Ισχυρό Wi-Fi σε κάθε γωνιά του σπιτιού
Πες αντίο στα νεκρά σημεία που δεν σε αφήνουν να απολαύσεις το internet απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτείται μόνο ένας ασύρματος δρομολογητής - μόντεμ (wireless router), ενώ σε άλλες ενδεχομένως να χρειάζεσαι επιπλέον ασύρματο σημείο πρόσβασης (wireless access point), αναμεταδότη (Range Extender) ή ακόμα και κάποιον μεταγωγέα (Switch), εφόσον έχεις περισσότερους υπολογιστές από όσους μπορεί να διαχειριστεί το router σου.
Ας δούμε, ορισμένες από τις δημοφιλέστερες και σπουδαιότερες συσκευές που χρησιμοποιούνται στην οικιακή ασύρματη δικτύωση ή στη δικτύωση μικρών γραφείων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ποιες συσκευές χρειάζονται για να στήσεις το δικό σου ασύρματο δίκτυο;
Προσαρμογέας Δικτύου (Κάρτα δικτύου)
Όλες οι μητρικές (ή αν θέλετε motherboards) για υπολογιστές ενσωματώνουν κάρτα δικτύωσης γνωστή και ως Ethernet. Εφόσον η κάρτα δικτύωσης του υπολογιστή σου συνδεθεί με το modem-router που σου δίνει δωρεάν ο πάροχός σου (OTE, Forthnet, HOL κ.α.), έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να έχεις πρόσβαση στο Internet.
Αν το modem-router σου προσφέρει και Wi-Fi υποστήριξη, τότε όλες οι συσκευές και οι υπολογιστές σου μπορούν να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο Internet. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις όλα τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα που βρίσκονται στην εμβέλεια του laptop, του tablet ή του smartphone σου, και μόλις εντοπίσεις την ονομασία που έχει οριστεί (SSID), να πατήσεις τη σύνδεση.
Tip: Για λόγους ασφάλειας, προτείνουμε την εισαγωγή κωδικού κατά τη ρύθμιση του ασύρματου δικτύου, τον οποίο θα πρέπει να εισάγεις τόσο εσύ, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί να συνδεθεί στο δικό σου ασύρματο δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται ο αποκλεισμός κάθε μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.
Ασύρματος δρομολογητής-μόντεμ (Router)
Ένα από τα σπουδαιότερα συστατικά ενός δικτύου είναι το router (δρομολογητής), που συνήθως μας το προμηθεύει δωρεάν η εταιρεία που έχουμε επιλέξει να μας παρέχει τηλεφωνία και ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet. Χωρίς να μπλέκουμε με τεχνικούς όρους, η αγορά είναι γεμάτη από συσκευές που συνδυάζουν λειτουργίες router και modem, επιτρέποντας όχι μόνο τη σύνδεση στο Internet, αλλά και τη δημιουργία τοπικού δικτύου.
Υπάρχουν τόσο τα ενσύρματα όσο και τα ασύρματα routers. Στη δεύτερη περίπτωση που είναι και η πιο συνηθισμένη, οι συσκευές διαθέτουν στην επιφάνεια τους κεραίες για να μεταδώσουν ασύρματα τα δεδομένα σε διάφορες άλλες ασύρματες συσκευές όπως, smartphones, tablets, κονσόλες και εκτυπωτές, προκειμένου αυτές να αποκτήσουν πρόσβαση στο Internet.
Ασύρματο σημείο πρόσβασης (Wireless Access Point)
Στην περίπτωση που στο σπίτι, στο γραφείο ή στην επιχείρηση διαθέτετε ενσύρματο δρομολογητή - modem και επιθυμείς οι φορητοί υπολογιστές και οι φορητές συσκευές να έχουν ασύρματη πρόσβαση στο Internet, θα πρέπει να προμηθευτείς ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης (wireless access point), που θα δώσει “ασύρματες ιδιότητες στο δίκτυο σου”.
Ο σταθμός βάσης συνήθως συνδέεται με ένα ενσύρματο δίκτυο και μπορεί να μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα στις ασύρματες και τις ενσύρματες συσκευές. Πρόκειται, δηλαδή, για μία συσκευή που συνδέει μεταξύ τους ασύρματες συσκευές (φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές) για το σχηματισμό ενός ασύρματου δικτύου, χωρίς να περιορίζεις από τη χρήση καλωδίων.
