Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

Γιατί να επιλέξετε μια έτοιμη σύνθεση Desktop PC;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προβείτε στην αγορά έτοιμης σύνθεσης Desktop PC. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

 • Δεν χρειάζεται να κάνετε έρευνα για να βρείτε τα κατάλληλα εξαρτήματα

Η σύνθεση ενός υπολογιστή απαιτεί χρόνο και γνώση. Επίσης, οι ατελείωτες επιλογές ταιριάσματος των εξαρτημάτων μπορεί να σας οδηγήσουν σε υπερανάλυση και χάσιμο χρόνου. Με μια έτοιμη σύνθεση γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι όλα τα εξαρτήματα είναι συμβατά μεταξύ τους και το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να βάλετε τον υπολογιστή στην πρίζα.

 • Δεν χρειάζεται συναρμολόγηση

Η συναρμολόγηση απαιτεί εμπειρία που δεν διαθέτουν όλοι. Αν δεν γνωρίζετε πως να συναρμολογείτε έναν υπολογιστή, δεν σας ενδιαφέρει το..."άθλημα" και απλά χρειάζεστε έναν υπολογιστή να κάνετε άμεσα τη δουλειά σας, μια έτοιμη σύνθεση είναι η κατάλληλη επιλογή.

 • Εγγύηση και υποστήριξη

Τα περισσότερα έτοιμα συστήματα καλύπτονται από μια ενιαία εγγύηση για όλο το σύστημα και όχι για το κάθε εξάρτημα ξεχωριστά. Επίσης, αν παραστεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία, απευθύνεστε σε ένα και μοναδικό customer support χωρίς να χρειάζεται να ψάξετε ποιο εξάρτημα έχει πρόβλημα.

 • Κόστος

Αν και στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι παραπάνω ευκολίες αντιστοιχούν και σε μεγαλύτερο κόστος αγοράς σε σχέση με το χτίσιμο κομμάτι - κομμάτι, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι εταιρίες βγάζουν προσφορές, αρκετά δελεαστικές που πλησιάζουν ή μπορεί ακόμα και να γίνουν πιο συμφέρουσες από custom build.

Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

Τι να προσέξετε πριν την αγορά ενός έτοιμου Desktop PC

 • Εγγύηση

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η εγγύηση σε ένα έτοιμο σύστημα τις περισσότερες φορές καλύπτει το σύνολο του υπολογιστή και όχι απλά τα μεμονωμένα εξαρτήματα. Βεβαιωθείτε ότι αυτό όντως ισχύει στον υπολογιστή που σκέπτεστε να αγοράσετε.

 • Πόσο σύγχρονα είναι τα εξαρτήματα που διαθέτει;

Να θυμάστε π.χ πως ο intel i3 του 2019 είναι σαφώς υποδεέστερος του intel i3 κατασκευασμένος το 2023, αντίστοιχα και με τους επεξεργαστές της AMD. Θα πρέπει ιδανικά να γνωρίζετε τη γενιά του επεξεργαστή. Καλό θα είναι να πλησιάσετε (ανάλογα τα οικονομικά σας), όσο πιο κοντά στην πιο σύγχρονη γενιά γίνεται.

 • Το αποθηκευτικό μέσο είναι SSD;

Οι SSD είναι πιο οικονομικοί από ποτέ και έχουν αντικαταστήσει τους παλιούς σκληρούς δίσκους HDD. Πρόκειται για μια αναβάθμιση που αξίζει να υπάρχει στο σύστημα σας καθώς οι διαφορές είναι τεράστιες. Προτείνουμε να επιλέξετε υπολογιστή που θα έχει σίγουρα τουλάχιστον έναν SSD ενσωματωμένο.

 • Έχει δυνατότητες αναβάθμισης και αν ναι, ποιες;

Μπορείτε να αναβαθμίσετε τον επεξεργαστή, τη μνήμη, τα αποθηκευτικά μέσα; Αν ναι, μέχρι πόση μνήμη και πόσους δίσκους μπορείτε να προσθέσετε; Ποιο είναι το Socket της μητρικής; Θα μπορέσει να φιλοξενήσει νεότερους επεξεργαστές όταν παραστεί η ανάγκη; 

 • Τι είδους τροφοδοτικό ενσωματώνει;

Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας κατασκευαστής τοποθετεί ένα μη ποιοτικό τροφοδοτικό σε έναν έτοιμο υπολογιστή για να μειώσει το κόστος. Το τροφοδοτικό όμως είναι το σημαντικότερο στοιχείο που κάνει έναν υπολογιστή να λειτουργεί σωστά. Προσπαθήστε να αντλήσετε πληροφορίες για τον κατασκευαστή του τροφοδοτικού. Να θυμάστε οτι τα WATT δεν καθορίζουν το πόσο καλό είναι ένα τροφοδοτικό. 

 • Διαθέτει αρκετές θύρες I/O;

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετές θύρες USB και ότι είναι του σωστού τύπου για τις ανάγκες σας. Η ύπαρξη τέτοιων θυρών στο μπροστινό πάνελ είναι επίσης σημαντική καθώς πρόκειται για μεγάλη ευκολία στο να συνδέετε περιφερειακά. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε λειτουργίες όπως το ενσωματωμένο Wi-Fi ή το Bluetooth.

Η σημασία των παραπάνω γίνεται μεγαλύτερη όσο ανεβαίνει και η αξία του υπολογιστή. Σε έναν απλό υπολογιστή που θέλουμε να εκτελέσουμε καθημερινής φύσεως εργασίες μπορεί να μην έχει τόση αξία το να γνωρίζουμε το είδος της μητρικής ή το πόσο future proof μπορεί να είναι ο υπολογιστής μας. Αν πρόκειται όμως για ένα ακριβότερο σύστημα που στοχεύει σε απαιτητικές εργασίες και gaming, τότε το να γνωρίζουμε τα βασικά στοιχεία του, μπορεί να μας γλυτώσει από περιττά έξοδα και εκπλήξεις αργότερα.

Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

Τύποι Desktop Υπολογιστών

1. Gaming PC

Ένα Gaming PC χαρακτηρίζεται κυρίως από την κάρτα γραφικών που διαθέτει. Αν ένας υπολογιστής διαθέτει μια ξεχωριστή κάρτα γραφικών ικανή να τρέξει τουλάχιστον ικανοποιητικά τα τελευταία παιχνίδια, τότε θεωρείται ένας Gaming υπολογιστής.

Φυσικά και εδώ συναντάμε διαβαθμίσεις. Υπάρχουν Gaming PC για περιστασιακούς χρήστες αλλά και Gaming PC για Hardcore χρήστες.

Θεωρώντας αυτονόητο ότι όλα τα στοιχεία ενός Gaming PC είναι συνήθως ανάλογης δυναμικότητας με την κάρτα γραφικών και παίρνοντας ως δεδομένο οτι ο SSD είναι το κύριο αποθηκευτικό μέσο, μπορούμε να καταλήξουμε στα παρακάτω:

 • Περιστασιακό Gaming με ενεργοποιημένες τις περισσότερες ή όλες τις ρυθμίσεις έως 1080p:

Desktop PC με κάρτες όπως η GTX 1650-1660/RTX 3050/RX 5600 XT/RX 6600/RX 7600

 • Gaming με ενεργοποιημένες τις περισσότερες ή όλες τις ρυθμίσεις έως 1440P για Casual Gaming:

Desktop PC με κάρτες όπως η RX 6750 XT/RTX 4070/RTX 4060/RTX 3070/RTX 3060Ti/RX 6800/RX 7800XT

 • Gaming με ενεργοποιημένες τις περισσότερες ή όλες τις ρυθμίσεις έως 4K για Hardcore Gamers:

Desktop PC με κάρτες όπως η RTX 4090/4080/3090/3080/RX 6900XT/RX 7900XTX

Skroutz Tip: Ιδανικά, ο επεξεργαστής θα πρέπει να είναι δυνατότερος ή έστω αντίστοιχης δυναμικότητας με την κάρτα γραφικών. Γενικά θα πρέπει ένας mid range επεξεργαστής να συνδυάζεται με μια mid range κάρτα και ένας κορυφαίος επεξεργαστής, με μία αντίστοιχη κορυφαία κάρτα αν θέλετε να πλησιάσετε σχεδόν στο 100% των δυνατοτήτων του συστήματος. Πριν επιλέξετε Gaming υπολογιστή καλό θα είναι να υπάρχουν αυτοί οι συσχετισμοί.

Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

2. Performance PC

Ένα Performance PC χαρακτηρίζεται από αυξημένη δύναμη έτσι ώστε να μπορεί απροβλημάτιστα να τρέξει επαγγελματικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, σχεδιασμού CAD, προγραμματισμού κ.α. Αυτά τα PC διαθέτουν τουλάχιστον 16GB RAM και CPU από intel i5/AMD Ryzen 5 και άνω. 

Μάλιστα, αν χρειαζόμαστε υπολογιστή για σχεδιασμό γραφικών, CAD κλπ, μπορεί να χρειαστούμε υπολογιστή με επαγγελματικές κάρτες γραφικών όπως οι Quadro

Εννοείται επίσης πως ένα Gaming PC θα μπορούσε να είναι και Performance PC ταυτόχρονα, αρκεί να πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις. Οι κάρτες γραφικών των Gaming PC είναι ικανές να τρέξουν και να διαχειριστούν επαγγελματικά προγράμματα.

Skroutz Tip: Αν πρόκειται να εστιάσετε κάπου περισσότερο, καλό θα είναι να επιλέξετε έναν υπολογιστή με όσο πιο σύγχρονο επεξεργαστή γίνεται μιας και το συγκεκριμένο στοιχείο είναι τις περισσότερες φορές το πιο σημαντικό στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

3. Basic PC

Ένα Basic PC είναι ο υπολογιστής απλής χρήσης. Είναι ικανός να μας εξυπηρετήσει σε καθημερινές εργασίες όπως mail, social media, προβολή ταινιών, ακόμα και σε ελαφρύ gaming καθώς πολλοί επεξεργαστές, ακόμα και χαμηλής δυναμικότητας ενσωματώνουν κύκλωμα γραφικών με αξιοπρεπείς επιδόσεις. Επίσης είναι η πιο οικονομική κατηγορία σε σχέση με τις προηγούμενες. 

Πιο συγκεκριμένα, συνήθως ενσωματώνουν 8GB RAM με επεξεργαστές Intel i3/i5 - Ryzen 3/5. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι τα αποθηκευτικά μέσα SSD τα οποία είναι πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με το αρχικό τους λανσάρισμα στην αγορά. Το γεγονός αυτό καθιστά τους υπολογιστές απλής χρήσης, πολύ πιο δυνατούς σε σχέση με παλιότερους υπολογιστές αυτής της κατηγορίας οι οποίοι διέθεταν αργούς δίσκους HDD.

Desktop PC: Οδηγός αγοράς & tips

Refurbished PC

Τα Refurbished PC μπορεί να αποτελέσουν μια συμφέρουσα λύση, κυρίως για χρήστες που αναζητούν έναν απλό υπολογιστή για τις καθημερινές τους εργασίες και όχι μόνο. Επίσης, διαθέτουν εγγύηση 2 ετών. 

Γιατί να τα επιλέξετε;

 • Οικονομία

Τα συγκεκριμένα συστήματα διατίθενται σε τιμές πολύ χαμηλότερες όντας ικανότερα πολλές φορές σε σχέση με τα καινούργια. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ένας Refurbished υπολογιστής με επεξεργαστή i5 ή i7 μπορεί να είναι οικονομικότερος σε σχέση με έναν καινούργιο υπολογιστή με επεξεργαστή i3.

 • Επιδόσεις

Αποκτάτε υπολογιστή υψηλής ποιότητας που στις περισσότερες περιπτώσεις αποδίδει σαν καινούργιος, καθιστώντας ευκολότερη την παρακολούθηση της τελευταίας τεχνολογίας.

 • Φιλικά στο περιβάλλον

Η επιλογή ενός Refurbished υπολογιστή προάγει τη βιωσιμότητα δίνοντας μια δεύτερη ζωή στα ηλεκτρονικά είδη που διαφορετικά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα ηλεκτρονικά απόβλητα. Μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής νέων συσκευών.

Για τις προτάσεις μας μπορείς να διαβάσεις το άρθρο με τα καλύτερα Desktop PC

Σχετικά Άρθρα

Νέοι επεξεργαστές Intel Raptor Lake Refresh (14th Gen)
Νέα σειρά επεξεργαστών AMD 8000G
Οι καλύτερες οθόνες υπολογιστή της αγοράς (Ιανουάριος 2024)
Προτάσεις αγοράς monitor για επαγγελματική χρήση
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες