Επεξεργαστές

Ερωτήσεις στην κατηγορία Επεξεργαστές (118)

Κάνε μια ερώτηση

Καλησπερα σας !Ψαχνω αρκετο καιρο για να φτιαξω το πρωτο μου PC και πραγματικα εχω χαθει ,εχω μπατζετ 2.000 ευρω για το PC και 800-1000 για της οθονη/νες μπορει καποιος να με βοηθησει με gpu,cpu,oθονη

σκεφτομαι η δυο οθονες πχ G5 27 k 32 η μια οled g8 τι μου προτεινετε?
ευχαριστω εκ των προτερων

21 Απαντήσεις

• Με τέτοιο budget πήγαινε κατευθείαν σε Ryzen 7800x3d μαζί με ddr5 μνήμες, αν το θέλεις αποκλειστικά για gaming. Μην ασχολείσαι με ddr4. Αν το θέλεις και για rendering κτλ, δες τον 7900x ή τον 7950x, αν χωράει στο budget. Έχε υπόψιν σου ότι όλοι οι παραπάνω επεξεργαστές χρειάζονται υδρόψυξη. Για κάρτα γραφικών έχεις πολλές επιλογές. Αν την θέλεις μόνο για gaming, μπορείς να πας σε AMD. Θα σου στοιχίσει λιγότερο για τις ίδιες επιδόσεις. Αν την θέλεις και για 3d design κτλ, καλύτερα να πας σε Nvidia. Από AMD κοίτα τις 7900xt και 7900xtx και από Nvidia από 4070 super και πάνω.

• dimitrisjj11

ευχαριστω αδερφε

• MikeSisma

Για οθόνες τώρα, προσωπικά θα έπαιρνα μία 32 ίντσες και ανάλυση 1440p ή και 4Κ, στα 60 Hz, για να μπορώ να κάνω άνετα edit σε φωτογραφίες, βίντεο κτλ, να βλέπω ταινίες και ο,τι άλλο θελήσω. Πχ LG UltraFine Ergo 32UN880P-B. Σε αυτήν μπορείς να παίζεις και ΑΑΑ παιχνίδια. Ωστόσο, θα έπαιρνα σίγουρα και μία 1080p, είτε 24 είτε 27 ίντσες, με υψηλό ρυθμό ανανέωσης, τουλάχιστον 240 Hz, για να παίζω esports ανταγωνιστικά παιχνίδια. Πχ Dell Alienware AW2724HF. Εννοείται ότι μιλάμε για IPS οθόνες. Οι οθόνες που προτείνω πιο πάνω είναι παραδείγματα και οι τιμές τους αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το σχόλιο είναι λίγο τσιμπημένες. Δεν αξίζουν τόσο. Αν κάνεις υπομονή ίσως τις πάρεις αρκετά πιο φθηνά.

• foo_bar

κανενας επεξεργαστης που ανεφερες δεν χρειαζεται υδροψυξη

• MikeSisma

7800X3D

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/7000-series/amd-ryzen-7-7800x3d.html

Recommended Cooler
      Liquid cooler recommended for optimal performance

• MikeSisma

7900X

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/7000-series/amd-ryzen-9-7900x.html

Recommended Cooler

• MikeSisma

7950X

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/7000-series/amd-ryzen-9-7950x.html

Recommended Cooler

• Alexandros_Andriopoulos

ειναι recommended, σε καμια περιπτωση αναγκαιο. Προσωπικα θα εβαζα αεροψυξη αφοβα αλλα θα πηγαινα σε κατι ποιοτιτικο, με μεγαλο heatsink.

• MikeSisma

Εξαρτάται από την περίπτωση. Μπορείς να τους δουλέψεις και με αεροψύξη, ιδίως σε gaming. Ωστόσο, για την βέλτιστη απόδοση, όπως αναφέρει και η κατασκεύαστρια εταιρία, θα χρειαστείς υδρόψυξη. Βέλτιστη απόδοση σημαίνει ότι δεν θα έχεις thermal throttling όταν ο επεξεργαστής λειτουργεί με πλήρες φορτίο, δηλαδή όλοι οι πυρήνες ενεργοί στο 100% και με την κατανάλωση στο μέγιστο, Αυτό συμβαίνει συνήθως σε καταστάσεις όπως πχ rendering. Στο gaming δεν συμβαίνει.

• Zachos_Kam

Για καθαρο gaming εγω προσωπικα με την dark rock pro4 της bequiet! εχω βγει ασπροπροσωπος, απολυτως αθορυβη παρα την αεροψυξη και δεν εχω δει πανω απο 55 βαθμους σε καινουρια και demanding παιχνιδια με ανοικτα αρκετα background και foreground tasks(οπως spotify, chrome και discord που ποτε δεν φευγουν απ την δευτερη οθονη) σε περιοδους καυσωνα! Βεβαια εγω εχω τον 5800x επομενως τα δεδομενα μπορει να αλλαζουν , αλλα σε ομοιας αξιας υδροψυξη που εχει φιλος με τον ιδιο cpu η διαφορα ειναι 1-2 κελσιου επομενως σε οποιαδηποτε περιπτωση ειναι ενταξει για games , απο τους 55 στος 53 δεν θα χασεις fps , αν απ την αλλη το συστημα ειναι για επαγγελματικη χρηση οπως rendering , sculping , animating ,etc. Μια καλη Υδροψυξη ειναι must have!

• Καλημέρα και από εμένα. Η προσωπική μου άποψη είναι μακριά από AMD αν είναι να επενδύσεις τόσα χρήματα. Πήγαινε σε intel. Μην διαβάζεις και μην πιστεύεις τίποτε και κανέναν (θα μου πεις εμένα γιατί να με πιστέψεις λολ... οκ όπως ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να λέει την άποψη του και εμπειρία του έτσι και εγώ).

Με ένα μικρό περιορισμό στα βατ (οι ρυθμίσεις στο bios είναι γελοίες) 253 παίζει αν θέλεις μόνιμα και σε σύντομα peak και σε Long rendering, τον βάζεις με θερμοκρασία δωματίου 20 βαθμούς στα 125 βατ και 30 βαθμούς στα 80-90 και ούτε καν underclocking δεν χρειάζεται να κάνεις, θα έχεις μια μικρή πτώση στις επιδόσεις της τάξης 5-10% (σε κάθε περίπτωση ΠΟΛΥ πάνω από οποιονδήποτε άλλον επεξεργαστή) ΚΑΙ στα παιχνίδια ΚΑΙ σε σοβαρές εφαρμογές.

Με συμβατότητα μεγάλη και το μικρότερο ποσοστό αποτυχίας από οτιδήποτε άλλο.

14900k Λοιπόν με 6400 kingston Μνήμες και για κάρτα γραφικών ΟΧΙ ΠΑΝΩ από rtx4070 είναι πεταμένα χρήματα εκτός και αν θέλεις αποκλειστικά competitive gaming σε 55άρα τηλεόραση OLED 4k και να έχεις κορυφαίους τίτλους πάνω από 120fps μόνιμα. Κάτι που όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ πάνω από τον όρο περιττό! Αυτό είναι το προσωπικό μου μηχάνημα που έχει περάσει άπειρες δοκιμές και στο διπλανό δωμάτιο με ίδιες μνήμες κάνει τον 7950χ να φαίνεται φθηνός και προβληματικός. Πλέον κοστίζουν τα ίδια χρήματα και μητρικές έχεις περισσότερες και φθηνότερες επιλογές σε ιντελ.

Σου μιλάω από προσωπική πείρα (είχα κατάστημα που το έκλεισα λόγο αδυναμίας) μετά από πολλά χρόνια και καθαρά από το προσωπικό μου μηχάνημα.

Έχω cinebench r23 να παίζει όλη μέρα/νύχτα με θερμοκρασίες κάτω από 60 βαθμούς σε λούπα και σκορ 37κ-38κ και με ΜΗΔΕΝΙΚΟ θόρυβο (κάτω από 20db στο ένα μέτρο.)

Αυτά με αερόψυξη dark rock 5 pro σε μικρό κουτί Lian Li TU150... οπότε σε μεγάλο κουτί σωστά στημένο μελετημένο με μια υγρόψυξη 3πλή σοβαρή υπολόγισε ακόμη περισσότερα γκάζια και χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Όποιος σου λέει περι θερμοκρασιών και επιδόσεων καθώς και κόστος προς απόδοση δείχνε του το κείμενο μου και ζήτησε του να σου αντιπαραθέσει αποδείξεις και γιατί σου προτείνει AMD.

ΜΑΚΡΙΑ από AMD όταν πρόκειται για σοβαρή επένδυση (2000 ευρώ θεωρώ ΠΟΛΥ σοβαρή την επένδυση αφού θα παίζεις παιχνίδια κυρίως). Για ποιο οικονομικές λύσεις δεν χρειάζεται ο 3δ πας και σε φθηνότερους επεξεργαστές 80-100 ευρώ που όντως εκεί η AMD είναι value for money.

Αν θέλεις την απόλυτη ποιότητα/αξιοπιστία/ταχύτητα/θερμοκρασίες (με σωστές ρυθμίσεις) και το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ συμβατότητα τότε πήγαινε σε intel Και με ευχαριστείς μετά ;)

Έγραψα το κατεβατό όχι γιατί είμαι φανμποι (εφόσον έχω και τις 2 πλατφόρμες καθώς και μακ) αλλά γιατί εκνευρίζομαι που ο καθένας γράφει το κοντό του και το μακρύ του παίρνοντας στο λαιμό του ανυποψίαστους και αμύητους χρήστες.