Αναμεταδότης (Range Extender)
Κάποιες φορές η ισχύς του σήματος από το ασύρματο router ή το ασύρματο σημείο πρόσβασης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σου στο γραφείο ή στο σπίτι, επειδή ενδεχομένως να μεσολαβούν αρκετά εμπόδια, όπως για παράδειγμα ένας τοίχος, ή απλά η απόσταση είναι μεγάλη, μεταξύ των δωματίων ή των διαφορετικών ορόφων.
Σε αυτήν την περίπτωση, ένας ασύρματος αναμεταδότης (range extender) θα σου λύσει τα χέρια, αφού εάν τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο θα επεκτείνει την εμβέλεια του σήματος, συνεπώς και το ασύρματο δίκτυό σου, για να φτάνει άνετα σε απομακρυσμένους υπολογιστές και συσκευές σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή του γραφείου.
Μεταγωγέας (Switch)
Τα περισσότερα γραφεία και επιχειρήσεις που απασχολούν αρκετούς εργαζομένους διαθέτουν ένα ή περισσότερα switches, για να συνδέσουν τους υπολογιστές των εργαζομένων τους στο εταιρικό δίκτυο. Είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός, αποδοτικός και απλός τρόπος ενσύρματης δικτύωσης.
PLC (Power Line Communication ή Επικοινωνία γραμμής ρεύματος)
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για δικτύωση μέσω του δικτύου ρεύματος στο σπίτι ή στο γραφείο. Είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος δικτύωσης, που δεν απαιτεί πολλές ρυθμίσεις και κυρίως, κάνει περιττή την παρουσία καλωδίων.
Η τεχνολογία PLC μπορεί να χρησιμοποιήσει την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης, σαν μέσο μετάδοσης. Οι συσκευές του είδους συνήθως τοποθετούνται σε μια απλή πρίζα, αν και μπορούν να ενσωματωθούν και στον τοίχο.
Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα σύστημα Power Line Connetction (PLC), το οποίο συνήθως αποτελείται από δύο ή περισσότερους adapters και την υπάρχουσα καλωδίωση του χώρου σου.
Η διαδικασία για να φτιάξεις το τοπικό σου δίκτυο με PLC είναι ιδιαίτερα απλή και περιλαμβάνει τη σύνδεση των 2 adapters σε πρίζες του σπιτιού. Στη συνέχεια, ο ένας συνδέεται με το router σου με απλό καλώδιο δικτύου, ενώ ο δεύτερος χρησιμεύει για την ενσύρματη ή την ασύρματη σύνδεση του με φορητούς υπολογιστές ή συσκευές, στο μέρος του σπιτιού που σε βολεύει.
Διάλεξε την κατάλληλη λύση ανάλογα με τα τετραγωνικά του χώρου σου
Για χώρους έως 45 τ.μ.: Αν το σπίτι σου είναι έως 45 τ.μ. τότε ένα Wifi extenderείναι αυτό που ψάχνεις. Χρησιμοποίησε ένα extender στο δωμάτιο που δεν φτάνει το Wifi και λύσε μια για πάντα τα προβλήματα με το σήμα.
Tip: Αν το router σου είναι τελευταίας τεχνολογίας με dual band λειτουργία, επίλεξε ένα extender που να υποστηρίζει την τεχνολογία αυτή, για μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη απόδοση.
Για χώρους 45-100 τ.μ.: Για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά το powerline αποτελεί την ιδανική λύση για internet σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες, απλά συνδέεις το powerline σε μία διαθέσιμη οικιακή πρίζα και είσαι έτοιμος!
Tip: Αν η ηλεκτρική καλωδίωση του σπιτιού σου είναι πολλών δεκαετιών είναι πιθανό να επηρεαστεί η τελική ταχύτητα που θα μεταδίδεται στον powerline αντάπτορα.
Για χώρους από 100 τ.μ. και άνω: Αν ο χώρος που θέλεις να καλύψεις είναι άνω των 100 τ.μ. τότε η καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση ακούει στο όνομα Mesh. Η τεχνολογία Mesh αποτελείται συνήθως από 2 ή και περισσότερους πομπούς, οι οποίοι καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις.
Tip: Τα Mesh access points αποτελούν την ιδανική λύση για όσους διαθέτουν σύνδεση με μεγάλες ταχύτητες και προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία κατά την ταυτόχρονη σύνδεση πολλών συσκευών ταυτόχρονα (έως και 100!).
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!