Ντεσιμπελόμετρα

Ερωτήσεις στην κατηγορία Ντεσιμπελόμετρα (1)

Κάνε μια ερώτηση

ποιο ειναι το οριο που δεν πρεπει να ξεπερναω;

να κανω μια ερωτηση παιδια, εχω ενα γειτονα που μου κανει παρατηρησεις για το παραμικρο, απο εναν αγωνα ή με μουσική, ενω ειναι σε φυσιολογικο οριο κατ΄εμενα, αλλα επειδη θελω να αγορασω ενα ηχομετρο, ποιο ειναι το οριο που δεν πρεπει να ξεπερναω για να το δειχνω στο γειτονα? αν μπορει καποιος να μου απαντησει θα με βοηθουσε πολυ, ευχαριστω εκ των προτερων

2 Απαντήσεις

• Δυστυχώς φίλε μου δε νομίζω πως μπορεί να σου δώσει κάποιος ξεκάθαρη απάντηση. Αν θέλεις μπορείς να ψάξεις την νομοθεσία αλλά είναι σελίδες ολόκληρες. Μπακαλίστικα, απ'όσο γνωρίζω είναι γύρω στα 80db σε εσωτερικό χώρο και γύρω στα 35db σε εξωτερικό. Σημειώνω πως το 80 σε εσωτερικό για παράδειγμα, σημαίνει πως αν έχεις κλειστά παράθυρα/πόρτες, έξω δεν θα πρέπει να ακούγεται σχεδόν τίποτα. Τα πράγματα είναι όμως ακόμα πιο πολύπλοκα. Δηλαδή αν πχ. βάλω γραμμόφωνο στα 80db και κλειστώ μέσα μπορεί όντως να μην ακούγεται τίποτα. Αλλά αν βάλω κανένα 15άρι subwoofer που θα παίζει συχνότητες κάτω από 20hz σε διαμέρισμα πολυκατοικίας θα σείεται όλος ο όροφος και όποιος είναι από πάνω και από κάτω (για να μην πω ολόκληρο το κτήριο και ακουστώ υπερβολικός). Ανάλογα τις μεσοτοιχίες, σε άλλα κτήρια ακούγεται λιγότερο και σε άλλα περισσότερο ο θόρυβος... άρα όπως καταλαβαίνεις εγώ μπορεί σ'αυτό το σπίτι να παίζω στα 80 και δίπλα να ακούνε 30 και μετά να μετακομίσω και με το ίδιο ηχοσύστημα να ακούγονται 50 στο διπλανό. Τέλος, τα νούμερα δεν έχουν καμία σημασία αν ενοχλείται ο γείτονας... αν του πεις οτι "κοίτα, παίζω στα Χ db και είμαι νόμιμος" θα σου πει και πάλι οτι τον ενοχλείς... Μπορεί εσύ να είσαι σε όλα εντάξει αλλά ο γείτονας ψυχασθενής... θα σου φέρνει την αστυνομία κάθε μέρα επειδή έβγαλες "τσιχ". Μου έχει τύχει να φέρουν αστυνομία εκτός ώρας κοινής ησυχίας για ηχεία Creative 30W που δεν έπαιζαν ούτε μέχρι τη μέση.

Αν μπορείς άλλαξε γείτονα... αν δεν μπορείς πάρτου κανένα κουραμπιέ τώρα που είναι και χριστούγεννα μπας τον γλυκάνεις και "μαλακώσει" λίγο.

• valantis_mista

καταλαβα φιλε, ειμαι καταδικασμενος, ισως του παω και κανα μελομακαρονο μπας και ηρεμησει, σε ευχαριστω για το χρονο σου και που μου τα εξηγησες για να εχω μια ιδεα.

• diangelismace

Είναι λίγο αφηρημένο και χαοτικό το ερώτημα. Υπάρχουν κάποιες "νόρμες"/όρια πχ ήσυχη βιβλιοθήκη, γραφείο, τουρμπίνα αεροπλάνου κλπ. Εννοείται έχει να κάνει με τις συχνότητες του ήχου.
      Γενικά κάτω από τα 30db είναι σχεδόν αδύνατον να φτάσεις. Σε ένα νορμάλ σπίτι στα 50db δεν ακούγεται τίποτα έξω, παίζει να είναι και κάτω από την ένταση του ήχου τυπικού διαλόγου από τηλεόραση τα 50db.

• Angelos_Chronopoulos

Παιδιά αυτό που δημιουργεί πρόβλημα είναι οι χαμηλές συχνότητες. Αν τα μπάσα τα κρατήσεις χαμηλά και παίζεις την μουσικουλα σου στα 40-50 db μιας και έχεις εργαλείο μέτρησης δεν θα έχεις λογικά πρόβλημα. Απλά είναι και ένα θέμα που ίσως να είναι δύσκολο να κατανοηθεί...
      Έχεις ακούσει που λέει μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πηδα?
      Έτσι είναι.
      Αν έχεις μια μονοκατοικία όχι σ κεντρικό μέρος είσαι πολύ πιο άνετος.
      Αν τώρα μένεις σε διαμέρισμα εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.
      Είναι σαν να είσαι σε κοινόβιο.. Αν ο άλλος δουλεύει περίεργες ώρες...αν είναι άρρωστος...μπορείς να αναφέρεις χίλιες δυο περιπτώσεις.
      Διαμέρισμα και πυκνοκατοικημένες περιοχές σημαίνει προσαρμογή σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής...είτε το θέλουμε είτε όχι...
      Όσα δίκια έχεις άλλα τόσα άδικα μπορεί να σου βρει ο άλλος.
      Αποκέντρωση παιδιά...αποκέντρωση αν μπορείτε να βρείτε την υγειά σας!!

• Απλά έχεις μαλ γείτονα...