Έχω ένα Xmax 250 του 2005 μοντέλο ποια λάδια είναι τα ιδανικά γι’αυτο το μοτέρ; Εγώ μέχρι στιγμής βάζω τα motul 10 40 MA. Ποια η διαφορά μεταξύ MA και MB στη συσκευασία;
Τα λάδια ma είναι για κινητήρες που έχουν κοινή λίπανση σασμάν και κινητήρα.Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν ΚΑΙ σε κινητήρες που το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χωριστά.
Τα mb είναι μόνο για την δεύτερη περίπτωση,(όπου υπάρχει δηλαδή χωριστή λίπανση σασμάν).
Αν τα mb μπουν σε μοτέρ με κοινή λίπανση σασμάν και κινητήρα τότε θα υπάρξει πατινάρισμα του συμπλέκτη λόγω της ύπαρξης αντιτριβικών συστατικών.
Άρα όπου το μάνιουαλ λέει mb τότε μπαίνει και ma άφοβα.
Αν όμως λέει ma τότε τα mb απαγορεύονται.
Αν στο xmax το σασμάν είναι χωριστά από τον υπόλοιπο κινητήρα (που σημαίνει ότι λιπαίνεται από βαλβολίνη όπως στα περισσότερα σκούτερ) τότε βάζεις mb αλλά και ma δίχως κανένα πρόβλημα.
Αν όμως σασμάν και κινητήρας λιπαίνονται μαζί (όπως στις περισσότερες μοτοσικλέτες) τότε απαγορεύονται τα mb γιατί τα αντιτριβικά πρόσθετα που έχουν θα προκαλέσουν πατινάρισμα στους δίσκους του συμπλέκτη.
Όχι είναι χωριστα φίλε μου και μάλιστα στον μάστορα τον οποίο έχω αλλάξει τα λάδια μου είπε πως οτι λάδι βάζεις στον κινητήρα το ίδιο λάδι βάζεις και στη μετάδοση και όχι βαλβολίνη. Θα ήθελα και τη δικη σου γνωμη
Φίλε μου σε ευχαριστώ πολυ για την ωραία επεξήγηση που έκανες αλλά διάβασα το manual από το συγκεκριμένο μοντέλο και στις προδιαγραφές του λαδιού λέει Jaso standard MA. Όποτε ότι πει το manual. Σε ευχαριστώ και παλι
Εσυ χρειάζεσαι σίγουρα τα ΜΒ που ειναι για αυτοματο κιβωτιο(scooters δηλαδη) ενω τα ΜΑ είναι για μηχανες με ταχυτητες. Μια χαρα ειναι αυτα που χρησιμοποιεις απλα πάρε τα MB.
Και οι δυο συσκευασίες που αναφέρω είναι ίδιες και λένε από έξω ότι είναι για σκούτερ, η μόνη διαφορά είναι ότι η μια γράφει MA και η άλλη MB. Άρα δεν νομίζω ότι το ένα από τα δυο είναι για μηχανές με ταχύτητες. Δεν ξέρω μπορεί να κάνω και λαθος