Σόμπα pellet χωρίς καμινάδα ή ξυλόσομπα χωρίς ρεύμα; Τι να διαλέξεις

Σόμπα pellet χωρίς καμινάδα ή ξυλόσομπα χωρίς ρεύμα; Τι να διαλέξεις

Οι αυξανόμενες τιμές ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, έχουν ωθήσει τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον οικιακό τρόπο θέρμανσης. Ως εκ τούτου, άνθιση γνωρίζουν οι παραδοσιακοί τρόποι όπως η θέρμανση με τη χρήση σόμπας. Όμως, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει θέσει νέα δεδομένα και σε αυτή την κατηγορία προϊόντων, τα οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πριν προβούμε στην οποιαδήποτε αγορά.

Επιλογή καυσίμου

Η πρώτη απόφαση που θα κληθούμε να πάρουμε κατά την έρευνα αγοράς αφορά στο καύσιμο με το οποίο θα τροφοδοτείται η μελλοντική μας σόμπα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αντικείμενο του παρόντος κειμένου αποτελούν οι σόμπες που τροφοδοτούνται με ξύλα ή pellet και όχι αυτές που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, το υγραέριο ή το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σόμπα pellet χωρίς καμινάδα ή ξυλόσομπα χωρίς ρεύμα; Τι να διαλέξεις
Τομείς Σύγκρισης
Ξυλόσομπες Σόμπες Pellet
Απόδοση
(βλέπε παράγραφο απόδοση)
Χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τις σόμπες Pellet. Υψηλή απόδοση έως και 4 ή 5 φορές μεγαλύτερη από μία ξυλόσομπα
Οικολογική Επιβάρυνση Υψηλότερη οικολογική επιβάρυνση:
- Yψηλότερες εκπομπές σωματιδίων από την καύση
Χαμηλότερη οικολογική επιβάρυνση:
- Χαμηλότερες εκπομπές σωματιδίων από την καύση
- Το καύσιμο Pellet κατασκευάζεται από υποπροϊόντα της επεξεργασίας ξύλου που σε διαφορετική περίπτωση δε θα είχαν καμία χρησιμότητα
Εξαερισμός Απαιτείται καμινάδα για τον εξαερισμό της σόμπας Δυνατότητα απουσίας καμινάδας αφού ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιείται από μία περιορισμένου εύρους τρύπα στο τοίχο
Διαθεσιμότητα καυσίμου Τα ξύλα είναι ευρέως διαθέσιμα τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές. Η αναγκαιότητα επεξεργασίας των κατάλληλων υποπροϊόντων ξύλου για την παραγωγή τους, τα καθιστά αυτόματα λιγότερο διαθέσιμα σε σχέση με τα ξύλα
Αναγκαιότητα ηλεκτρικού ρεύματος Είναι εντελώς ανεξάρτητες του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι περισσότερες σόμπες Pellet απαιτούν για τη λειτουργία τους την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα.¹
Ανατροφοδότηση της σόμπας με καύσιμο Η ανατροφοδότησή τους είναι συχνότερη και πραγματοποιείται πάντα με μέριμνα του χρήστη της Είναι εξοπλισμένες με κατάλληλες δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύεται το καύσιμο έτσι ώστε η ροή του να γίνεται αυτόματα αυξάνοντας την αυτονομία και μειώνοντας τον ρυθμό ανατροφοδότησης από τον χρήστη της
Αυτόματη έναρξη/ παύση λειτουργίας σόμπας Δεν υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη λειτουργία Με τη βοήθεια ψηφιακού προγραμματιστή μπορεί να καθοριστεί η αυτόματη έναρξη και παύση λειτουργίας της σόμπας.²
Αποθήκευση καυσίμου Τα ξύλα μπορούν να αποθηκευτούν και σε εξωτερικό χώρο Τα pellets επιβάλλεται να αποθηκευτούν σε χώρο χωρίς υγρασία (εσωτερικός) διότι η αύξηση του όγκου τους (μέσω της απορρόφησης υγρασίας) μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στη σόμπα.

¹ Υπάρχουν σόμπες Pellet που διαθέτουν μπαταρία έτσι ώστε να μη διακόπτεται η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια μίας ενδεχόμενης διακοπής στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος

² Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μοντέλα σομπών pellet τα οποία υποστηρίζουν και τον τηλεχειρισμό τους μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Διαθέσιμοι τύποι σομπών

Αερόθερμες

Ο όρος αερόθερμη που συνοδεύει αρκετά από τα διαθέσιμα μοντέλα σομπών αφορά τη μεταφορά θερμού αέρα σε διάφορους παρακείμενους χώρους με τη βοήθεια βεντιλατέρ (ανεμιστήρα). Ουσιαστικά χάρη στο βεντιλατέρ προσφέρει ταχύτερη κατανομή του ζεστού αέρα στον χώρο.