Εύχομαι καλή τύχη και καλή αγορά σε ότι αποφασίσεις :)

• MikeSisma

Για ποιο λόγο να θέλει κάποιος να πάρει τον 14900k αντί για τον 7800X3D;

Ο 14900k είναι 250 ευρώ ακριβότερος, καταναλώνει τουλάχιστον 20-25% περισσότερο ρεύμα στο gaming, ενώ την ίδια στιγμή αποδίδει ΛΙΓΟΤΕΡΑ FPS στα περισσότερα παιχνίδια συγκριτικά με τον 7800X3D. Ακόμα και στα παιχνίδια στα οποία ο 14900k αποδίδει περισσότερα FPS από τον 7800X3D, αυτή η επιπλέον απόδοση είναι της τάξεως του 5%.

Γιατί λοιπόν να πληρώσει κάποιος 250 ευρώ (75%) επιπλέον χρήματα για τον 14900k;; Υπάρχει κάποιος λόγος (λογική);;

https://www.youtube.com/watch?v=OuJ0IOSnWxM

• mick.pol.7

ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσεις ΠΛΗΡΩΣ τη συμβουλή σου για intel. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 50% failure rate και πάνω ακριβώς στους επεξεργαστές που προτείνεις. Σε game servers, απλούς χρήστες, developers. Γίνεται πανικός. https://www.youtube.com/watch?v=QzHcrbT5D_Y&ab_channel=Level1Techs
      https://www.youtube.com/watch?v=H8LrwI-I_fY&ab_channel=Fireship

Υπάρχουν και άλλα βίντεο, αλλά βαριέμαι να τα παραθέσω όλα.

• mick.pol.7

"Έγραψα το κατεβατό όχι γιατί είμαι φανμποι (εφόσον έχω και τις 2 πλατφόρμες καθώς και μακ) αλλά γιατί εκνευρίζομαι που ο καθένας γράφει το κοντό του και το μακρύ του παίρνοντας στο λαιμό του ανυποψίαστους και αμύητους χρήστες."

Έλεος... Ακόμα να το κατεβάσεις; Είσαι και "εκπρόσωπος καταστήματος" τρομάρα σου... Λίγη ντροπή...

https://www.youtube.com/watch?v=b6vQlvefGxk&ab_channel=GamersNexus
      https://www.theverge.com/2024/7/26/24206529/intel-13th-14th-gen-crashing-instability-cpu-voltage-q-a

• PaullΑΕΚ

O αλλος εγραψε κατεβατο για τον 14900κ.Τωρα θελει αλλο τοσο και αλλο τοσο να στειλει στην intel να του τον παρουν πισω!!Και δεν βοηθησε με το κατεβατο του 15000 εργαζομενους που μενουν στο δρομο

• ad_kyr

Τώρα που είναι για τον κάδο ανακύκλωσης οι Intel αυτής της γενιάς τι έχουμε να πούμε; Μακριά από AMD κατά τ' άλλα...

• a.tzebelekara

Καλησπέρα, 2012 εσύ?

• Giannis_Tsakiridis390

Περισσοτεροι απο τους μισους εδω μεσα εχετε 3600x ή στην καλύτερη 5600x και δινετε συμβουλες για pc…..

• lefterismaragakis11

Bro ξεκάθαρα amd και όπως είπε ο mick .pol7 (respect) η intel hell το θέμα δεν είναι τι Εχει στο pc του ειναι και το τι γνωρίζει ο άλλος που λέει για intel είναι 100% λάθος νταξει το watercooling είναι λιγάκι overkill αλλά οκ αν μπορείς mick μπορείς να πεις και εμένα ένα καλό όχι παραπάνω από 140€ cpu am5 κατά προτίμηση

• Vasilis_Grammatikopoulos

μου αρεσει που ο το αρχικο σχολιο γραφει gaming kai editing και ολοι αυτοι που μιλανε για AMD ξερουν μονο το gaming, οντως οι γενιες τις Intel 12/13/14 αναφερουν προβληματα αρκετα σε κατι που δεν μας ειχε συνηθισει. Αλλα περιμεντε να δειτε, αν την επομενη γενια διορθωσει τα θεματα. Για multi tasking και stability + συμβατοτητα μεχρι 11ης γενιας intel με κλειστα τα ματια, οσοι λετε για αποδοσεις ,μονο σε παιχνιδια μπορειτε να μηλισετε που ειναι single core αποδοση. Σε μεγαλο βαθμο εχει δικιο το παιδι που λεει οτι ειστε ασχετοι και δινετε συμβουλες....

• Vasilis_Grammatikopoulos

και τωρα στο παιδι που ρωταει, για το buget των 2κ, καλα τα ειπε ο Νεκταριος Ζογκος, να προσθεσω 2 πραγματα μονο: αν ειναι βιντεο editing και το κανεις για δουλια, ξεχνα τα παιχνιδια και πηγενε σε mac με επεξεργαστη Μ1/Μ2/Μ3. αν θες και τα 2 σε ενα pc τοτε οκ, και αν μιλας για video editing μονο Nvidia - AMD never gia video editing. και ασε τους χωριατες να νομιζουν οτι εταιριες δισεκατομυριων χρεωνουν τσαμπα. οι αμερικανοι λενε ενα πραγμα - οτι πληρωσεις θα παρεις, αλλα συμφωνω οτι αν ειναι μονο για παιχνιδια το pc - AMD ειναι value for money με την προοπτικη οτι θα τον πληρωσεις φθηνα και σε 2-3 χρονια θα τον αλλαξεις παλι με καινουργιο

• 1)NZXT H6 Air Flow
    2)Super Flower Leadex Platinum 1000W 3)AMD Ryzen 7 7800X3D
    4)Adata XPG Lancer 32GB DDR5 RAM με 2 Modules RGB (2x16GB) και Ταχύτητα 6400Mhz C32
    5)Sapphire Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6 Nitro+
    6)Asus TUF Gaming B650-E WiFi Motherboard ATX
    7)Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB Black
    8)Samsung 990 Pro SSD 2TB M.2 NVMe
    9)ανεμιστήρια για το case (δες και για reverse για να βάλεις στο πλάι του case για να βάζουν αέρα)
    10)LG 27GS95QE-B monitor

• Από οθόνη μπορείς να πάρεις και μία widescreen υπάρχουν και για gaming. Πρέπει να πεις και για τι χρήση το θες. Για να τα έχεις όλα και για επαγγελματική χρήση και για gaming πας σε επεξεργαστή AMD Ryzen 9 7950X3D. Σε κάρτες γραφικών κατά προτίμηση οι nVidia έχουν καλύτερες τεχνολογίες πάνω. Από RTX4070 και πάνω πας.

• Επεξεργαστής:7800x3d με ψήκτρα Thermalright Phantom spirit rgb 410€~
    Ο 7800x3d δεν χρειάζεται υδροψυξη με τίποτα έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση

Μνήμη DDR5 32GB 6000Mhz CL30 120€~ κοίτα να είναι 2 stick Ram και οπωσδήποτε CL30

Μητρική: B650 asrock pro RS ATX 165€~

Κάρτα γραφικών: Rx 7900xt στα 750€ η rtx 4070 ti super στα 820€
    Η 7900xt έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις ~5% και 4gb παραπάνω μνήμη αλλά η 4070ti super είναι καλύτερη για streaming, encoding, AI,upscaling και raytracing

2TB Nvme με cache ~150-200 €

Τροφοδοτικό 750W+ 80 Plus gold Full Modular ~100-150€

Κουτί phanteks xt pro ultra 95€~

Για οθόνη στην θέση σου θα πήγαινα για μια 1440p OLED είτε 27" είτε 32" στα 240hz

• https://pcpartpicker.com/list/vLYBHG an einai gia gaming me enat tetio pc mporeis na paizeis aneta sta 1440p 240hz sta 90% apo ta games kata tin gnomi mou an thes na kopseis kostos pare aeropsikti psiktra kai mia pio ftini thiki kai vale 4070 ti super anti gia tin 4070ti gia othones tha sou protina tin Corsair Xeneon 27QHD240 i opia einai i pio grigori stin katigoria tis (1440p 240hz oled) allios an thes pare Asus ROG Swift PG27AQDM i opia einai elaxista pio argi episis gia tis othones den xriazese 2 kales pare mia kali kai vale mia defteri apli gia oti alo xriazese tzapa lefta tha doseis na agoraseis 2 akrives othones https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/asus-rog-swift-oled-pg27aqdm-vs-corsair-xeneon-27qhd240/37157/39531?usage=3623&threshold=0.10 screenshot: https://prnt.sc/R7TEilS4CvGk

• Προσωπικά θα πήγαινα σε AM4, κάτι του τύπου:

1. Case: Be Quiet Pure Base 500DX ή 500FX αν θέλεις RGB ανεμιστήρες και δεν σε πειράζουν τα επιπλέον ~40€. Το 500DX έχει 3 προεγκατεστημένους Pure Wings 2 140mm που δεν είναι κάτι ουάου αλλά κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Το 500FX έχει τρεις 120mm Light Wings μπροστά και έναν 140mm Light Wings πίσω.
    2. Mobo and WiFi/BT card: Gigabyte B550 Aorus Elite V2 rev. 1.0 σε συνδυασμό με την Gigabyte GC-WBAX200 για WiFi/BT γιατί η μητρική δεν έχει από μόνη της.
    3. CPU: Ryzen 7 5800X3D ή αν δεν τον βρεις πας σε 5700X3D αν το PC σου προορίζεται για gaming, Ryzen 9 5900X/5950X αν προορίζεται για productivity, Ryzen 7 5700X/5800Χ για πιο all around χρήση.
    4. Cooler: Be Quiet Pure Rock 2 αν πας στον 5700X ή Be Quiet Shadow Rock 3 αν πας στον 5800Χ ή σκέφτεσαι για overclocking σε οποιονδήποτε από τους 2, Deepcool AK620 (Digital ή όχι ειναι στο γούστο σου) για τον 5800X3D, και για τον 5900Χ/5950Χ μια πολύ καλή (και ακριβή) αερόψυξη τύπου Be Quiet Dark Rock 5 Elite ή Noctua NH-D15. Για υδρόψυξη δε γνωρίζω αλλά υποθέτω ότι με οποιαδήποτε αξιόλογη 280mm δεν θα έχεις πρόβλημα.
    5. RAM: εξαρτάται με ποιον επεξεργαστή και μητρική θα πας, θα ελέγξεις το QVL list του κατασκευαστή για να αποφύγεις τυχόν ασυμβατότητες. Γενικά προτίμησε τουλάχιστον 32GB και τουλάχιστον 3200MHz καθώς τα 16GB τείνουν να είναι οριακά σε πολλές εφαρμογές πλέον.
    6. Disks: για m.2 δίσκο που θα έχεις το λειτουργικό και τα προγράμματά σου μπορείς να παίξεις με 1 ή 2TB σε οποιονδήποτε από τους: Samsung 980 Pro, WD Black SN770, Kingston KC3000 ή τον Kingston NV2 που είναι σε καλύτερη τιμή, αν και πιο αργός από τους άλλους. Καλά είναι να έχουν heatsink. Για εμένα βάλε 2 ακόμη δίσκους, έναν SATA SSD στα 2TB που θα έχεις την gaming βιβλιοθήκη σου αν το PC προορίζεται για gaming ή τα raw αρχεία σου αν προορίζεται για productivity και έναν HDD στα 6 ή 8ΤΒ για backup. Σε γενικές γραμμές ειδικά για τον χώρο μπορείς να ξεκινήσεις με τον m.2 και να προσθέσεις αργότερα ότι κρίνεις ότι χρειάζεται.
    7. GPU: αν θέλεις full AMD σύστημα (εκμεταλλεύεσαι το SAM έτσι με λίγο καλύτερες επιδόσεις σε gaming) μπορείς να δεις τις Sapphire RX7800XT Pure και Nitro+ με 16GB VRAM (η Nitro+ υλοποίηση έχει καλύτερη ψύξη) ή την Sapphire RX7900GRE Nitro+, επίσης με 16GB VRAM. Αν θέλεις να πας σε Intel δες την ARC A770 με 16GB VRAM ενώ αν θέλεις να παίξεις με NVIDIA δες την RTX 4070 με 12GB VRAM σε όποια OC υλοποίηση σου τραβάει το μάτι αλλά απέφυγε αυτές με 2 ή 1 ανεμιστήρα.
    8. PSU: θα πήγαινα σε +1000W, τουλάχιστον 80+ Gold και Fully Modular. Μια καλή επιλογή είναι το Corsair RM1000x 2021 edition. Αν θέλεις ταβάνι για μελλοντικές αναβαθμίσεις μπορείς να δεις και τα RM1200x shift ή Be Quiet Straight Power 12 1200W 80+ Platinum. Εννοείται ότι δεν περιορίζεσαι σε αυτά, απλά αυτά τα έχω δοκιμάσει και τα προτείνω.
      Όλα τα παραπάνω, εξαρτάται και από τις τιμές που παίζουν κάθε περίοδο, έρχονται πολύ κοντά στα 2.000€ που είναι και το budget σου.

9. Monitor: Αν μιλάμε για gaming θα πήγαινα σε 34" UltraWide, curved αν ξέρεις ότι δεν θα σε ζαλίζει/κουράζει η κυρτότητα, διαφορετικά σε flat.
      Αν μιλάμε για productivity θα πήγαινα σε dual monitor setup, με 2 24άρια IPS ή 2 27αρια ή μίξη 1 24αρι και 1 27αρι IPS Monitor αν και εξαρτάται από τον χώρο που έχεις.
      Αν μιλάμε για εργασίες που έχουν να κάνουν με έρευνα, ανάγνωση και επεξεργασία κειμένων ή κώδικα, θα πήγαινα σε 2 24άρια monitor το ένα κάθετα τοποθετημένο.
      Αν μιλάμε για καθημερινή all around χρήση μπορείς να πας σε 1 ή 2 24" ή 27" εξαρτάται από τον χώρο που διαθέτεις.
      Θεωρώ ότι βάσει των τιμών που βλέπω τώρα θα είσαι γύρω στα 800€ budget καθαρά για monitor.

Οποιαδήποτε πρόταση/διόρθωση ευπρόσδεκτη

• Για editing και gaming θα πρότεινα 4070 ti super με 13700k η 14700k και 32gb ddr5 μνήμες. Για οθόνες για σοβαρό editing θες μια 1440p/4k IPS ή OLED, wide gamut οθόνη. Εδώ έχεις πολλές επιλογές, απλά το skroutz δεν λέει ποιες οθόνες είναι wide gamut, οπότε πρέπει να της ψάξεις μόνος σου. Η καλύτερες wide gamut είναι όσες έχουν 99/100% adobe rgb, αλλά και κάτι όπως 95% DCI-P3 είναι καλό, με της φθηνές 4k να είναι γύρο στα 400 ευρώ.

Για gaming, καλύτερα να πας για 1440p αντί για 1080p που είναι το συνηθισμένο, το 1080p είναι καλύτερο μόνο για παιχνίδια όπως CS, Valorant, Overwatch και άλλα ελαφριά shooters άμα θες 360+hz. Κατά τα άλλα η 1440p είναι κλάσης ανώτερες, με ποιο καθαρή και όμορφη εικόνα και μπορείς να βλέπεις ποιο καθαρά από μακριά τους αντιπάλους σε παιχνίδια όπως το battlefield.

Η Asus TUF Gaming VG27AQM1A έρχεται με ELMB που είναι απίστευτο για gaming και είναι και wide gamut, αλλά έχεις και εκεί πολλές επιλογές. Κοίτα για OLED η IPS(η και VA άλλα ψάξε το τι είναι πρώτα) panel με 1ms response time και 240hz προτιμότερα.

Σε περίπτωση που πάρεις 1080p οθόνη να ξέρεις η 4070 ti super είναι τεράστιο οverkill, μια 7700xt είναι απίστευτη σε 1080p, 7800xt/4070 super για overkill, καθώς και αυτές η κάρτες τρέχουν τα πάντα kai σε 1440p απλά το budget σου χωράει και περισσότερα. Άμα βρεις κάποια OLED 1440p που κάνει και για gaming και editing είσαι άρχοντας.

• Για pc μπορείς να παρείς ένα με ryzen 5800x3d,με μητρηκή MSI MPG B550 Gaming Plus,με ram TeamGroup TForce Delta RGB 16GB,με κάρτα Asus GeForce RTX 4060 8GB,
    με τροφοδοτικό Be Quiet System Power 10 650W,με ψήκτρα Be Quiet Pure Rock 2 FX,με δίσκο Kingston NV2 1TB και κουτί Cooler Master CMP 510.Για οθόνη πάρε την G5 27 k 32 γιατί η άλλη είναι λίγο υπερβοληκή.

• dimitrisjj11

ευχαριστω πολυ

• lefterismaragakis11

4070 ti και είσαι μάγκας με τέτοιο bugdet lol δώσε κανένα Καταστάρι και εδώ χαχα πλάκα κάνω μεγια αν το έχεις πάρει το pc

• xa pa to

• Ιδικός δεν είμαι αλλά διαβάζω γιατί με ενδιαφέρει.
    Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 2-3 έτη οι Ryzen επεξεργαστές είναι ένα 30-40% ανώτεροι των Intel σε όλα ( από ισχύ - απόδοση - κατανάλωση ).
    Η καρδιά ενός pc είναι το τροφοδοτικό και η μητρική κάρτα ( φρόντισε αυτά τα δυο να είναι εξαιρετικά!!! π.χ. μητρική τις MSI η ASUS και τροφοδοτικό Seasonic σε ισχύ από 850W και κατηγορία Full Modular 80 Plus Titanium ) αυτά τα δυο να τα επιλέξεις ορθά και μην έχεις πλαφόν και γνώμονα το κόστος, είναι δυο μέρη του pc που το ένα σε ακολουθεί πάντα ( τροφοδοτικό ) και πάνω στην μητρική κάρτα χτίζεις όλα τα υπόλοιπα! οπότε αν αλλάξεις μητρική σε μεγάλο ποσοστό θα αλλάξεις και πολλά άλλα εντός του συστήματος σου).
    Ένας εξερετικός επεξεργαστής είναι ο AMD Ryzen 7 9700X 3.8GHz (Ryzen 9000 Series, Socket AM5, Thermal Design Power (TDP) 65W) θα μπορέσεις να κάνεις τα πάντα με αυτόν και για αρκετό καίρο.
    Μνήμες RAM όταν επιλέξεις τις μνήμες σου το σημαντικό είναι τι CAS Latency (CL) έχουν και όχι απαραίτητα η Ταχύτητα (MT/s) όσο μικρότερο συνδυαστικά CAS Latency (CL) τόσο καλύτερη απόδοση.
    Modding & Cooling PC εδώ δεν θέλω να σε παρασύρω αλλά εφόσον η ανθρωπότητα δημιουργείσαι ένα σορό θαύματα και ένα από αυτά η Noctua NH-U12A απλά παίρνεις το καλύτερο ( εκτός αν θέλεις φωτάκια και φρου φρου αρώματα ) όχι ότι δεν υπάρχουν και άλλα αξιολογά προϊόντα. (επένδυση σε ακόλουθη πάντα)
    *Case Fan είπα και δεν θέλω να σε παρασύρω παλι αλλά οι γίγαντες Noctua NF-A12x25 Case Fan 120mm εδώ έχουμε σε συνάρτηση τις Στροφές Ανεμιστήρα (Max) 2000 rpm με την Ροή Αέρα (Max) 60 cfm και τα Επίπεδα Θορύβου (Max) 22.6 dB. Ναι όντως είναι από τους πιο ακριβούς αλλά --->
    (επένδυση σε ακόλουθη πάντα) εξερετικοι και οι Be Quiet Light Wings Case Fan 120mm έφτασαν το επίπεδο τις Noctua και σημαντικο 4-pin PWM καθώς ρυθμίζεται αυτόματα η ταχύτητα τους από την μητρική, ενώ τα 3-pin δουλεύουν πάντα στο 100% των στροφών τους.
    Κάρτες Γραφικών εδώ τα πάντα είναι το ΚΟΣΤΟΣ και το κλάμα σε όλους μας. RTX 40Χ0 το ελάχιστο εν έτη 2024/25.
    Κουτιά Υπολογιστών εδώ εκτός τα φρου φρου, φωτάκια και το τι σου αρέσει οπτικά μεγάλο βάρος στο airflow την συνδεσιμότητα εντός και φυσικά να χωράνε όσα έχεις αγοράσει μέσα.
    *Οθόνες Υπολογιστών 4K επιβάλετε πλέων αλλά εδώ υπάρχει ένα ωραίο άρθρο για το τι και πως οπότε δεν χρειάζεται να αγοράζετε ότι σας παρουσιάζουν για το καλύτερο https://www.insomnia.gr/forums/topic/515551-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%AE%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-fps-%CE%BC%CE%B5-hz-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BF%CE%B8%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-tv/ αγόρασε μια καλή κυρια οθόνη εδώ θα σου προτείνω επώνυμα Dell S2722QC 27" IPS HDR 4K. κατανοώ 2η οθόνη γιατί η μόδα είναι μόδα αλλά 2 τούμπανο οθόνες υπερβολή ιδικά στο μπατζετ σου τον 3κ
    ελπίζω να μην κούρασα ως μη ιδικος. Προτείνω να επενδύσετε σωστά και σε Καρέκλα Gaming σημαντικό για την υγειά μας. ευχαριστώ.

• Αν έχεις συνολικό μπάτζετ 3.000 μαζί με την οθόνη, τότε συνιστώ ανεπιφύλακτα επεξεργαστή Ryzen 9800X3d αν τον βρεις από Ελλάδα και θέλεις να παίζεις και παιχνίδια, αλλιώς Ryzen 9900X (ή μεγαλύτερο) μαζί με μια καινούρια μητρική με τσιπάκι X870 ή X870Ε. Ο λόγος είναι απλός: οι καινούριοι AMD δουλεύουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία από τους Intel, καταναλώνουν λιγότερο και δεν χρειάζονται απαραιτήτως υδρόψυξη όπως οι Intel που φτάνουν τους 105 βαθμούς Κελσίου, εφόσον βέβαια έχεις καλό κουτί και με μεγάλους ανεμιστήρες μέσα 140mm, όπως και μια καλή ψύκτρα, π.χ. BeQuite Dark Pro 5 Elite. Κι επιπλέον έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους Intel, ειδικά ο 9800X3d είναι πλέον ο καλύτερος επεξεργαστής του κόσμου για γραφικά/ παιχνίδια κι ιδανικός και για άλλες εργασίες, γι΄αυτό και είναι παγκοσμίως εξαφανiσμένος.

• Για οθόνη δώσε μέχρι 400. Μη δώσεις παραπάνω. Και αν θες δύο τότε κόψε το στην μέση. Βρίσκεις πολύ αξιόλογες οθόνες με 200 ευρώ. Δες κριτικές, και εφόσον δεν φαίνεσαι για απαιτητικός χρήστης, δεν νομίζω να καταλάβεις διαφορά. Όσο για το υπόλοιπο σύστημα εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις.

• Η Intel έχει κάνει πατάτα με την τελευταία γενιά. Αλλά επειδή ξαφνικά όλοι αποθεώνουν μόνο τους Ryzen απλά τσέκαρε το παρακάτω link. https://technical.city/en/cpu/Core-i5-13600K-vs-Ryzen-7-7800X3D

• rtx 3070+ryzen 5600g

• Πρωτα πρεπει να μας πεις για τι χρηση το θελεις το pc αυτο και γιατι θελεις τοσο ακριβη οθονη απο την στιγμη που με μια των 300€ μπορεις να κανεις μια χαρα την δουλεια σου εαν προκειται για gaming pc . και μετα θα εχεις απαντησεις :)

• 7800x3d, 7900xtx ή 4070 ti super και 4κ μονιτορ και μια μητρική b650 ή ακόμα καλύτερα x670

• Argiris_Maltezos

Πρόσεχε μην πάρεις μονιτορ overkill και η κάρτα δεν μπορεί να το αξιοποιησει το επακρο

• J_Fox

4k monitor for gaming is just not needed, it eats your pc resources and offers almost no visual quality improvement over 1440p at 32" or less. It simply ensures that you need to spend more than a grand on a graphics card to drive it, and you'll still have performance issues with a 4070.

• Στο θέμα οθόνης να έχεις υπόψη πως άμα πας 4k θα χρειαστείς και την ανάλογη κάρτα που θα σου τρέχει τα games 60fps 4κ οπότε πας για 4070 κλπ 700 € ,όπως είπε ένας φίλος εδώ καλύτερα 1440p οθόνη και μετά μια ποιο φθηνή κάρτα κ είσαι κομπλέ,

• kad_x

Με μια κάρτα rtx 3060 12gb o. c. και μάλιστα χωρίς να κάνω o.c. απλά με μια " φθηνή " 27" ιντσών οθόνη LG. των 240€ παίζω τα πάντα σε 4k με 60fps ακατεβατα. Σκοπός είναι να έχεις vfm και να μην έχεις σκάσει ένα σωρό χρήματα. Ούτως ή άλλως δεν θα καταλάβεις πότε την διαφορά στην απόδοση, αν υπάρχει διαφορά.

• Χρήστος Κεφαλάς

Παίζεις cyberpunk 2077 στα4Κ 60fps με 3060?

• J_Fox

Nobody wants to play at 60fps, as well as what our man above said, you can't play the top games at 60fps at 4k with a 3060. 1440p is the way for any monitor under 32", as there is no discernible visual improvement going to 4k, certainly not one that merits adding over 1000e to the cost of the pc just for that 4k and introducing stutters as your cpu struggles to keep up. Speed is more important in gaming (and less stutters) than visual quality. You should have got a G5 1440p 32", you'd be enjoying life way more, bigger screen, faster games.

• Μην πάρεις ακριβό επεξεργαστή και μητρική. Μπορείς να πάρεις Samsung Odyssey Neo G7 VA HDR Curved Gaming Monitor 32" 4K, επεξεργαστή Ryzen 7700X, μητρική MSI X670E Gaming Plus Wifi, G.Skill Flare X5 32GB DDR5 RAM 6000 cl 30 μνήμη, SSD 2TB Western Digital Black SN850X, ψύκτρα για τον επεξεργαστή Thermalright Peerless Assassin 120 SE, κουτί Lian Li Lancool III RGB Gaming Midi Tower και επένδυσε περισσότερα χρήματα στην κάρτα γραφικών. Μια Palit GeForce RTX 4070 Ti Super 16GB είναι καλή περίπτωση για 4Κ gaming.

• Για οθόνη να πάρεις ανάλογα την gpu σου πχ αν πάρεις 4k gpu να πας να πάρεις 4k monitor και τα hz εξαρτώνται από τα παιχνίδια που θα παίζεις. Αν παίζεις AAA παιχνίδια που θες ποιότητα τότε πάρε 120hz monitor ενώ αν θες να παίξεις esports σαν το fortnite πάρε οθόνη με όσο πιο υψηλά hz επιτρέπει το budget σου και μην πάρεις ultrawide οθόνη είναι σπατάλη χρημάτων κατά την γνώμη μου

• Εξαρτατε απο το τι θελεις εσυ ? Θελεις αποκλειστικα ψηλα frane rates για first person shooters η απλα κατι balanced για παιχνιδια τυπου Hogwards Legacy ξερω γω?