Πόσο χρόνο ζωής έχουν τα σημερινά DVD? Είναι πιο ασφαλές για αποθήκευση αρχείων?

6 Antworten

• Ναι είναι ασφαλή προς την αποθήκευση αρχείων. Όχι μόνο τα σημερινά αλλά και παλαιότερης τεχνολογίας. Έχω τεράστιο αρχείο Backup σε DVD και Βlue Ray Disk παλαιότερης τεχνολογίας και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος καθότι έχω πάθει ζημιά από σκληρούς δίσκους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) επειδή οι σκληροί δίσκοι μετά από πολύχρονη χρήση τους (και όχι μόνο πολύχρονη) παρουσιάζουν προβλήματα, κρασάρουν ή νεκρώνονται εντελώς και σταματούν να ανταποκρίνονται. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο τρόπος αποθήκευσης τους που πρέπει να γίνεται σε ασφαλή κουτιά που δεν επηρεάζονται από την υγρασία και την υψηλή θερμοκρασία.

• Έχουν αντοχή στο χρόνο. Έχω δισκάκια πάνω από μια 15ετια (και όχι γνωστής μάρκας) που δουλεύουν απροβλημάτιστα. Αυτά είναι τα θετικά. Αρνητικά μπορείς να βρεις. Αν έχεις πολλά δεδομένα και χρειάζεται να τα γράψεις, θα έχεις θέμα χώρου μετά, αν είναι πολλά. Επίσης θέλουν προσοχή από γρατσουνιες, συν ο χρόνος που απαιτείται για να αποθηκευτούν στα DVD. Πλέον buckup σε DVD αν ο όγκος των δεδομένων είναι μεγάλος δεν συνιστάται για έμενα τουλάχιστον. Συμβουλή μου θα είναι να προμηθευτείς ένα σκληρό δίσκο. Ποιο σωστά ταξινομημένα, και εύκολα προσβάσιμα τα αρχεία σου.

• ΝΙΚΟΛΑΣ_Μ

Σε περιπτώσεις μεγάλου όγκου δεδομένων, κατάλληλα είναι τα Blu-Ray Disc (25gb, 50gb, 100gb). Χρησιμοποιώ Blu-Ray για αρχειοθέτηση υλικού εδώ και πολλά χρόνια και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Σε περιπτώσεις προτίμησης εξωτερικών, σκληρών δίσκων για αρχειοθέτηση σωστό είναι οι συγκεκριμένοι δίσκοι να είναι εκτός μόνιμης χρήσης, σε αδράνεια. Δηλαδή σκληροί δίσκοι στους οποίους φορτώνουμε αποκλειστικά και μόνο αρχειακό υλικό, τους αποσυνδέουμε και τους αποθηκεύουμε σε ασφαλές μέρος προστατευμένους από ενδεχόμενη υγρασία. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ο εκάστοτε σκληρός δίσκος, για διάφορους αστάθμητους παράγοντες να παρουσιάσει πρόβλημα και να αχρηστευτεί. Το συχνότερο πρόβλημα είναι η ενδεχόμενη πτώση τους από ύψος με αποτέλεσμα την εσωτερική, μηχανική τους βλάβη με επακόλουθο την πλήρη αδυναμία ανάγνωσης δεδομένων, πρόβλημα (ποσοστού ζημιάς 98%) που δεν επιλύεται από έναν απλό χρήστη αλλά επιλύεται με πολύ μεγάλο, οικονομικό κόστος από τεχνικές εταιρίες που επαναφέρουν δεδομένα προβληματικών, σκληρών δίσκων. (Το κόστος επαναφοράς δεδομένων είναι πραγματικά, εξαιρετικά ακριβό!). Στις περιπτώσεις όμως που το αρχειακό υλικό μας έχει μοιραστεί σε δισκάκια DVD ή Blu-Ray, ακόμη και αν παρουσιαστεί πρόβλημα σε ένα από τα δισκάκια αυτό σημαίνει πως χάθηκε ένα συγκεκριμένο ποσοστό υλικού και όχι ολόκληρο το αποθηκευμένο υλικό μας που περιέχεται σε υπόλοιπα δισκάκια (Στην περίπτωση βλάβης σκληρού δίσκου χάνεται ολόκληρο το αποθηκευμένο υλικό εφόσον μάλιστα ο δίσκος είναι πολλών GB, ακόμη χειρότερα εάν πρόκειται για ΤΒ!...). Χρήσιμο είναι το σοβαρής σημασίας υλικό αποθήκευσης μας να αποθηκεύεται σε διπλά δισκάκια. Αυτό κάνω εδώ και πολλά χρόνια μετά από μια πολύ σοβαρή απώλεια σημαντικότατου υλικού μου λόγω μόνιμης βλάβης εξωτερικού, σκληρού μου δίσκου. (Τον έχω κρατήσει με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα μπορέσω να επανακτήσω τα αρχεία του χωρίς να χρειαστεί να πουλήσω το νεφρό μου!...). Συνεχίζω να μην εμπιστεύομαι τους σκληρούς δίσκους για μόνιμη αρχειοθέτηση υλικού, εννοείται τους δίσκους τύπου HDD (μηχανικούς - παρουσιάζουν τα συχνότερα προβλήματα καθώς εκ της κατασκευής τους υπερθερμένονται), αλλά και τους SSD/USB και NVMe PCI Express, οι οποίοι και αυτοί εν δυνάμει μπορούν να παρουσιάσουν πρόβλημα (πολύ σπανιότερα από τους HDD).

Υ.Γ.: Υπάρχει και η ασφαλής λύση του "Mirroring". Δηλαδή χρήση δύο ιδίων σκληρών δίσκων (ίδιο μοντέλο και οι δύο), σε ταυτόχρονη λειτουργία μεταξύ τους, οι οποίοι αποθηκεύουν και οι δύο ξεχωριστά ο καθένας το υλικό που φορτώνουμε με αποτέλεσμα να υπάρχει εις διπλούν. Αν κρασάρει ο ένας από τους δύο, το ίδιο υλικό συνεχίζει να υπάρχει στον δεύτερο.

• _Gollum_

Σωστά τα λες φίλε μου, όμως τα δεδομένα σε σκληρό είναι πιο εύκολα προσβάσιμα στο δίσκο από ότι σε δισκάκια. Τα οποία δισκάκια θέλουν προσοχή ώστε να αντέξουν στο χρόνο. Θεωρώ ξεπερασμένη αυτή τη μέθοδο ως buckup. Σίγουρα με το σκληρό δεν είσαι απόλυτα ασφαλής, όμως προσωπικά είχα παλιούς σκληρούς δίσκους τους οποίους με τη πάροδο του χρόνου τους αντικατέστησα με καινούργιους, και για να μη τους πετάξω η να τους έχω τελείως αδρανείς, διπλό αποθήκευσα τα αρχεία. Δηλαδή σε περίπτωση που κρασαρει κάποιος σκληρός, να μην χάσω τα αρχεία μου. Έτσι ελαχιστοποιείς τη πιθανότητα να χάσεις εντελώς τα αρχεία σου. Πριν καταλήξεις στην εσχάτη λύση της ανάκτησης δεδομένων. Πάντα ελοχεύει ο κίνδυνος να χάσεις τα αρχεία σου, είτε τα έχεις σε δισκάκι είτε σε σκληρό.

• ΝΙΚΟΛΑΣ_Μ

Κι εσύ σωστά τα γράφεις αλλά για μεγάλο όγκο δεδομένων αρχειακού υλικού, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις σπάνια θα αναζητήσουμε ή χρησιμοποιούνται συχνά, δεν αξίζει να χρησιμοποιούνται σκληροί δίσκοι και ειδικά διπλοί. Σε αυτή την περίπτωση (διπλών σκληρών δίσκων), το κόστος εκτινάσσεται! Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις συγκεκριμένων αρχείων, όπως τα ενιαία-μεγάλα αρχεία βίντεο τα οποία δύσκολα διαμοιράζονται σε DVD, ακόμη και σε Blu-Ray. Προσωπικά όμως και το αρχειακό υλικό μορφής video-data το έχω αρχειοθετήσει σε Blu-Ray & DVD. Ακολουθώ αυτή την πρακτική πάνω από δεκαπενταετία και δεν μου έχει παρουσιαστεί καμία, απολύτως απώλεια. Τα αρχειοθετημένα δισκάκια τοποθετούνται εντός αλουμινένιων βαλιτσών, προστατευμένα από υγρασία και ζέστη.

https://www.skroutz.gr/s/25687641/vidaXL-ABS-Valitsa-Metaforas-60-THeseon-Mayri.html

Υ.Γ.: Δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στους σκληρούς δίσκους μετά τη σοβαρή απώλεια που μου συνέβη.

Υ.Γ. 2: Ακόμη και αν για πρακτικούς λόγους ευκολίας προτιμάμε κυρίως σκληρούς δίσκους για αρχειοθέτηση, ασφαλέστερο είναι μαζί με αυτούς να χρησιμοποιούμε παράλληλα και DVD ή Blu-Ray Disk. (Με αρχειακό υλικό, ειδικά επαγγελματικής χρήσης δεν παίζουμε με τις πιθανότητες απώλειας, ούτε πειραματιζόμαστε). Προτιμώ να χρησιμοποιώ τους σκληρούς δίσκους μόνο για τρέχουσες, λειτουργικές εφαρμογές.

• Θεωρητικά τα DVD έχουν πάνω από 100 χρόνια προσδόκιμο λειτουργίας. Άν υπολογίσεις το κόστος, ναι καλύτερα να κάνεις το backup σου σε αρκετά dvd με το μόνο μείον να είναι ο χρόνος μέχρι να αποθηκευτούν στο DVD.

• Οι κατασκευαστές δίνουν σε ιδανικές συνθήκες κάπου 30 χρόνια. Ο ασφαλέστερος τρόπος αποθήκευσης είναι σκληρός δίσκος ο οποίος αντικαθιστάς ανάλογα την χρήση του από 5- 20 χρόνια.

• Αν τα αποθηκεύετε σωστά σε μέρη χωρίς υγρασία ή ζέστη φυσικά και αντέχουν.

• 2 σκληροί μεγάλοι σε χωρητικότητα με τα ίδια αρχεία είναι η καλύτερη λύση για πάντα (με κάποιο κόστος φυσικά)

• chthonios

Νομίζω καλύτερα αρκετούς μικρούς ώστε όταν κρασαρει κάποιος η ζημιά να είναι πιο μικρή. Μιλώ από εμπειρία με δίσκο 4tb.