Αποτελούν τις σόμπες με την πλέον κλασσική λειτουργικότητα, αφού αποδίδουν θερμότητα μόνο στον χώρο εγκατάστασής τους μέσω ακτινοβολίας και μέσω ροής αέρα. Και οι δύο τύποι σομπών μπορούν να είναι αερόθερμες, είτε είναι ξυλόσομπες είτε σόμπες pellet.

Tip: Σε περίπτωση όπου η σόμπα έχει βεντιλατέρ προτείνεται να διερευνηθεί ο θόρυβος που δημιουργείται κατά την λειτουργία της. Μονάδα μέτρησης θορύβου είναι το decibel (dB). Επειδή είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πόσο αθόρυβο ή θορυβώδες θα είναι το βεντιλατέρ κατά τη λειτουργία του μόνο από την ανάγνωση της συγκεκριμένης τιμής, προτείνεται να την εκμεταλλευτούμε συγκριτικά. Δηλαδή να συγκρίνουμε την τιμή db που παράγει η σόμπα που μας ενδιαφέρει, με αυτή που παράγει μία συσκευή για την οποία έχουμε ιδία άποψη περί των επιδόσεών της.

Καλοριφέρ

Με τον όρο καλοριφέρ αναφερόμαστε στις σόμπες που προσφέρουν επιπλέον τη δυνατότητα να ζεσταίνουν και νερό. Έχουν διπλή λειτουργικότητα, αφού ζεσταίνουν τον χώρο ενώ παράλληλα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο καλοριφέρ αποδίδοντας μέρος της παραγόμενης θερμότητας στο νερό που διατρέχει τα σώματα.

Αυτό συνεπάγεται ότι με τη βοήθεια των εγκατεστημένων σωληνώσεων και ενός κυκλοφορητή, η σόμπα μπορεί να συνδεθεί με τα θερμαντικά σώματα καλοριφέρ που υπάρχουν εγκατεστημένα, και να ζεστάνει όλο το σπίτι. Αυτό ισχύει επίσης τόσο για τις ξυλόσομπες, όσο και για τις σόμπες pellet.


Αεραγωγών

Οι σόμπες pellet αεραγωγών προσφέρουν τη δυνατότητα της σόμπας να αποδίδει θερμότητα και μέσω του αέρα στον χώρο εγκατάστασής της (όχι μόνο μέσω ακτινοβολίας) χωρίς τη χρήση βεντιλατέρ. Μπορεί δηλαδή να μεταφέρει τη ζέστη σε όλο το σπίτι εφόσον συνδεθεί με τις κατάλληλες υφιστάμενες σωληνώσεις που υπάρχουν στο κτίριο, και να προσφέρει ομοιόμορφη θερμοκρασία.

Οφείλουν την ονομασία τους στη εξαγωγή του θερμού αέρα από κατάλληλους αεραγωγούς. Οι προαναφερόμενοι αεραγωγοί μπορούν να είναι ενσωματωμένοι πάνω στη σόμπα ή και σε διπλανά δωμάτια όπου αποδίδουν τη θέρμανση στον χώρο.

Κουζίνα

Οι σόμπες κουζίνες, όπως είναι προφανές από την ονομασία τους, έχουν διπλή λειτουργικότητα αφού ζεσταίνουν τον χώρο ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κανονικές κουζίνες. Γι' αυτό εγκαθίστανται, κατά κύριο λόγο, στον χώρο της κουζίνας.

Τζακόσομπα

Ο συγκεκριμένος τύπος ανήκει στην κατηγορία ξυλόσομπες και ουσιαστικά διαθέτει μπροστινή επιφάνεια με μεγάλο τζάμι, ώστε να δίνει την αίσθηση τζακιού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε σόμπα μπορεί να ανήκει σε παραπάνω από μία κατηγορίες. Επί παραδείγματι υπάρχουν σόμπες που έχουν λειτουργικότητα όπως αυτή που περιγράφεται στη κατηγορία "Κουζίνα", ενώ παράλληλα μπορούν να αποδώσουν θερμική ενέργεια στο νερό του καλοριφέρ όπως οι σόμπες της κατηγορίας "Καλοριφέρ".

Επιλογή ισχύος (kW)

Προκειμένου η σόμπα να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου με το πλέον αποδοτικό τρόπο, θα πρέπει να επιλέξουμε προσεχτικά την ισχύ της. Με τον όρο ισχύ αναφερόμαστε στην θερμική ενέργεια που μπορεί να αποδώσει η σόμπα στον χώρο στη μονάδα του χρόνου. Για τη μέτρηση της ισχύς χρησιμοποιούνται τα kW. Ο υπολογισμός της ισχύς που πρέπει να έχει η σόμπα αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί επιστημονική ανάλυση, αφού πρέπει να λάβουμε υπόψη μία πλειάδα παραμέτρων.

Ενδεικτικά στη συνέχεια αναφέρονται οι πιο σημαντικοί:

  • Τον όγκο του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε
  • Τα υλικά κατασκευής του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης/ αλουμινένιων κουφωμάτων)
  • Τον όροφο στο οποίο βρίσκεται ο υπό εξέταση χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
  • Τον προσανατολισμό του χώρου

Επειδή η επιστημονική επεξεργασία των προαναφερομένων δεδομένων είναι αρκετά περίπλοκη, στη συνέχεια παρατίθεται εμπειρικός κανόνας έτσι ώστε να υπολογίσουμε, κατά προσέγγιση, τα kW που πρέπει να υποστηρίζει η σόμπα που θα προμηθευτούμε.


                                                               Εμπειρικός κανόνας: 5 kW ανά 10 m²

Σκοπός του παραπάνω εμπειρικού κανόνα αποτελεί η αποφυγή αγοράς μίας υπερβολικά μικρής ή μεγάλης σόμπας (από πλευράς kW).

Tip: Εάν η σόμπα είναι ιδιαίτερα μεγάλη τότε ο χώρος θα θερμαίνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα είτε να αναγκαστούμε να ανοίξουμε κάποιο παράθυρο ή πόρτα, είτε να μειώσουμε την ποσότητα καυσίμου στη σόμπα.
Στην πρώτη περίπτωση πρόσθετα καύσιμα θα καταναλώνονται χωρίς αντίκρισμα
Στη δεύτερη περίπτωση η σόμπα δεν θα έχει την προσδοκώμενη απόδοση, η φλόγα θα είναι εξασθενημένη, θα παράγεται περισσότερος καπνός από ότι κατά την κανονική λειτουργία και η υγρασία στο θάλαμο θα είναι αυξημένη με αποτέλεσμα το τζάμι της σόμπας να θολώνει ταχύτερα.
Tip: Εάν η σόμπα είναι ιδιαίτερά μικρή τότε προκειμένου να θερμανθεί ικανοποιητικά ο χώρος θα είναι αναγκαίο η σόμπα να λειτουργεί με υπερτροφοδότηση καυσίμου, γεγονός που μπορεί να υπερθερμάνει και να καταστρέψει τόσο τη σόμπα όσο και το σύστημα καυσαερίων

Απόδοση

Η κατάλληλη ισχύς της σόμπας θα πρέπει να εξεταστεί συνδυαστικά με την απόδοσή της, διότι αφενός μεν η σόμπα θα πρέπει να απελευθερώνει στον χώρο την επιθυμητή θερμική ενέργεια, αφετέρου δε κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνδυάζεται με υψηλή απόδοση. Με τον όρο απόδοση αναφερόμαστε στον λόγο της ενέργειας που αποδίδεται στο χώρο προς την ενέργεια που εσωκλείει το καύσιμο που χρησιμοποιεί η σόμπα.

Tip: Μεταξύ δύο σομπών ίδιας ισχύς οι οποίες αποδίδουν στον χώρο την ίδια θερμική ενέργεια κατά τη στιγμή της σύγκρισής τους, η σόμπα με την υψηλότερη απόδοση καταναλώνει λιγότερα καύσιμα και συνεπώς είναι πιο οικονομική.

Υλικό κατασκευής

Κατά την αναζήτηση της μελλοντικής μας σόμπας είναι δυνατόν να αναρωτηθούμε για το υλικό κατασκευής της. Η πλειονότητα και των δύο σομπών είναι κατασκευασμένες είτε από χυτοσίδηρο (μαντέμι) είτε από ατσάλι. Η διαφορά τους είναι ότι ενώ οι σόμπες pellet στην πλειοψηφία τους είναι κατασκευασμένες από χυτοσίδηρο ή ατσάλι, οι ξυλόσομπες εκτός από τις δύο παραπάνω έχουν επιπλέον ως επιλογή τις κεραμικές και τις πέτρινες.

Ο χυτοσίδηρος ως υλικό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θερμανθεί αλλά διατηρεί κατά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη θερμοκρασία του. Την ίδια ιδιότητα έχουν και ως υλικό οι κεραμικές και πέτρινες επενδύσεις που διαθέτουν ορισμένες από τις ξυλόσομπες. Αντίθετα, το ατσάλι θερμαίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα αλλά ψύχεται επίσης γρηγορότερα.

Tip: Οι παραπάνω διαφοροποιήσεις των δύο υλικών προτείνεται να μην μας απασχολήσουν σε μεγάλο βαθμό διότι οι σύγχρονες σόμπες, λόγω της εξελιγμένης τεχνολογίας, δε διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς τις επιδόσεις τους ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους.
Σόμπα pellet χωρίς καμινάδα ή ξυλόσομπα χωρίς ρεύμα; Τι να διαλέξεις

Πιστοποιήσεις

Οι σόμπες μπορούν να έχουν διάφορες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες από τις πλέον διαδεδομένες:

Πιστοποίηση CE/ EN 14785

Οι σόμπες με την σήμανση CE/ EN 14785 πληρούν το πρότυπο 14785 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρότυπο αυτό αφορά σε προδιαγραφές που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη κατασκευή, την ασφάλεια, την επίδοση και τον έλεγχο σομπών που τροφοδοτούνται μέσω μηχανισμού από Pellet και έχουν ισχύ έως 50kW. Οι συγκεκριμένες σόμπες είναι δυνατόν να έχουν εσωτερική ή εξωτερικών χοάνη για την αποθήκευση των pellets και λειτουργούν πάντα με τη πόρτα κλειστή.

Πιστοποίηση CE/ EN 13240

Οι σόμπες με την σήμανση CE/ EN 13240 πληρούν το πρότυπο 13240 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρότυπο αυτό αφορά σε προδιαγραφές που σχετίζονται με το σχεδιασμό, τη κατασκευή, την ασφάλεια, την επίδοση και τον έλεγχο συσκευών θέρμανσης που τροφοδοτούνται με χειροκίνητο τρόπο από στέρεα καύσιμα. Το συγκεκριμένο πρότυπο δεν καλύπτει συσκευές που είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες για υποβοήθηση της καύσης.

Πιστοποίηση ΕPA

H πιστοποίηση EPA δίδεται από γραφείο περιβαλλοντικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών (Environmental Protection Agency) και αφορά στα επιτρεπόμενα όρια ρύπων που πρέπει να πληρούν οι σόμπες ξύλου. Συνεπώς οι σόμπες ξύλου που είναι πιστοποιημένες κατά EPA αποτελούν αποδεδειγμένα μία επιλογή περισσότερο οικολογική. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι σόμπες Pellet δεν λαμβάνουν σχετική πιστοποίηση διότι από τη φύση τους (όπως έχει ήδη αναφερθεί) έχουν πολύ πιο οικολογική συμπεριφορά.


Πρόσθετες Λειτουργίες & Χαρακτηριστικά

Θερμοστάτης

Η ύπαρξη θερμοστάτη διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή μέσα στον χώρο ενώ παράλληλα εξοικονομεί καύσιμα.

Μηχανισμός αυτόματου καθαρισμού τζαμιού

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός βοήθα έτσι ώστε το τζάμι να παραμένει περισσότερο διάστημα καθαρό, δίνοντας τη δυνατότητα συνεχούς θέασης της φλόγας κατά την καύση.

Δοχείο συλλογής στάχτης

Ένα μεγάλο δοχείο συλλογής στάχτης το οποίο αφαιρείται και επανατοποθετείται εύχρηστα, διευκολύνει την τακτική συντήρηση της σόμπας.

Καταλύτης

Ορισμένα μοντέλα σομπών είναι εξοπλισμένα με καταλύτη έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καθαρότερη καύση, δηλαδή καύση που συνδυάζεται με μικρότερη εκπομπή ρύπων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως όλοι οι καταλύτες έτσι και οι καταλύτες των σομπών υπόκεινται σε φθορά και απαιτούν αντικατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα από κατασκευαστή της σόμπας.

Θες περισσότερες προτάσεις για θέρμανση χωρίς ρεύμα; Διάβασε το άρθρο μας για τις καλύτερες σόμπες υγραερίου!

Πηγές: epa.gov en-standard.eu en-standard.eu

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτερες ξυλόσομπες για το 2024
Αντλία Θερμότητας για το σπίτι!
Ηλεκτρικές Κουβέρτες: Βρες την καλύτερη για σένα
Θέρμανση με Ρεύμα: 7 προτάσεις για καλύτερη θέρμανση στο σπίτι
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες