Η ιστορία της ηλεκτρικής σκούπας!

Η ιστορία της ηλεκτρικής σκούπας!

Αρχικά να δώσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους εκείνους τους εφευρέτες και εφευρέτριες που χάρη στη συμβολή τους στο να γίνει πραγματικότητα το αυτόματο σκούπισμα, σήμερα μπορούμε να έχουμε στα σπίτια μας την ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ!

Νομίζω η ηλεκτρική σκούπα, το ερκοντίσιον και το πλυντήριο ρούχων είναι μακράν στο τοπ 3 μου των οικιακών συσκευών, με μια τιμητική αναφορά στον φούρνο μικροκυμάτων!

Όλα ξεκίνησαν που λέτε το 1860 όταν ο Αμερικανός Daniel Hess εφηύρε μια χειροκίνητη σκούπα απορρόφησης! Η σκούπα αυτή ονομαζόταν "μοκετο-σκουπήστρα" (σε δικιά μας ελεύθερη μετάφραση) και δε λειτουργούσε με ηλεκτρισμό!

Στο κάτω μέρος της σκούπας υπήρχαν βούρτσες που περιστρέφονταν όταν την κυλούσες στο πάτωμα (σαν ροδάκια) και μάζευαν τη σκόνη. Στο πάνω μέρος της, η σκούπα είχε μια φυσούνα (που θύμιζε ακορντεόν) η οποία ύστερα απορροφούσε τη σκόνη στο εσωτερικό της! Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν και άλλου τέτοιου είδους μοντέλα αλλά δεν είχαν και τις πιο λαμπρές κριτικές από το κοινό!

Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν υπηρεσίες καθαρισμού που άρχισαν να χρησιμοποιούν τεράστιους καθαριστές τους οποίους μετέφεραν με άλογα στους δρόμους για να καθαρίζουν τα σπίτια! Οι καθαριστές αυτοί είχαν σωλήνες που δεν απορροφούσαν όμως τη σκόνη, αντιθέτως φυσούσαν δυνατά αέρα προς τα έξω ώστε να απομακρύνουν τη σκόνη, τη συγκέντρωναν σε ένα σημείο και ύστερα τη μάζευαν!

Το 1901 όμως, ο Βρετανός μηχανικός Hubert Cecil Booth και ο Αμερικανός εφευρέτης David T. Kenney κατάφεραν να κατασκευάσουν τέτοιους καθαριστές με σωλήνες που μπορούσαν να απορροφήσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τη σκόνη αντί για να πετάνε αέρα (όπως κάνουν περίπου σήμερα οι ηλεκτρικές σκούπες)!

Οι καθαριστές αυτοί επίσης ήταν τεράστιοι και σέρνονταν από άλογα! Μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών, τοποθετούσαν τους μακριούς σωλήνες του μηχανήματος και απορροφούσαν τη σκόνη από τα χαλιά, τους τοίχους και τα ταβάνια των νοικοκυριών! Ωστόσο, αυτή η υπηρεσία καθαρίσματος αποτελούσε πολυτέλεια με τη μια επίσκεψη να στοιχίζει όσο η ετήσια αμοιβή ενός οικιακού βοηθού!

Από το 1905 και μετά, άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά φορητές σκούπες που απορροφούσαν τη σκόνη, με τις πρώτες να κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο!

Το 1907, εφευρέθηκε στις ΗΠΑ και η πρώτη φορητή ηλεκτρική σκούπα! Ωστόσο, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να πάψουν οι ηλεκτρικές σκούπες να είναι προϊόντα πολυτελείας και να αρχίσουν αν μπαίνουν στα νοικοκυριά των μεσοαστών!

Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα, η τεχνολογία είχε εξελιχθεί αρκετά και μαζί με αυτή και οι ηλεκτρικές σκούπες! Κάπου τότε άρχισαν να κυκλοφορούν και επαναφορτιζόμενες σκούπες χειρός ενώ το 1997 μας συστήθηκε και η πρώτη αυτόνομη και ασύρματη ρομποτική ηλεκτρική σκούπα!

ΝΑΙ, ΚΑΛΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΤΕ, ΟΙ ΣΚΟΥΠΕΣ ΡΟΠΟΤ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 90'!!!

Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες
Δες όλες τις κατηγορίες