Επίλεξε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό σου (Οκτώβριος 2023)

Επίλεξε την κατάλληλη πιπίλα για το μωρό σου (Οκτώβριος 2023)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα διαφορετικά είδη, χρήσιμες πληροφορίες & τρόποι αποστείρωσης

Είτε είσαι νέος γονιός, είτε είσαι ήδη επίτιμο μέλος του club, δέχεσαι συνεχώς διαφορετικές πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα του μωρού σου. Μανούλες και πατερούληδες του facebook, mom influencers, ο γείτονας, η πεθερά σου και πολλοί άλλοι, λένε ο καθένας τη δική του -πάντα σωστή και δοκιμασμένη- άποψη, για κάθε φλέγον ζήτημα. Έτσι και για τη χρήση πιπίλας έχεις ακούσει πολλά. 

Εδώ θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για όσα θες να ξέρεις για τις πιπίλες, συνδυάζοντας πάντα με την επιστημονική καθοδήγηση του/της παιδίατρου.

Γιατί τα μωρά πιπιλίζουν;

Η επιθυμία του μωρού για πιπίλισμα ξεκινά από την κοιλιά της μητέρας του, ως φυσικό αντανακλαστικό. Αυτό συμβαίνει γιατί το πιπίλισμα ηρεμεί το μωρό, παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας και ευχαρίστησης και αποτελεί έναν τρόπο γνωριμίας με το περιβάλλον του, με καταπραϋντική επίδραση

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για πιπίλα;

Η χρήση πιπίλας συνιστάται μετά την ηλικία των 3 ή 4 εβδομάδων. Ειδικά αν το μωρό θηλάζει, πρέπει να βεβαιωθείς ότι έχει προσαρμοστεί στη διαδικασία του θηλασμού και δεν διακινδυνεύεις να μπερδευτεί με τις διαφορετικές θηλές (σύγχυση θηλών) ή να κουραστεί από τη συνεχή χρήση πιπίλας

Οι ειδικοί συνιστούν η χρήση να γίνεται με μέτρο και στην ηλικία των 2 ετών, να μειώνεται σταδιακά, αν και κάποιοι προτείνουν τη διακοπή αρκετά νωρίτερα, στο 1 έτος. Αυτό είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από τις ανάγκες του παιδιού και από το πόσο εύκολα μπορεί να την αποχωριστεί.

Πλεονεκτήματα της πιπίλας

Ηρεμεί

Το πιπίλισμα είναι μια συνήθεια που ηρεμεί τα μωρά, προσφέροντας χαλάρωση και ανακούφιση. Η συνεχής κίνηση με το στόμα τους θυμίζει τον θηλασμό και τους προσφέρει σωματική και συναισθηματική ασφάλεια. 

Νανουρίζει

Η συνεχής κίνηση του στόματος κουράζει το μωρό, το χαλαρώνει και στο τέλος το κοιμίζει. Επιπλέον, ενεργοποιεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ονομάζεται CCK (χολοκυστοκινίνη), η οποία προκαλεί στο μωρό σας μια αίσθηση κορεσμού, χαλάρωσης και υπνηλίας!

Ανακουφίζει από πόνους

Η οδοντοφυΐα και οι κολικοί ταλαιπωρούν τα μωρά. Το πιπίλισμα συμβάλλει στην απελευθέρωση ουσιών, όπως οι ενδορφίνες, οι οποίες έχουν ανακουφιστική και αναλγητική δράση.

Συμβάλλει στον καλύτερο συντονισμό

Το πιπίλισμα εξασκεί το μωρό σου στο συντονισμό του πιπιλίσματος, της κατάποσης και της αναπνοής. Αυτά τα τρία βήματα του επιτρέπουν να τρώει αποτελεσματικά από το στήθος ή από το μπιμπερό.

Αποτρέπει το πιπίλισμα του δαχτύλου

Μία συνήθεια που έχουν πολλά παιδάκια από τη βρεφική ηλικία είναι το να βάζουν το δάχτυλο στο στόμα, που λειτουργεί ανακουφιστικά όπως και η πιπίλα. Η συγκεκριμένη συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να σπρώχνει τα δοντάκια προς τα έξω, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου. Με τη χρήση πιπίλας μειώνεται η πιθανότητα να πιπιλάει το παιδί το δάχτυλό του. Επιπλέον όταν έρθει η ώρα, η πιπίλα κόβεται, το δάχτυλο...όχι!


Πως να επιλέξεις τη σωστή πιπίλα για το μωρό σου

Υλικό θηλής: Καουτσούκ ή σιλικόνη;

Πιπίλες από καουτσούκ

Το καουτσούκ είναι ένα φυσικό προϊόν γνωστό και ως latex. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και έχει μεγάλη αντοχή στο τράβηγμα, αλλά επηρεάζεται από την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα. Μια πιπίλα από καουτσούκ πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 1-2 μήνες περίπου, γιατί μετά αρχίζει και γίνεται κάπως κολλώδης, εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν το γάλα και τα φαγητά.  Οι πιπίλες από καουτσούκ είναι ανθεκτικές στο πιπίλισμα και δεν σκίζονται εύκολα, οπότε είναι καλύτερη επιλογή για τα μωρά που έχουν ήδη δοντάκια.

Πιπίλες από σιλικόνη

Η σιλικόνη, σε αντίθεση με το καουτσούκ, είναι ένα συνθετικό υλικό, άοσμο και άγευστο, που δεν επηρεάζεται από τη θερμότητα και την ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, οι πιπίλες από σιλικόνη δεν είναι τόσο ανθεκτικές στο τράβηγμα ή στο σκίσιμο. Γι’ αυτό πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-3 μήνες ή αμέσως μόλις παρατηρήσεις δαγκωματιές ή σκισίματα. Είναι καλύτερη επιλογή για μωράκια που δεν έχουν δόντια (μέχρι 6-7 μηνών περίπου, πού αρχίζει η οδοντοφυΐα). Στη συνέχεια μπορείς να επιλέξεις πιπίλες από καουτσούκ που είναι πιο ανθεκτικές στην "ταλαιπωρία".Μέγεθος & σχήμα

Επίλεξε το σωστό ηλικιακό εύρος για να διασφαλίσεις ότι το μέγεθος της πιπίλας είναι κατάλληλο για το μωρό σου και ότι θα προσαρμόζεται στο στόμα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σωστή θέση της γλώσσας. Άλλη πιπίλα χρειάζεται ένα νεογέννητο, άλλη ένα μεγαλύτερο μωρό.

Τι σημαίνει ορθοδοντική πιπίλα;

Διαθέτει ειδικά σχεδιασμένη θηλή που δεν προκαλεί κακή σύγκλειση των δοντιών ή της γνάθου, ελαχιστοποιεί την πίεση στα δοντάκια και δεν εμποδίζει τη σωστή τους ανάπτυξη.

Τι είναι πιπίλα νυκτός;

Πρόκειται για πιπίλα με ασπίδα που φωσφορίζει στο σκοτάδι για να μπορείς να την εντοπίσεις με ευκολία, χωρίς να ξυπνήσεις το μωρό.


Ασφαλής κατασκευή & χρήση

 • Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού
 • Να είναι αρκετά μαλακή για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού
 • Η προστατευτική ασπίδα να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών
 • Να διαθέτει οπές αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη από το σάλιο
 • Να είναι κατασκευασμένη έτσι, ώστε να είναι αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί
 • Αν επιλέξεις κάποιο αξεσουάρ για πιπίλα, όπως αλυσίδα, κορδέλα ή clip για να μην τη χάνεις, βεβαιώσου ότι δεν είναι επικίνδυνο για το μωρό (π.χ. να τυλιχτεί γύρω από τον λαιμό του)

Αποστείρωση

Φρόντισε να πλένεις καλά τις πιπίλες και να τις αποστειρώνεις τουλάχιστον μέχρι τον 5ο μήνα. Επίσης, να τις αποθηκεύεις στις ειδικές θήκες και να τις ελέγχεις συχνά για τυχόν φθορές. Τέλος, μην ξεχνάς να τις αλλάζεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποστείρωσης της πιπίλας, ανάλογα και με τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής. Όποια από τις μεθόδους κι αν ακολουθήσεις, βεβαιώσου ότι η πιπίλα έχει κρυώσει πριν την δώσεις στο μικρό σου.

Βραστό νερό

 • Βράσε νερό σε μπρίκι ή κατσαρολάκι, ρίξε μέσα την πιπίλα και άφησέ την για 5- 10 λεπτά.
 • Βγάλ' την σε μια καθαρή, στεγνή επιφάνεια για να στεγνώσει καλά.

Βρεφικός αποστειρωτής

 • Υπάρχουν πολλοί βρεφικοί αποστειρωτές, για μπιμπερό, πιπίλες και άλλα βρεφικά αντικείμενα, που εξοντώνουν μέχρι και το 99,9% των μικροβίων.
 • Είναι σημαντικό να έχεις πλύνει καλά την πιπίλα με νερό και σαπούνι πριν την βάλεις στον αποστειρωτή.
 • Για ταξίδια και όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, ένας φορητός αποστειρωτής είναι μία ιδιαίτερα πρακτική λύση

Φούρνος μικροκυμάτων

 • Πριν βάλεις την πιπίλα στον φούρνο μικροκυμάτων, διάβασε τις οδηγίες του κατασκευαστή για να βεβαιωθείς ότι μπαίνει
 • Τη βάζεις σε ένα μπολ με νερό, και στην συνέχεια στον φούρνο μικροκυμάτων.
 • Στους περισσότερους φούρνους μικροκυμάτων, είναι ασφαλές να βάλεις την πιπίλα για maximum 60 δευτερόλεπτα σε maximum 800W. Διαφορετικά η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 100°C και είναι πολύ πιθανό να φθαρεί η πιπίλα.
 • Μόλις τελειώσει ο χρόνος, περίμενε  2-3 λεπτά για να κρυώσει το μπολ, χύσε το νερό και βάλε την πιπίλα σε στεγνή, καθαρή επιφάνεια.
 • Επιπλέον, για τον φούρνο μικροκυμάτων, υπάρχουν ειδικά σακουλάκια και ειδικοί αποστειρωτές, με αναλυτικές οδηγίες χρήσης

Η τελική επιλογή της κατάλληλης πιπίλας, εξαρτάται κυρίως από τις προτιμήσεις του μωρού. Μην ξεχνάς, να συμβουλεύεσαι πάντα τον/την παιδίατρό του για τη σωστή χρήση και αποστείρωση.

Σχετικά Άρθρα

Επιστροφή από το μαιευτήριο: Οι πρώτες μέρες στο σπίτι με το μωρό
Τα 7 Καλύτερα Καρότσια Μωρού 2023
Διάλεξε το καλύτερο baby monitor για να είσαι πάντα δίπλα στο μωρό σου (Οκτώβριος 2023)
Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις Καρεκλάκι Φαγητού - Οδηγός Αγοράς (Σεπτέμβριος 2023)
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες