Εγώ σε παρόμοιο setup έχω ένα Asus RT-AX88U ως κύριο router για να κάνω όλη την διαχείριση του δικτύου, και το έχω setup ως Mesh Router. Μετά έχω βάλει δυο Asus ZenWiFi AX (XT8) setup ως Mesh AP συνδεδεμένα με καλώδιο.
Συνολικά καλύπτω 250 τετραγωνικά (ισόγειο, 1ος), με κήπους, full σήμα.
Τα AP Mesh δεν είναι ανάγκη να έχεις Mesh router της ίδιας εταιρίας, μπορούν να φτιάξουν δικό τους Mesh. Το μειονέκτημα είναι πως δεν θα έχεις το ίδιο Wifi SSID του router και θα πρέπει να διαχειρίζεσαι δύο δίκτυα. Ενώ με ένα κεντρικό router μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα του δικτύου.
Εγώ με το Asus router το έχω σετάρει να κατεβάζει τα update μόνο του κάθε φορά και να τα περνά τα ξημερώματα (04:00), αν πάρω κάποιο άλλο Mesh το μόνο που έχω να κάνω είναι να πατήσω να το βρει και έχω πλήρη εικόνα στο ποια συσκευή είναι συνδεδεμένη, που μπαίνει, τι σήμα έχει, Parental Controls λειτουργία χρήσιμη σε σπίτι με τα παιδιά, port forward/trigger, κλπ. Το καλύτερο είναι πως όλα τα AP παίρνουν όλες τις ρυθμίσεις αυτόματα.
Τα Ubiquity είναι πολύ καλά αλλά το μειονέκτημα είναι πως το οικοσύστημα είναι πολύ ακριβό για να μπεις. Το πλεονέκτημα είναι πως αν μπεις και το σετάρεις σωστά (αλλιώς θα έχεις θέμα, από εμπειρία) μετά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέεις τις νέες συσκευές.
Προαιρετικά προτείνω, αν χρειαστείς router:
- Asus RT-AX88U
- Asus RT-AX82U
- Asus RT-AX55
- TP-LINK Archer AX90 v2
Για Access Point προτείνω:
- Asus ZenWiFi AX (XT8)
- Asus ZenWiFi AX Mini XD4
- TP-LINK Deco X68 v2
- TP-LINK Deco X20 v2