Μπαταρίες Λιθιου. Τι κακο εχουν συγκριτικα με τις αλλες? Εκτος απτα αμπερ εκκίνησης, γιατί να τις προτιμησω?

Varadero 1000 mk3

6 Απαντήσεις

• Κατ αρχην θα πρεπει να γινει ξεκαθαρο οτι το "μπαταριες λιθιου" ειναι πολυ γενικο και αοριστο. Υπαρχουν πολλες διαφορετικες μπαταριες λιθιου (διαφορετικη χημεια) και η καθε μια εχει διαφορετικα χαρακτηριστικα, διαρκεια ζωης, και ασφαλεια. Οι πιο διαδεδομενες ειναι οι Li-ion NMC, NCA, και LCO που τις συνανταμε παντου, κινητα, Drone, φωτογραφικες μηχανες, laptop, ηλεκτρικα ποδηλατα, και μεχρι προτινος σχεδον σε ολα τα ηλεκτρικα αυτοκινητα (πλεον χρησιμοποιουνται και LFP). Για εφαρμογες 12V συνηθως επιλεγουμε μπαταριες LiFePo4 η αλλιως LFP οι οποιες εχουν ονομαστικη ταση 3.2V ανα στοιχειο οποτε 4 στοιχεια εν σειρα μας κανουν 12.8V και οι οποιες δεν ενεχουν κανενα κινδυνο κατα τη λειτουργια η την φορτιση τους αφου δεν αυταναφλεγονται και δεν εκρηγνυνται σε καμια περιπτωση. Aν η μπαταρια λιθιου ειναι NMC, NCA η LCO, (πχ με στοιχεια 18650) το καθε στοιχειο εχει ονομαστικη ταση 3.7V και χρησημοποιουνται 3 στοιχεια εν σειρα με συνολικη ταση 11.1V που μπορει να ειναι πολυ οριακο για ενα συστημα που θελει 12V για να λειτουργησει σωστα. Επιπλεον, οι μπαταριες NMC, NCA & LCO εχουν μικρη διαρκεια ζωης και ειναι και οι λιγοτερο ασφαλεις μια που μπορουν να εκραγουν η να παρουν φωτια απο υπερφορτιση η απο διατρηση.
    Το σημαντικοτερο που πρεπει να γνωριζει καποιος που θελει να αντικαταστησει μια μπαταρια μολυβδου με μια λιθιου ειναι οτι ΔΕΝ πρεπει να το κανει αν δεν εχει εξασφαλισει οτι το συστημα που την φορτιζει ειναι ικανο να δουλεψει με τα τελειως διαφορετικα χαρακτηριστικα φορτισης μιας μπαταριας λιθιου.
    Αν μιλαμε για αυτοκινητο η μοτοσυκλετα, η χαμηλη εσωτερικη αντισταση των μπαταριων λιθιου (ανεξαρτητως χημειας) θα κανει το δυναμο να παραγει πολυ περισσοτερα αμπερ, και κατ επεκταση να υπερθερμαινεται και αναλογα με το ποσο αντεχει την υπερθερμανση, να χαλασει νωριτερα (στην καλυτερη περιπτωση) η να καει εντως λιγων μηνων. Αυτο επιδεινωνεται ακομα περισσοτερο οταν η μηχανη (και κατ επεκταση και το δυναμο) λειτουργει σε χαμηλες στροφες και δεν ψυχεται επαρκως. Φυσικα υπαρχει παντα η επιλογη να αλλαχθει μαζι και το δυναμο με ενα που να σηκωνει τα αμπερ που θα τραβαει η μπαταρια λιθιου.
    Με απλα λογια ΔΕΝ συνισταται να αντικαταστησετε την μπαταρια της μοτοσυκλετας η του αυτοκινητου με λιθιου αν δεν γνωριζετε με σιγουρια οτι θα αντεξει το δυναμο.
    Κατα τα αλλα για αλλες χρησεις, (οχι δηλαδη για αυτοκινητο η μοτοσυκλετα, αλλα γαι φωτοβολταικα, Power station, ιατρικο εξοπλισμο, UPS, κτλ) οι μπαταριες λιθιου LiFePo4 η αλλιως LFP ειναι εις μακραν καλυτερες απο τις μολυβδου (αλλα και απο τις περισσοτερες αλλου τυπου λιθιου) σε ολα τα επιπεδα.
    Σε συγκριση με τις κοινες μολυβδου, εχουν μικροτερο βαρος, (πολυ μεγαλυτερη χωρητικοτητα ανα κιλο, περιπου κατα 4 φορες) μικροτερο ογκο (περιπου 4 φορες μικροτερη για ιδια χωρητικοτητα), μπορουν να αποφορτιστουν πληρως χωρις να παθουν μονιμη ζημια, πολυ μεγαλυτερη διαρκεια ζωης (3000-5000 κυκλοι φορτισης για 100% DOD @80% capacity (που σημαινει 3000-5000 πληρεις αποφορτισεις και 80% της χωρητικοτητας να παραμενει λειτουργικο μετα το περας των κυκλων φορτισης) σε σε συγκριση με 300-600κυκλους φορτισης για 50% DOD (Depth Of Discharge, δηλαδη 50% αποφορτιση) και σχεδον ακαριαια καταστροφη μετα το περας αυτων σε μια μολυβδου, 4 φορες περισσοτερο ρευμα, (μια μολυβδου μπορει να τροφοδοτησει με ρευμα σε αμπερ ισο με το 25% της χωρητικοτητας της σε Ah, οι LFP, μπορουν να δωσουν ρευμα ισο με το 100% της χωρητικοτητας τους.).
    Στα μειονεκτηματα, καποτε ηταν το κοστος, αλλα τελευταια το κοστος εχει πεσει πολυ και εχει φτασει το κοστος μιας καλης μπαταριας μολυβδου οποτε δεν ισχυει πια μια που μακροπροθεσμα ηταν πιο οικονομικες ακομα και οταν κοστιζαν 5 φορες περισσοτερο. Αρα το μοναδικο μειονεκτημα που τους εχει μεινει ειναι το γεγονος οτι δεν κανει να φορτιζουν οταν η θερμοκρασια ειναι κατω απο το μηδεν (παρακτικα ειναι ΟΚ μεχρι περιπου -3 εως -5 αλλα ειναι ρισκο) και αν συμβει αυτο καταστρεφονται ακαριαια. Οι καλες μπαταριες LFP εχουν αισθητηρα χαμηλης θερμοκρασιας στο BMS που διακοπτει την φορτιση οταν πεσει η θερμοκρασια στο 0, αλλα οι περισοτερες φτηνες δεν εχουν και εκει θελει προσοχη.
    Τελος, ειναι σαφες οτι καθε τυπος μπαταριας χρειαζεται φορτιστη που να ειναι σχεδιασμενος για τον συγκεκριμενο τυπο μια που καθε μπαταρια εχει τις δικες της απαιτησεις φορτισης.

