Recenzie Xiaomi 14: noua navă amiral Android care excelează la toate
Xiaomi a prezentat la recenta ediție a Mobile World Congress noua sa serie de flagship-uri pentru telefoane mobile, iar Xiaomi 14 este modelul de bază al seriei, care este deja disponibil și în magazinele grecești. Am călătorit la Barcelona, am văzut de aproape noile smartphone-uri și prezentarea lor, iar de două săptămâni am în posesie Xiaomi 14, împreună cu Xiaomi Watch S23.
Cum s-a descurcat, așadar, noul smartphone Android și cum m-a ajutat în viața de zi cu zi? Testez de aproape un deceniu aproape toate telefoanele noi care apar, atât cu sistem de operare Android, cât și cu iOS, iar adevărul este că noua propunere a Xiaomi este destul de specială.
- Modelul 2024
- Ecran LTPO AMOLED de 6,36" cu frecvență de reîmprospătare de 120Hz
- Procesor Snapdragon 8 Gen 3
- Suport NFC
Xiaomi 14 prezintă îmbunătățiri impresionante față de deja impresionantul Xiaomi 13, oferind o experiență cu adevărat de nouă generație pentru utilizatorii care caută tehnologie de ultimă oră. Ambele smartphone-uri oferă performanțe puternice, însă Xiaomi 14 aduce funcții suplimentare concepute pentru a îmbunătăți experiența.
Unde s-a îmbunătățit smartphone-ul?
Seria Xiaomi este pe piață de mai mulți ani și este logic că și-a câștigat proprii fani. Cu toate acestea, compania pare să lucreze în mod constant la îmbunătățirea telefoanelor mobile. Deci, ce s-a schimbat? În primul rând, ecranul este mult mai luminos, în mod specific cu 50% mai bun decât Xiaomi 13. Ce înseamnă asta în viața mea de zi cu zi? Înseamnă că chiar și în centrul Atenei, în mijlocul verii, voi putea vedea ecranul telefonului meu! Un alt aspect important este rata de reîmprospătare în Hz de pe ecran. Xiaomi 13 avea o rată de reîmprospătare care varia de la 60 la 120Hz, în timp ce Xiaomi 14 a crescut intervalul de la 1Hz la 120Hz. Practic, acest lucru înseamnă că rata de reîmprospătare a ecranului se schimbă în funcție de ceea ce este afișat. Într-un joc video, este important ca imaginea să se schimbe constant și ca acțiunea să aibă un flux lin, în timp ce la citirea unei pagini web pe internet nu există astfel de cerințe. Cineva ar putea întreba, "de ce contează asta pentru mine?" Răspunsul este simplu: cu cât rata de reîmprospătare în Hz este mai mică, cu atât este mai mică și consumul de baterie. Prin urmare, telefonul se ajustează la ceea ce este afișat și își reduce corespunzător consumul de baterie. A doua îmbunătățire este la camere, care oferă fotografii și videoclipuri mai bune, în timp ce schimbarea la încărcare este și ea semnificativă, deoarece acum suportă încărcare prin cablu la 90W, ceea ce îl umple într-un timp foarte scurt.
Cum l-am evaluat?
Principalii criterii pentru un smartphone pentru mine sunt performanța sa, camerele sale și bateria în combinație cu încărcarea sa. În ceea ce privește performanța, alegerile Xiaomi sunt corecte la toate nivelele. Xiaomi 14 reușește să se descurce excelent în jocuri "dificile" precum Genshin Impact, precum și în mai multe emulatoare care am văzut că se luptă cu jocuri moderne în diferite cazuri. Snapdragon 8 Gen 3, care se află la "inima" telefonului, se asigură că totul rulează fără probleme, mereu în combinație cu cei 12GB de memorie și cei 512GB de spațiu de stocare. În ceea ce privește camerele, nu este nevoie de multă analiză. Colaborarea Xiaomi cu Leica a adus deja rezultate excepționale, iar cele două companii au creat un rezultat care m-a ajutat să fac fotografii și videoclipuri excelente fără a avea nevoie de cunoștințe specializate extinse. Acesta este unul dintre aspectele pe care le analizez întotdeauna la telefoanele high-end: cât de bună este calitatea imaginii și a videoclipului pe care un telefon le capturează în setările automate, cele pe care utilizatorul mediu le va folosi. Funcțiile mai avansate evident că îmbunătățesc performanța, dar acest lucru se întâmplă cu siguranță în majoritatea telefoanelor pentru cineva care știe. Adevărul este că fie că vorbim despre o expoziție și un spațiu închis cu lumini și multe standuri, sau o plimbare în natură cu peisaje deschise, Xiaomi 14 m-a ajutat să surprind câteva momente unice.
În cele din urmă, referitor la baterie și încărcare, deoarece folosesc smartphone-ul pentru înregistrarea de videoclipuri și realizarea de fotografii pentru rapoartele mele, este ușor de înțeles că vreau ceva durabil, dar și - dacă este necesar - să se încarce rapid. Xiaomi 14 se încarcă (cu încărcătorul inclus în pachetul de achiziție) în aproximativ jumătate de oră, și poate încărca chiar și alte dispozitive prin încărcare inversă la 10W, lucru care m-a salvat într-o situație la Congresul Mondial al Mobilelor, unde mi-am încărcat noile căști wireless.
Avantaje/Dezavantaje
Printre avantajele Xiaomi 14 se numără următoarele:
- Display excepțional cu luminozitate unică
- Performanță în sarcinile de birou, dar și în jocuri
- Camere foarte bune pentru utilizatorul mediu, dar și pentru creatorul de conținut
- Încărcător, cablu și husă de protecție incluse în cutia de ambalare
Printre dezavantajele Xiaomi 14 se numără următoarele:
Uneori Xiaomi încetinește performanța pentru a economisi energie.
Concluzie: Xiaomi 14 este unul dintre smartphone-urile remarcabile de pe piață. Oferă îmbunătățiri semnificative în comparație cu modelele anterioare de pe piață, lentile și camere îmbunătățite, un display clar mai bun, încărcare rapidă și o baterie care ține aproape o zi întreagă. În ansamblu, este unul dintre cele mai complete modele Android disponibile în prezent pe piață.
Descoperă și Xiaomi 14 Ultra!

fii primul care lasă un comentariu