Τα καλώδιο ethernet βγαίνουν σε 2 τύπους, τα stranded και τα solid, τα stranded καλωδια δεν παρουσιάζουν απώλειες σε γωνιες, στα solid υπάρχει μικρή περίπτωση να σπασει ο "χαλκος", έχε υπόψη σου οτι τα περισσότερα καλώδια που αναφέρουν cat6a στην πραγματικότητα δεν έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση , αυτο που σε νοιάζει ειναι να αγοράσεις καλώδιο ethernet καθαρου χαλκού ασχέτως κατηγορίας (να αναγράφει CU σαν αγωγό στα χαρακτηριστικά του και οχι cca) η κατηγορία του καλωδίου(catxx) βγαινει σε συνάρτηση της ταχύτητας δεδομένων που μεταφέρει σε συγκεκριμένο μηκος. Αν χρειάζεσαι πχ κατω απο 50 μετρα δεν έχει σημασία αν θα ειναι cat 5e cat 6 η cat 7, σε αυτη την αποσταση ολες οι κατηγορίες ποιοτήτων καλωδίων μπορουν να μεταφέρουν θεωρητικά και 10Gbps
Μπορείς να μου προτείνεις ένα καλώδιο CU (δεν βλέπω πουθενά να αναγράφουν CU, γιαυτο σε ρωτώ) των 15 - 20 μέτρων της ugreen ή κάποιας άλλης αξιόπιστης μάρκας? (θα συνδεθεί Xbox X , γιατί στο δωμάτιο του γιου μου έχω θέμα σοβαρό με το ασύρματο ίντερνετ, παρόλο που είμαι με Cosmote-οπτική ίνα-100στάρα, ασύρματα σέρνετε εντελώς, γι' αυτό θα πάρω ένα καλώδιο ethernet.
Ευχαριστώ !
Δυστυχώς στα έτοιμα καλωδια σπανια αναγράφεται ο τυπος του αγωγού στον τίτλο(πρεπει να δεις τη συσκευασία απο κοντά για να δεις το υλικο κατασκευής) ,κατά βαση τα ugreen δεν ειναι χαλκού(απο προσωπική εμπειρία) , εγω τα αγοραζω ο ίδιος απο μαγαζιά με ηλεκτρολογικο υλικο, οι υπάλληλοι θα γνωριζουν σίγουρα και θα μπορουν να βοηθήσουν.
το οτι δεν ειναι χαλκου το λες για αρνητικό? δεν ειναι δηλαδη αυτο που ψαχνω?(ugreen)
συγνωμη αλλα ειμαι ασχετος γιαυτο ρωτω αυτο με τον χαλκο, αν θες μου ξανα απαντας...ευχαριστω παντως για την προηγουμενη απαντηση.
Καλησπέρα, οχι δεν ειναι αρνητικό, απο τη στιγμή που σε ενδιαφέρει να συνδέσεις μονο την κονσόλα διάλεξε ενα καλώδιο στα μέτρα που θέλεις ασχέτως αγωγού,(αλλα σιγουρα ο χαλκος ειναι οτι καλύτερο) κατα πασα πιθανότητα δεν θα εχεις κανένα προβλήμα, η ταχύτητα σίγουρα θα βελτιωθεί σε σχεση με το ασύρματο, δηλαδη απο τη στιγμη που εχεις 100αρα γραμμή στο κατέβασμα με το καλώδιο θα πρεπει να κατεβάζεις με 9 εως 11 mb/s. Αν για κάποιο λόγο έχεις βρει κάποιο ugreen που σε ενδιαφέρει τουλάχιστον επέλεξε ένα που δεν θα ειναι flat (για να περνάει κατω απο πόρτες).
Να ΜΗΝ είναι flat, οκ καλα που μου το είπες γιατι θα πηγαινα σε flat καλώδιο.
Σε ευχαριστώ πολυ, αν δεν τα ξανα πούμε σου εύχομαι καλες γιορτες(χριστουγεννα) με υγεία.
Φιλε Μιχαλη της UGREEN ειχα σκοπο να αγορασω και εγω.. Με προβληματισε λιγο ο Γιωργος σε οτι αφορα:
1) Το FLAT καλωδιο (το οποιο ειναι αυτο, που κατα την ταπεινή μου γνωμη, περναει κατω απο πορτες και γωνιαζει και ευκολοτερα)
2) Δεν εχει καμια σημασια στην ποιοτητα της γραμμης αν βαλεις cat 5-6-7 εως τα 50μ? (Πιστευα οτι το 7 ειναι ανωτερο απο το 6.. το 6 απο το 5 κτλ)
Με 24αρα γραμμη και πραγματικη ταχυτητα στα ~16 mb/s σιγουρα ενα ανωτερα ποιοτικα καλωδιο θα ειχε και max αποτελεσμα σωστα?
(https://gr.weblogographic.com/difference-between-cat5-and-cat5e-and-cat6-and-cat7-cables-2288)
Καλησπέρα η κατηγορία των καλωδίων δεν αντικατοπτριζει την ποιοτητα αλλά τα τεχνικα χαρακτηριστικά τους, Τα καλώδια ethernet αποτελούνται απο συνεστραμενα ζευγη για την αποφυγή crosstalk μεταξύ τους (σα να λεμε μειώνεται ο θόρυβος που προκαλεί απωλεις) , 8 καλώδια σε 4 ζεύγη των 2, οπου ο αριθμός τον στροφών εως ενα σημειο καθορίζει και την κατηγορία του καλωδίου (cat 5-6 - 7) σε σε ενα flat καλώδιο ειναι δυσκολότερο να επιτευχθεί η στρέψη των ζευγων. Υπάρχου πολλα βίντεο στο youtube πχ με reviews που δείχνουν στην πράξη γτ συμβαίνει αυτο, το cat 5e με πιστοποίηση tia πχ στα 100 μετρα μπορει να μεταφέρει 1Gb/s το cat6/7 10Gb/s στα 100 μετρα (δεν αναφέρω τα mhz της μετάδοσης ουτε το cat 7 ξεχωριστά γτ θα γραφω μεχρι αυριο) οταν λοιπόν σε οικιακή χρήση(πχ 30-50μετρα) χρειάζεται να μετάφερεις ενα κλασμα αυτών των ταχυτήτων η κατηγορία δεν παιζει κανενα ρόλο παρα μονο η ποιότητα του αγωγού. Τωρα αν ειναι δύσκολο να βρεις καλώδιο χαλκου οκ δοκίμασε και τα cca στα 16mbps δεν θα δεις διαφορά.
Kαλησπερα παιδιά, κατέληξα σε αυτο το καλωδιο , ειναι S-FTP κ οπως διάβασα ειναι η κατηγορια με την μεγαλύτερη θωράκιση....όσο αφορα τα Flat καλώδια ο Γιώργος εχει δικιο...δεν ειναι καλά γι'αυτο που θέλουμε..παρήγγειλα ηδη 3 καλώδια της Nedis Cat6 S-FTP (Υλικό αγωγού: Χαλκός) σε διάφορα μετρα... 20μ. 10μ. κ 0,50μ , διαβασα οτι η Nedis ειναι πολυ αξιοπιστη εταιρια...οπότε κατεληξα εκει για να μην λαλήσω :))
Σε αυτο το σαιτ μιλά για τα καλωδια....
ευχαριστουμε πολυ. Ειχα ακριβως το ιδιο προβλημα, οποτε οι επεξηγησεις και οι λυσεις που δινονται σε αυτο το διαλογο, μου ελυσαν τα χερια.
Να σε καλα Γιώργο μας έλυσες τις απορίες
Καλησπέρα. Να ρωτήσω και εγώ κάτι ? Σε οροφοδιαμέρισμα, το Π-κλιμακοστάσιο ειναι στο κέντρο του κ πρέπει να τοποθετηθεί εκ των υστέρων καλώδιο. Απο την άκρη του ενός σκέλους του Π μέχρι την άκρη του άλλου σκέλους, για να συνδέσει τον rooter (όπου το ιντερνέτ έχει 50 Μbps) με ένα access-point, ωστε να έχουν τόσο ασύρματο ιντερνετ στα πέρα δωμάτια, όσο και τηλεόραση (τώρα το ασύρματο εκεί μολις που έχει 5 Mbps). H λύση να τρυπήσουν οι μπετονιένοι τοίχοι του κλιμακοστασίου δεν ειναι δυνατή και έτσι πρέπε να μπει καλώδιο γύρω-γύρω, τοίχο-τοίχο σε κανάλι. Το θέμα είναι πως το καλώδιο συνολικά θα έχει μεταξύ 15 κ 20 m μήκος αλλά θα "σπάσει" σε περίπου 25 "γωνιές" που προκαλούν οι ανώμαλες προεξοχές απο τοιχεία και δοκάρια. Γιαυτές λοιπόν τις συνθήκες ποιο καλώδιο ενδείκνυται ? - Τι ακτίνα περίπου πρεπει να έχω στα σημεία αλλαγής της όδευσης των καναλιών, αρκούν 2-3 cm ? Προσανατολιζόμενος σε καλώδιο S/FTP ανησυχώ για τις "γωνιές" - μπορούν αν προκαλέσουν, αθέλητα εννοείται, σημαντική πτώση της ποιότητας ?
Καλησπέρα, χώρις να έχω και δει το χώρο μου ειναι δυσκολο να σας δώσω την καλύτερη λύση. Αν υπάρχει δυνατότητα η συνδεση να γινει εξωτερικά (με καλωδιο εξωτερικόυ χώρου) αυτη θα ηταν η πρωτη επιλογή. Υπάρχει κ η λύση του powerline μεσω της ηλ καλωδίωσης χρησιμοποιώντας τις πρίζες(δεν τα χω δουλέψει αρκετά τα συγκεκριμένα υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται οι 2 οροφοι να ειναι στον ιδιο πίνακα) ο τρόπος της καλωδίωσης που αναφέρεται σίγουρα θα δουλέψει αν γίνει προσεκτικά και δεν επηρεάζει αισθητικά τον χώρο. Τα καλώδια sftp δεν θα σας προφυλαξουν απο κατι, η χρήση τους ειναι συγκεκριμένη και αφορά την προστασία απο ηλεκτρομαγνητικες παρεμβολές. Αν επιλέξετε την εσωτερική καλωδίωση να αγοράσετε stranded καλώδιο που δεν έχει τοσο πολυ θεμα στο τσάκισμα.