Είμαι αρχάρια, αξίζει να πάρω μια DSLR ως beginner;

Εχω προσωπικα το iphone 8 το οποιο τραβαει πολυ ικανοποιητικες φωτογραφιες (καθαρες κλπ)
Η συγκεκριμενη σαν καμερα αξιζει να την παρω ως beginner? Ειμαι αρχαρια αλλα παρολαυτα ψαχνω να βρω μια καλη καμερα περιπου στα χρηματα της συγκεκριμενης(δλδ να αξιζει και να μην μετανιωσω για την αγορα της) (να τραβαει καλυτερης ποιοτητας φωτογραφιες απο το κινητο μου)
Ευχαριστω εκ των προτερων!

8 Antworten

• Διάβασα τόσες πολλές ανακρίβειες που θέλησα κι εγώ ν' απαντήσω, για χάρη των νέων φωτογράφων.
    1) Ναι, οι φωτογραφικές μηχανές έχουν τη δυνατότητα να τραβούν καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο από τα κινητά, γιατί έχουν μεγαλύτερους αισθητήρες, πολύ καλύτερη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σχεδόν πλήρη έλεγχο του χειριστή πάνω στην εικόνα, καλύτερη δυναμική απόκριση και ποιότητα εικόνας συνολικά, ανάλογα πάντα και με την τιμή τους. Έτσι μπορείς πραγματικά να δημιουργήσεις τέχνη.
    2) Η φωτομέτρηση δεν είναι καθόλου παρωχημένη τεχνολογία, ειδικά στις επαγγελματικές δουλειές, και η εικόνα των mirrorless είναι πολύ κοντά στο πραγματικό αποτέλεσμα, σχεδόν όσο και των dslr, ειδικά στη λειτουργία Live view. Για βίντεο ωστόσο οι mirrorless είναι καλύτερες και αντιπροσωπεύουν το μέλλον, ενώ οι dslr καταργούνται σιγά-σιγά.
    3) Δεν χρειάζεται να μάθεις τη θεωρία της φωτογραφίας για να πάρεις μηχανή. Οι αυτοματισμοί των σημερινών μηχανών καθιστούν τη χρήση τους εύκολη, και στο Youtube έχει ένα σωρό μαθήματα και συμβουλές για να βγάζεις καλύτερες εικόνες, απ' ότι για κινητά.
    4) Ότι η Pentax είναι καλή μάρκα δεν υπάρχει αμφιβολία, το να λες όμως ότι οι Canon, Nikon κλπ. είναι "σούπερ μάρκετ" είναι τόσο ψέμα που ούτε οι υπάλληλοι της Pentax δεν θα καταδέχονταν να το πουν. Υπάρχουν μοντέλα των 400 ευρώ, υπάρχουν και μοντέλα των 5.000 ευρώ σ' αυτές τις μάρκες.

• Η απάντηση μου στοχεύει πιο πολύ στις ανακριβείς απαντήσεις κάποιων χρηστών.
    Μιλώντας για τέχνη στα 25 χρόνια ως φωτογράφος, επαγγελματίας, ερασιτέχνης, καλλιτέχνης και συλλέκτης μπορώ να πω ότι με φωτογραφία τραβηγμένη με φωτογραφική μηχανή φιλμ μιας χρήσης ληγμένη προ 10 ετών κατάφερα να κερδίσω φωτογραφικό διαγωνισμό.
    Άνευ ουσίας βράβευση, δεν το γράφω για να δείξω κάτι, έτσι κι αλλιώς γράφω ανώνυμα. Το αναφέρω για να αποδείξω ότι η τέχνη δεν έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις σε megapixel ούτε σε δυναμικό εύρος, ούτε και στον θόρυβο των υψηλών iso αλλά μόνο στο μάτι του φωτογράφου ή την σύνθεση της εικόνας. Το πιο σημαντικό που παίρνεις αγοράζοντας μια DSLR, mirrorles ή όπως θες πες το είναι η αυτοπεποίθηση που έχεις κρατώντας κάτι "ακριβό" ή μάλλον κάτι εξειδικευμένο, ωθώντας σε να βγάλεις περισσότερες φωτογραφίες και ενδεχομένως να λυπηθείς τα χρήματα που έδωσες ώστε να συνεχίσεις, βλέπε τις 10αδες αγγελίες φθηνών DSLR που είναι αχρησιμοποίητες από τον ιδιοκτήτη τους που τα παράτησε γιατί βαρέθηκε και αναρωτησου αν είσαι ένας από αυτούς. Έχω δει φωτογράφους με σετ μηχανών 10.000 ευρώ να βγάζουν φωτογραφίες χειρότερες από κάποιον που χρησιμοποιεί iPhone 8. Αποδείξεις για αυτό μπορείτε να βρείτε γράφοντας #iphonography στο Instagram, όπου δεν θα χρειαστεί πολύ scroll για να δείτε διαμάντια που θα έμπαιναν σε τοίχους και βιτρίνες. Η φωτογραφική μηχανή είναι επέκταση του ματιού και στο μόνο που βοηθάει είναι μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, δέκατα του δευτερολέπτου που θα προλάβαιναν για παράδειγμα τον κροκόδειλο που δαγκώνει μία γαζέλα, την νύφη να πατάει τον γαμπρό με το πόδι της και τον maradona να σκοράρει. Τι Nikon, τι Canon, τι Pentax βάζω στοίχημα ότι το 99% των φωτογράφων δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν την μηχανή τους βλέποντας φωτογραφίες τραβηγμένες με αυτή (μαζί κι εγώ).
    Και όσο γι' αυτούς που επιδεικνύουν τα μοντέλα των μηχανών τους δεν είδα κανέναν να γράφει για τον φακό του, και βάση της εμπειρίας μου και σύμφωνα με πολλούς φωτογράφους θα προτιμούσα να είχα την Naconex DφτηνοτερηX amateur entry level με έναν επαγγελματικό φακό παρά την super D15000X super expensive hyper pro level S με τον κιτ φακό. Μπορείτε να κάνετε την αναζήτηση "date the body marry the lens" και να δείτε τα αποτελέσματα. Επίσης κανένας δεν αναφέρει την οθόνη που χρησιμοποιεί για να δει τα χρώματα του super μοντέλου με την τέλεια πιστότητα χρωμάτων, όπου οι περισσότεροι δεν έχουν καν δει τι μπορεί να κάνει η μηχανή τους και ποσταρουν μουσταρδι για κίτρινο ή μαύρο για γκρι με ψοφιες τονικότητες και πεθαμένα χρώματα.

• mlg_anastasios

Τα είπες όλα συμφωνώ απόλυτα. Αυτά τα διαπιστώνουμε μετά απο κάποια χρόνια. Όσα έγραψες πολύ χρήσιμα για τους αρχάριους.

• Thanos_Chardouvelis

Επιτέλους μια σωστή συνολική άποψη. Εύγε... έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα και όχι μονό σε επίπεδο φωτογραφίας... αλλά και γενικότερα.

• Για έναν αρχάριο που διψάει για γνώση και μάθηση της φωτογραφίας η άποψη μου είναι να ξεκινήσετε με μια mirrorless camera αντι μιας dslr. Ο λόγος είναι ότι το οπτικό οφθαλμοσκόπιο των dslr δεν αναπαριστά την εικόνα που αναμένεται να δείτε στο πίσω μέρος της οθόνης αφου τραβήξετε τη φωτογραφία. Δηλαδη ότι μπορούν και κάνουν όλα τα κινητα το να σας δείχνουν στην οθόνη τους το πως θα φαίνεται η φωτογραφία πρωτού την τραβήξετε, το οπτικο οφθαλμοσκόπιο των dslr δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό σας κάνει να εξαρτάσται απο μια παρωχημένη τεχνολογία που ονομάζεται φωτομετρητής ωστε να ρυθμίζετε την κάμερα να βγάζει τη σωστή φωτεινότητα στις φωτογραφίες σας, καθως οπως προείπα μεσω του οφθαλμοσκοπίου δεν θα μπορείτε να γνωρίζετε πόσο σκοτεινή η φωτεινή θέλετε η φωτογραφία σας να βγεί. Με dslr θα το βλέπετε αυτό μόνο αφού βγει η φωτογραφία. Η mirrorless camera έχει ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο, δηλαδή μια δευτερη μικρή οθόνη στο "ματάκι" σε συνδυασμό με την πίσω LCD οθόνη στις οποίες και θα βλέπετε παντα πως θα δείχνει ακριβώς η φωτογραφία πρωτού την τραβήξετε. Ακριβώς δηλαδή οπως λειτουργεί και το κινητό σας. Καμια διαφορά. Και αυτό θα σας επιτρέψει α μάθετε πιο γρήγορα την τέχνη της φωτογραφίας καθώς αφαιρεί ενα σημαντικό (για τις παλιές κάμερες) τεχνικό βήμα, τη σωστή φωτομέτρηση, το οποίο απο μόνο του έχει τις δυσκολίες του στη κατανόηση του και είναι πια απαρχαιωμένο καθως πλεον βλεπουμε σε live view των mirrorless καμερών την εικόνα μας και στο οφθαλμοσκόπιο και στη πίσω οθόνη.
    Καλές αγορές να έχετε

• Jim_Ramatias

Κάτοχος της Sony DSLT a58, διαφωνώ γιατί κάθε ρύθμιση που αλλάζω φαίνεται και στο viewfinder, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο ο ημιδιαπερατός καθρέφτης της κάμερας... Για να απαντήσω και στην πιο πάνω ερώτηση, πιστεύω πως οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή είναι καλύτερη από κινητό, ήταν κάτι που διαπίστωσα κι εγώ. Αν τραβήξουμε μια φωτογραφία με κινητό και μετά βγάλουμε την ίδια φωτογραφία με μια κάμερα, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο με την κάμερα. Οπότε, είτε mirrorless είτε DSLR, θεωρώ πως δεν θα δει διαφορά ένας αρχάριος, πέραν της τιμής...

• thanoszachs2o

Καλημέρα. Εγώ μετά απο 25 χρόνια σε φωτογραφικές dslr θα πάω τώρα σε mirroless. Με λίγα λόγια, δεν νομίζω πως οπωσδήποτε πρέπει κάποιος να κάνει την "πορεία" που αναγράφεις στο κείμενό σου. Μάλλον ανάποδα τα έγραψες. Το μέλλον είναι οι κάμερες αυτές. Και κυρίως σε όσους δουλεύουν σε πολλές διαφορετικές δουλειές, είτε με θέματα κινούμενα είτε και όχι.

• Αν γνωρίζετε ή σκοπεύετε να μάθετε την θεωρία της φωτογραφίας (ταχύτητες, διαφράγματα, φωτισμός κλπ και πως συνδιάζοντε όλα αυτά) και σκοπεύετε να ασχοληθείτε στα σοβαρά, να την πάρετε. Είναι τέλεια για τον μέσο χρήστη. Αν όμως δεν γνωρίζετε και δεν θέλετε να αφιερώσετε (πολύ) χρόνο για να μάθετε την τέχνη της φωτογραφίας, μην πάρετε dslr. Μιά χαρά θα βολεύεστε με το κινητό σας, ειδικά αν αξιοποιείτε τις δυνατότητες που έχει ένα καλό κινητό.

