Πλυντήριο Πιάτων: Αναλυτικός Οδηγός Αγοράς

Πλυντήριο Πιάτων: Αναλυτικός Οδηγός Αγοράς

Το φαγητό είναι μια απόλαυση, μια ιεροτελεστία θα μπορούσε να πει κανείς. Εκεί όμως που έχεις απολαύσει το γεύμα σου, ακούς το κάλεσμα των πιάτων που σε περιμένουν για… πλύσιμο!

Μην ανησυχείς όμως! Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο πλυντήριο πιάτων για τις ανάγκες σου, δίνοντάς σου χρήσιμες πληροφορίες και tips.


Τύπος και μέγεθος βάση συνηθειών

Για αρχή, θα χρειαστεί να διαλέξεις ποιος τύπος πλυντηρίου ταιριάζει, και κυρίως χωράει, στην κουζίνα σου.

Τα πλυντήρια χωρίζονται σε 3 είδη με βάση τον τρόπο κατασκευής και τοποθέτησής τους:

Εντοιχιζόμενο

Τοποθετείται μέσα στα ντουλάπια, κάνοντάς το μέρος του σχεδιασμού της κουζίνας. Προτίμησέ το, αν για σένα το στιλ και η εμφάνιση είναι σημαντικά, και θες να “κρύψεις” τη συσκευή. Η κατηγορία χωρίζεται σε 2 είδη, τα εντοιχισμένα και τα πλήρως εντοιχισμένα, με τα δεύτερα να έχουν εσωτερικά τα κουμπιά ελέγχου, ώστε να γίνονται ένα με το ντουλάπι εμφανισιακά. Σιγουρέψου πως η συσκευή θα χωράει στο έπιπλο, ελέγχοντας το μέγεθός της. Το πιο σύνηθες πλάτος είναι 60 εκ. ή 45 εκ., ενώ η χωρητικότητα ξεκινά από 9 - 12 σερβίτσια (ιδανικό για εργένηδες ή ζευγάρια που δεν μαγειρεύουν καθημερινά) και μπορεί να ξεπεράσει και τα 13 σερβίτσια (ιδανικό για οικογένειες). Τέλος, η παραπάνω κατηγορία χρειάζεται μόνιμη σύνδεση με παροχή νερού, ενώ απαιτεί τοποθέτηση από ειδικό.

Ελεύθερο

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία, το ελεύθερο δεν εφαρμόζει μέσα σε κάποιο ντουλάπι, ενώ η διαδικασία τοποθέτησης και σύνδεσής του με παροχή νερού είναι πιο απλή. Συνήθως, τοποθετούνται χαμηλά, σε χώρο ανάμεσα στα ντουλάπια. Ενώ πολλά διαθέτουν ροδάκια για να μετακινούνται εύκολα. Κι αυτά με τη σειρά τους χωρίζονται σε μικρά (45 εκ. πλάτος) με χωρητικότητα έως 12 σερβίτσια και μεγάλα (60 εκ. πλάτος) με χωρητικότητα από 9-12 ή πάνω από 13 σερβίτσια, που χωράνε ευκολότερα μεγάλα σκεύη όπως κατσαρόλες.

Skroutz tip: Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν αποσπώμενη οροφή (καπάκι), προκειμένου να εφαρμόζουν σε περισσότερα ντουλάπια.

Πάγκου

Όπως λέει και ο τίτλος του, είναι ένα πλυντήριο μικρής χωρητικότητας που τοποθετείται πάνω σε κάποια επιφάνεια. Η σύνδεσή του με παροχή νερού είναι πολύ πιο απλή, δίχως την ανάγκη για εργαλεία. Το βασικό προσόν του είναι ότι δεν χρειάζεται ειδικό χώρο στην περιοχή των κάτω ντουλαπιών της κουζίνας. Παράλληλα, λόγω της θέσης του δεν χρειάζεται να σκύψεις για να το λειτουργήσεις. Το πιο σύνηθες πλάτος που θα το βρεις είναι τα 55 εκ. και κατά μέσο όρο χωράνε έως 8 σερβίτσια.

Πλυντήριο Πιάτων: Αναλυτικός Οδηγός Αγοράς

Θόρυβος

Τα db (decibels) δηλώνουν πόσο δυνατό ήχο παράγει η συσκευή όταν λειτουργεί. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, ο χαμηλός θόρυβος μπορεί να είναι σημαντικός. Ως γενικό κανόνα, σκέψου πως οτιδήποτε πέφτει κάτω από τα 45db είναι σχετικά αθόρυβο, ενώ όσο ξεπερνά τα 50db (όσο είναι ο ήχος της βροχής για παράδειγμα), η λειτουργία του θα γίνεται όλο και λιγότερο διακριτική.

Προγράμματα

Ανάλογα με τη θερμοκρασία, την πίεση του νερού και τον χρόνο, τα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν προγράμματα πλύσης για να εξυπηρετήσουν διάφορες ανάγκες. Ο κάθε κατασκευαστής ίσως δίνει διαφορετικά ονόματα σε κάθε λειτουργία πλύσης, όμως τα 3 πιο κοινά είναι:

 • Αυτόματο: Τα σκεύη πλένονται στους 45 - 65 βαθμούς και η πλύση διαρκεί κάτι παραπάνω από 1,5 ώρα. Ιδανικό για κοινές καθημερινές πλύσεις.

 • Εντατικό: Η μέση θερμοκρασία είναι 70 βαθμοί και η πλύση διαρκεί λίγο παραπάνω από το αυτόματο πρόγραμμα. Ιδανικό για δύσκολους καθαρισμούς ή ακόμα και για απολύμανση βρεφικών σκευών.

 • Οικονομικό ή Πράσινο: Η θερμοκρασία πέφτει στους 50 βαθμούς και ο χρόνος ξεπερνά τις 2 ώρες. Ιδανικό σε περιπτώσεις που θες να πέφτει η κατανάλωση ρεύματος και ο χρόνος δεν σε ενδιαφέρει.

Επιπλέον Προγράμματα πλύσης

Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν επιπλέον λειτουργίες. Οι πιο δημοφιλείς είναι:

 • Ειδική λειτουργία για την προστασία ευαίσθητων γυαλικών. Μπορείς να τη βρεις ως Glass Protect.

 • Αισθητήρας ρύπων ώστε να προσαρμόζεται το νερό με το πόσο βρομιά έχει παραμείνει για εξοικονόμηση (Sensor).

 • Πλύση με μισό γέμισμα, για εξοικονόμηση νερού και ρεύματος (Half Load).

Επιπλέον τεχνολογίες / Λειτουργίες

Πέρα από τα προγράμματα πλύσης, πολλά πλυντήρια νέας γενιάς προσφέρουν επιπλέον τεχνολογίες για να καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό χρήστη. Οι πιο διαδεδομένες είναι:

Σύνδεση με WIFi

Έλεγχος του πλυντηρίου σου μέσα από το κινητό ή το smart hub σου για να το συνδέσεις με το οικοσύστημα του smart σπιτιού σου.

ExtraDry

Επιπλέον στέγνωμα για να μη χρειάζεται να καθαρίζεις μετά την πλύση τα νερά από τα σκεύη με το χέρι.

Προγραμματισμός Χρόνου Έναρξης

Επιλογή της ακριβής ώρας που θες να ξεκινήσει η λειτουργία της συσκευής σου. Είναι εξαιρετικό για τις περιπτώσεις που λείπεις αρκετές ώρες από το σπίτι ή θες το πλύσιμο να ξεκινά το βράδυ.

Αποθήκευση Αγαπημένου Προγράμματος

Κρατάει στην μνήμη τις συνθήκες πλύσης (θερμοκρασία, πίεση, στέγνωμα) που προτιμάς και τις ανακαλεί με το πάτημα ενός κουμπιού.

Skroutz Tip: Μη χαθείς στον αριθμό λειτουργιών κατά την επιλογή της κατάλληλης συσκευής, εκτός αν σου είναι όλες απαραίτητες. Καλύτερα διάλεξε το πλυντήριο που υποστηρίζει τις καθημερινές σου ανάγκες, ακόμα και αν δεν έχει τις περισσότερες extra λειτουργίες.

Ενεργειακή Κλάση


Πλυντήριο Πιάτων: Αναλυτικός Οδηγός Αγοράς

Μέσα από την παραπάνω πληροφορία που βρίσκεται στην ετικέτα του προϊόντος και στα φίλτρα της σελίδας μας, καταλαβαίνεις πόσο ρεύμα καταναλώνει με τη χρήση του. Με το γράμμα Α υποδηλώνει τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση.

Τα υπόλοιπα στοιχεία που βρίσκονται στην ενεργειακή ετικέτα είναι:

 • QR code που μπορείς να σκανάρεις για επιπλέον πληροφορίες
 • To όνομα του προμηθευτή
 • Την ενεργειακή κατανάλωση του συγκεκριμένου μοντέλου
 • Επιπλέον πληροφορίες για χαρακτηριστικά της συσκευής

Για να μάθεις τα πάντα για την πρόσφατη αλλαγή στην βαθμολογία της ενεργειακής κλάσης, δες αυτό το άρθρο.

Χρήσιμα tips για τα πλυντήρια πιάτων


Πώς να καθαρίσω το πλυντήριο πιάτων;

Δες παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσεις το πλυντήριό σου στο έπακρο.

 • Θυμήσου να καθαρίζεις το φίλτρο και τους περιστρεφόμενους βραχίονες κάθε 6 μήνες. Τέλος, μη ξεχνάς τον καθαρισμό του λάστιχου της πόρτας από υπολείμματα τροφών τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

 • Για να ξεφορτωθείς μυρωδιές και υπολείμματα, πρώτα κάνε μία άδεια πλύση με μια κούπα ξύδι για να διαλύσει όλα τα λίπη που έχουν μαζευτεί. Στη συνέχεια, κάνε μία δεύτερη πλύση με baking soda για να φύγει όποια μυρωδιά έχει μείνει. Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να γίνει με νερό υψηλής θερμοκρασίας (πάνω από 60 βαθμούς).

 • Για καλύτερο καθάρισμα, το απορρυπαντικό χρειάζεται να τοποθετείται στην ειδική θήκη του πλυντηρίου και όχι απλά να το πετάς εντός της συσκευής.

Συχνότερες Απορίες

To Skroutz απαντά τις πιο συχνές απορίες χρηστών για την καθημερινή χρήση και εγκατάσταση των πλυντηρίων πιάτων:

Ποια σκεύη δεν βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων;

Απόφυγε να βάζεις κρυστάλλινα, αντικολλητικά και μαντεμένια σκεύη, εκτός αν προτείνεται από τον κατασκευαστή, καθώς η διαδικασία πλυσίματος μπορεί να τα καταστρέψει. Παράλληλα, ξύλινες επιφάνειες, σκεύη με λεπτά πλαστικά μέρη και κοφτερά μαχαίρια μπορούν να αλλοιωθούν από τη θερμοκρασία και τη λειτουργία του πλυντηρίου.

Πόση ώρα κάνει το πλυντήριο πιάτων συνήθως;

Εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξεις, καθώς και την τεχνολογία του πλυντηρίου. Κατά μέσο όρο, οι πλύσεις διαρκούν 1,5 με 4 ώρες, ανάλογα τις ρυθμίσεις που έχεις ορίσει.

Πού είναι προτιμότερο να βάλω το πλυντήριο πιάτων στην κουζίνα μου;

Προτίμησε να το τοποθετήσεις όσο πιο κοντά γίνεται στον νεροχύτη σου. Είναι ευκολότερο να συνδεθεί με την παροχή νερού, ενώ παράλληλα θα είναι κοντά στα βρόμικα πιάτα του νεροχύτη. Ως προς την μεριά τοποθέτησης, προτίμησε να το τοποθετήσεις αντίθετα από το καλό σου χέρι, Δηλαδή, αν είσαι δεξιόχειρας, διάλεξε την αριστερή μεριά. Πίστεψέ μας, θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Βρες λοιπόν το καλύτερο πλυντήριο για σένα στο Skroutz και πες αντίο στο πλύσιμο των πιάτων!

Σχετικά Άρθρα

Οι καλύτεροι καταψύκτες της αγοράς
Οδηγός αγοράς για την επιλογή του κατάλληλου καταψύκτη
Τα 8 Καλύτερα Στεγνωτήρια Ρούχων για το 2024
Ποια είναι τα καλύτερα ψυγεία για το 2024;
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες