Άυτή δεν είναι η ορθή ερώτηση που πρέπει να κάνεις , γιατί πολύ απλά δεν μπορεί να σου απαντήσει 100 % σίγουρα κανένας !. Το ορθό είναι να ρωτήσεις τον εαυτό σου και η ορθή ερώτηση εχει ως εξής : "Αν έχω έναν ελβετικό σουγιά , σε έναν τυχόν έλεγχο , μπορώ να δικαιολογήσω κατοχή / μεταφορά για ένα βάσιμο και νόμιμο λόγο ;". Ο λόγος αυτός δεν μπορεί να είναι η αυτοάμυνα , γιατί ο ισχυρισμός αυτός κάνει τον ελβετικό σουγιά ( και γενικότερα οποιοδήποτε μαχαίρι ) όπλο !. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νόμιμο και παράνομο μαχαίρι . Υπάρχει μαχαίρι που η κατοχή του δικαιολογείται για οικιακή, θήρα , αλιεία , τέχνη , κτλ συναφή χρήση , δηλ εργαλείο και μαχαίρι που η κατοχή του δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για τους παραπάνω σκοπούς ,δηλ όπλο . Αν δεν έχεις νόμιμο λόγο που μπορείς να δικαιολογήσεις να κουβαλάς ένα οποιοδήποτε μαχαίρι , τότε δεν κουβαλάς μαχαίρι .
με τα μεσαια ελβετικα δεν θα εχεις προβλημα ιδιαιτερο κοβει φατσες η αστυνομια,βασικο να μην κλειδωνει η λεπιδα,με τα μεγαλα ελβετικα μαχαιρια που κλειδωνει η λεπιδα θα εχεις θεμα με τα μεσαια που δεν κλειδωνει δεν θα εχεις προβλημα,τωρα μην εχεις παει για ποτο και κουβαλας πανω σου τον ελβετικο γιατι δεν μπορεις να τον δικαιολογησεις καταλαβες?
εγω προσωπικα ειμαι αρρωστος με τα μαχαιρια στην δουλεια μου πανω κουβαλαω λεπιδα 9 ποντους που κοβει σαν ξυραφι και κλειδωνει,αλλα εκει δεν μπορει να μου πει κανενας κατι γιατι βρισκομαι μεσα στο εργοταξιο,οταν ψαρευω εχω στην ζωνη μου στιλετο θανατωσης με 9 ποντους λεπιδα παλι δεν μπορουν να μου πουνε κατι,τωρα αν εχω παει γηπεδο η μια πορεια ειναι λογικο πως ακομα και αν δεν σκοπευω να το χρησιμοποιησω εναντιον ανθρωπου δεν πρεπει να το κουβαλαω πανω μου,καταλαβες?
προσωπικα οταν κυκλοφορω καπου περιεργα βραδυ η ακομα και μερα εχω τα μαχαιρια μου στο τσαντακι μου ,αλλα εχω παντα στην ζωνη μου ενα στυλο κουμποταν και εναν πολυ καλο φακο με strobe ready mode πως να στο πω με ελβετικο με εχουν σταματησει πανω απο 20 φορες στην τσεπη μου εκοψαν φατσα δεν μου εκαναν κατι για μεσαιου μεγεθους που δεν κλειδωνει μιλαμε ,στις βολτες μου δεν κουβαλαω σταθερης λεπιδας μαχαιρια γιατι δεν εχω λογο να το κανω ο ελβετικος κανει τα παντα,επισης αν σε ρωτησουν για το μαχαιρι πες το εχω μαζι μου σαν εργαλειο μη διανοηθεις να αναφερεις την αυτοαμυνα γιατι θα μπλεξεις,αν εχεις την αμυνα στο νου σου παρε εναν καλο φακο να κουβαλας και εκλεισες,αυτα απο εμενα ελπιζω να μη σε μπερδεψα
Κλεισμένο μικρό μαχαίρι
84. Δεν απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κώδικα αυτό η μεταφορά κλειστού μικρού μαχαιριού που έχει λεπίδα-
(α) μήκους μέχρι τεσσάρων ιντζών, αν αυτή δεν καταλήγει σε μυτερή άκρη ή
(β) μήκους μέχρι δύο και ήμιση ιντζών, αν αυτή καταλήγει σε μυτερή άκρη,
εφόσον τέτοιο μικρό μαχαίρι δεν είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατρέπεται, με ελατήριο, ή διαφορετικά σε αμφίστομο μαχαίρι ή σε μαχαίρι το οποίο έχει σταθερή λεπίδα.
Νομίζω όχι. Ο νόμος λέει η λεπίδα να μην είναι πάνω από κάποια εκατοστά κ τα υπερβαίνει , νομίζω 4 εκατοστά ; Δεν θυμάμαι.. Καθώς και να μην κλειδώνει η λεπίδα. Μπορείς να στρογκυλεψεις την μύτη ώστε να μην είναι μυτερή ώστε να αποδηξεις σε ενδεχόμενο ελενχο ότι δεν το έχεις για τρύπημα και για καλό άπλωμα βουτύρου στο ψωμί.. Παίζουν κ άλλα ρόλο. Ο νόμος είναι ασαφής.
Κλεισμένο μικρό μαχαίρι
84. Δεν απαγορεύεται, σύμφωνα με τον Κώδικα αυτό η μεταφορά κλειστού μικρού μαχαιριού που έχει λεπίδα-
(α) μήκους μέχρι τεσσάρων ιντζών, αν αυτή δεν καταλήγει σε μυτερή άκρη ή
(β) μήκους μέχρι δύο και ήμιση ιντζών, αν αυτή καταλήγει σε μυτερή άκρη,
εφόσον τέτοιο μικρό μαχαίρι δεν είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μετατρέπεται, με ελατήριο, ή διαφορετικά σε αμφίστομο μαχαίρι ή σε μαχαίρι το οποίο έχει σταθερή λεπίδα.
Ναι είναι,αλλα εξαρτάται πού βρίσκεσαι
Oxi