Το SPF στα αντηλιακά!
Πάμε να δούμε ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ ΤΟ SPF ΣΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ!
Να πούμε βέβαια ότι, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουμε σχεδόν όλο το χρόνο καλοκαίρι, καλό είναι να φοράμε ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ αντηλιακό! Η υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπει ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, καρκίνο, κλπ!
Το πρώτο αντιηλιακό ΕΒΕΡ εφευρέθηκε το 1932 στην Αυστραλία από τον χημικό Μίλτον Μπλέικ! Αν και είναι ΣΟΥΠΕΡ ΝΕΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ, υπήρχαν μέθοδοι προστασίας από τον ήλιο σε διάφορες κουλτούρες και από τα αρχαία χρόνια - πχ στην Αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν πίτουρο ρυζιού, γιασεμί και λούπινο.
40 χρόνια μετά την εφεύρεση του αντηλιακού, δηλαδή το 1974, μπήκε στο παιχνίδι και ο “Δείκτης αντηλιακής προστασίας”, ή αλλιώς το γνωστό SPF (Sun Protection Factor)!
ΜΥΘΟΣ: Όταν ένα αντιηλιακό έχει, ας πούμε, δείκτη προστασίας 30, ΔΕΝ σημαίνει πως πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε 30 λεπτά!
Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν λέμε, για παράδειγμα, πως ένα αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας 15 εννοούμε πως από τη στιγμή που θα το βάλεις, θα χρειαστεί ο δεκαπενταπλάσιος χρόνος για να κοκκινίσει το δέρμα σε σχέση με το να ΜΗΝ φορούσες το αντηλιακό! Αν για παράδειγμα σου παίρνει 5 λεπτά για να καείς όταν είσαι κάτω από τον ήλιο, φορώντας SPF 15 θα πάρει 75 λεπτά για να καείς!
Βέβαια, μην τα παίρνετε και φουλ τοις μετρητοίς αυτά, γιατί τα αντηλιακά τεστάρονται σε ελεγχόμενα εργαστήρια! Στη φύση υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μπορεί να κάνουν την ακτινοβολία πολύ πιο επικίνδυνη!
Αφού λοιπόν το SPF 50 είναι πιο “δυνατό” από το SPF 30, γιατί δε βγαίνουν ΟΛΑ τα αντηλιακά με τον καλύτερο δυνατό δείκτη προστασίας; Γιατί να θέλει κάποιος να αγοράσει SPF 15 και να μην προστατευτεί φουλ παίρνοντας ένα SPF 50+;
Αρχικά όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού, τόσο πιο ακριβό είναι και τόσο πιο λιπαρό. Επίσης, επειδή πολλοί νομίζουμε πως το SPF 50+ είναι σούπερ προστατευτικό, δεν το ανανεώνουμε τόσο συχνά όσο θα έπρεπε (όπως αν αγοράζαμε ένα με SPF 30) οπότε καταλήγουμε να μην προστατευόμαστε τόσο! Γι' αυτό τα αντηλιακά λοιπόν βγαίνουν με διάφορα SPF γιατί όταν έχεις ένα προϊόν με χαμηλότερο δείκτη προστασίας μπορεί να προτιμάς τη φόρμουλα του και να θυμάσαι πιο εύκολα να το ανανεώνεις!
ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ;
Λοιπόν, κάποια ΝΑΙ, έχουν! Η φάση όμως δεν είναι όπως το γάλα που αν λήξει μετά θα ξινίσει και θα τρέχεις στην τουαλέτα! Αν ένα αντιηλιακό ξεπεράσει την ημερομηνία λήξης του δε γίνεται επικίνδυνο για το δέρμα, απλά σταματάει να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ήταν πριν “λήξει”!
ΜΠΟΝΟΥΣ ΦΑΚΤ
Όταν εκτιθέμεθα (ΝΑΙ, ΕΙΠΑ "ΕΚΤΙΘΕΜΕΘΑ") στον ήλιο, το δέρμα μας παράγει βιταμίνη D. Είναι φουλ καλή γιατί βοηθάει τα κόκαλα, τα δόντια και τους μύες μας! Θα συνεχίσετε να παίρνετε τη βιταμινούλα σας την Ντε ακόμη κι αν φοράτε το αντηλιακό σας, οπότε δεν παίζει θέμα! (Εκτός βέβαια αν η χρήση του αντηλιακού δε γίνεται σωστά και φοράτε ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από όσο χρειάζεται - όλα με μέτρο!)
Αυτά, άντε και καλές εκδρομές! (και κουράγιο αν μείνετε στα τσιμέντα, και εκεί να ξέρετε χρειαζόμαστε αντηλιακό)
Άφησε πρώτος το σχόλιό σου!