Υπάρχει κάποια αντιστοιχία του μεγέθους του χώρου που θέλω να φωτίσω και της ισχύς του προβολέα;
Θέλω να φωτίσω την αυλή μου (χώρος 20 τετραγωνικά μέτρα) ποια είναι η ισχύς που πρέπει να έχει ο προβολέας για είναι επαρκής ο φωτισμός; 10, 20, 30 Watt?
Θα προσπαθήσω να απαντήσω εμπειρικά και "μαθηματικά".
"Μαθηματικά":
Αν εμπιστευόμασταν τα νούμερα των εταιριών θα έπρεπε να το προσεγγησουμε με τα lumen (φωτεινότητα). π.χ. μια λάμπα led (κλασική Ε27) των 10W παράγει περίπου 800-1000 lumens άρα χρησιμοποιόντας μια led λάμπα μπορείς να καταλάβεις στο περίπου τι ένταση φωτός θα έχει ένας προβολέας των 10W. Το φώς του προβολέα δεν έχει βέβαια την ιδια διάχυση με τη λάμπα - είναι πιο συγκεντρωμένο.
Εμπειρικά :
Εμπειρία 1 : Αν μιλάμε για ηλιακούς προβολείς σχεδόν πάντα τα Watt είναι πολύ "φουσκωμένα". Θα έλεγα ότι είναι περίπου τριπλάσια με πανταπλάσια τα ονομαστικά τους Watt από τα πραγματικά.
Εμπειρία 2 : Επειδή είχα αυλή που φώτιζα ένα χώρο 25-30 τ.μ. με προβολέα 10W (πραγματικά) μπορούσες να κινηθείς άνετα, να φας, να αράξεις αλλά δεν θα έκανε για "κέντημα" άνετα εκτός κι αν ήσουν από κάτω. Στα 20w που δοκίμασα έναν άλλον, ήταν αρκετά έντονο το φως και δεν μπορούσα να χαλαρώσω στον κήπο. Τελικά κράτησα τον 20W προβολέα απλά δεν το είχα στρέψει πάνω στο τραπέζι που καθόμασταν, τον έγειρα να βαράει την πέργκολα από κάτω και το φως να κάνει μία ανάκλαση από εκεί.
Από την εμπειρία παραπάνω έιχα καταλήξει πως για μπορείς να "αράξεις" στον χώρο και όχι να δουλέψεις μέχρι 20W είναι υπέραρκετό.
Ελπίζω να βοήθησα.
Συμπληρωματικά σε όσα είχα γράψει τότε:
Κάτι που διαπίστωσα αργότερα είναι ότι πολλές φορές είναι προτιμότερο να βάλεις δύο μικρότερους προβολείς (π.χ. 2 × 10W) σε διαφορετικά σημεία, παρά έναν μεγάλο (π.χ. 20W). Έτσι το φως μοιράζεται πιο ομοιόμορφα στον χώρο, δεν «χτυπάει» τόσο έντονα σε ένα σημείο, και γενικά είναι πιο ευχάριστο για την αυλή. Επίσης μπορείς να στρέψεις τον καθένα όπως σε βολεύει (π.χ. ο ένας προς τον τοίχο για ανάκλαση και ο άλλος πιο χαμηλά).
Με λίγα λόγια, δεν είναι μόνο τα Watt που μετράνε αλλά και η τοποθέτηση και ο αριθμός των προβολέων.