Λάμπες Αυτοκινήτου

Ερωτήσεις στην κατηγορία Λάμπες Αυτοκινήτου (38)

Κάνε μια ερώτηση

Παρατήρηση βασικά, ποτέ δεν βάζουμε λάμπες LED ή XENON σε φανάρι με καθρέφτες παρά μόνο σε projector! Επειδή η φωτεινότητα είναι μεγαλύτερη αυξάνεται η διάχυση άρα και η ενόχληση των απέναντι οδηγών!

22 Απαντήσεις

• Δεν ισχύει αυτό που λες φίλε, δεν είναι θέμα αύξησης διάχυσης, όχι βέβαια!!! Είναι θέμα ΑΡΥΘΜΙΣΤΩΝ ΔΕΣΜΩΝ και οδηγών αδιάφορων και ανεύθυνων που δεν μπαίνουν στον κόπο να πάνε σε Ηλεκτρολόγο γνώστη (όχι τους ξεπέτες!) να τους ρυθμίσει τα LED φώτα σωστά με το ειδικό μηχάνημα. Έχω βάλει σε Ford Focus MK1 Hatch (2004) HELECO LED λάμπες μπροστά, σε φανάρια (που τα άλλαξα με νέα κιόλας, πεντακάθαρα) με ανακλαστήρες - καθρέφτες, τα ρυθμίσαμε σωστά, υποβοήθησα κι εγώ κατεβάζοντας από το ρυθμιστικό λίγο ακόμη τις δέσμες και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό, από το 2020. Το δοκίμασα μπαίνοντας και σε άλλο αμάξι φίλου και οδηγήσαμε εκείνος το δικό μου πίσω και εγώ το δικό του μπροστά, για να τεστάρουμε αυτό ακριβώς. Ούτε ενόχληση, ούτε τύφλωση, μόνο 2 λαμπρά φώτα που δεν ενοχλούν καθόλου. Αν είσαι όμως γράψας και δεν σε απασχολεί αν ενοχλείς, όπως οι περισσότεροι εκεί έξω, τα αποτελέσματα είναι τραγικά είτε έχεις projector είτε καθρέφτες. Άπειροι κυκλοφορούν με αρύθμιστα φώτα ακόμη και με νέα αυτοκίνητα KAI με projectors και σε τρελαίνουν όταν έρχονται πίσω σου. Όταν μάλιστα σταματάς στο επόμενο κόκκινο και τους το λες..το παίζουν κινέζοι και δεν έχουν ιδέα, ισχυρίζονται, πως συμβαίνει αυτό...κατάλαβες τώρα; Είμαι καθημερινά στο δρόμο κάνοντας από 40-80χλμ και τα ξέρω από πρώτο χέρι...

• Σωτήρης Μπ.

Τα φαναρια δεν εχουν κατασκευαστει ουτε για XENNON ουτε για LED , Οι και καλα ηλεκτρολογοι τζιμανια τα ρυθμιζουν πιο χαμηλα να μην ενοχλουν , δενκανουν κατι τρομερο . Μονο αν βρεις φαναρια που να ειναι κατασκευασμενα για αντιστοιχου τυπου λαμπες δεν εχει προβλημα .

• sentinel10

Μίλησα με πρακτικά στοιχεία, όχι θεωρία φίλε. Παρέθεσα και συγκεκριμένες ενέργειες που έκανα και διαπίστωσα ΟΝΤΩΣ αν είναι έτσι. Τώρα εσύ αν θες να συνεχίσεις το τροπάριο που ξέρεις, συνέχα το. Ναι, αυτό κάνουν οι σωστοί ηλεκτρολόγοι που γουστάρουν την δουλειά τους και ΠΑΙΖΕΙ. Δεν ενοχλούν αν όντως ρυθμιστούν. Αυτό που εσύ όμως ονομάζεις σαν κάτι ασήμαντο, οι περισσότεροι εκεί έξω ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ! Αυτό λέμε εδώ. Έχω δει και καινούργια αμάξια με projectors που σε διαλύουν στο τύφλωμα! Αυτό γιατί δεν φταίνε τα Projectors φυσικά, αλλά γιατί οι άσχετοι που τα έχουν δεν τα ρυθμίζουν ή ακόμη χειρότερα, δεν ανησυχούν αν τυφλώνουν, δεν τους νοιάζει και πάνε ντουγρού. Μόλις τους το λες κάνουν λες και ήρθαν από τον Άρη. Έγραψα το "σεντόνι" όπως λες γιατί δεν βαριέμαι και 2ον, ήθελα να παραθέσω αυτά που έγιναν με λεπτομέρειες και με διάθεση να βοηθήσω. Αν δεν με πιστεύεις, συνέχα την παραμύθα σου, ζήσε με αυτήν και καλή τύχη. Τόσο απλά! Μιλάω για LED αποκλειστικά, τα ΧΕΝΝΟΝ είναι άλλη ιστορία, πιο παλιά και δεν θα τα έβαζα ποτέ. Δεν ανέφερα τίποτα για XENNON.

• Vangelis S.

Το ότι στα κάτοπτρα ενός τύπου αυτοκινήτου τυχαίνει να "ταιριάζουν" και να ρυθμίζονται "σωστά" τα Led δεν σημαίνει ότι είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι και μάλιστα σπάνια. Εξάλλου όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές retrofit Led, όπως Osram, Philips κλπ , που τηρούν σχολαστικά τα πρωτόκολλα ασφαλείας, πρώτον κατασκευάζουν Led που δεν ξεπερνάνε τις αλογόνου σε φωτεινότητα και δεύτερον το αναφέρουν ρητά στην συσκευασία: "Χρήση μόνον εκτός δρόμου".
      Στα σοβαρά κράτη είναι παράνομη η χρήση Led ή HID σε κάτοπτρα κατασκευασμένα για αλογόνο. "Ρυθμισμένα" ή "αρύθμιστα" δεν περνάνε ΚΤΕΟ και υπάρχουν πρόστιμα. Μπορεί και στη χώρα μας τυπικά να ισχύει, δεν γνωρίζω σίγουρα. Εμείς όμως είμαστε υπεράνω νόμων... Και τελευταία να αναφέρω ότι δοκιμές ασφαλείας δεν γίνονται με τα μάτια. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια μάτια. Άλλοι ενοχλούνται λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Τα μάτια δεν είναι εργαστηριακά όργανα. Μία τυχαία δοκιμή σε κάποιο δρόμο με τα μάτια μας δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση ένα "σταθμισμένο τεστ" σε ελεγχόμενες συνθήκες.
      Θεωρώ φρόνιμο να μην παροτρύνουμε κανέναν σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες ή ακόμα και παράνομες.

• kwstas_fettas

το πιο μαπα led της αγορας διπλασιαζει την φωτεινοτητα της λαμπας αλογονου και ειναι πλεον παρα πολλες οι λαμπες led που ειναι street legal.και τις πουλανε street legal ασχετως το προβολι που μπαινει.προσωπικα τις βαζω σε μοτοσυκλετα λογω του οτι με μια μονη λαμπα δεν βλεπεις και πολλα ειδικα σε τερμα σκοταδια.το κτεο το λες αληθεια τωρα ετσι; δυσκολο να βαλεις πανω την μαμα λαμπα και ξανα την αλλη μετα η να δωσεις ενα 20αρικακι και να περασεις τρακτερ χαλασσμενο για δρομο.λες και δεν ξερεις που ζεις! χιλιες φορες να με βλεπουν με την μηχανη και να βλεπω απο το να σκοτωθω εξαιτιας αυτου.τωρα αν το τεστ με τα ματια ειναι αχρηστο και πρεπει να παμε σε εργοαστηρι της νασα τοτε μην γκρινιαξεις ποτε αν καποιος σε γκαβωνει γιατι αν παει στο ειδικο εργαστηριο της νασας μπορει να αθωωθει.σοβαρευτειτε μερικοι.με τα ματια καταλαβαινουμε μια χαρα.ναι δεν μετραει τα λουμενς αλλα ειναι ευκολο να καταλαβεις αν ενοχλει η οχι.πανευκολο θα ελεγα.ουτε οφθαλμιατρο δεν χρεαζεται.μερικοι μιλατε λες και ειστε μπατσοι.μπορει καινα ειστε αλλωστε.οσο για τα κτεο και τα τεχνικα τεστ κτλ ενα πραγμα θα σου πω η μοτοσυκλετα μου φοραει εξατμιση.πριν την βαλω περνουσα διπλα απο αμαξια και στριβανε πανω μου δε με ακουγαν.εβαλα ακραποβιτς.σε πληροφορω οτι στο τεστ του κτεο περναω νομιμος αφου οριζει συγκεκριμμενες στροφες.αν ομως το ανοιξω αρκετα ακουγεται σε 2 τετραγωνα παραπανω.αν σε κανω βολτα με γκαζι αρκετο θα σου παρει τα αυτια.στο κτεο ειναι νομιμη.επισης υπαρχει αλογονου με 70 ευρω που εχει επισης διπλασια φωτεινοτητα απο την κανονικη.

• giannis 1711

kwstas_fettas μπλα μπλα χωρις να λες τιποτα, αγενεια και παρτακισμος. Το πακετακι του ελληνα καγκουρα

• Vangelis S.

kwstas_fettas Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησαν στην αγορά λαμπτήρες Led "street legal" ή "road legal" από την Osram και την Philips. Προ μηνός μάλιστα οι Osram δεν υπήρχαν ακόμα στην ελληνική αγορά. Τουλάχιστον μέσα στο Σκρουτς όπου έψαχνα. Σήμερα που γράφω βλέπω πως είναι διαθέσιμες. Η τιμή τους είναι 160€ και 150€ αντίστοιχα το ζεύγος. Η Philips όπως το συνηθίζει, δεν ανακοινώνει πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά για τις λάμπες της παρά κάποια σχεδόν αδιάφορα στοιχεία και σχόλια εν είδει ευχολογίου. Η Osram αντιθέτως είναι πιο πλήρης και ειλικρινής στα data sheet της. Αναφέρει λοιπόν ανάμεσα στα άλλα και την συνολική "φωτεινή ροή" της Η4 Led λάμπας που με ενδιέφερε στα 1650/1000 Lumens.
      Μα αυτή ακριβώς είναι και η φωτεινή ροή μίας λάμπας Η4 αλογόνου. Ακριβώς έτσι, γιατί αυτό ορίζουν οι προδιαγραφές ECE 37 προκειμένου να είναι "street legal" ένα φανάρι με κάτοπτρο το οποίο υποδέχεται λάμπες Η4. Αφού πρόκειται για Led "street legal" οφείλει να συμμορφώνεται σ αυτή την προδιαγραφή! Την ίδια ακριβώς φωτεινή ροή, 1650/1000 lumens οφείλει να εκπέμπει και το Η4 led της Philips εφ όσον είναι κι αυτό "street legal". Αλλά και κάθε retrofit H1, H4, H7....Led που θέλει να λέγεται "street legal".

Αν οι προδιαγραφές επέτρεπαν περισσότερα Lumens, θα χρησιμοποιούσαν οι κατασκευαστές εδώ και δεκαετίες λάμπες αλογόνου 100/90W ή ακόμα και 120/90W που είχαν κάποτε εμφανιστεί στην αγορά. Αλλά το πρόβλημα είναι πως τα φωτιστικά σώματα "πολυπρισματικών κατόπτρων" που σχεδιάζονται για λάμπες αλογόνου δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά μεγαλύτερη φωτεινή ροή από τα 1650 +/- 100 lumens. Περισσότερα lumens απαιτούν ειδικές σχεδιάσεις με φακούς κλπ για να αποδώσουν σωστά. Και σας βεβαιώνω πως θα είμαι από τους πρώτους που θα αντικαταστήσει όλες τις λάμπες αλογόνου στο αυτοκίνητο και την μοτοσυκλέτα μου με Leds, όταν εμφανιστούν στην αγορά Leds με θερμοκρασία λευκού φωτός 4500 βαθμούς Κέλβιν και όχι τα 6000Κ των υπαρχόντων leds που είναι ακατάλληλη θερμοκρασία λευκού για δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Kαι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη λόγω μικρού μήκους κύματος που προκαλεί μεγάλη διάχυση στα βρώμικα και θολά κρύσταλλα αλλά και στα σωματίδια της ατμόσφαιρας.
      Όποιος έχει διάθεση και τεχνική υποδομή μπορεί να ανατρέξει στις 217 σελίδες των κανονισμών "ECE Regulation 37". Εκεί υπάρχουν όλα αυτά και όχι σε ...κάποια εργαστήρια της NASA.
      Μπάτσος δεν είμαι σίγουρα. Το δίπλωμά μου γράφει "Ηλεκτρολόγος Μηχανικός". το δικό σου αν επιτρέπεται αγαπητέ Κώστα τι γράφει;
      Να πω επίσης ότι έχω δίπλωμα για μεγάλη μοτο από το 1982 και έκτοτε οδηγώ μοτοσυκλέτα αδιαλείπτως. Και για αρκετά χρόνια στη νιότη μου σε καθημερινή επαγγελματική βάση. Καθώς λοιπόν έτρεχα σαν κάγκουρας για να προλάβω τους πελάτες μου και διέσχιζα καθημερινά το κέντρο της πόλης, οι μόνες φορές που κάποια αυτοκίνητα έστριψαν πάνω μου ήταν όταν ήμουν σε σημεία που δεν προβλεπόταν να είμαι. Πάντα έπαιρνα την ευθύνη και τα μέτρα μου πριν κάνω μία σφήνα. Και ποτέ δεν σκέφτηκα να ξεκουφάνω κόσμο με ακράπα ή να τον τυφλώσω με μεγάλα φώτα επειδή ...ΕΓΩ!
      Ευχαριστώ!

• toscas.g

Πρέπει η τροχαία να προμηθευτεί κάποιο όργανο σαν αυτά που έχουν οι ηλεκτρολόγοι για την δέσμη των φώτων και να στήνονται τα βράδια στους δρόμους για ελέγχους. Αλλά να είναι ποιο σύγχρονα από αυτά των ηλεκτρολόγων ώστε να πιάνουν τα φώτα με μεγάλη διάχυση από μακριά ώστε αν το μηχάνημα τους δείξει την σχετική υψηλή τιμή να τους σταματούν και να τους γράφουν! Και σαν τα ραντάρ ταχύτητας.

• Dimitris_Christopoulos

Θα ήθελα την γνώμη σου για όλα τα smart , ρυθμισμένο η αρυθμιστο, τα οποία φωτίζουν στα 3 μέτρα, αλλά η διάθλαση της δέσμης λόγω κατόπτρου, τυφλώνει τους πάντες. Είμαστε χαζοί εμείς που σεβόμαστε τους άλλους και προκειμένου να μην είμαστε επικίνδυνοι αγοράζουμε φανάρια με projector? Σκέψου ότι υπάρχουν projector για αλογόνου μονό και όχι για led... Υπάρχει λόγος.

• Εν μέρη έχεις ένα δίκιο. Παρόλαυτα αν τα φώτα δεν ρυθμιστούν ώστε να φέγγουν την άσφαλτο και όχι τον ουρανό, ότι και να βάλεις, είτε αλογόνου, είτε led, είτε xenon πάντα θα ενοχλούν τους απέναντι..

• GEORGE_GIANNOURAKIS

Λάμπες LED και λάμπες xenon εκ των υστέρων τοποθέτηση σε κανονικούς καθρέπτες δεν ρυθμίζονται ποτέ σωστά. Όσο κι αν τα κατεβάσεις κάτω και εσύ δεν βλέπεις και οι απέναντι τυφλώνονται...

• Stathis_!

Πρέπει η λάμπα Led να είναι συμβατή με τον καθρέπτη, για να υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης. Οι περισσότερες όμως είναι μεγαλύτερες από τις αλογόνου και έτσι δεν μπορούν να ρυθμιστούν ώστε αν ρίχνουν το φως τους χαμηλά, στο δρόμο.

• Αντιπαράθεση στο φουλ απ ότι βλέπω παρακάτω χωρίς λόγο, η ουσία είναι μια: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση τους σε δημόσιο δρόμο! Είναι μόνο για off road χρήση, άρα είμαστε όλοι παράνομοι!

• Δεν φταίει τόσο η φωτεινότητα, όσο ότι το σημείο εκπομπής του φωτός ΔΕΝ βρίσκεται στο εστιακό σημείο των καθρεπτών. Λογικό, αφού οι καθρέπτες φτιάχτηκαν για λαμπτήρες πυρακτώσεως.

• John Pol.

Επιτέλους φώς! Τόση ώρα διαβάζω με υπομονή τις διάφορες "απόψεις" απο γνώστες και μή,
      αλλα μόλις τώρα διάβασα την πιό ακριβή και απόλυτη απάντηση στο θέμα...
      Οι αλογόνου εκπέμπουν το φώς τους απο ενα πολύ μικρό σημείο, και αυτό απλά δέν μπορεί ΠΟΤΕ εκ κατασκευής να αναπαραχθεί απο οποιαδήποτε led!

• Vaggelis_Kostidis

Όχι, έχω και ,H4 με chip Samsung σε μοτό (δοκιμάστηκε και σε άλλο μοντέλο με Η4-επιτυχώς). Καθώς και σε όχημα του 2004 με Η1 διπλά, επίσης επιτυχώς,σωστή εστίαση ,καθόλου άσχετη διάχυση. Όχι ρυθμίσεις στο ύψος των φαναριών και στις δύο περιπτώσεις επειδή το led κάθεται ακριβώς εκεί που πρέπει.
      Τα Η4 που ανέφερα ,έχουν χοντρική 80€+,συγκρίθηκαν με ίδιο μοντέλο μοτό και άλλες λάμπες led στα ίδια μηχανήματα ελέγχου δέσμης και έντασης με luxmeter και φάνηκε η διαφορά και στην ένταση και σε διάχυση .
      Η ;αποδοση των H4 "έσβησε" προβολακια 2*20w που είναι ήδη πάνω στη μοτό , τα H1 του αυτοκινητου 35-40€ λιανική ,10-15% παραπάνω σε lumens , 6000k άσπρα, σωστή δέσμη.
      Κάποια led παίρνουν λίγο βελτίωση με αποστάτες,ανταπτορες κλπ αλλά το φανάρι δεν θα μείνει στεγανό και τελικά θα έχει τα θέματα που ανέφεραν όλοι πιο πάνω .

• Agelos_Roussos4757

Είκοσι χρόνια με φώτα ξένων τις carvis ρυθμιζόμενα από μέσα στη δεύτερη σκάλα και όλα καλά κι εγώ βλέπω τέλεια και απ'ότι φαίνεται δεν τυφλωνω διότι ούτε μια φορά δεν μου έχουν κάνει σινιάλο..

• Δεν γνωρίζω σε τι φανάρια αναφέρεσαι, όμως για nissan almera 1995-1999 δεν ισχύει. Ρυθμισμένα και μετρημένα σε ρυθμιστή φωτόμετρο.
    Επίσης ένα χρόνο μέχρι τώρα δεν μου έκαναν ούτε μια φορά σινιάλο, πως ενοχλώ. Εννοείτε με τα φώτα πορείας.

• Πολύ σωστά έχω δοκιμάσει αρκετές λάμπες LED σε bmw e36 με καθρέφτη δεν είχα την απόδοση που ήθελα όσο και αν τα ρύθμισα και Στράβωνα τον απέναντι τελικά έβαλα προτζέκτορες με Led 360° και έφτιαξα το τέλειο αποτέλεσμα! Τώρα όλοι αυτοί που μιλάνε για ρυθμίσεις και πράσινα άλογα δεν έχουν ιδέα από φωτισμό και μάλλον δεν έχουν πειραματιστει αρκετά!

• sentinel10

Το πρόβλημα έγκειται στο ό,τι μάλλον, υποθέτω, πήγες να τα ρυθμίσεις μόνος σου..χωρίς ειδικό εξοπλισμό από ηλεκτρολόγο...αν πάραυτα πήγες σε ηλεκτρολόγο γνώστη και πάλι στράβωνες, τότε τα φανάρια της BMW μπορεί να έχουν μια ιδιαιτερότητα στην κατασκευή και να μην δέχονται τίποτα άλλο. Εγώ πως τα κατάφερα δηλαδή ρε φίλε; ΄Όλοι τρέχετε να χαρακτηρίσετε κόσμο που δεν ξέρετε πως δεν έχουν ιδέα από φωτισμό (ΟΠΑ ΡΕ ΦΩΣΤΗΡΑ!) και πως δεν έχουμε πειραματιστεί αρκετά! Σοβαρά; Διάβασε στο πρώτο μου σχόλιο αν προσωπικά πειραματίστηκα αρκετά ή όχι! Μέχρι και φίλο αγγάρεψα για να σιγουρέψω πως δεν στραβώνουν τα φανάρια με τους ανακλαστήρες. Και στην τελική γιατί πρέπει να πάρουμε όλοι τα φανάρια της BMW σου σαν σημείο αναφοράς ; Γιατί να μην πάρουμε του δικού μου Ford π.χ.; ή κάποιου άλλου. Βλέπεις λοιπόν πως όλα είναι σχετικά; Καλό είναι λοιπόν, να μην αφορίζουμε κόσμο βάσει της δικής μας εμπειρίας μόνο. Γιατί ενώ εσύ λες πως δεν γίνεται, εγώ ακούω την δική σου εμπειρία και σου λέω πως για την BMW με ανακλαστήρες μάλλον δεν γίνεται, στο Ford Focus όμως γίνεται. Έχω φάει τρελό τύφλωμα από projectors, το έγραψα και νωρίτερα. Δεν θα αφορίσω ούτε θα χαρακτηρίσω όμως όλους αυτούς με τα projectors αν βαριούνται να τα ρυθμίσουν. Αν σου φαίνονται τα παραπάνω "πράσινα άλογα" μάλλον εσύ έχεις το πρόβλημα τότε...

• ΓΙΩΡΓΟΣ

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου @sentinel10.
      Προφανώς και δυστυχώς, ισχύει πως πολλοί αγοράζουν και βάζουν ότι νάναι στα αυτοκίνητα τους, αδιαφορώντας αν στραβώνουν τους απέναντι.
      Όμως έχει λύσεις αν και όχι για όλους, αρκεί να ψαχτεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και να μη ψάχνει το καλύτερο με λίγα χρήματα.
      Μιλώ από προσωπική πείρα μιας και είμαι τεχνικός αυτοκινήτων και βλέπω πως οι φθηνές κινέζικες λάμπες, π.χ. Η4 πωλούνται προς 12 ως 25 ευρώ το ζευγάρι!!! και τις αγοράζει ο κάθε άσχετος, νομίζοντας πως θα κάνει τη δουλειά του.
      Με αυτή την τιμή, δεν μπορεί να αγοράσει κάποιος ούτε καλές ενισχυμένες λάμπες αλογόνου.
      Έχοντας βάλει αρκετές λάμπες led, έχω να πω πως χρειάζεται δοκιμή, ακόμη και με ακριβές καλές λάμπες και πάντα ρύθμιση με φωτόμετρο.

• kwstas_fettas

ειναι και θεμα τεχνολογιας.εγω ξεκινωντας ως ο καθε ασχετος διαπιστωσα αμεσα οτι και χειροτερη led των 10 ευρω ειναι καλυτερη απο την αλογονου.ασε που ολες και οι καλες στην κινα κατασκευαζονται.

• ΓΙΩΡΓΟΣ

kwstas_fettas. Ουδέν σχόλιο και ο νοών νοείτω.

• Dimos_Vasil

Εγώ αναρωτιέμαι το εξής. Πες οτι σε έναν έλεγχο αστυνομίας σε γράφουν για τα led φώτα που δεν θα έπρεπε να έχεις. Αν το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο, πώς μπορεί να το ήξερες οτι το αμάξι έχει καθρέφτες και όχι projectors;

• Θα προσθέσω και τη δική μου συνδρομή στην ανταλλαγή απόψεων. Για να μη γίνεται το φανάρι "Φάρος της Αλεξάνδρειας" και τυφλώνει τους απέναντι δεν χρεάζεται ένα από αυτά που έχουν αναφερθεί. Χρειάζονται σχεδόν όλα.
    Πρώτα από όλα είναι απαραίτητη η σωστή δέσμη σε κάθε χρονική στιγμή. Όχι χαμηλωμένη για να μην ενοχλεί, εκεί που πρέπει (συνήθως 1% κλίση). Με αυτόματη ρύθμιση δέσμης τα πράγματα είναι απλά, αλλά με χειροκίνητη πρέπει ΠΑΝΤΑ να τα ρυθμίζουμε ανάλογα με τη κατανομή βάρους. Και εννοείται πως ατάκες του τύπου "το δεξί πρέπει να είναι πιο ψηλά γιατί δεν χτυπάει τους απέναντι" είναι από τραγικές έως επικίνδυνες, ειδικά όταν ακούγονται από συνάδελφους επαγγελματίες του χώρου. Και τα δύο φανάρια πρέπει να είναι ρυθμισμένα στο ίδιο ύψος. Η αυξημένη φωτεινότητα στη δεξιά πλευρά υπάρχει από κατασκευής μέσα στο κάθε φανάρι. Αν από λάθος ρύθμιση χτυπάνε μπεκάτσες, ότι λάμπα και να φοράς ακουμπάς τη κατηγορία "δολοφόνος".
    Υπάρχουν τα φανάρια με οπίσθιο καθρέπτη για αλογόνου. Ένα μεγάλο μειονέκτημα σε αυτά είναι οτι το φως χτυπάει την εξωτερική επιφάνεια σε μεγάλη έκταση. Όταν το φανάρι είναι καθαρό δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά όταν έχει σκόνες/κιτρινίλες το φως διαθλάται παντού. Η φωτεινότητα των λαμπτήρων αλογόνου δεν είναι αρκετή για να καταστεί η οδήγηση επικίνδυνη, απλά ενοχλητική. Όταν όμως έχει λάμπες LED η φωτεινότητα αυξάνεται κάθετα κάνοντας μια τέτοια κατάσταση άκρως επικίνδυνη. Επίσης η αυξημένη φωτεινότητα δημιουργεί και αυξημένη θερμοκρασία στην επιφάνεια του καθρέπτη με ενδεχόμενο αλοίωσης του υλικού σε περίπτωση χαμηλής ποιότητας φαναριού. Το αποτέλεσμα είναι πιθανή εκτεταμένη αλοίωση της "γραμμής φωτεινής δέσμης" σε βάθος χρόνου. Σε εφαρμογή xenon τα ανωτέρω προβλήματα ισχύουν στο πολλαπλάσιο. Αν πάλι σκέφτεστε τα εργοστασιακά φανάρια LED που έχουν οπίσθιο καθρέπτη, μη ξεχνάτε οτι είναι σχεδιασμένα ωστε να μη τυφλώνουν και με προδιαγραφές να αντέχουν στις αντίστοιχες θερμοκρασίες. Σε αυτά τα φανάρια (αλογόνου με καθρέπτη) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η συντήρηση/καθαριότητα της εξωτερικής επιφάνειας και άμεση αντικατάστασή τους αν η φωτεινή δέσμη πλέον δεν είναι δέσμη.
    Επίσης υπάρχουν τα φανάρια με projector αλλά με προδιαγραφές αλογόνου. Σε αυτά δεν υπάρχει το πρόβλημα φωτισμού μεγάλης έκτασης της εξωτερικής επιφάνειας λόγω εστιασμένης δέσμης από το φακό. Υπάρχει όμως πιθανότητα αλοίωσης των εσωτερικών επιφανειών αλλά κυρίως της εξωτερικής επιφάνειας λόγω αυξημένης φωτεινότητας/θερμοκρασίας. Και εδώ παίζει ρόλο η ποιότητα υλικού του φαναριού αλλά και η υποχρέωση του οδηγού να καρτάει καθαρή και σε καλή κατάσταση την εξωτερική επιφάνειά του.
    Φανάρια με projector και προδιαγραφές xenon (όχι εργοστασιακά xenon) δεν έχω δει πότε αλλά θεωρητικά δε θα έχουν θέμα με όποια λάμπα και να μπεί.
    Οπότε:
    1. ΠΑΝΤΑ σωστή ρύθμιση, και με το μηχάνημα στο service, και χειροκίνητα πχ όταν φορτώνουμε βάρος και το αμάξι κάνει σούζα.
    2. ΠΑΝΤΑ καθαρά και διαφανή ωστε να μη διαθλάται το φως και
    3. Σε περίπτωση αλοίωσης αλλάζουμε φανάρια για να μην είμαστε επικίνδυνοι στο δρόμο.

• την διαχυση την κανει ο καθρεπτης η ο projector κ οχι η λαμπα... ολες ειτε πυρακτωσεως ειτε HID ειτε LED εκπεμπουν σχεδον 360 μοιρες, το φωτιστικο ρυθμιζει που θα παει το φως, οποτε αν ειναι αρυθμιστο εχουμε αυτα τα αποτελεσματα. απλα οι λαμπες αυτες εκπεμπουν μεγαλυτερη φωτεινοτητα σε σχεση με τις παλιες γιαυτο ειναι εντονο το προβλημα της λαθος ρυθμισης,

• kwstas_fettas

πες τα ρε ανθρωπε γιατι θα μας τρελανουν εδω μεσα! αλλωστε οι led με προτζεκτορ αυτο ακριβως εχουν παραπανω.οτι εχουν ρυθμισμενη την δεσμη!

• Είναι πολύ απλό το θέμα Το φανάρι με τους καθρέφτες είναι ρυθμισμένοι έτσι στο ύψος που βρίσκεται το σύρμα της λάμπας που ανάβει να φωτίζει εκεί που πρέπει...
    Αν πάρεις led με μέγεθος εστίας που ανάβει όσο το σύρμα στην απλή λάμπα Και απέχει και το ίδιο από τη βάση της τότε ούτε το λεντ θα τυφλώνει...
    Τα ξενον δυστυχώς είναι στάνταρ οι λάμπες και δεν κάνουν τόσο για φανάρι με καθρέφτες

• Έχεις δίκιο, αν και δεν έχει να κάνει με την αυξημένη φωτεινότητα, αλλά με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και το διαφορετικό σχήμα της δέσμης ενός LED / Xenon σε σχέση με τους λαμπτήρες νήματος.
    Πολύ σωστά αναφέρεις πως τα φανάρια και τα κάτοπρα που έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένο τύπο λαμπτήρα, δουλεύουν 100% σωστά (και είναι νόμιμα) ΜΟΝΟ με αυτόν τον τύπο.
    Δεν έχει να κάνει με τη ρύθμιση του ύψους της δέσμης, όπως κάποιοι αναφέρουν, αλλά με το ΣΧΗΜΑ της δέσμης.
    Όσοι δυσκολεύονται να το καταλάβουν, μπορούν να ψάξουν στο youtube για videos όπου κάποιοι έχουν κάνει την έρευνα και τις μετρήσεις και παρουσιάζουν χειροπιαστές αποδείξεις.

Φυσικά και υπάρχει απειροελάχιστη πιθανότητα να ταιριάζει μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ λάμπα LED / Xenon με ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ φανάρι λαμπτήρα νήματος, αλλά για να το πετύχει κανείς πρέπει να δοκιμάσει εκατοντάδες συνδιασμούς και να κάνει τις αντίστοιχες μετρήσεις.
    Πάντως ΔΕΝ υπάρχει λαμπτήρας LED ή Xenon που να έχει έγκριση για φανάρια λαμπτήρων νήματος.
    Οι εργοστασιακές προδιαγραφές ΔΕΝ είναι θεωρία, είναι λεπτομερέστατες και ακριβέστατες.
    ΘΕΩΡΙΑ είναι οτιδήποτε άλλο σας λέει το τζιμάνι ο ηλεκτρολόγος, ο πωλητής αξεσουάρ ή οποιοσδήποτε ημιμαθής.

• kwstas_fettas

μερικες φορες το πραγμα ειναι πολυ απλο.βαζεις το λαμπακι λεντ σε δεκα λεπτα, σε βλεπουν βλεπεις καλυτερα και με δοκιμες που κανεις και με φιλαρακια βλεπεις οτι δεν τυφλωνουν κανεναν και δε σε μουτζωνουν ουτε σου παιζουν φωτα.οποτε συνεχιζεις και ζεις την ζωουλα σου κανονικα με ενα λαμπτηρα που βγαζει πολυ λιγοτερη θερμοτητα καιει λιγοτερα και φωτιζει περισσοτερο.οταν αυτα δε θα σημαινουν κοινη λογικη και θα περιμενουμε απο την νασα να μας διαφωτισει σχετικα με το λαμπακι μας θα το ψαξουμε πολυ περισσοτερο.τωρα για τις εργοστασιακες προδιαγραφες που μας λενε οι γνωστες γελαμε πραγματικα.εβγαλα εξατμιση απο την μηχανη 15 κιλα εγινε 7, ειναι τιτανιο δεν ζεματαει το μηχανακι ειναι πανεμορφο παει καλυτερα και περναει κτεο κανονικα.ελα πες μου εσυ τωρα γιατι το εργοστασιο εβαλε πανω πατατα εξατμιση και το φιμωσε τερμα με αποτελεσμα να ειμαι και επικινδυνος αφου ουτε οι πεζοι με ακουγαν ουτε οι οδηγοι.και δεν μιλαμε τωρα για καγκουροκαταστασεις.με τον σιγαστηρα της πανω.η απαντηση ειναι απλη.τα εργοστασια κονομανε απο παντου.και απο τα λαμπακια λοιπον.εγω ειδα με τα ματια μου το εξης, εχω το cb1000 το παλιο.διπλα στο καιουριο με το προβολεα led δεν βγαζει ουτε το 1΄τριτο της φωτεινοτητας του καινουριου.αφου αλλαξα και εγω και εβαλα led παλι εχω λιγοτερη φωτεινοτητα.αλλο ενα λαμπακι των 50 ευρω και αλλο το προβολι των 300.τωρα πιο τυφλωνει περισσοτερο το καταλαβαινεις με το που τα δεις διπλα και κατσεις απεναντι.και ναι ειναι αυτο με τις εργοστασιακες προδιαγραφες! βρες την παγιδα λοιπον! εξηγησε στον εαυτο σου πως γραφουν ενα παπακι με μια σεμπρικ και μια χαρλει που τριζει το πατωμα και ο τοπος οταν παρει μπρος περναει τεστ ηχορυπανσης.γιατι ολα γινονται.οι εταιρειες κυβερνανε και κατι τυποι σαν τον λιαπη της νδ με τις πλαστες πινακιδες.βρες μου ενα βουλευτη χωρις λεντ και ξενον και το συζηταμε το παραμυθι.δες την φυλαξη που εχουν την προστασια υψηλων προσωπων κτλ και θα διαπιστωσεις οτι ολοι τους ειναι παρανομοι.

• IMPROVER

σε αυτό τώρα που επεξήγησες καλύτερα την άποψή σου ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ!

• Έτσι ακριβώς.για αυτο τον λογο και μόνο δεν υπάρχει εργοστασιακό xenon χωρίς προτζέκτορες.

• bill-bax

Έχω το nissan primera p12 με εργοστασιακά xenon χωρίς προτζεκτορα

• Με δική μου εμπειρία...

Toyota Corolla E11 G6 Facelift:

Λάμπες αλλογονου ρυθμισμένοι σωστά από Η/Α και θέση ρύθμισης φώτων καμπίνας στο 0, δεν ενοχλούσαν τους απέναντι οδηγούς.

Με την αντικατάσταση τους από Aλλογόνου σε Led και τις ίδιες ρυθμίσεις από τον ίδιο Η/Α, όλοι σχεδόν οι διερχόμενοι οδηγοί μου έκαναν νόημα...μόλις ρύθμισα την θέση φώτων καμπίνας στο 1 ή 2, δεν ενοχλούν κανέναν.

Τα συμπεράσματα δικά σας (και ο καθένας έχει φυσικά την άποψή του).

• Με έχουν τυφλώσει 45653 αυτοκίνητα.....
    Πόσως με νοιάζει......😀

• IMPROVER

ΙΣΧΥΕΙ. το θέμα είναι να εφαρμοστεί κάτι για ΟΛΟΥΣ μας!!! βέβαια στο ταξίδι σε επαρχιακούς δρόμους χωρίς διάζωμα με διαχωριστική λωρίδα καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι αν τυφλώσεις κάποιον μπορεί αυτός να πέσει ΠΑΝΩ ΣΟΥ...

• dimitris racer

κι εμενα αλλα εχω αντιθαμβωτικο καθρεπτη οποτε ..:P

• δε βαριεστε να γραφετε κατεβατα??

