Μήπως αναρωτιέσαι τι λάδια να βάλεις στο αυτοκίνητο;

Μήπως αναρωτιέσαι τι λάδια να βάλεις στο αυτοκίνητο;

Αφού λοιπόν ήρθε η ώρα να αλλάξεις τα λάδια του αυτοκινήτου σου, είναι απαραίτητο να ξέρεις ποιο λάδι είναι κατάλληλο για τον κινητήρα σου!

Αυτό τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο καθώς οι σύγχρονοι κινητήρες γίνονται όλο και μικρότεροι αλλά και με μεγαλύτερη απόδοση, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές τους να θέτουν αυστηρές προδιαγραφές για τα λάδια τα οποία χρησιμοποιούν. Για αυτό τον λόγο έχουν δημιουργηθεί πλέον πλήρως συνθετικά λάδια αυτοκινήτου τα οποία είναι κατασκευασμένα να αντιμετωπίσουν υψηλές πιέσεις αλλά και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χαμηλής κατανάλωσης καυσίμου.

Ο τύπος του αυτοκινήτου που οδηγείς δηλαδή εάν έχεις στην κατοχή σου κάποιο σπορ ή ένα ευρωπαϊκό αυτοκίνητο τότε πολύ πιθανόν ο κατασκευαστής του να προτείνει για χρήση λάδι κινητήρα το οποίο να είναι πλήρως συνθετικό. Σε αντίθετη περίπτωση που έχεις στην κατοχή σου παλαιότερο αυτοκίνητο, τότε ο κατασκευαστής του θα προτείνει λάδια ορυκτέλαιου.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίζεις τις εργοστασιακές προδιαγραφές που προτείνει ο κατασκευαστής του οχήματος σου όπως ο τύπος αλλά και το ιξώδες του λαδιού.

Αυτές τις σημαντικές προδιαγραφές μπορείς εύκολα να τις εντοπίσεις στο manual (εγχειρίδιο κατόχου οχήματος ) του αυτοκινήτου σου.

Ας δούμε όμως τι είναι το ιξώδες στα λάδια και ποια η σημασία του.

Το ιξώδες στα λάδια είναι μια μονάδα μέτρησης πυκνότητας η οποία μετρά την “ευκολία ροής” ενός υγρού. Για να μπορέσεις να καταλάβεις πολύ καλύτερα τι είναι ακριβώς το ιξώδες θα δούμε ένα παράδειγμα. Π.χ το νερό είναι ένα αρκετά λεπτόρευστο υγρό το οποίο ρέει εύκολα και για αυτό τον λόγο μπορούμε να πούμε πως έχει ένα χαμηλό ιξώδες. 

Στην αντίθετη περίπτωση που για υγρό έχουμε π.χ το μέλι, τότε μιλάμε για ένα παχύρευστο υγρό το οποίο ρέει αρκετά πιο αργά. Συνεπώς, το μέλι μπορούμε εύκολα να το περιγράψουμε ως ένα υγρό με υψηλό ιξώδες όταν αυτό έχει μια ελαφρώς υψηλή θερμοκρασία.

Όπως καταλαβαίνεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμπεριφέρονται και τα λάδια αυτοκινήτου. Θα έχεις παρατηρήσει σίγουρα πως όταν πηγαίνεις στο συνεργείο για αλλαγή λαδιών ο μηχανικός βάζει σε λειτουργία πρώτα τον κινητήρα για 1-2 λεπτά πριν αφαιρέσει τα χρησιμοποιημένα λάδια του κινητήρα έτσι ώστε στην συνέχεια να τα αντικαταστήσει.

Τι σημαίνουν όμως τα νούμερα τα οποία βρίσκονται επάνω στις συσκευασίες λαδιών όπως π.χ 5W-40;

Τα νούμερα πυκνότητας όπως είναι σωστά η ονομασία τους φανερώνουν το πόσο παχύρευστο είναι ένα λιπαντικό όπως είπαμε και παραπάνω. Αποτυπώνεται με 2 αριθμούς όπου ο πρώτος με το γράμμα «W», (Winter), αφορά το πώς ρέει το λάδι όταν είναι κρύο, ενώ ο δεύτερος το πώς ρέει το λάδι όταν είναι ζεστό σε συνθήκες λειτουργίας του κινητήρα.


Αφού έμαθες για το ιξώδες ήρθε η ώρα να μάθεις και ποιον τύπο λαδιού να επιλέξεις.

Θα έχεις παρατηρήσεις πως στην αγορά υπάρχουν πολλά λάδια αυτοκινήτου και σίγουρα θα αναρωτιέσαι ποιο είναι το κατάλληλο για το όχημα σου. Ας ξεκινήσουμε από τους τρεις βασικούς τύπους λαδιού όπως το ορυκτέλαιο, το ημισυνθετικό αλλά και το πλήρως συνθετικό.

Τα λάδια ορυκτέλαιου είναι λάδια τα οποία δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα λάδια κοστίζουν λιγότερο σε σύγκριση από τα υπόλοιπα. Βέβαια η προστασία, η απόδοση και η οικονομία καυσίμου είναι αρκετά λιγότερη.

Ο δεύτερος τύπος λαδιών είναι τα ημισυνθετικά λάδια τα οποία είναι ένα μείγμα ορυκτέλαιων και συνθετικών λαδιών έτσι ώστε να προσφέρουν επιπλέον απόδοση, αλλά με λίγοτερο κόστος σε σύγκριση με τα συνθετικά λάδια.

Τέλος, τα πλήρως συνθετικά λάδια είναι συγκριτικά τα πιο ακριβά λάδια καθώς διαθέτουν την μεγαλύτερη επεξεργασία αλλά προσφέρουν καλύτερη προστασία στον κινητήρα αλλά και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες