Χαίρετε.
Θα χρειαστεί να τοποθετησω τα πάνελ που έχω (4x100: 400w) σε απόσταση περίπου 20μετρα από τις μπαταρίες. Τι πάχος καλωδίου να βάλω ώστε να έχω τις λιγότερες απώλειες ;
Γιατί 20 μέτρα και όχι 40.
Δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο.
Οι μπαταρίες δεν πρέπει να είναι κοντά στον ήλιο ή σε πάρα πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.
Οι θερμοκρασίες που πρέπει να έχει ο χώρος που φυλάσσονται οι μπαταρίες πρέπει να είναι 25 βαθμούς Κελσίου.
Σε μεγάλες θερμοκρασίες υπάρχει περίπτωση να σκάσουν. Αυτό είναι το πρώτο που μας ενδιαφέρει.
Ο συνήθως το πάνελ έχει δικό του καλώδιο το οποίο είναι 6 τετραγωνικά χιλιοστά.
Όσο όμως ανεβάζεις την απόσταση ανεβάζεις και την αντίσταση του καλωδίου.
Αν στα 10 μέτρα αντίστοιχη το εξάρι καλώδιο. Τότε στα 20 μέτρα θα βάλεις 12 τετραγωνικά χιλιοστά. Και αυτό είναι ανάλογος πόσο ρεύμα το μέγιστο που σου βγάζει το πάνελ. Αν υπολογίσεις το κόστος του καλωδίου σε 6άρι καλώδιο. Αν είναι 1.20 έως και 2€ το μέτρο. Υπολόγισε επίσης ότι τα καλώδια είναι δύο. Μαύρο και κόκκινο. Για το απλό καλώδιο το πιο φθηνό. Όχι με ειδική μόνωση τύπου PVC. Δηλαδή να μην το κάψει σε ενα μήνα ο ήλιος και αρχίζει να σπάει. Που στα 10 μέτρα θα δώσεις 12€ δηλαδή επί 24€ έως 40€. Συν τα τους ταχισύνδεσμους πάλη του πιο φθηνούς 10 με 20€ στο κάθε πάνελ. 5€ ο ταχισύνδεσμος και αν τοποθέτησης και κανέναν στη διαδρομή φτάνεις στα 20€ για το κάθε πάνελ. Με τα από 6άρι καλώδιο υπάρχει το 10άρι και μετά από αυτό υπάρχει το 16άρι. Αυτά είναι στάνταρ. Επειδή σου βγαίνει 12άρι θα ζητήσεις από το κατάστημα 12άρι. Επόμενος θα πας η στο 10άρι ή στο 16άρι. Αν το ρεύμα που τραβάς είναι συνεχόμενο, δηλαδή τραβάς συνέχεια το μέγιστο ρεύμα που βγάζει το πάνελ. Θα πάρεις το 16άρι. Αν όμως δεν είναι το μέγιστο είτε γιατί έχεις μικρές μπαταρίες οι καταναλώσεις. Το θα βάλεις 10άρι ή ακόμη και το 6άρι μπορεί να κάνει.
Αυτά τα λίγα.
Δεν ξέρω αν κάποιος καταλάβει τα όσα έγραψα.
Δεν ήθελα να επεκταθώ σε λεπτομέρειες.
Αυτά που γράφω είναι χοντρικά.