Είναι αλήθεια ότι απαγορευται η διόπτρα στην Ελλάδα;

11 Antworten

• Απαγορεύονται αλλά πωλούνται ελεύθερα (επισήμως για airsoft).

• Όχι . Πριν το ν. 4678 /20 η διόπτρα ήταν ελεγχόμενο αντικείμενο , δλδ η αγορά και η κατοχή της απαιτούσε άδεια από την αστυνομία , και η χρήση της μπορούσε να γίνει μόνο σε όπλα σκοποβολής και εντός σκοπευτηρίων . Τώρα είναι δυνατή η κατοχή της χωρίς τη σχετική άδεια , δεν είμαι όμως σίγουρος αν η αγορά της απαιτεί άδεια .

• STAYROS_MITSIALIS

Α... μια και το ψαξα παραπάνω ( μ ενδ ιαφέρει και μένα το θέμα ) η σχετική ΥΑ του ιανουαρίου του 2023 ( και η οποία στηρίζεται με τη σειρά της στον πρόσφατα πτροποποιημένο νόμο 4678/ 20 (άρθρο 3 παρ. 1 )) αναφέρει ότι για τη αγορά σκοπευτικής διόπτρας εφαρμόζανται οι διατάξεις του αρ.6 παρ. 5 ν. 2168/93. Δηλ , η νόμιμη αγορά της απαιτεί άδεια από την αστυνομία ( η νόμιμη κατοχή της δεν απαιτεί πλέον άδεια ). Επειδή όμως , βάσιμο λόγο έχουν να την αγοράσουν μόνο σκοπευτές που κάνουν σκοποβολή ( εννοείται σε σκοπευτήρια και επίσημους αγώνες ) , δεν έχει λόγο να την αποκτήσει ο καθένας ,μιας και δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει νόμιμα σχεδόν πουθενά !.

• Ναι

• Νομίζω ναι έχω ακούσει

• Αλλά μόνο για σκοποβολή στο σπίτι χρησιμοποιειται κανονικά δεν υπάρχει προβλημα

• Κωνσταντίνος Κ11

Η σκοποβολή στο σπίτι ή σε οποιονδήποτε ιδιόκτητο χώρο (αυλή, χωράφι) απαγορεύεται στην Ελλάδα. Μόνο σε σκοπευτήριο θεωρείται νόμιμη.

• Απαγορευεται φίλε αν κανεις κυνήγι με διόπτρα γιατί δεν αφήνεις περιθωριο στο ζωο ενώ με τα απλά σκοπευτικα έχει μια πιθανοτητα να γλιτωσει

• Kyriakos Economou

Αυτό ακριβώς είναι το νόημα της χρήσης της διόπτρας στις εξευγενισμένες χώρες εκτός Ελλαδιστάν. Βολές με μεγαλύτερη ακρίβεια εξυπηρετούν το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο κατά βάση είναι να μην πληγώνεται άσκοπα το θήραμα ή να μην φεύγει πληγωμένο με αποτέλεσμα να πεθάνει πολύ πιο μακριά άσκοπα εφόσων μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθεί απο τον κυνηγό. Στο Ελλαδιστάν όμως ο κάθε άσχετος μιλάει για περιθώρια και ευκαιρίες που δίνονται στο θήραμα αν δεν χρησιμοποιείται διόπτρα. Εν ολίγοις, μείνε στο pubg φίλε.

• Όχι φίλε μου.Χρησιμοποιείς διόπτρα κανονικά

• Όχι στα αεροβόλα

• να προσθεσω οτι δεν απαγορευεται η κατοχη διοπτρας (εφοσον δεν βρισκεται πανω σε οπλο).

• Ναι μόνο σε λιοκανα διλαδη σε καραμπίνες

• spyros giourgas

Απαγορεύεται γενικά η διόπτρα σε όλα τα όπλα εκτός από τα άτομα που είναι σε σκοπευτήριο, διαθέτουν άδεια απο την αστυνομία και όσο αφορά τα λιοκανα πρέπει να είσαι επίσημο μέλος της κυνηγετικής ομοσπονδίας και να την χρησιμοποιείς μόνο στο κυνήγι του αγριογουρουνου όταν υπάρχει επικηρύξει για το κυνήγι του για να υπάρξουν τα λιγότερο τραυματισμενα θηράματα, απαγορεύεται η διόπτρα λόγο που βοηθάει να επιτυχείς με μεγαλύτερη ακρίβεια τον στόχο σου

• KwstasAp

Δηλαδή σε ένα airsoft sniper δεν μπορω να βάλω διοπτρα;;;;

• Ναι εκτός αν είσαι γραμμένος σε σκοπευτικό όμιλο και την χρησιμοποιείς εκεί.

• panagiotistk

Και πάλι θέλει άδεια από την αστυνομία

• Konstantinos_K4121

Επιτρέπεται η χρήση διόπτρας μόνο για σκοποβολή σε οργανωμένο σκοπευτήριο.

• Info_Nireas_Hotel

Πρόσφατα πήρα τη διόπτρα μου. Έκανα αίτηση στην ασφάλεια για οπτικό βοήθημα και με το χαρτί της έγκρισης την αγόρασα. Όσο βρίσκεται εκτός όπλου κανένα πρόβλημα.