Συμφέρουν τα Διαιρούμενα κιτ???

5 Отговора

• Το αν συμφέρουν είναι λίγο αόριστη ερώτηση.
    Θα απαντήσω στο αν είναι καλύτερα, προτιμότερα και αξίζουν τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τα ομοαξονικά.
    Η απάντηση είναι ναι, υπό προϋποθέσεις.
    Αν υπάρχει περιορισμός στον χώρο και στις δυνατότητες τοποθέτησης ή δεν προορίζονται ως "κύρια" ηχεία με ζητούμενο την λεπτομέρεια στον ήχο, τότε τα ομοαξονικά είναι μια καλή λύση. Αλλιώς σίγουρα διαιρούμενα για τους λόγους:
    Μπορείς να τα βρείς σε μεγάλη ισχύ (αν ειναι ζητούμενο).
    Μπορείς να αλλάξεις ένα κατεστραμένο ηχείο (αν κ πάλι το πουλάνε πολύ ακριβά).
    Το crossover που χρησιμοποιούν είναι πολύ καλύτερο (2ης κ 3ης τάξης φίλτρα) σε σχέση με τα (1ης τάξης) του ομοαξονικού.
    Και το σημαντικότερο, τοποθετούνται εκεί που πρέπει!! Δηλαδή, το woofer μπαίνει, συνήθως, στην πόρτα και κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Αλλά τα tweeter (και τα midrange στα 3way) τοποθετούνται στο ύψος του αυτιού και με κατευθυνση προς το αυτί. Έτσι δεν χάνονται από τις απορροφήσεις των μαλακων επιφανειων κατω στα πόδια. Το αποτέλεσμα ειναι να έχεις καθαρά πρίμα (και φωνητικά με τα midrange, ιδανικό!) και μια πιο ρεαλιστική εικόνα του τί ακούς.

• Κατά τη γνώμη μου, τα διαιρούμενα ηχεία συμφέρουν διότι έχουν μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων, αφού εκτός από το απλό ηχείο (woofer ή midrange) περιλαμβάνουν και tweeters που αναπαράγουν μόνο τις ψηλές συχνότητες, οπότε υπάρχει καλύτερος ακουστικός διαχωρισμός. Επιπλέον έχουν περισσότερες "αντοχές" και πιο σωστή συνδεσιμότητα (αφού χωρίζονται με crossover), σε περίπτωση που θέλετε να τα συνδέσετε σε ενισχυτή. Τέλος, αν ποτέ βαρεθείτε τα κύρια ηχεία και θέλετε να πάτε σε κάτι καλύτερο θα αλλάξετε μόνο αυτά, χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλαχτούν και τα tweeters.

• ernestom5

Και τα ομοαξονικά έχουν ακριβώς το ίδιο εύρος συχνοτήτων, αφού και αυτά περιλαμβάνουν tweeter. Τα διαιρούμενα έχουν περισσότερες αντοχές από τι και ως προς τι (γιατί και τα ομοαξονικά έχουν ακριβώς τις ίδια αντοχές, αφού πολλές φορές είναι ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια σασί/υλικά, απλώς με άλλη διάταξη); Πιο σωστή συνδεσιμότητα (αφού χωρίζονται με crossover); Δηλαδή; Μήπως θες να πεις πως σε ένα διαρούμενο έχουμε την ευχέρια να εγκαταστήσουμε το tweeter σε διαφορετική σχέση με το woofer? Τα άλλα δεν έχουν συνδεσιμότητα ή δεν συνδέονται με ενισχυτή; Να βαρε8εί κάποιος τα κύρια ηχεία (κατ' αρχάς ποια είναι τα κύρια ηχεία;) και γιατί να τα βαρε8εί και να αλλάξει μόνο αυτά (??!?!?!?!?!) για να πάει σε κάτι καλύτερο (!?!?!?!) χωρίς απαραιτήτως να αλλαχτούν και τα tweeter? Τι γιαλαντζί ιστορίες είναι αυτές; Να βρώ ένα woofer ξεκούδουνο να αντικαταστήσω το υφιστάμενο (με ποια κριτήρια;), αλλά να κρατήσω τα tweeter ενός σετ για να πάω προς το καλύτερο; Πως 8α γίνει αυτό; ΑΝ 8έλεις εξηγείς σε παρακαλώ το σκεπτικό σου;

• theoxaris_xaralabos

Όλα συνδέονται με ενισχυτή, απλά έχω ακούσει ότι τα διαιρούμενα συνήθως αντέχουν περισσότερα watt ισχύ (για παράδειγμα αν δείς τα περισσότερα διαιρούμενα αναγράφουν 100 watt συνεχόμενα με max αντοχή 150 watt ή ακόμη και 200, τυχαίο πάντα το παράδειγμα), συνδεόμενα σε έναν ενισχυτή. Επιπλέον με τα crossover γίνεται καλύτερα ο διαχωρισμός των χαμηλών από τις ψηλές συχνότητες (ορισμένα μάλιστα σου επιτρέπουν να διαχειριστείς πάνω σε αυτά το high/low pass filter ώστε τα ψηλά των tweeter να αρχίζουν μετά από μία συγκεκριμένη συχνότητα). Επίσης τα crossover των διαιρούμενων είναι καλύτερα ποιοτικά. Όταν πάλι εννοώ τα κύρια ηχεία σε ένα διαιρούμενο σέτ εννοώ τα midrange ή τα woofer, ανάλογα τι διαθέτει το εκάστοτε σετ. Υπάρχουν πολλά διαιρούμενα που γνωρίζω στα οποία τα tweeter είναι άψογα, αλλά τα midrange/woofer τους είναι για πέταμα (ή και το αντίθετο). Επομένως εγώ θεωρώ λογικό αν δεν σε καλύπτει κάτι από αυτά να το αλλάξεις με κάτι καλύτερο (η αλλαγή γίνεται πάντα με τις ίδιες προδιαγραφές εννοείται). Τέλος η διάταξη παίζει και αυτή το ρόλο της, αφού μπορείς (τα tweeter κυρίως) να τα βάλεις σε όποιο σημείο του αυτοκινήτου θές, επιλέγοντας εσύ το σημείο από όπου θα έρχεται ο ήχος στο αυτί σου, πράγμα που δεν γίνεται με τα 2 δρόμων, στα οποία το tweeter είναι κολλημένο πάνω στο ηχείο.

• ernestom5

Χαράλαμπε, κατ' αρχάς, έχεις τον απόλυτο σεβασμό μου που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις σε όλα και μάλιστα με τόσο πολιτισμένο τρόπο. Από κει και πέρα, α) αν βάλει κάποιος σε κόντρα ομοαξονικά και διαιρούμενα (ίδιο μοντέλο), ας μας πει ποιο αντέχει περισσότερη ισχύ, αλλά σε τελική ανάλυση δεν έχει κανένα πρακτικό ενδιαφέρον, κα8ώς προφανώς αυτό δεν αποτελεί κριτήριο αγοράς, β) σίγουρα γίνεται διαχωρισμός των συχνοτήτων με ένα καλό crossover και πολλά άλλα (αλλά δεν ξέρω κανένα που να σου επιτρέπει να επιλέξεις τις συχνότητες αποκοπής - αν ξέρεις κάποιο, πες μας), γ) αν ως καλύτερο crossover σε διαιρούμενο 8εωρείς ίσως και το πηνιάκι που το παίζει LPF ή/και το πυκνωτάκι που το παίζει HPF σε αναρί8μητα σετ της αγοράς, 8α σε ενημερώσω πως και πολλά ομοαξονικά έχουν ακριβώς τον ίδιο εξοπλισμό και μάλιστα κάποια δια8έτουν και φίλτρα β' τάξης με πολλά άλλα καλούδια, οπότε δεν είναι 8έμα διαιρούμενου/ομοαξονικού, αλλά του τι εξοπλισμό φέρει το εκάστοτε μοντέλο, δ) το να αντικαταστήσω ένα σασί σε ένα υφιστάμενο σετ με κάποιο ανώτερο ποιοτικά διατηρώντας το ίδιο crossover δεν οδηγεί σε καμία βελτίωση (ίσως μάλιστα το αντί8ετο) και τέλος, ε) 8α συμφωνήσω πως με τα διαιρούμενα το μόνο ουσιαστικό προσόν είναι πως εν πολλοίς μπορεί κάποιος να χωρο8ετήσει ελεύ8ερα τα επιμέρους σασί με στόχο τη δημιουργία μιας αρτιότερης μουσικής σκηνής.

• Η βασικη διαφορα ειναι τα εξωτερικα tweeters που δινουν πολυ καλυτερη αποδοση στις υψηλες συχνοτητες, ο βασικος λόγος ειναι οτι πρεπει να ειναι στο υψος των αυτιων μας! δειτε πως ειναι στα ηχεια HI-FI! οταν ειναι στις πορτες πανε οι υψηλες δεν τις ακουμε οπως πρεπει και ετσι χανονται. Το οτι εχουν την ιδια αποκριση συχνοτητων δεν λεει απολυτως τιποτα δυστυχως. Αν θελετε αποδοση στις υψηλες διαιρουμενα και ΜΟΝΟ! οι υψηλες ειναι κατευθυντικες συχνοτητες δεν ειναι πχ σαν τις χαμηλες που ενα subwoofer το βαζεις οπου νανε. Γιαυτο και τα πισω τα οβαλ στις εταζερες που κοιτανε προς τα πανω ΠΟΤΕ δεν εχεις σωστες υψηλες! και ας εχουν καποια ακομα και διπλα tweeters. Αν δεν ειναι στο υψος των αυτιων μας και να κοιτανε προς τα εμας δεν τις ακουμε σωστα. Αυτα τα λενε ολοι οι γνωστες ηχου και το περιοδικο HITECH για οσους το ξερουν. Δοκιμαστε αμα μπορειτε να δειτε την διαφορα. Τελος σκετα tweeters πουλιονται και χωριστα, οποτε μπορειτε να εχετε δλδ ομοαξονικα και να βαλετε αλλα εξωτερικα tweeters αλλα θελετε και τα crossovers. Το ειχα κανει εγω.

• xtos333

-Τα tweeter στα hifi ηχεία δεν μπαίνουν χαμηλά για να μην αντανακλούν οι ηψηλές συχνότητες στο πάτωμα, όχι για να είναι στο αυτί μας. -Τα tweeter δεν ισχύει ότι πρέπει να πάνε ψηλά γιατί χαλάει η "εικόνα". Καθώς η συχνότητα είναι ηψηλή από τα tweeter φτάνει στο αυτί μας πριν τις χαμηλές. Γιαυτό και πολλές πηγές έχουν "time shift/time correction/listening posotion selector" -Το tweeter στον καθέπτη είναι ένα "εφέ". - Τα ηχεία στην εταζέρα αντανακλούν πάλι τις ηψηλές συχνότητες στο τζάμι.

• john8

Η υψηλες συχνότητες ειναι κατευθυντικες δεν ειναι omnidirectional οπως οι χαμηλες και γιαυτο ακούγονται καλυτερα στο υψος των αυτιών μας.... τωρα η ανακλαση στο πατωμα που λες... κοβετε απο τη μοκέτα στην περιπτωση των υψηλων...η ψιλες λογο του wavelength τους ειναι πανευκολο να μαζευτουν...

• προσωπικα μου ταιριαζουν καλυτερα τα μη διαιρουμενα γιατι πρεπει να ανοιξω τρύπα στη πορτα κάθε φορα ή να τα βάλω στο κάλυμα του καθρέπτη.
    Παρ αυτά έχω διαιρούμενα και ακούγονται πολύ καλά επειδή είναι ψηλά.
    τα οβάλ που έχω πίσω δε ξέρω εάν χρειάζεται να είναι διαιρούμενα γιατι είναι ήδη ψηλά στο αυτό (εταζίερα σταθερή από Sedan)

• Νομίζω πως ναι ποιοτικά οπωσδήποτε

• Sotiris_Kakavas4887

πιο οικονομικη λυση τα ομοαξονικα .ομως πιο ποιοτικη λυση τα διερουμενα .αν καποιος θελει απλα να ακουγετε λιγη μουσικη ,τοτε τα ομοαξονικα αρκουν.αν ομως θελει ποιοτητα στον ηχο και στην αποκριση χαμηλομεσεων και υψηλων συχνοτιτων με σωστο διαχωρισμο ,σωστο υψος τοποθετησης των τουιτερ ,καθως και περισοτερη ανθεκτικοτιτα στην ενταση ,τοτε η μονη λυση ειναι τα διαιρουμενα σε συνδιασμο παντα με ενα κροσοβερ