Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς

Όταν το μωρό περνάει στη φάση του απογαλακτισμού και μπαίνουν οι πρώτες στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του, οι γονείς βρίσκονται σε αναζήτηση για το ιδανικό καρεκλάκι φαγητού. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξεις προκειμένου να αγοράσεις το κατάλληλο;

Ασφάλεια

Προτεραιότητα για την επιλογή σου πρέπει να είναι η ασφάλεια του παιδιού. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως:

Ζώνη ασφαλείας 5 σημείων

Ο συγκεκριμένος τύπος ζώνης ασφαλίζει όχι απλά τη μέση του παιδιού, αλλά και τους ώμους του, ώστε να μην μπορεί να σηκωθεί όρθιο ή να γείρει επικίνδυνα από τη μία ή την άλλη πλευρά. Με τη ζώνη 3 σημείων (την οποία επιβάλλει η νομοθεσία) το παιδί δεν κινδυνεύει να γλιστρήσει από το κάθισμα, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή, ιδίως αν το παιδί είναι αρκετά δραστήριο. Οι ζώνες πρέπει να τοποθετούνται στο παιδί, ακόμα και αν είμαστε στον ίδιο χώρο, καθώς τα ατυχήματα που συνδέονται με πτώσεις από κάθισμα φαγητού, σύμφωνα με στατιστικές, δεν είναι καθόλου αμελητέα.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς

Σταθερό χώρισμα ποδιών

Συμβάλλει στο να μην μπορεί το παιδί να γλιστρήσει από το κάθισμα. Πρακτικό, αλλά δεν αρκεί από μόνο του, καθώς η ζώνη ασφαλείας παραμένει το νούμερο ένα για την ασφάλειά του.

Πλατύ άνοιγμα βάσης

Η σταθερότητα είναι από τις βασικές παραμέτρους ασφάλειας ενός καθίσματος φαγητού. Το υψηλό σχετικά κέντρο βάρους επιβάλλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο άνοιγμα στη βάση, ακόμα και αν είναι εις βάρος του χώρου που διαθέτεις.

Ρόδες με φρένα

Οι ρόδες, που πολλά μοντέλα παρέχουν για εύκολη μετακίνηση, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ενσωματωμένο φρένο ή κλείδωμα σε μόνιμη θέση. Κάποια καθίσματα διαθέτουν δύο πίσω ρόδες και δύο σταθερά πόδια μπροστά για να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συμμορφώνεται με τις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να έχει πιστοποίηση ότι έχει υποστεί τεστ για πλευρική, μπροστινή και πίσω σταθερότητα, ώστε να έχει μηδενιστεί ο κίνδυνος ανατροπής με το παιδί μέσα σ’αυτό. Χρήσιμο είναι, επίσης, να διαθέτει αντιολισθητικά άκρα, που συμβάλλουν στη σταθερότητά του, ενώ συγχρόνως προστατεύουν το πάτωμα από γρατζουνιές, καθώς και να μην υπάρχουν αιχμηρές άκρες και γωνίες που εξέχουν.

Λειτουργικότητα

Αφού σιγουρευτείς ότι το καρεκλάκι πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια σχετικά με την ασφάλεια, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξεις αν διαθέτει όλες τις λειτουργίες που το καθιστούν εύχρηστο. Κάποια βασικά στοιχεία είναι τα εξής:

Ρύθμιση ύψους καρέκλας 

Η δυνατότητα ρύθμισης του ύψους σε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις κρίνεται απαραίτητη, καθώς πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθεί τα ηλικιακά στάδια του παιδιού, αλλά και να μπορεί να ταιριάζει σε διαφορετικά ύψη τραπεζιού.

Ρύθμιση της ανάκλισης της πλάτης σε θέσεις 

Με αυτή τη ρύθμιση αν το παιδί μετά το φαγητό αποκοιμηθεί στο καρεκλάκι, απλώς γέρνουμε τη θέση προς τα πίσω και δεν χρειάζεται να το μετακινήσουμε εσπευσμένα.