• Δεν ειναι τοσο θεμα φωτεινοτητας, οσο πηγων φωτος.
    Στα συμβατικα πυρακτωσεως, η φωτεινη πηγη ειναι σε ενα σημειο του λαμπτηρα, οποτε με τους ανακλαστηρες μπορεις να ρυθμισεις την δεσμη με μεγαλη ακριβεια.
    Στα Led, η φωτεινη πηγη ειναι σε πολλα σημεια του λαμπτηρα, οποτε δεν υπαρχει η παραμικρη περιπτωση να μπορεσεις να ρυθμισεις την καθε δεσμη ξεχωριστα και σωστα, καθως η αντανακλασεις διαχεεονται παντου απο τον ανακλαστηρα.

• Έχεις απόλυτο δίκιο. Σχεδόν όλες οι λάμπες led... βαράνε στο γάμο του Καραγκιόζη. Και ο οδηγός... υπερήφανος φωτίζει στα μπαλκόνια, ενώ τυφλώνει τους απέναντι οδηγούς και τους μπροστινούς στους καθρέφτες.

• kwstas_fettas

το ειχα παθει και εγω.οταν αναβα μεγαλη σκαλα αναβε η μικρη και τουμπαλιν.οποτε οταν πηγαινα με φωτα πορειας ειχα την μεγαλη.γυρισα το λαμπακι απο την αλλη και τελος.αυτα με τα φωτισματα εξωγηινων πραγματικα τα ακουω βερεσε.η δεσμη ειναι κυριως ο προτζεκτορας και η πηγη φωτος η λαμπα.αλλωστε δεν ειδα κανενα εξυπνο να επισημαινει οτι υπαρχουν και διαφορετικα μεγεθη λαμπας αλογονου και διαφορετικης ισχυος.αν βαλει δηλαδη ο αλλος διαφορετικη λαμπα αλογονου πιο μακρυα με διπλασια ενταση ειναι οκ; σαφως και οχι.το σημαντικο περα απο αυτα της νασας και της υπεραναλυσης ειναι ενα.τυφλωνει; γκαβωνει κοσμο; σε μουτζοωνουν; σου παιζουν φωτα; αν οχι εισαι κομπλε γιατι αποκλειεται να εχεις πεσει σε ολες τις μητερες τερεζες καθημερινα για καιρο και να μη σου εχει τυχει αν ενοχλεις.και δεν χρειαζονται πολλα για να το παρεις χαμπαρι.

• Αυξάνεται η διάχυση ναι σωστό αυτό .αποτέλεσμα είναι να μην έχεις σωστό και καλό φωτισμό.μιλαμε πάντα για φώτα διασταύρωσης όχι πορείας.

• kwstas_fettas

εχεις μικροτερη θερμοκρασια, μεγαλυτερη φωτεινοτητα και λιγοτερη καταναλωση.ειναι καλυτερα φωτα σε καθε περιπτωση αν δεν γκαβωνεις τους αλλους που με μια βολτα γινεται απολυτως κατανοητο ανυπαρχει ως προβλημα.με την λεντ που εχω βλεπω καλυτερα σε φαση που δεν ανοιγω μεγαλη σκαλα.και δεν με μουτζωνει κανενας.αντιθετως στις ιδιες διαδρομες με αλαγονου σε σημαια αναγκαζομουν να εχω ανοιχτα τα μεγαλα.βρες την διαφορα.

• Δεν ισχύει κάτι τέτοιο θέλει αλλά ρυθμισμένο φανάρι να δείχνει σωστά και όχι ψιλά

• dimitrisniper

Έχει δίκιο,ανεξαρτήτου ρύθμισης η διάχυση δεν αλλάζει λόγο του ''μεγεθους'' της πηγής φωτηνοτητας τα κάτοπτρα δεν μπορούν να συγκεντρώσουν την διάχυση από ένα σημείο και μετά. Και προφανώς το πρόβλημα γίνετε χειρότερα με θαμπά φανάρια...

• THANASIS_THANOS4315

Ισχύει στο έπακρο.έχουν γεμίσει οι δρόμοι κάγκουρες που πάνε για λαγούς.το οτι δεν σας παίζουν τα φώτα δεν σημαίνει οτι δεν ενοχλούν οι δυνατές λάμπες σε φανάρι ρεφλέκτορ.Πρέπει να ψηφήσουν κάποιο νόμο για το συγκεκριμένο θέμα δεν παλεύεται αλλο η κατάσταση.δεν μπορείς να ταξιδέψεις μια φορά νυχτα και να μην σε στραβώσουν φώτα απο κάγκουρες.οσο για αυτο που λενε για ρυθμιση δεν ισχυει και οποιος το λεει ειναι ασχετος.το ματι παει παντα στο πιο δυνατο φως και η δυνατη λαμπα δια γυμνου οφθαλμου σε φαναρι ρεφλεκτορ στραβωνει.

• sentinel10

ΦΥΣΙΚΑ και είναι θέμα ρύθμισης. Προφανώς και από τα λεγόμενά σου δεν έχεις ασχοληθεί με σωστή ρύθμιση σε reflector φανάρι. Επειδή όμως εγώ το έχω κάνει και με μεγάλη λεπτομέρεια, και το δοκίμασα κιόλας (αναφέρω πιο πάνω πως) σου λέω υπεύθυνα πως οι άσχετοι είναι όλοι εκείνοι που πιστεύουν πως στραβώνει το reflector! Το αρύθμιστο ναι, το ρυθμισμένο ΟΧΙ! Χωρίς πειραματικά δεδομένα μην βγάζεις συμπεράσματα φίλε, τα δικά μου πως δεν στραβώνουν δηλαδή;; Για πες. Κάτι έχω κάνει μαγικό; όχι φυσικά, απλά ΤΑ ΡΥΘΜΙΣΑ. Μην λέμε ό,τι θέλουμε λοιπόν χωρίς να έχουμε ασχοληθεί με το θέμα ενδελεχώς. Συμφωνώ για τους κάγκουρες και τα αρύθμιστα φώτα που προκαλούν την νύχτα πρόβλημα, το ζω καθημερινά, το πρόβλημα όμως έγραψα που οφείλεται...είναι και θέμα υπευθυνότητας και σεβασμού, πράγματα τα οποία για τους περισσότερους, δυστυχώς αποτελούν άγνωστες λέξεις!!

• alkisno1

Αναλογα τι λαμπα led θα βαλεις παιζει κι αυτο τον ρολο του.Εγω προσωπικα βλεπω οτι αυτα που εβαλα ειναι λιγο πιο χαμηλη η δεσμη απο την δεσμη αλογονου.Φυσικα κι το φαναρι παιζει ρολο

• apostolismaridakis

Να προσθεσω και εγω το σχολιο μου με σεβασμο σε ολους τους υπολοιπους. Ο ανακλαστηρας απο το εργοστασιο ειναι φτιαγμενος να αντανακλα δεσμη φωτος που προερχεται απο τη λαμπα αλογονου. Οταν αλλαξουμε λαμπες επειδη η πηγη του φωτος πανω στην ιδια την λαμπα δεν εκπεμπεται απο το ιδιο σημειο οπως της αλογονου τοτε ο ανακλαστηρας λογικο ειναι να αντανακλα λανθασμενα το φως. Ετσι δεν υπαρχει τοσο εντονη η "γραμμη" πανω απο την οποια υπαρχει σκοταδι καθως φωτιζουμε εναν τοιχο για παραδειγμα και κατω απο την οποια αντανακλαται το φως. Αν θεωρητικα βρισκαμε μια πανομοιοτυπη λαμπα με την αλογονου τοτε δεν θα υπηρχε προβλημα. Οποτε σιγουρα δεν εχει να κανει με το αν ειναι εντονο το φως, αν ειναι μεγαλυτερη σε φωτισμο η λαμπα ή οτιδηποτε αλλο. Η διαχυση εχει να κανει με τον ανακλαστηρα αλλα παντα σε συνδιασμο με τη λαμπα. Αν βαλεις αυτην για την οποια κατασκευαστηκε ο ανακλαστηρας τοτε εχεις την καλυτερη διαχυση. Εφοσον το φως εκμπεμπεται απο διαφορετικο σημειο πανω στην λαμπα σε σχεση με την αλογονου αναγκαστικα θα φωτιζεις και προς διαφορες κατευθυνσεις. Υπαρχουν λαμπες λεντ που πλησιαζουν πολυ τις αλογονου οσο αφορα το σημειο εκπομπης του φωτος. Αυτες στραβωνουν λιγοτερο εως και καθολου. Ρυθμιζεις και λιγο το φαναρι και προσπαθεις για το καλυτερο αποτελεσμα ωστε να μην στραβωνεις. Συγνωμη αν σας κουρασα

• tsakis11

Οι λαμπες led και οι λαμπες xenon θελουν ΜΟΝΟ φαναρι projector...Ειναι φυσικη δε χρειαζεται ουτε εμπειρια ουτε τιποτα, η δε βλεπεις με την βελτιστη δυνατοτα η τυφλωνεις και οχι απαραιτητα τον μπροστινο αλλα αριστερα δεξια και πεζους..Γιαυτο και ΚΑΜΙΑ εταιρια στον πλανητη δεν βαζει σε φαναρι με ανακλαστηρες λαμπες led .Και μια υποσημειωση ,ο μαστορας αν σου βαλει led σε φαναρι με ανακλαστηρα δεν θελει απλα να χασει το μεροκαματο η ειναι ασχετος γιαυτο και το κανει.πριν πειτε την εμπειρια σας απο 1 αυτοκινητο 1 φορα καπου καπως καποτε καλο θα ηταν να ενημερωθειτε πρωτα.Εσεις ειστε που προκαλειτε το προβλημα που υπαρχει στους δρομους με τα φωτα που ενοχλουν.

• Vangelis S.

Το ότι στα κάτοπτρα ενός τύπου αυτοκινήτου τυχαίνει να "ταιριάζουν" και να ρυθμίζονται "σωστά" τα Led δεν σημαίνει ότι είναι ο κανόνας. Η εξαίρεση είναι και μάλιστα σπάνια. Εξάλλου όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές retrofit Led, όπως Osram, Philips κλπ , που τηρούν σχολαστικά τα πρωτόκολλα ασφαλείας, πρώτον κατασκευάζουν Led που δεν ξεπερνάνε τις αλογόνου σε φωτεινότητα και δεύτερον το αναφέρουν ρητά στην συσκευασία: "Χρήση μόνον εκτός δρόμου".
      Δεν θέλουν δηλαδή οι πολυεθνικές να πουλήσουν τα προϊόντα τους;
      Όμως, σε αντίθεση κατά πως φαίνεται με τους Κινέζους, οι πολυεθνικές του χώρου δεν κατάφεραν ακόμα να κατασκευάσουν Led H1, H4, H7 κλπ που να είναι όντως γεωμετρικά συμβατά με τις αλογόνου. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιστοποιηθούν και να μην παίρνουν άδεια για νόμιμη χρήση δρόμου.
      Ίσως θα έπρεπε τελικά να απευθυνθούν σε κάποιον Έλληνα μάστορα να τους πιστοποιήσει. Μα, πως δεν το έχουν σκεφτεί ακόμα;
      Στα σοβαρά κράτη είναι παράνομη η χρήση Led ή HID σε κάτοπτρα κατασκευασμένα για αλογόνο. "Ρυθμισμένα" ή "αρύθμιστα" δεν περνάνε ΚΤΕΟ και υπάρχουν πρόστιμα. Μπορεί και στη χώρα μας τυπικά να ισχύει, δεν γνωρίζω σίγουρα. Εμείς έτσι κι αλλιώς είμαστε υπεράνω νόμων...
      Και τελευταία να αναφέρω ότι δοκιμές ασφαλείας δεν γίνονται με τα μάτια. Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια μάτια. Άλλοι ενοχλούνται λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Τα μάτια δεν είναι εργαστηριακά όργανα. Μία τυχαία δοκιμή σε κάποιο δρόμο με τα μάτια μας δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση ένα "σταθμισμένο τεστ" σε ελεγχόμενες συνθήκες.
      Θεωρώ φρόνιμο να μην παροτρύνουμε κανέναν σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες ή ακόμα και παράνομες.

• theodorakisvangelis2013

Τα φώτα αλογόνου αποτελούνται από τους ανακλαστήρες όπου αυτός ανακλά και εστιάζει το φως στη λυχνία. Χρησιμοποιούνται παραβολικοι, ημισφαιρικοι ή ελευθέρας μορφής.
      Το παραβολικό σχήμα προκύπτει από μια παραβολική περιστροφή γύρω από τον άξονα του ανακλαστήρα.
      Αυτοί οι ανακλαστήρες είναι κατάλληλοι για λυχνίες μονού και διπλού αγωγού.
      Αυτα τα συστήματα χρησιμοποιούνται σε σύνδεση με λυχνίες διπλού αγωγού Η4 για την παραγωγή των φώτων πορείας και διασταυρώσης.
      Το ακτινωτό νήμα της δέσμης φώτων πορείας το οποίο ανάβει, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο εστίασης του παραβολικου κατόπτρου. Το νήμα διασταυρώσης βρίσκεται μπροστά από το σημείο εστίασης του παραβολικου κατόπτρου.
      Ο ελλειπτικός είναι κατάλληλος για φώτα ομίχλης ή διασταύρωσης με λυχνίες μονού αγωγού. Υπάρχει μία λυχνία αλογόνου μονού νήματος, οι δέσμες φωτός που εκπέμπονται ανακλώνται από το κάτοπτρο στο σημείο εστίασης και αποστέλλονται στο φακό σύγκλισης

• thanasis_mpalatsios

Ποιός νόμος λέει ότι οι led ειναι παράνομες στην Ελλάδα;

• aivaliotis.j

Σε κλασικά φανάρια με ανακλαστήρες, όπως σωστα λένε κάποιοι παραπάνω, σωστό σχημα δέσμης με την χαρακτηριστική "γραμμή αποκοπής" , έχουμε μόνο με λάμπες αλογόνου. Ο λόγος είναι ότι το νήμα της λάμπας βρίσκεται ακριβώς στο σωστό σημείο ώστε να γίνεται με ακρίβεια η εστίαση του φωτός και κατόπιν η κατεύθυνση του στο δρόμο, και να μην διαχέεται σε σημεία που δεν χρειάζεται, ώστε να μην τυφλώνει τους άλλους οδηγούς. Οι περισσότερες φθηνές λάμπες led που κυκλοφορούν, είναι ξεκάθαρα παράνομες, γιατί έχουν άλλο μέγεθος από τις λάμπες αλογόνου, και το φως που εκπέμπουν συνήθως προέρχεται απο εντελως διαφορετικό σημείο, και το αποτέλεσμα είναι λάθος εστίαση, και άρα και λάθος ανάκλαση του φωτός, το οποίο αντί να χτυπάει στο δρόμο, χτυπάει οπουδήποτε αλλού, και φυσικά στραβώνει τους άλλους. Μόνη εξαίρεση που έχει τύχει εγώ τουλάχιστον να δω, είναι κάποιες λάμπες led της πρώην Nighteye που τώρα λέγεται Novsight , στις οποίες το σημείο εκπομπής του φωτός, αντιγράφει το σχήμα του νήματος μιας λάμπας αλογόνου. Φίλος που τις δοκίμασε, σε φανάρια με ανακλαστήρες, ο οποίος μάλιστα είναι μηχανικός σε ΚΤΕΟ, ήταν ευχαριστημένος, γιατί εκτός τη μεγαλύτερη φωτεινότητα είχε και το σωστό σχήμα δέσμης και δεν ενοχλούσε τους άλλους οδηγούς. Κάπου εκεί νομίζω ότι βρίσκεται η λύση. Λάμπες led οι οποίες να μιμούνται το σχήμα και το σημείο εκπομπής του φωτός μιας λάμπας αλογόνου.

• Agios_King

Ούτε τα led ούτε τα xenon ρυθμίζονται για χρήση δρόμου,σε κάτοπτρο αλογόνου ,όποιος τα λέει είναι ΑΣΧΕΤΟΣ
      Στα led έχουμε δύο κατηγορίες τα οδήγησης και τα εργασίας με δικό τους κατοπτρο το καθενα.Τα κανονικά φανάρια led οδήγησης είναι πανάκριβα.
      Έχουμε τους ηλίθιους που αλλάζουν μόνο τις λάμπες led και για μεγαλύτερη ηλιθιότητα κυκλοφορούν με τα φώτα ομίχλης αναμμένα!!! Για αυτούς τους οδηγους αφαίρεση διπλώματος και αφαίρεση πτυχίου στους ηλεκτρολόγους που τα τοποθετουν πάραυτα.
      Πολλά οχήματα με τα χρόνια έχουν πτώση τάσης στα φανάρια και νέες λαμπες να βάλεις δεν αλλάζει κάτι.
      Η ΠΙΟ ΦΤΗΝΗ ΛΥΣΗ είναι ενισχυτής φώτων (ρελέ) με καλές λάμπες αλογονου

• Βasilis

Με βάση τον Κ.Ο.Κ η χρήση των φώτων ομίχλης , επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις (Αρθρο 69 , πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή καταρρακτώδους βροχής, μόνα τους ή μαζί με τα φώτα διασταύρωσης. Τα φώτα αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε στενούς ελικοειδείς οδούς και αν δεν συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις).
      Τα φώτα ομίχλης υπάρχουν εργοστασιακά , σε μερικά μοντέλα αυτοκινήτων σε ακριβότερες εκδόσεις. Σε αυτοκίνητο που είχα παλαιότερα , είχα τοποθετήσει φανάρια ομίχλης του εμπορίου , τα οποία δεν μπορούσαν να ρυθμιστούν με το όργανο που υπάρχει στα ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων. Στο δρόμο με βροχή μου έκαναν σινιάλο ότι ενοχλούν (και μάλιστα και από φορτηγό) και σε διασταύρωση με άλλο αυτοκίνητο τα έσβηνα. Στο αυτοκίνητο που έχω , είναι πολύ χαμηλότερα , είναι εργοστασιακά και δεν ενοχλούν. Στο ΚΤΕΟ ποτέ δεν μου έχουν ελέγξει τα φώτα ομίχλης.
      Μία φορά άλλαξα μία λάμπα αλογόνου με LED , αν και την ρύθμισε ο ηλεκτρολόγος , έβαλα και πάλι σαν την εργοστασιακή. Μου έκαναν σινιάλο δύο φορές. Στα αυτοκίνητα που υπάρχει διακόπτης , για την ρύθμιση του ύψους της δέσμης ανάλογα με το φορτίο , έχω συναντήσει καταστάσεις απερίγραπτες.

• leonidas_

Αυτοί που λένε ότι είναι θέμα ρύθμισης είναι άσχετοι και εν δυνάμει επικίνδυνοι. Σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα δεν επιτρέπεται λάμπα Xenon ούτε και led σε φανάρι με κάτοπτρο αλογόνου διότι πολύ απλά γίνεται λάθος διάθλαση και το φως κατευθύνεται όπου και όπως να είναι. Για αυτό και τους κόβουν στο στα αντίστοιχα Κτεο. Στην Ελλάδα που είναι μπανανία ο καθένας κάνει ότι θέλει γιατί βρήκε λέει ηλεκτρολόγο σε μια γειτονιά με χαρτί μηχανικού από το ΜΙΤ και επειδή το λέει αυτός είναι το σωστό, ενώ οι υπόλοιποι δεν αγαπάνε τη δουλειά τους και θέλουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.....
      Να 'χαμε να λέγαμε..... Αν θέλετε να βλέπετε σωστά αντικαταστήστε τα παλιά σας φανάρια που κιτρινίσανε, πήρανε νερά κτλ. με καινούρια και βάλτε 2 καινούριες λάμπες του τύπου του φαναριού και θα δείτε το φως σας.

• Όχι δεν ισχύει αυτό.....υπάρχουν λάμπες led που εχουν πιστοποίηση ece .....αλλά όχι για όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων!!!

• Ισχύει! Λάμπες led xenon μόνο σε προτζέκτορα.αλλιως σκορπάς το φως από δω κ από κει

• Anastasis_K59

Και στην τελική δεν βλέπεις και σαν οδηγός τίποτα.
      Δύο δέσμες φωτός μπροστά μου και παραπέρα τίποτα...σκοταδι

• Ορθά μίλησες!

• Ο χειρότερος δρόμος, είναι ο Σερρών - Νεοχωρίου - Νέου Σκοπού και η λύση πάντα αναμμένοι οι προβολείς. Είτε τα κατεβάσουν είτε όχι, η ενόχληση είναι παρόμοια! Άρα κάψιμο στα ματάκια τους.

• kwstas_fettas

ειναι πολλοι οι εξυπνοι που θα σου πουν εδω οτι οι λεντ ενοχλουν τους οδηγους και επειδη δεν βλεπουν με την μικρη σκαλα με τις πατατες που εχουν γκαβωνουν μομιμα με την μεγαλη!

• KOPROTHANOS

Παίδες, ακούστε με: Έχω ένα Corsa C του '02 της γυναίκας μου με απλά φανάρια (όχι προτζεκτορες) & μάλιστα το ένα ιμιτασιόν λόγω τράκας, που το πάρκαρα σε πάρκιν πολυκατοικίας απέναντι σε τοίχο. Το '12 έβαλα xenon "προσοχή: τα αντίστοιχα για τις Η7" που φοράει εργοστασιακά, τα οποία έχω ακόμη & σήμερα χωρίς να έχουν πάθει το παραμικρό (70€). Το μοτίβο που σχηματίζει (πες το & γραμμή αποκοπής) στον τοίχο είναι ακριβώς το ίδιο που είχε & με τις αλογόνου Η7. Απλά επειδή δεν είχα σημαδέψει στον τοίχο το ύψος (θα μπορούσα), για το φόβο μήπως τυφλώνω χαμήλωσα 1 σκάλα το ύψος με το ρυθμιστικό. 13 χρόνια τώρα ΔΕΝ μου έχουν κάνει ΠΟΤΕ νόημα ότι τυφλώνω & δεν μου έχουν πει το παραμικρό σε ΚΤΕΟ παρότι το ελέγχουν με το γνωστό μηχάνημα φακό.
      Ευχαριστώ για το χρόνο σας & ....... οι νοών νοείτω.
      Θάνος από Βόλο.