Οταν λες ότι χωρίς τις αναβαθμίσεις μπορεί να έχω κάποιο κακόβουλο λογισμικό τι εννοείς; Επίσης κάποιες εφαρμογές όπως το ινσταγκραμ-μεσσεντζερ δεν θα αναβαθμίζεται;
Sehen Sie sich die Nutzungsbedingungen für die Produktfragen im Detail an
Οταν λες ότι χωρίς τις αναβαθμίσεις μπορεί να έχω κάποιο κακόβουλο λογισμικό τι εννοείς; Επίσης κάποιες εφαρμογές όπως το ινσταγκραμ-μεσσεντζερ δεν θα αναβαθμίζεται;
1 Antwort
Καθε κινητό σχεδιάζεται ώστε να προστατεύει τους χρήστες του από κακόβουλο λογισμικό (πχ ιούς, malware, spyware κτλ). Όμως κανένα ανθρώπινο δημιούργημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση το λειτουργικό του κινητού, δεν είναι τέλειο. Με τον καιρό αποκαλύπτονται λάθη στον κώδικα, όπου κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί και να πάρει τον έλεγχο (με πολλούς διαφορετικούς τρόπους) της συσκευής σου. Με τόσες προσωπικές πληροφορίες που υπάρχουν αποθηκευμένες στο κινητό σου, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι που έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν να αποκτήσουν κάποιες από συτές.
Η εταιρεία που παράγει το κινητό διορθώνει αυτά τα προβλήματα, αλλά σε κάτι τόσο πολύπλοκο όσο το λειτουργικό ενός κινητού είναι αδύνατο να βρεθούν και να διορθωθούν όλα. Με κάθε νέα αναβάθμιση, όταν μια εταιρεία εμπλουτίζει το λειτουργικό της με νέες δυνατότητες, δημιουργούνται νέα κενά ασφαλεία και πάει λέγοντας. Η υποστήριξη αυτή όμως κοστίζει σε χρόνο και σε χρήμα, γι αυτό και οι εταιρείες δεν την παρέχουν για πάντα. Ανάλογα με το κόστος του κινητού οι αναβαθμίσεις μπορούν να μην παρέχονται καθόλου ή για 2-3 χρόνια για κινητά Android. Στην Apple, με την τωρινή πολιτική δίνονται για 5-6 χρόνια απο την ημερομηνία πρὡτης κυκλοφορίας της συσκευής.
Αν πάρεις μια συσκευή με παλιότερο λειτουργικό είναι πιθανό να υπάρχουν κενά ασφαλείας, τα οποία η εταιρεία διόρθωσε σε επόμενες εκδόσεις του λειτουργικού, αλλά στη συσκευή σου θα υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν, άρα ο κίνδυνος θα είναι μόνιμος για όσο χρησιμοποιείς τη συσκευή αυτή. Αυτό ισχύει σε κάθε συσκευή κινητού, είτε είναι Apple, είτε Android.
Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για το θέμα, αλλά δυστυχώς ο χώρος εδώ δεν είναι κατάλληλος για μαθήματα τεχνολογίας, όμως θα μπορουσα να το συνοψίσω ως εξής: το να έχεις κινητό με κενά ασφαλείας είναι λάθος. Στη σημερινή εποχή το κινητό μας περιέχει πάρα πολλά προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα, γι αυτό θα πρέπει να φροντίζουμε η χρήση του να είναι ασφαλής. Αν διαβάσεις στο internet θα βρεις πάρα πολλά παραδείγματα κακοβουλου λογισμικού, που δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, κυριολεκτικά σε εκατομμυρια χρήστες και που θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι χρήστες αυτοί είχαν κινητά με επόμενη γενιά του λειτουργικού.
Η φράση που λένε και γράφουν πολλοί: "οι αναβαθμίσεις δεν είναι τίποτα, εγώ έχω κινητό που δεν του έχω κάνει ποτέ αναβάθμιση και δεν έπαθα τίποτα" ισοδυναμεί με τη φράση "το προφυλακτικό στο σεξ δεν είναι απαραίτητο, εγώ πάω με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους και δεν έχω κολλήσει ποτέ τίποτα"... Είναι θέμα τύχης και χρόνου να συμβει στο καθένα.