Υποπόδιο ρυθμιζόμενο σε θέσεις

Τα παιδιά, σε αυτή τη φάση ανάπτυξης τους, ψηλώνουν τόσο γρήγορα που χωρίς αυτή τη ρύθμιση σε λίγο καιρό τα πόδια τους δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίζονται.

Δίσκος σερβιρίσματος

Είναι πολύ σημαντικό ο δίσκος σερβιρίσματος να είναι αποσπώμενος, για να μπορεί να πλένεται εύκολα στον νεροχύτη ή και στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποσπάται και όταν το παιδί κάθεται στο τραπέζι μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Κάποια μοντέλα διαθέτουν διπλό ή ακόμα και τριπλό δίσκο: στα μοντέλα με το διπλό, αφαιρείς τον πάνω-πάνω δίσκο και τον πλένεις χωρίς να στερείς από το κάθισμα τον κάτω δίσκο, ενώ σε αυτά με τον τριπλό έχεις και μια ακόμα επιφάνεια για τα παιχνίδια. Αυτό που πρέπει επίσης να προσέξεις, είναι ο δίσκος να κλειδώνει σε δύο ή και περισσότερες θέσεις, για να μη «βρίσκει» η κοιλιά του παιδιού πάνω σε αυτόν καθώς μεγαλώνει.

Καλάθι / δίχτυ αποθήκευσης

Αν παρέχεται, σίγουρα θα φανεί χρήσιμο. Τοποθετείται ανάμεσα στα πόδια της βάσης και έχει μεγάλη χωρητικότητα. Έτσι τα παιχνίδια της κουζίνας μπαίνουν σε τάξη χωρίς να χρειάζονται έξτρα κουτιά και αποθηκευτικοί χώροι.

Κάποια μοντέλα περιλαμβάνουν ακόμα και μπάρα με παιχνίδια προκειμένου να απασχολείται το παιδί μέχρι να ετοιμαστεί το γεύμα του.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς

Άνεση

Το τμήμα το οποίο διασφαλίζει την άνεση είναι το κάθισμα. Μια επαρκώς ενισχυμένη και μαλακή θέση, μπορεί να υποστηρίξει το σώμα και τον αυχένα του μωρού ενώ ένα έξτρα μαξιλαράκι μπορεί να του προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Πολυμορφικότητα

Ένα κάθισμα φαγητού χρησιμοποιείται από τους 5 έως και τους 36 μήνες (ή και παραπάνω) του παιδιού, γεγονός που καθιστά την πολυμορφικότητα βασικό κριτήριο στην επιλογή σου. Υπάρχουν καθίσματα που «μεγαλώνουν μαζί με το παιδί» ακολουθώντας τις φάσεις ανάπτυξής του, καθώς μετά την αρχική τους χρήση ως καθίσματα φαγητού μετατρέπονται, με ελάχιστες προσαρμογές, σε απλές καρέκλες για το τραπέζι, ακόμα και σε καθίσματα…ενηλίκων!

Tip: Κάποιες πιο καινοτόμες, αλλά και υψηλότερου budget επιλογές, αποτελούν τον απόλυτο ορισμό του «όλα-σε-ένα», καθώς είναι ταυτόχρονα κούνια, πορτ μπεμπέ, ριλάξ, κάθισμα και καρέκλα μαζί!

Δυνατότητα αποθήκευσης - Φορητότητα

Πολύ βασική παράμετρος επιλογής, καθώς σε πολλά σπίτια δεν περισσεύει ο χώρος! Αν θέλεις το καρεκλάκι να κλείνει, ώστε να μην είναι μόνιμα ανοιγμένο, φρόντισε να ελέγξεις τις διαστάσεις που καταλαμβάνει όταν είναι κλειστό. Προτίμησε τα μοντέλα που είναι συμπαγή και αυτοστηριζόμενα όταν κλείνουν και που αναδιπλώνονται εύκολα και χωρίς κόπο. Επίσης, προτίμησε μοντέλα που δεν ζυγίζουν πολλά κιλά (με σκελετό από αλουμίνιο για παράδειγμα), ώστε να είναι ιδανικά και για μετακινήσεις, χωρίς βέβαια να κάνεις συμβιβασμούς στο θέμα της σταθερότητας.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς

Καθαρισμός

Επειδή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος τα παιδιά καταλήγουν πολλές φορές να λερώνουν τον δίσκο σερβιρίσματος, καλό είναι αυτός να είναι αποσπώμενος για εύκολη μεταφορά και πλύσιμο στον νεροχύτη ή στο πλυντήριο πιάτων. Το κάλυμμα του καθίσματος χρειάζεται επίσης συχνό πλύσιμο, επομένως είναι απαραίτητο να βγαίνει.

Tip: Για ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα και εξοικονόμηση χρόνου, τα πλαστικοποιημένα και αδιάβροχα υφάσματα συνιστούν ιδανική επιλογή, καθώς μπορούν να πλυθούν τοπικά με τη χρήση ενός υγρού πανιού ή σφουγγαριού.

Σχέδιο

Η επιλογή καθίσματος φαγητού με βάση το σχέδιο επαφίεται αποκλειστικά στο προσωπικό σου γούστο. Στην αγορά θα βρεις καθίσματα από πλαστικό, από μέταλλο και από φυσικό ξύλο - μια επιλογή που σίγουρα ταιριάζει περισσότερο με την κουζίνα ή τα έπιπλα του σαλονιού, λόγω της φυσικής ομορφιάς και της αντοχής του.

Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς

Άλλες Λύσεις

Αν η έλλειψη χώρου σε συνδυασμό με την προτίμηση σε καθισματάκια που μεταφέρονται εύκολα κατά τις εξόδους παίζει βασικό ρόλο στην επιλογή σου, η αγορά παρουσιάζει αξιόλογες προτάσεις που σίγουρα θα σε καλύψουν.

  • Υφασμάτινο κάθισμα: Προσαρμόζεται εύκολα και με ασφάλεια σε όλες σχεδόν τις καρέκλες με πλάτη. Βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι χωράει στην τσάντα σου ή ακόμα και στην…τσέπη σου! Η ενδεδειγμένη επιλογή για ταξίδια και εστιατόρια.

  • Ανυψωτικό κάθισμα φαγητού για καρέκλα: Τοποθετείται απευθείας πάνω σε οποιαδήποτε καρέκλα, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για κάθε επίσκεψη ή βόλτα εκτός σπιτιού. Τα περισσότερα μοντέλα αυτού του τύπου ακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορητά καθίσματα με δίσκο για τα μικρότερα παιδιά, αλλά και ως βοηθητικό κάθισμα για μεγαλύτερα παιδιά, που τρώνε στο τραπέζι μαζί με τους γονείς. Αυτό που χρειάζεται να προσέξεις είναι η βάση να διαθέτει αντιολισθητικά stop για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • Φορητό κάθισμα φαγητού για τραπέζι: Τοποθετείται και ασφαλίζει πάνω στο τραπέζι, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό και να μπορεί να δεχτεί στη μία του πλευρά έξτρα βάρος. Καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, είναι ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά. Επίλεξε καθίσματα με υψηλή και σταθερή πλάτη, για μεγαλύτερη ασφάλεια, και φυσικά με ζώνη ασφαλείας 5 σημείων και διαχωριστικό ποδιών. Σημαντικό επίσης είναι να προσέξεις την ηλικία καθώς και τα κιλά των παιδιών στα οποία απευθύνεται.

Σχετικά Άρθρα

Διάλεξε το καλύτερο baby monitor για να είσαι πάντα δίπλα στο μωρό σου
Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρότσι Μωρού - Oδηγός Αγοράς
Οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς (2023)
Επίλεξε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό σου!
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες