Ξυλόσομπες

Ερωτήσεις στην κατηγορία Ξυλόσομπες (27)

Κάνε μια ερώτηση

Τι διαφορά υπάρχει σε χαλιβδινη, μεταλλική κ μαντεμενια σόμπα ξύλου?

Θα είναι η πρώτη φορά που θα βάλουμε σόμπα και δεν ξέρω ποια πρέπει να διαλέξω! Έχω σπίτι 60 τετραγωνικά πάνω κάτω(30+30) με ταβάνι από ξύλο και επένδυση γυψοσανίδα! Θέλω να έχει φούρνο ή μάτια ή κ τα δυο! Γενικά ΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ πριν την αγορά μου! Βοηθήστε με σας παρακαλώ όσοι έχετε εμπειρία...είμαστε άσχετοι οικογενειακώς με το θέμα! Ευχαριστώ πολύ

1 Απάντηση

• Η χαλύβδινη είναι η μεταλλική. Η μαντεμένια είναι διαφορετική. Διαφορές: Το μαντέμι κρατάει τη θερμότητα και την αποδίδει για περίπου μισή με μία ώρα αφού σβήσει η φωτιά. Όμως επίσης, το μαντέμι είναι πιο εύθραυστο σε τυχόν δυνατό χτύπημα.
    • Με φούρνο θα έχεις την επιπλέον λύση του μαγειρέματος (οικονομία σε ρεύμα αν έχεις αναμμένη σόμπα και φουρνίσεις το φαγητό σου εκεί). Αλλά θα έχεις και μικρότερο θάλαμο καύσης, θα χρειάζεσαι δλδ ξύλα κομμένα πιο μικρά.
    • Για σπίτι σε τετραγωνικά και διαρρύθμιση σαν το δικό σας, μία σόμπα στα 09-12 Kw είναι υπέρ αρκετή. Το μόνο θέμα είναι τα δύο επίπεδά σας (άνω και κάτω όροφος). Αν οι όροφοι δεν απομονώνονται με πόρτα, η θερμότητα θα πηγαίνει (φυσιολογικά) προς τα πάνω. Ο πάνω όροφος θα είναι "φούρνος" όσο ο κάτω θα προσπαθεί να ζεστάνει. Αν υπάρχει ενδιάμεση πόρτα, ο κάτω θα ζεστάνει και ο πάνω θα ζεστάνει μόλις ανοίξεις την πόρτα, αλλά θα κρυώνει ο κάτω. Ή κάνετε αυτές τις παραδοχές και προχωράτε ή κάνετε μεγαλύτερη "επένδυση" σε σόμπα με αεραγωγούς (κανάλια) που θα διοχετεύουν το θερμό αέρα σε κάθε επίπεδο και δωμάτιο ξεχωριστά. Εκεί όμως τα χρήματα για σόμπα και παρελκόμενα υλικά και εγκαταστάσεις (αεραγωγοί, τρυπήματα, επενδύσεις μονώσεων, γυψοσανίδες, εργατικά) ανεβαίνουν αρκετά επιπλέον της τιμής της σόμπας.
    • maria_xristina49

Σας υπέρ ευχαριστώ που μου απαντήσατε!!! Καλή χρονιά!!!!

• Loukia_Haikali

Μπορείτε να μου πείτε τι κάνατε έτσι είναι και το δικό μου σπίτι και δεν ξέρω τι να κάνω ευχαριστώ!