Τελικά μια κυρτή οθόνη βολεύει ή κουράζει κάποιον που την χρησιμοποιεί κυρίως για να γράφει;

3 Απαντήσεις

• Κοίτα, γενικά οι κυρτές οθόνες χρησιμοποιούν VA panels, αυτό σημαίνει ότι έχουν τέλεια αντίθεση μεταξύ φόντου (ειδικά άμα είναι dark) και γραμμάτων. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να γράφει με τις ώρες χωρίς να τον ενοχλεί το κάπως μπλε/κίτρινο φως που βγάζουν οι άλλες οθόνες με IPS panel κυρίως. Δυστύχως όμως υπάρχει παράλληλα κι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Αναλόγως βέβαια και τι μάρκα έχεις κατά νου, τα VA panels δεν έχουν καλό response time (gtg) πράγμα που σημαίνει κάπως έντονο ghosting που με τη σειρά του σημαίνει ότι κατά το scroll, δυσκολεύει πολύ το διάβασμα των γραμμάτων. Τουλάχιστον αυτά γνωρίζω και αυτή την εμπειρία έχω. Εγώ, ως προγραμματιστής, έχω επιλέξει flat IPS οθόνη καθώς, αν και χάνω την ωραία αντίθεση, έχω καλές γωνίες θέασης και αποφεύγω το θέμα με το scroll ενώ τις κυρτές οθόνες τις προτιμώ κυρίως για gaming ή για ταινία. Όσο αφορά το θέμα με την κούραση των ματιών ή/και τις ημικρανίες, προσωπικά, προσπαθώ να ακουλουθώ τον κανόνα 20-20-20 = για κάθε 20 λεπτά οθόνης κάνω 20 δευτερόλεπτα διάλειμμα κοιτώντας κάτι 20 feet (6 μέτρα) μακριά. Γενικά βοηθάει!

• H απάντηση είναι τελέιως υποκειμενική. Άλλους τους κουράζει, άλλους τους ζαλίζει και άλλους τους βολεύει. Θα ακούσεις διαφορετικές απόψεις, για διαφορετικά σενάρια απο διαφορετικά άτομα. Πρέπει να πάς σε ένα κατάστημα για να δείς πως φαίνεται σε εσένα. Το μόνο σίγουρο είναι, πως με μια κυρτή οθόνη πρέπει να κάθεσαι ακριβώς στο κέντρο και να μη μεταβάλεις τη γωνία θέασης, αλλιώς θα χάνεις.

• σε βολεύει στην κούραση. πέρα από την πλάκα δεν θα νιώσεις κάποια διαφορά. αν κουράζεσαι μετά από ώρα όταν γράφεις δοκίμασε dark mode ή reading mode.