• Εξαρτάται τι θέλεις πραγματικά από τη φωτογραφία ως τομέα ενασχόλησης. Αν θέλεις να μάθεις πραγματικά τι σημαίνει φωτογραφία ανοίγοντας ένα εξαιρετικά όμορφο, δημιουργικό χόμπι, τότε πας σε Dslr μηχανή ώστε να μάθεις σωστά τις τεχνικές αλλά και να "ψαχνεις" κάθε φορά το αποτέλεσμα μιας λήψης ώστε να μαθαίνεις ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή διαφορετικών ρυθμίσεων για την ίδια λήψη ώστε να σχηματίζεις άποψη. Η mirrorless θα σου δώσει απλά και μόνο παραπάνω αυτοματοποίηση με την προεπισκόπηση μιας λήψης πριν την κάνεις. Η Dslr ακριβώς λόγω του οφθαλμοσκοπίου δεν θα σου δώσει τα πάντα έτοιμη τροφή, αλλά θα σε βάλει στη διαδικασία να μάθεις πραγματικά τα πως και γιατί κάθε λήψης και έτσι θα έχεις αφενός περισσότερη σωστή γνώση αλλά και περισσότερο ενδιαφέρον αν πραγματικά θες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία ως δημιουργία κι όχι ως μέσον απαθανάτισης μερικών στιγμών απλά για να θυμάσαι κάτι. Αν δεν θες να αποκτήσεις βαθειά γνώση των σχέσεων διαφράγματος-ταχύτητας κλείστρου, εστιακής απόστασης-γωνίας θέασης φακού, φαινόμενο διάθλασης-περίθλασης, φαινόμενο moire, τι σημαίνει βάθος πεδίου και πως το αξιοποιούμε δημιουργικά, τότε δεν υπάρχει λόγος να πετάξεις λεφτά σε dslr η mirrorless. Ως νέος φωτογράφος φαντάζομαι ότι θέλεις να αποκτήσεις γνώση και να εξερευνήσεις όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Και μια dslr διαθέτει αρκετή αυτοματοποίηση αλλά το αποτέλεσμα που θα παίρνεις από μια τέτοια μηχανή όταν θα έχεις μάθει τα παραπάνω που ανέφερα δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Εκτός κι αν έχεις πρόβλημα όγκου και παραπάνω βάρους το οποίο εγώ προσωπικά δεν θεωρώ σημαντικό, πας σε dslr διαφορετικά mirrorless. Και οι δύο λύσεις είναι πολύ καλές και πολύ δυνατές οπότε ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτεις επιλέγεις. Ο,τι κι αν επιλέξεις πάντως σε συμβουλεύω να μην μείνεις καθόλου στην λογική του "auto" που παρατηρώ σε πολλούς που κρατούν μια dslr η mirrorles στο χέρι και νομίζουν ότι κάνουν φωτογραφία!

• Θα ήθελα να προσθέσω και μια παράμετρο που κανείς δεν ανέφερε υπέρ των mirrorless και αυτή είναι το μέγεθος/βάρος. Και δεν το αναφέρω μόνο πρακτικά μιας και π. χ. πλέον ακόμα και στα αεροπλάνα το διαθέσιμο βάρος έχει μειωθεί σημαντικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι μια μικρή μηχανή θα είναι πολύ πιο εύκολο να την έχεις πάντα μαζί σου. Είναι και ο λόγος που όσες μηχανές και αν έχω στην κατοχή μου ακόμα και σήμερα αυτή που προτιμώ σε στιγμές αναψυχής είναι η Canon m6 mkii με τον 22mm pancake. Μπαίνει ακόμα και σε τσέπη και είναι ο λόγος που το κινητό μου περιέχει κατά 99% memes και όχι φωτογραφίες. Νομίζω μια μικρή mirrorless με έναν μικρό φακό είναι ο ιδανικός συνδυασμός για κάποιον που δεν έχει συνηθίσει να κουβαλάει πάντα τη "βαλίτσα".

• Η φωτογραφία της dslr δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία κινητού,το κινητό απλά είναι ποιο εύχρηστο, σε εκτύπωση φωτογραφίας η dslr θα αποτυπώσει καλύτερα τις εικόνες

• Ναι αξίζει να πάρεις dslr για begginer γιατί και εγώ έτσι άρχισα και οι φωτογραφίες φαίνονται πολύ καλύτερες από είναι κινιτο από όλα τα κινιτα