• nikos-mate

Εισαι αστερι! Ευχαριστώ πολύ!!

• JohnPapadimos

πωπω το εχεις ψάξει τέρμα, μπράβο κ ευχαριστουμε, μερικά keypoints απο οσα εγραψε.
      - Υπάρχουν πολλοί τύποι μπαταριών λιθίου με διαφορετικές χημικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά.
      - Οι μπαταρίες LiFePo4 (LFP) είναι ασφαλέστερες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις μπαταρίες μολύβδου και άλλους τύπους λιθίου.
      - Η επιλογή μπαταρίας λιθίου για αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες απαιτεί σίγουρη συμβατότητα με το σύστημα φόρτισης και το δυναμό.
      - Οι LFP μπαταρίες δεν φορτίζονται κάτω από το μηδέν και μπορεί να καταστραφούν αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.
      - Κάθε τύπος μπαταρίας απαιτεί κατάλληλο φορτιστή που να ταιριάζει με τις απαιτήσεις της.

• nikos.daskalakis.7773

Spiros_Zach
      φιλε μου εισαι ψαγμενος . μπραβο σου .
      εχω μια ερωτηση . εγω εχω βαλει lfp στο μηχανακι αντι μολυβδου φοραγε .
      επειδη ειμαι μηχανικος εχω την τεχνογνωσια και την ορεξη να μαθω αν θες να απαντησεις.
      ..εγραψες...
      ''Αν μιλαμε για αυτοκινητο η μοτοσυκλετα, η χαμηλη εσωτερικη αντισταση των μπαταριων λιθιου (ανεξαρτητως χημειας) θα κανει το δυναμο να παραγει πολυ περισσοτερα αμπερ, και κατ επεκταση να υπερθερμαινεται και αναλογα με το ποσο αντεχει την υπερθερμανση, να χαλασει νωριτερα (στην καλυτερη περιπτωση) η να καει εντως λιγων μηνων. Αυτο επιδεινωνεται ακομα περισσοτερο οταν η μηχανη (και κατ επεκταση και το δυναμο) λειτουργει σε χαμηλες στροφες και δεν ψυχεται επαρκως. Φυσικα υπαρχει παντα η επιλογη να αλλαχθει μαζι και το δυναμο με ενα που να σηκωνει τα αμπερ που θα τραβαει η μπαταρια λιθιου.''

μετρησα πριν και μετα την αλλαγη απο μολυβδου σε lfp .
      δεν ειδα διαφορες σε ταση ουτε σε ενταση .( πηνια εξοδος . ανορθωτης εισοδος-εξοδος )
      η μετρηση εγινε και στις 2 με την μιση χωρητικότητα ακτιβως για να δω τι τραβαει η μπαταρια και αν ζοριζονται τα πηνια η ο ανορθωτης . μαλιστα παρατηρησα οτι στην lfp η θερμοκρασιες πηνιων και ανορθωτη ηταν εντυπωσιακα μικροτερες ενω ουσιαστικα φορτιζαν στο ρελαντι .

οταν δε φορτισε η lfp σε χρονο dt οι θερμοκρασιες πηνιων και ανορθωτη επεσαν ακομη περισσοτερο . το εντυπωσιακο ηταν η θερμοκρασια ανορθωτη απο 70 βαθμους με μολυβδου επεσε στους 40-50 με την lfp

ολα στο μηχανακι δουλεουν ξεκουραστα , μιζα , φωτα , φορτιστες κτλ .

με μολυβδου οταν παταγα μιζα , φωτα φορτιστης κινητού εκλειναν και λειτουργουσαν παλι αφου επερνε μπροστα.
      με lfp δεν σβηνει τιποτα και παιρνει με μιση μιζια .
      4 χρονια τωρα αμείωτη ενταση .
      εντωμταξυ την ελέγχω που και που απο περιεργεια με ειδικους φορτιστες που εχω και τσεκαρω τα στοιχεια .
      οι φορτιστες ειναι για τα μοντελα που εχω .
      ασχολουμαι με αερομοντελισμο ..
      εχω ανοιξει και μια για να σιγουρευτω οτι οντως ειναι lfp και ειναι οντως .

πρεπει να προσεξω κατι που μου εχει διαφυγει ?

• physiokard

Γράψε μας αν έχεις την καλοσύνη μάρκα και τιμή από την lfp που έβαλες.
      Ευχαριστώ

• nikos.daskalakis.7773

@physiokard
      skyrich lfp-13 100 euro moto mixas πριν σχεδον 5 χρονια . και ο μονος περιορισμος ειναι να μην την φορτιζεις με φορτιστη που εχει λειτουργία αποθειωσης .

• Oι μπαταρίες λιθίου γενικότερα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και είναι πολύ πιο ελαφριές σε σχέση με τις μπαταρίες μολύβδου. Επιπλέον είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες και γενικότερα είναι πιο ασφαλής και για την χρήση αλλά και για το περιβάλλον.

• nikos-mate

Καποιο μειον εχουν ? Σε ευχαριστώ πολύ!!

• George_m57

Το κόστος. Είναι πολύ πιο ακριβες

• telis_yamaha

οι λιθιου εχουν περιπου το 1/3 της χωρητικοτητας απο τις απλες μολυβδου.. εαν δεν σε νοιαζει η χωρητικοτητα και σε νοιαζει μονο η εκινηση πας σε λιθιου ειναι ελαφριες φορτιζουν γρηγορα και εχουν μεγαλυτερη διαρκεια ζωης αν θες περισσοτερες ωρες αυτονομιας πας σε μολυβδου..

• stauros_patrikis

Μπορώ να βάλω σε ΧΤ600 μπαταρία λιθίου;Μπορώ με φορτιστή να τη φορτίσω η δε κάνει;

• Spiros_Zach

Αν εξαιρεσει κανεις το κοστος, τη διαρκεια ζωης και το βαρος, ολα τα υπολοιπα που εχουν ειπωθει απο πανω και απο κατω ειναι λαθος.

• Τα πλεονεκτήματα μάλλον τα ξέρεις για να ρωτάς μόνο για τα μειονεκτήματα οπότε η απαντώ αμέσως
    1) μεγάλη τιμή αγοράς
    2) θέλουν ειδικό φορτιστή δεν φορτίζουν με τους απλούς του εμπορίου
    3) αν και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αν πέσει η τάση της μπαταρίας τότε τις παίρνει η κατιούσα (αν δεν κουνάς μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ χειμώνα την μηχανή τότε ψοφανε)
    Ελπίζω να βοήθησα !

• tsiatsi_3

Συγνώμη απ' όσο γνωρίζω αντέχουν περισσότερο απ' του μολύβδου σε ακινησία

• Εχω διαβασει οτι αν παρουν εμπρος με starter - εκκινητης υπαρχει κίνδυνος να χαλασουν , με καθε επιφυλαξη .

• Εγω το μονο "κακό" θεωρω οτι ειναι το οτι δεν πρεπει να εχεις καταναλώσεις ρεύματος με κλειστό διακόπτη. Δηλαδη,αν οπλίζεις συναγερμό στο οχημα σου, οι μπαταρίες λιθίου θα χρειαστούν εξωτερική φόρτιση για να μην "νεκρώσουν". (αυτο σημαίνει συχνότερο ελεγχο της κατάστασής της) .

• Μην παρεις ,φουσκωνουν ευκολα

• Manolis_Syskakis

εχω παρη 2 μπαταριεσ life p04 μετα την φορτιση και ενω ειναι πληρησ δεν δινουν ρευμα στο ινβερτερ. Ξερη καποιοσ πωσ θα δωσουν ρευμα.