με μεγάλη διάρκεια, μπορείς να δεις ατμοκαθαριστές με μεγάλο κάδου νερού.

4. Χρόνος προθέρμανσης

Είναι o απαιτούμενος χρόνος που χρειάζεται για να ζεσταθεί η συσκευή, ώστε να παράξει ατμό και να είναι έτοιμη για λειτουργία. Όσο πιο σύντομο το χρονικό διάστημα, τόσο πιο εύκολα μπορείς να ξεκινήσεις με το καθάρισμα! 

Υπάρχουν ατμοκαθαριστές που μπορεί να χρειάζονται ακόμα και 10-11’ προθέρμανσης

Αν για σένα ο χρόνος είναι πολύτιμος, μπορείς να διαλέξεις κάποιον ατμοκαθαριστή, με γρήγορη θέρμανση, που δηλαδή θερμαίνεται σε λιγότερο από 30’’. 

5. Μήκος καλωδίου (μέτρα)

Μπορεί να μην δώσεις σημασία εδώ, αλλά λάβε το υπόψη. 

Σκέψου πόσο κοντά υπάρχει πρίζα στους χώρους ή στα σημεία που θέλεις να καθαρίζεις και υπολόγισε το μήκος του καλωδίου που πρόκειται να χρειαστείς.

Μεγαλύτερο μήκος καλωδίου, περίπου 4,5 μέτρα ή περισσότερο, παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση χωρίς να χρειάζεται να αλλάζεις συνεχώς πρίζες. 

Θες ο ατμοκαθαριστής να μαζεύει ψίχουλα;

Τότε επίλεξε έναν με λειτουργία αναρρόφησης, για να μπορέσεις να μαζεύεις μικρούς ρύπους, όπως π.χ. σκόνη, ψίχουλα κ.λπ.

Για τι χρήση το προορίζεις; 

Δες τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις περισσότερο, με βάση τη χρήση που σκοπεύεις να κάνεις.

Απολύμανση 

Αν βασικός σου σκοπός είναι ο καθαρισμός και η απολύμανση σε μη εύκολα προσβάσιμα σημεία, που, όμως, δεν έχουν επίμονους λεκέδες, προτίμησε έναν ατμοκαθαριστή χειρός, με πίεση έως 3 bar

Για γρήγορο καθαρισμό σε ένα δωμάτιο

Αν έχεις περιορισμένο χρόνο για καθάρισμα και η ανάγκη σου είναι να καθαρίσεις ένα δωμάτιο γρήγορα και αποτελεσματικά, προτίμησε έναν ατμοκαθαριστή με κοντάρι, με πίεση τουλάχιστον από 3.1 bar και πάνω, και γρήγορη θέρμανση, για να μη χάνεις χρόνο περιμένοντας.

Για επίμονους λεκέδες 

Αν θέλεις έναν ατμοκαθαριστή για απολύμανση, για επίμονους λεκέδες και σχετική μεγάλη διάρκεια χρήσης, τότε προτίμησε έναν με ρόδες, πίεση από 4 bar και πάνω, και με μεγάλο κάδου νερού

Μην ξεχνάς! Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει διαφορά σε ένα προϊόν, με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του αλλά και την κατασκευή. Πριν αποφασίσεις, διάβασε και τις κριτικές άλλων χρηστών, για να δεις και τη δική τους γνώμη!

Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία της ηλεκτρικής σκούπας!
Οι καλύτερες σκούπες χειρός: 8 top επαναφορτιζόμενα σκουπάκια & στικ
Ποιες είναι οι καλύτερες σκούπες ρομπότ για το 2024;
Ποιος είναι ο καλύτερος ατμοκαθαριστής (2024)
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες