Νέα ενεργειακή ετικέτα: Τι άλλαξε;

Νέα ενεργειακή ετικέτα: Τι άλλαξε;

Η ενεργειακή ετικέτα των ηλεκτρικών συσκευών άλλαξε από 1η Μαρτίου 2021 & απέκτησε νέα κλίμακα A έως G

Η ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών, έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και αρκετά χρόνια, με στόχο να παρέχει στους καταναλωτές, με απλό τρόπο, ακριβείς και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Στην ουσία, η ενεργειακή σήμανση, μέσω της ετικέτας, μας βοηθά στην επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Τι άλλαξε και γιατί;

Από 1η Μαρτίου 2021, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έκανε την εμφάνισή της η νέα ενεργειακή ετικέτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.

Η αλλαγή αυτή κρίθηκε σκόπιμη για να προσφέρει:

  • Καλύτερη πληροφόρηση για τους καταναλωτές: Η παλιά ενεργειακή ετικέτα, με κλίμακα A+++ έως D, δεν ήταν πλέον τόσο χρηστική. Αφενός οι πολλές κλάσεις «+» στην κλίμακα και αφετέρου η κατάταξη των περισσότερων προϊόντων ήδη στις 2-3 υψηλότερες κλάσεις, μπερδεύουν τους καταναλωτές και τους δυσκολεύουν από το να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.

  • Κίνητρα για τους κατασκευαστές: Μέσω της νέας σήμανσης ενθαρρύνονται οι κατασκευαστές να παράγουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Ποια είναι τα στοιχεία της νέας ενεργειακής ετικέτας;
Ποια είναι τα στοιχεία της νέας ενεργειακής ετικέτας;

1. Κλίμακα ενεργειακής απόδοσης

Η κλίμακα ενεργειακής απόδοσης άλλαξε. Αυτή είναι και η ουσιαστικότερη αλλαγή. Οι κλάσεις Α+, Α++ και Α+++, οι οποίες προκαλούσαν και τη μεγαλύτερη σύγχυση, καταργήθηκαν. Πλέον η κλίμακα αποτελείται από τις κλάσεις A, B, C, D, E, F, G και θα είναι κοινή για όλα τα προϊόντα.
Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (πράσινες) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινες) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

2. Κωδικός QR

Στην πάνω δεξιά γωνία της ετικέτας τοποθετείται κωδικός QR. Σαρώνοντας τον κωδικό με smartphone αποκτάς πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων “EPREL”, η οποία παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τα προϊόντα που φέρουν ενεργειακή σήμανση.

3. Κατανάλωση Ενέργειας

Στο μεσαίο τμήμα της ετικέτας παρουσιάζεται η κατανάλωση ενέργειας πιο ευδιάκριτα και αποτυπώνεται με έναν από τους ακόλουθους τρόπους, ανάλογα με την ομάδα προϊόντος: σε kWh ανά έτος, σε kWh ανά 1000 ώρες ή σε kWh ανά 100 κύκλους λειτουργίας.

4. Εικονογράμματα

Στο κάτω τμήμα της ετικέτας εμφανίζονται εικονογράμματα τα οποία ενημερώνουν για πρόσθετα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Τα περισσότερα εικονογράμματα παραμένουν ίδια με αυτά της παλιάς ενεργειακής ετικέτας, ορισμένα ανανεώθηκαν, ενώ προστέθηκαν και κάποια καινούργια.

Ποιες ομάδες προϊόντων φέρουν τη νέα ενεργειακή ετικέτα;

Η εφαρμογή των νέων ενεργειακών ετικετών στις ομάδες προϊόντων έγινε σταδιακά και έχει ήδη ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, οι ομάδες προϊόντων που την έχουν αποκτήσει από 1η Μαρτίου 2021 είναι:

*Η οριστική μετάβαση για τους λαμπτήρες θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ για τις υπόλοιπες συσκευές έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

  • Δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της παλιάς και της νέας κλίμακας ενεργειακής απόδοσης. Συνεπώς μην περιμένεις ένα προϊόν κλάσης A+++ να θεωρείται κλάσης A και στη νέα ετικέτα. Αντιθέτως, πολλές συσκευές με προηγούμενη κλάση ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα A+++, έχουν αποκτήσει χαμηλότερη κλάση (π.χ. B ή ακόμα και C) με βάση τη νέα ετικέτα. Αυτο βέβαια δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή κατανάλωση του προϊόντος έχει αλλάξει, απλώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της απόδοσής του και η κατάταξή του στη νέα κλίμακα A-G.
  • Με βάση τη νέα κλίμακα A-G, ελάχιστα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά αρχικά ανήκαν στην κλάση A. Επομένως η κλάση Α στην αρχή παρέμεινε για κάποιο διάστημα σχετικά κένη και αυτό είναι σκόπιμο ώστε να υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και βελτιωμένων προϊόντων.

Σχετικά Άρθρα

Τρόφιμα που δεν πρέπει να αποθηκεύεις στην κατάψυξη
Πώς να προστατεύσεις τις ηλεκτρικές σου συσκευές από υπέρταση και διακοπές ρεύματος
Πώς να επιλέξεις ανεμιστήρα;
Δώρα για τον Μπαμπά
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες